Irina’s Weblog

21/9/2011

≈лектронните учебници на ѕросвета

Filed under: Books,Computers,√раждански — Izida @ 5:41 pm

ƒокато преглеждах сайта на ѕросвета попаднах на следното:

«а пръв път в Ѕългари€ Prosveta Libri Magici – учебниците на бъдещето!

»згледах клипчето, прегледах примерните уроци по ћатематика и Ѕългарски език. »нтересно е, увлекателно е, има филмчета и звуци. Ќо ме подразниха н€колко изказвани€ от клипа:

  • ““ебеширите, черната дъска, огромните прашни карти и дебели атласи остават в миналото!”
  • “… друго основно предимство: освобождава учител€ от необходимостта непрекъснато да търси и осигур€ва допълнителни материали, да се грижи за набав€нето на информаци€. ¬сичко, от което се нуждае, е събрано в интерактивни€ учебник, който може да се допълва и обнов€ва много по-лесно и бързо от традиционното издание на хартиен носител.”

ѕо отношение на аргумента за премахването на черната дъска ще цитирам сентенци€ от сайта на ѕросвета:

„овек запомн€ ………
10 % от това, което чете;
20 % от това, което чува;
30 % от това, което вижда;
50 % от това, което чува и вижда;
70 % от това, което казва;
90 % от това, което казва и прави.

—ъвсем друго е като ученик се изправи пред черната дъска и реши н€каква задача – попада в последните 90%, защото го прави сам. ј и както самите ѕросвета твърд€т – електронни€т учебник не замества класически€, а го допълва. “ака според мен и интерактивната дъска не замества “черната”, а отново само € допълва.

ѕо отношение на “основното предимство” коментарът е излишен.

28/10/2010

Ћекарска тайна 3

Filed under: √раждански — Izida @ 3:54 pm

ќт почти три години (Ћекарска тайна 1, Ћекарска тайна 2) се чуд€ как така лекарите дават толкова информаци€ за състо€ние на пациенти пред медиите.

≈то, че и съпругата на ’ристо ћутафчиев възраз€ва срещу тази практика : bTV: ≈лица ћутафчиева: Ќе жела€ никой да дава информаци€ за състо€нието на ’ристо

—поред мен обаче се е насочила в грешна посока – просто да подаде жалби с конкретни имена на доктори, които са общували с медиите. “€ и без това ги е изброила. Ќе са виновни медиите, че питат, нито обществото, че иска хл€б и зрелища. ј докторите, че си позвол€ват да дават лична здравословна информаци€ без разрешение! ¬ ц€л св€т това е строго пазена тайна, тук слушаме посто€нно навс€къде за поредни€ случай в детайли.

13/9/2010

 ити се намери

Filed under: Daily,√раждански — Izida @ 10:47 am

—лед като в събота усп€х и аз да се включа лично в търсенето, котето най-накра€ се обади! ќказа се две къщи по-надолу от тази, в ко€то бе настанено, в едно изоставено мазе. “ъкмо щ€х да се откажа и да си ход€ след около час безуспешно обикал€не и приканване, когато  ити най-накра€ реши да изм€ука и да ни позволи да € хванем.

—ега е при ветеринар€ за н€колко дни надзор. ≈то в какъв вид се е крила две и половина денонощи€ навън:

Kitty 3
Kitty 4

10/9/2010

—офи€, ж.к. Ѕъкстон: издирва се току що оперирано коте

Filed under: √раждански — Izida @ 8:52 am

 отето се намери. Ѕлагодар€ на всички заинтересували се!

 отето в беда, което си търси дом, реши да го търси само. Ѕуквално!

ќпераци€та в ср€да мина успешно, котката получи сво€ приемен дом, в който да се възстанови. ¬зехме € вечерта след операци€та – посрещна ни зама€на, с обръснато бедро, дълъг шев на него, и €ка на главата за да не стига раната и да не € ближе.

«а съжаление обаче, на следващата сутрин (т.е. вчера), котката усп€ла да изб€га от приемни€ дом в ж.к. “Ѕъкстон”, —офи€.

ћол€ ако н€кой от вас забележи котка с медицинска €ка и шев на крака, да пише тук или да звънне на сдружение “Ќа ти с природата” – телефонът им го има на страницата с контактите. ∆ивотното има нужда от антибиотици.

7/9/2010

 оте в беда си търси дом

Filed under: √раждански — Izida @ 5:52 pm

ƒнес сутринта случайно попаднах на малко коте в безпомощно състо€ние, свито до гумата на една кола. Ѕлагодарение на сдружение “Ќа “и с природата” получих контакти на ветеринарни клиники, в които могат да се погрижат за него.  онсултаци€та показа счупване на д€сната бедрена кост. “ова изправ€ котето пред неизбежна операци€, ко€то ще бъде извършена утре по об€д. ƒнес следобед го оставих в клиниката където ще се грижат за него до утре. —редства за операци€та са осигурени. —поред хирурга котето има отлични шансове за пълно възстанов€ване – и поради възрастта си, и поради “късмета” типа на травмата да не е особено сериозен.

 отето е оцел€ло въпреки травмата си, освен това усп€ да се справи и с нападение на две едри улични кучета (които го б€ха намерили докато аз организирам помощ).  оето означаваше, че после аз и една служителка в банка дружно го измъквахме от пространството между акумулатора и двигател€ на един автомобил. «а щастие, собственичката на автомобила бе наблизо и помогна да издирим мъника.  акто виждате борец е, младо е, женско. » спешно има нужда от стопани.

јко н€кой от вас има възможност – нека пише тук или на електронната ми поща (blog <at> marudina.net).

Kitty 1
Kitty 2

1/7/2010

ƒознание за убийство на куче – вече и в Ѕългари€

Filed under: √раждански — Izida @ 1:17 pm

—поред новина на сайта на фондаци€ “Ќа “» с природата” сме свидетели на първото в Ѕългари€ образувано дознание за убийство на куче. ѕрестъплението е по чл.325 ал.1 от Ќ  Ц хулиганство. «а разлика от други случаи, потресли обществото, този е срещу конкретен извършител – 24 годишен мъж от Ўумен, който пребил до смърт бездомно куче пред жилищен блок, пред очите на деца и майки.

јко Ќиколай  аменов- око стигне до съд и бъде признат за виновен по този член чл.325 ал.1 от Ќ , може да отнесе затвор до 2 години, пробаци€ или обществено порицание.

30/6/2010

ѕублични статистики за фирмите, предостав€щи шофьорски курсове

Filed under: √раждански — Izida @ 3:30 pm

¬инаги съм била убедена, че най-правилни€т начин да избереш услуга/стока е като сравниш алтернативи на база показатели, важни за теб – в електронна таблица или на лист харти€.

ѕо отношение на фирмите, предостав€щи шофьорски курсове, основен показател за мен би бил не цената, ко€то е публично об€вена обикновено, а статистика каква е успеваемостта при изпитите за придобиване на книжка за вс€ка от фирмите. “.е. интересува ме процента от курсистите, които усп€ват да вземат книжка от първо €в€ване на изпит, съответно – от второ, колко не взимат книжка в тази фирма изобщо (което ще рече, че са се отказали или са сменили фирмата).

«а съжаление не намирам подобна информаци€.

„удех се, не може ли »зпълнителна агенци€ “јвтомобилна администраци€” да предостави подобна публична информаци€?

22/6/2010

Ќасилието над животни заплашва и хората

Filed under: √раждански — Izida @ 12:30 pm

ѕреди седмица в ’асково 20-годишен младеж прострел€ с въздушна пушка в главата 13-годишно момче. ќб€снението : стрел€л, защото чул шум в междублоковото пространство и решил, че е котка.

» сега ми кажете, че про€в€ващите насилие към животните не са опасни за хората!

јз лично не искам да живе€ в общество, което търпи насилниците – нито към хора, нито към животни. «а това и се включих в протеста и подписката за инкриминиране на насилието над животни.

јко попаднете на бездомно животно в беда, обадете се на телефон 4 830 830 – фондаци€ “Ќа “» с природата”. ѕри т€х е в ход кампани€ “јз помагам на животните”. ѕриемат и дарени€, с които се заплащат лечени€та.

¬ случай, че попаднете на ранено диво животно, свържете се с единствената наша клиника, специализирана за работа с диви животни – “—пасителен център за диви животни «елени Ѕалкани”. “елефон: (042) 60 77 41, GSM: 0896662726 или 0886 570053. ћожете да дарите и средства, да осиновите животно като поемете разходите за него и да станете доброволец.

16/6/2010

–егистриране на предплатените SIM карти за GSM-и : резултати

Filed under: √раждански — Izida @ 10:48 am

ћиналата година като дойдох на почивка си взех една SIM карта от магазинчето в почивни€ комплекс. —ега ми се наложи да ход€ до близки€ град за да си куп€ като представ€ документ за самоличност само и само за да мога да говор€ по-изгодно с при€телите си!

“ова сподели чуждестранен турист на родното ни море.

«амислих се – посто€нно слушаме за ограбени баби и д€довци, за измами със замесени предплатени карти. ≈, добре – отнеха ни свободата да си ги купуваме на всеки ъгъл. Ќо защо не чувам нищо за това какво спечелихме?

»нтересно ми е колко престъпници са хванати благодарение на въвеждането на тези норми, има ли намал€ване бро€ на измамите и изобщо – има ли резултат…

23/9/2008

ƒелото на ћаксим пред ¬ —

Filed under: √раждански,Ўофьорски — Izida @ 11:15 pm

¬ече мина полунощ, което дава ново значение на текущи€ ден – днес ћаксим ще се изправи пред ¬ърховни€ касационен съд. —помн€м си една стати€ в  апитал : “ѕрисъда за шампиони, “емида прилага двоен стандарт”. —тати€та сравн€ва присъдите в н€колко печално известни ѕ“ѕ-та – от 14 години ефективна присъда за ∆ивка »лиева до 2,5 години условна присъда за ћаксим. ƒа видим дали ¬ — ще се намеси и ще уеднакви разминаването :

—поред конституци€та това е задача на ¬ърховни€ касационен съд (¬ —). »менно най-висшите съдии би тр€бвало да гарантират еднаквото прилагане на закона при сходни или идентични казуси и с решени€та си да показват на по-долните инстанции как би тр€бвало да се прилага законът.

ћисл€ си : да шофираш пи€н е много рисковано. ƒа, има група хора, които мисл€т, че не им вли€е, но за мен притеснителното е, че и интелигентни и отговорни хора признават, че им се е случвало да карат след употреба на алкохол. ќт една страна ако пиеш тр€бва да вземеш решение да не шофираш. ќт друга страна алкохолът изкрив€ва преценката ти и те кара да мислиш, че можеш да се справиш и рискът е минимален. “.е. хем си виновен, че си пил, хем това, че си пил об€сн€ва защо си се блъснал. » защо си решил, че можеш да караш. ≈й радвам се, че не пи€! » все пак продължавам отсто€вам позици€та си, изразена в темата “јко си пил – слез, искам да стигна жив”

ѕ.—. —поред в-к —ега 2 години и половина са равни на 2,6 години!

15/9/2008

≈вропейската здравноосигурителна карта си има собствен сайт

Filed under: √раждански — Izida @ 10:37 am

“оку що научих, че вече можем да получим информаци€ за европейска здравноосигурителна карта на един централизиран сайт – ezok.bg.

¬еднага добав€м и не€ в списъка с полезни връзки в темата ≈вропейска здравноосигурителна карта.

11/9/2008

ѕродажба на очила извън оптики

Ќаучих много при€тна новина – приета е Ќаредба N19 от 27 август 2008 г. за устройството и дейността на оптиките, здравните изисквани€ към т€х и реда за водене на регистър на оптиките. “ова, което най-много ме зарадва, бе следното:

„л. 3 (2) Ќе се допуска продажбата на очила за корекци€ на зрението извън оптика.

ѕреди време б€х писала публикаци€та “ ъде да си купим очила с диоптър? ¬ Kaufland разбира се!”. “ова, което мисл€ пропуснах да пиша тогава е, че пратих жалба по случа€ до  омиси€та за защита на потребителите. ќсновни€т ми аргумент бе, че «аконът за здравето изискваше наличие на продавач Утехник по очна оптикаФ или Уоптик – оптометристФ – нещо, което не съм убедена, че магазин от типа на  ауфланд осигур€ва.  «ѕ от сво€ страна прехвърли жалбата ми към ћинистерството на здравеопазването, от които получих следни€ отговор:

отговор от ћ«

¬ ћинистерството са си свършили работата и вече продажбата на очила с диоптър на кило става незаконна. “ова ми напомн€ и насто€щата реклама на слухов апарат, с който върви подарък очила за четене. “р€бва да провер€ кога влиза в сила наредбата – вид€х, че е обнародвана в ƒържавен вестник, брой: 79, от дата 09.09.2008 г.

“р€бва да призна€, че чувството е при€тно!

ћакар че още се питам не тр€бваше ли жалбата ми да породи проверка дали в  ауфланд наистина има продавач Утехник по очна оптикаФ или Уоптик – оптометристФ както изискваше «аконът за здравето… Ќо важното е, че вече н€ма да си позвол€ват да продават съмнителни очила!

1/9/2008

≈лектронно таксуване в — √“

Filed under: Daily,√раждански — Izida @ 9:22 am

¬чера вечерта се запознах с новата наредба за превоз на пътници в —офи€ (лично аз четох верси€та на сайта на — √“: “Ќаредба за превоз на пътници и услови€ за пътуване с масови€ градски транспорт на територи€та на —толична община”).

¬ече официално са въведени електронните билети и карти. ƒо колкото разбирам те не промен€т начина на заплащане на транспортната услуга – пак купуваш същите по цена билети и плащаш същите абонаментни цени. ≈динствената разлика е, че сега при даване на 7,50 лв. не получаваш хартиени билети, а в електронни€ ти билет се зареждат тези 10 бройки пътувани€. ј, да, и пускаш искане за издаване на електронни€ носител на цена 3 лв за нормална тарифа и 2 лв за преференциална (източник : приложение 2 към наредбата от сайта на — √“).

» все пак какъв е смисъла от това да зареждаш електронни карти като в автобусите н€ма валидатори? јко си с електронни билети ти н€ма как да ги таксуваш. —ъщото е и при електронните карти – длъжен си да ги валидираш при влизане в превозното средство иначе не си редовен пътник. »злиза, че в най-добри€ случай можеш да си купиш електронна карта само за една или две линии в случай, че ползваш само тролейбуси и трамваи. ј за всичко останало да си ползваш хартиени билети.

ј до колко ли са защитени от измами тези електронни носители? —амо да не се окаже, че фалшифицирането на електронните карти е по-лесно от това на хартиените.

≈то и н€кои точки от наредбата, които ми направиха впечатление:

„л. 12. ѕри пътуване с ћ√“ пътниците са длъжни:

3. ƒа се качват от първа врата когато закупуват билет за еднократно пътуване от водача или от билетни€ автомат.

«ащо си мисл€, че до скоро бе позволено возенето на домашни любимци ако са с намордник, редовни документи и билет за превоз? ¬се пак ме радва, че най-накра€ кучетата-водачи на слепи имат н€какъв по-специален статут:

„л. 13. ¬ превозните средства на ћ√“ не се допускат за превоз:

8. ∆иви животни и птици. »зключение се прави за полицейски кучета и кучета-водачи на слепи граждани, снабдени с намордник и къс повод и знак “червен кръст”.

»нтересно защо само бро€ карти за спасители е ограничен – че да ограничат по бройка и тези на депутатите! “ака или иначе техни€т брой е €сен:

„л. 21. (1) ѕраво на пътуване с преференциална именна карта по образец, утвърден от —ќ на хартиен или електронен носител имат:
—ќ.

7. —пасители на ѕланинската контролно-спасителна служба – до 120 души;

≈то и вариант да смениш карта за една или две конкретни линии с друга лини€ срещу малка сума :

„л. 46. (1) ѕревозен документ издаден/зареден за една лини€ може да се замени за друга маршрутна лини€ за същи€ валидностен период при пром€на на маршрута или по друга обективна причина. ѕодм€ната се извършва в съответната служба на издател€.

(2)  огато пром€ната е поискана без да е изменен маршрутът, за който е издадена / заредена картата, и без да е налице друга обективна причина, лицето заплаща за услугата 5,00 лв.

Ѕилетът като застраховка:

„л. 48. ѕътник с редовен превозен документ е застрахован по застраховка “«лополука” на пътниците в ћ√“.

„л. 49. ¬ случай на застрахователно събитие пътникът уведом€ва превозвача или застрахователното дружество, с което превозвача има сключен застрахователен договор.

25/7/2008

ѕрекалени€т светец

Filed under: Daily,The desert of the real,√раждански — Izida @ 1:39 pm

—пор във форум по повод изнас€не на храна от ресторант с шведска маса:

– “Ќавс€къде имаше разлепени табели, че вода и храна не се изнас€ от ресторанта или се заплаща. Ѕраво! ѕохвално, че детето ти не е сто€ло гладно! “ипично български манталитет показваш, щом си преминала правилата!”

– “ћол€ не нарушавайте добри€ тон, все пак правилата са измислени за да бъдат нарушавани. “ѕрекалени€ светец и Ѕогу не е драг.” »звън това искам да кажа,че е нормално да има табели, с инструкции и забрани, но това не е закон.
….
а така нареченото “спазване на всички правила” за съжаление си е характерен белег на български€ синдром ‘комплекс за малоценност”.”

ќправдани€, оправдани€, оправдани€… јко човек реши да прекрачи правилата, винаги ще си намери причина. Ќищо, че сам осъзнава колко е в грешка. »ли поне се над€вам, че осъзнава.

«а съжаление, не само хотелиерските правила предизвикват подобни реакции. «авиждала съм на възпитанието на мои познати западноевропейци, за които законите наистина са закони. Ќо забел€звам у т€х нещо, което при нас липсва – в€ра в това, че щом се е наложило да има такъв закон, то €вно е за т€хното общо добро и да го прекрачат би значило да върв€т срещу самите себе си.

22/7/2008

ѕсихически тормоз

Filed under: Humor,√раждански — Izida @ 3:08 pm

ƒо днес си мислех, че да си изсипеш колата, да се сгромол€саш на не€ и да съдиш заведението за мокри€ под е извън нашата българска действителност:

—обственикът на фирма “ћ комплект ««” е получил 44 акта от —толични€ инспекторат заради незаконни реклами на дейността си чрез транспаранти. ¬ отговор на тези актове той е подал в съда жалба срещу общината заради “психически тормоз чрез състав€нето на актове”, об€ви ƒиков

»зточник: «а града.

»де€: ƒа подадем жалба за психически тормоз от страна на транспарантите на фирмата! ƒано само престъпниците-рецидивисти не се сет€т и те да ни съд€т държавата с подобно основание – примерно психически тормоз заради множество присъди.

6/7/2008

—вободен достъп до ƒържавен вестник

Filed under: Computers,√раждански — Izida @ 5:06 pm

ќще една добра новина научих днес – този път от блога на ћартин ƒимитров.

ј именно : ќт 1ви юли, ƒържавен вестник вече е достъпен в »нтернет от страницата на ѕарламента!

ќще си спомн€м изумлението ми когато преди година-две исках да вид€ обнародван едно изменение на закон и установих, че имам достъп само до списъка с публикувани закони във вестника, но не и до самото му съдържание. »звестно време се борех да намер€ на сайта нужната информаци€, см€тайки, че просто н€ма как да не е публикувана. “а нали ние като данъкоплатци плащаме за законотворческата дейност на ѕарламента – би тр€бвало да имаме достъп до резултатите от труда им. “.е. да се информираме какви са законите напълно безплатно. ƒо колкото е безплатно на фона на платените данъци де.

ѕ.—. favicon-а на сайта на ѕарламента е … емблемата на сървлет контейнера Tomcat рЯШЙ

5/7/2008

ћинало-незабравено

Filed under: √раждански — Izida @ 8:25 pm

ƒоста съм заета в последно време (което €сно си личи по бройката ми публикации напоследък), но не мога да пропусна една публикаци€ на народни€ представител ћинчо —пасов. —помн€те ли си случа€ от есента на 2007ма, когато депутатът е станал свидетел на хулиганска про€ва от страна на водачите на два луксозни автомобила срещу друг автомобил (в който пътува и дете)? јко не – вижте темата “ ќ√ќ — –» ћ»Ќ»—“Џ– –”ћ≈Ќ ѕ≈“ ќ¬?”. — една дума – понеже ‘олксвагена не е освободил на време л€вата лента за каращите с висока скорост автомобили, те го притиснали в аварийната лента и го замер€ли с бутилки минерална вода. –умен ѕетков отказа да даде имената на провинилите се когато бе заставен да об€сни на парламентарни€ контрол защо въпреки сигнала на тел. 166 автомобилите не са били спрени на входа на —офи€. —амо об€сни, че и тримата водачи са санкционирани, а вина за неспирането им носи приели€ обаждането в »хтиман (когото също не назовава, за да не бъде “оплют и омаскарен в квартала, не че не го заслужава” (по негови думи). ћинчо —пасов не се е отказал и е повел разследване – “ ќ√ќ — –» –”ћ≈Ќ ѕ≈“ ќ¬ 2 (»—“»Ќј“ј ЅќЋ≈ƒ”¬ј,Ќќ Ќ≈ ”ћ»–ј)”.

ќказва се, че изобщо не е имало глоби на водачите както –умен ѕетков об€ви пред ѕарламента! Ќагло… едно е да лъжеш народа, друго – да лъжеш своите рЯШЙ » още – двата автомобила јуди и ћерцедес с еднакви номера (разлика в буквичките), са

“на —тамен ’ристов —таменов- бивш служител на ћото батальона на ћ¬– и зет на висшесто€щ офицер от същото министерство. “

Ѕраво на ћинчо —пасов, че не остав€ случа€ да се забрави! —ега да видим какво ще предприеме г-н ѕирински, председател€ на Ќародното събрание, до когото е насочено писмото.

30/4/2008

ƒругата страна на медала

Filed under: Daily,√раждански,ѕозитивно — Izida @ 2:00 pm

ƒоста време мина от както ћогилино навлезе трайно в български€ ежедневен език едва ли не като нарицателно. ƒнес обаче прочетох една стати€ в блога, посветен на ћогилино, ко€то ми вдъхна надежда : “ƒƒћ”» У—лънчицеФ”. “€ разказва за един съвсем различен дом, който вече си има и интернет сайт.

–азгледайте го : ƒом за деца “—лънчице”. Ўарен, весел, избро€ващ какво е направено през годините за подобр€ване услови€та за децата, със снимки от ежедневието им, както и на изработените от т€х предмети – сувенири, вази, поставки за €йца, рамки за снимки и т.н.

»скам искрено да поздрав€ директорката на дома г-жа Ѕистра Ѕотева, и да й пожела€ да продължават да се развиват все така добре. «ащото от това, което виждам като дейности на сайта, съм искрено възхитена!

ј за който има възможност и желание – има публикувани банкови сметки, по които може да дари пари. ¬ момента преустройват баните и тоалетните за хора с физически увреждани€.

25/3/2008

≈вропейска здравноосигурителна карта

Filed under: Daily,√раждански — Izida @ 10:42 pm

«а всички, които см€тат да се поразход€т из ≈вропейски€ съюз през наближаващите ¬еликденски и ћайски празници, едно напомн€не : сдобийте се с ≈вропейска здравноосигурителна карта!

ѕроцедурата не е нищо особено – взимате една паспортна снимка, копие на удостоверението за временен адрес (ако е различен от посочени€ в личната карта посто€нен адрес), и намирате най-близки€ до вас дистрибуторски център на фирма “ »ћ-2000” ќќƒ (преди създаване на сайта ezok.bg ползвах този списък на дистрибуторски център на фирма “ »ћ-2000” ќќƒ), които издават картите. ¬ —офи€ има два клона – в 22-ра и 29-та поликлиника. ќт там купувате бланка за стотинки, попълвате, подписвате пред длъжностното лице и това е. ќт тази година н€ма и такса за издаване, а ще € имате до месец при обикновената поръчка. Ќа мен ми казаха да дойда след 20 дни. ¬алидността на картата е една година, ако сте пенсионер или инвалид – 10 години.

≈стествено има и изискване да не сте с прекъснати здравноосигурителни права.  оето се случва ако имате повече от 3 неплатени месечни вноски за здравно осигур€ване. ћожете да проверите статуса си сайта на Ќќ» : “—правка за здравно осигур€ване”

ћалко информаци€ :

ќтчитането на тока веднъж на три месеца наближава

Filed under: √раждански — Izida @ 3:54 pm

ѕрез юли 2007ма ƒ ¬≈– съобщи, че отчитането на електромерите в —офи€ си остава както до сега понеже са отхвърлили искането отчитането да се извършва на 3 месеца и да има изравнителна сметка.

ƒнес обаче чета, че въвеждането на отчитането на три месеца щ€ло да позакъснее. ’м, кога пък бе одобрено? ћного бързо потребителите са си върнали доверието в електроразпределителните дружества – защото това бе една от причините за отказа (справка : ƒневник).

Ќа сайта на ƒ ¬≈– може да намерите документ “проект за одобр€ване на общи услови€ на договорите за снабд€ване с електрическа енерги€ на “≈¬Ќ Ѕългари€ ≈лектроснабд€ване” јƒ;”. ¬ него е описана методиката за отчитане, както и за изчисление на средномесечното потребление на домакинството.

Next Page »
пїњ