Irina’s Weblog

25/7/2008

Прекаленият светец

Filed under: Daily,The desert of the real,Граждански — Izida @ 1:39 pm

Спор във форум по повод изнасяне на храна от ресторант с шведска маса:

– “Навсякъде имаше разлепени табели, че вода и храна не се изнася от ресторанта или се заплаща. Браво! Похвално, че детето ти не е стояло гладно! Типично български манталитет показваш, щом си преминала правилата!”

– “Моля не нарушавайте добрия тон, все пак правилата са измислени за да бъдат нарушавани. “Прекаления светец и Богу не е драг.” Извън това искам да кажа,че е нормално да има табели, с инструкции и забрани, но това не е закон.
….
а така нареченото “спазване на всички правила” за съжаление си е характерен белег на българския синдром ‘комплекс за малоценност”.”

Оправдания, оправдания, оправдания… Ако човек реши да прекрачи правилата, винаги ще си намери причина. Нищо, че сам осъзнава колко е в грешка. Или поне се надявам, че осъзнава.

За съжаление, не само хотелиерските правила предизвикват подобни реакции. Завиждала съм на възпитанието на мои познати западноевропейци, за които законите наистина са закони. Но забелязвам у тях нещо, което при нас липсва – вяра в това, че щом се е наложило да има такъв закон, то явно е за тяхното общо добро и да го прекрачат би значило да вървят срещу самите себе си.

6 Comments »

 1. Да бе типично Български … След италианци на шведска маса остават само изгризани вилици рџ™‚ А онези хора дето се раждат със сметалца в ръце и после им слагат едни малки шапчици са просто убийствено добри в нарушаването на правилата. Наскоро офицер от ЦАХАЛ (Армията на Израел) беше продал на двама агенти на разузнаването (той не знаел че са такива) картечница която отрязал с ножовка от военен паметник. рџ™‚

  Comment by Ivaylo — 25/7/2008 @ 11:07 pm

 2. Има в случаи, в които е по-добре да се вземе хранта, защото ина1е остава и се изхфърля. Нима някои ще потвърди, че е по добре да се спази правилото и да се изхвърли отколкото да се употреби?

  Comment by Pharaon — 29/7/2008 @ 9:09 am

 3. Храната тук е само конкретен повод за публикацията ми. Основното е, че всячески се опитваме да се борим с правилата. И да убедим и тези, които ги спазват, да не го правят.

  Comment by Izida — 29/7/2008 @ 9:31 am

 4. Щото не си знаят интереса, затова ги нарушават. Винаги съм смятала, че обществените правила са ми полезни, защото ми помагат да участвам, без аз да преча и без на мен да ми пречат. Или поне преченето да се сведе до минималното зло. Друг е въпросът, когато те регулират несъществуващи или остарели отношения.

  Comment by Pocu — 30/7/2008 @ 9:41 am

 5. Е те затова са овце… казваш им седни и сядат, казваш им яж – ядат. Има правило – и те като в казармата – няма значение колко е глупаво – изпълняват. Ще копаеш от мен до другото дърво, после от оградата до довечера. Съгласен съм, че има ред, но това не означава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, че той е в обществена полза. Щото тоя ред може да е въдворен от някой полуидиот клонящ към пълен. И ако не се намерят хора, дето да го спрат – може да видиоти и останалите.

  Comment by Илия Горанов — 31/7/2008 @ 12:12 am

 6. Що пък всички ,си вземат за в къщи “Аз ли съм най-големия идиот, пък да съм толкова честен …….”.Мисля ,че проглема не е в самосъзнанието на хората , защото съм сигурен ,че овце има навсякаде,само че другите са по-добре възпитани.
  А в чувството за безнаказаност , липсата на контрол , да не говорим за поемане на отговорност(това май е на следващото ниво).

  Comment by KaloyanBorisov — 5/8/2008 @ 5:41 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї