Irina’s Weblog

23/9/2008

Делото на Максим пред ВКС

Filed under: Граждански,Шофьорски — Izida @ 11:15 pm

Вече мина полунощ, което дава ново значение на текущия ден – днес Максим ще се изправи пред Върховния касационен съд. Спомням си една статия в Капитал : “Присъда за шампиони, Темида прилага двоен стандарт”. Статията сравнява присъдите в няколко печално известни ПТП-та – от 14 години ефективна присъда за Живка Илиева до 2,5 години условна присъда за Максим. Да видим дали ВКС ще се намеси и ще уеднакви разминаването :

Според конституцията това е задача на Върховния касационен съд (ВКС). Именно най-висшите съдии би трябвало да гарантират еднаквото прилагане на закона при сходни или идентични казуси и с решенията си да показват на по-долните инстанции как би трябвало да се прилага законът.

Мисля си : да шофираш пиян е много рисковано. Да, има група хора, които мислят, че не им влияе, но за мен притеснителното е, че и интелигентни и отговорни хора признават, че им се е случвало да карат след употреба на алкохол. От една страна ако пиеш трябва да вземеш решение да не шофираш. От друга страна алкохолът изкривява преценката ти и те кара да мислиш, че можеш да се справиш и рискът е минимален. Т.е. хем си виновен, че си пил, хем това, че си пил обяснява защо си се блъснал. И защо си решил, че можеш да караш. Ей радвам се, че не пия! И все пак продължавам отстоявам позицията си, изразена в темата “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”

П.С. Според в-к Сега 2 години и половина са равни на 2,6 години!

21/8/2008

Малка игра

Filed under: Daily,The desert of the real,Шофьорски — Izida @ 5:48 pm

С Лъчо си играехме на една игричка в курорт Албена – при пресичане на улица трябваше да познаем дали идващата кола е българска или румънска. За съжаление бързо ни писна, защото не беше никак трудно : ако намали и спре, значи е румънска; ако мине пред краката ти върху пешеходната пътека със стърчащ от прозореца лакът, значи е нашенец.

Само веднъж обърках – един софиянец най-изненадващо ни направи път, да е жив и здрав!

При екскурзията ни до Румъния по Великден, екскурзоводът ни забавляваше с обяснения за румънските нрави и традиции. Когато влязохме в Румъния наред с любопитните факти за националния им празник, за прословутия граф Цепеш (по-известен като Дракула), за липсата на кафенета на открито в Букурещ, изтъкна и това как сега вече се налага рейса да намали скоростта, защото тук глобите са тежки, а и се налагат наистина. Да, това наистина звучи чуждоземно за нас! И си е атракция!

5/10/2007

Гражданска позиция

Filed under: The desert of the real,Шофьорски — Izida @ 1:03 pm

Седя си в автобуса, минавам покрай поредната спирка и виждам как надлъжно на тротоара е паркирана кола. Млад мъж върви по тротоара, колата се изпречва на пътя му, той я заобикаля от към мястото на шофьора и докато я подминава се изплюва върху предното стъкло!

Вгледах се в колата и забелязах, че явно не е първия, реагирал по този начин…

А Дончо и Петър си говореха вчера за трудни за премахване лепенки с надпис : “Паркирали сте на неподходящо за целта място”.

28/9/2007

Имало едно време една зебра

Filed under: The desert of the real,Zebra,Шофьорски — Izida @ 1:27 pm

Вървя си аз в сряда по бул. “Васил Левски” за да си хвана тролей от близката до НДК спирка. Стигам до кръстовището с ул. “Раковски”. Тъкмо да тръгна да пресичам и ми светна червено, така че чинно си зачаках, застанала на тротоара така, че като светне зелено да закрача уверено по самата среда на пътеката. И както си седя и гледам колите, някои от които продължават напред по “Раковски”, други, завиващи надясно по “Васил Левски”, изведнъж вниманието ми е приковано от автомобил, който завива наляво – обратно на движението на еднопосочния булевард! Заглеждам се учудено. Колата, както казах, свива леко в ляво, спира насред кръстовището пред спрелите на булеварда автомобили, после включва задна, започва да се движи назад в кръстовище, и също така назад минава по пешеходната пътека, пред която аз изумено стоя. И понеже няма място преди пътеката (да не говорим за онези заветни забранени 5 метра преди нея), спира така, че аз се падам до страничното стъкло на водача. Все пак той продължава да е обърнат назад за да се опита максимално да се прибере от кръстовището.

Аз съм втрещена! Зачудих се за момент, след което нервно зачуках по страничното му стъкло. Той се сепна и се извъртя рязко да види какво става, погледна ме изумено, и взе да ми прави всевъзможни знаци в стил : “Абе ти к’во правиш тук и що ме стряскаш така, аз реших, че беля стана…”. В това време светна зелено за мен. Аз заобиколих колата, минах пред нея за да пресека, което бе съпроводено с бипкания по мой адрес, мигания с фарове и викове. След като вече пресякох (не бих стояла на пешеходна пътека без причина), се обърнах. Той се подаде през срещуположната му врата и взе да ми показва жестове тип “круше” в челюстта! Бях шашната! Млад човек, облечен стилно, в нова, малка, градски тип кола, а подобно поведение, подобно неуважение и заплахи за физическа саморазправа с пешеходец, при това жена! Направих му за пореден път знак с ръце в стил “Ей по тази линия е пешеходната пътека”, махнах му отегчено с ръка и си продължих по пътя. Покрай мен профуча и тролея ми … Докато чаках следващия имах шанса да се уверя, че човека наистина си паркира там като остави от пешеходната пътека няма и 50 см и напусна колата. Пожелавам му да му се наложи да походи пеша из София! Искрено му го желая!

А следващия път ще намеря табелата на паяците, ще звънна на телефона и лично ще изчакам паяка да дойде! Пък ако ме удари – ще си извадя медицинско.

П.С. Оказва се, че това не е достатъчно – в статията “Полицай отказа да глоби нагъл шофьор на ламборгини” се говори как при аналогична случка, на същото място, паяка за 30 минути не се появил, колата тръгнала, а полицая не я глобил щото нямало свидетели! Е ще се оправим!

30/7/2007

Магистрални небивалици

Filed under: Шофьорски — Izida @ 1:19 pm

Вчера споделих някои впечатления от шофирането на изхода на София и магистралата, които добих през уикенда. Те обаче ми напомниха най-небивалата случка, която съм виждала. А именно :

Група колеги пътуваме по магистралата от Пловдив към София в някой понеделник сутринта. Както си караме в дясната лента, в лявата лента на нашето платно се задава стара руска кола, караща СРЕЩУ нас!

Мисля, че това води класацията за момента за безразсъдно шофирането.

29/7/2007

Какво научих по родните пътища

Filed under: Daily,The desert of the real,Шофьорски — Izida @ 10:24 pm

Пътуването ми до Пловдив тази седмица се оказа много ползотворно – благодарение на задръстванията в петък пътуването с автобус беше почти колкото с влак. А връщането в неделя ми помогна да сваля поне кило – с повишението на билетите от 10 на 11 лв от 20ти този месец, са включили като добавка към услугата “превоз” и сауна! Научих и някои ценни уроци за правилата на движение, които просто не мога да не споделя :

  • Ако са задръстени всичките ленти в твоята посока, то няма никакъв проблем да проявиш повече хитрост от другите будали като се качиш и шофираш по тротоара. Много е важно да не се впечатляваш от шашналите се пешеходци – ще ти направят път, по-едър си. Това научих докато чаках в задръстването в петък вечер на кръстовището на Цариградско шосе и Павел Красов. Получаваш бонус точки за оригиналност ако вдигнеш повечко прах или ако си в полицейска кола. Тук искам да вмъкна специалните си поздрави за полицаите, които последваха колите по тротоара с полицейски автомобил без специален сигнал (не видях изобщо буркан) с регистрационен номер СА 5177 АМ около 20:15 мин. Сигурна съм, че са ги преследвали за да въдворят ред!
  • Когато си автобус и изкачваш наклон по магистралата, спокойно можеш да ползваш за това аварийната лента. Ако не беше така, нямаше да имам скоро шанса да разгледам банкета отблизо. Имам съмнения, че ако нямаше тук таме аварирали коли, щяхме изобщо да не излизаме от тази лента;
  • Когато си тежкотоварен автомобил с товар багер, аварийната лента автоматично се превръща в лента за бавнодвижещо се МПС;
  • Ако не можеш да изпревариш един автобус отляво, спокойно можеш да го изпревариш отдясно, като за целта временно минеш в аварийната лента. Ако в този момент бяхме в аварийната, сигурно щеше да мине през банкета.

П.С. Ако някоя от горните ситуации е законна, моля поправете ме…

8/6/2007

Дългото чакане покрай шофьорските изпити и промените в условията

Filed under: Daily,Шофьорски — Izida @ 7:24 pm

След като подадох молба до ДАИ за явяване на изпит по теория за придобиване на шофьорска книжка на 01 юни, най-накрая днес получих и самата дата на изпита – 09 юли! Така е – чака се много! Първо чакаш месец до изпит теория, после чакаш да ти се освободи колата, на която да кормуваш защото нямаш право да кормуваш преди да си взел теорията, след това записваш за изпит практика и там чакаш още месец до датата. А ако караш изпита и в град, който е различен от града на постоянния ти адрес – после чакаш още месец документите ти да бъдат пратени до МВР в този град. Като включим и времето за самото кормуване, срокът става доста дълъг.

За съжаление аз не получих добър инструктаж – беше ми казано, че чакането за изпит теория е само 7-10 дни, така че като си науча почти докрай теорията тогава да подам молба за изпит. Така и направих – и учудването ми бе голямо като разбрах, че се чака повече от месец! Не случайно Емуто сподели като се обърнах към него с питането той колко време е чакал, че неговият инструктор го посъветвал да пусне молбата за явяване на изпит още щом е почнал да учи сериозно по темата.

Четох, че сдружението на инструкторите се готвело за протести заради промените в наредбата за обучение на шофьори, които влизат в сила от 1ви юли. Ядосват се, че МВР не ги обучил на новите теми в теоретичната подготовка. Мен лично вдигането на часовете кормуване от 24 на 30 ми се струва добра идея. И без това смятах, че ще поискам да си платя допълнително часове заради собственото си спокойствие и самоувереност по време на изпита. Чух и нещо за въвеждане на задължителен предварителен практически изпит – на 60% от практиката, за да се види как вървиш. За мен това е отличен начин да избегнеш стреса от първо явяване на подобен изпит. Но ако и то бави с още месец от записване до изпитна дата – лошо! Дали това е прието не ми стана ясно.

Но ми направи много силно впечатление, че инструкторите щели да протестират и срещу отделянето на теоретичния от практическия изпит. За мен чак е невероятно, че до сега са били в един ден – какъв е смисъла да те пуснат на улицата като не познаваш нито знаците, нито пътната маркировка! И не ми казвайте : “Ама те ще си научат правилника предварително!”. Щом има скъсани и на теория, явно не всеки дори и при такъв стабилен стимул като изпит си научава материала, какво остава и ако още не му е задължително. Защото нали сега почва да кормува, изпита е като приключи кормуването. Та чудех се аз какво не им харесва на инструкторите това разделение. Много се чакало, разправят, хората негодували. Това едва ли ги притеснява като гледам “Зелена вълна”, при които аз записах курса. Така че не е от грижа за клиента.

Наскоро един приятел ми даде идея – с него курса карал някакъв си, който се явявал за N-ти път, плащал си курса за да има право да се яви на изпит, а го късали още на теория! Е, да, тук изниква един вариант – ако изпитите са разделени, този тип “бъдещи шофьори” няма да се наложи да платят целия курс, а ще платят само обучение теория, ще се явят на изпит теория, ще ги скъсат и няма изобщо да стигнат до кормуване, което да се наложи да плащат пак на обучаващата ги фирма.

Да, загубата на приходи вече прилича на мотив да са против!

17/5/2007

Крачка назад

Filed under: Daily,The desert of the real,Шофьорски — Izida @ 5:03 pm

Готвят се промени в наредбите, регламентиращи обучението за придобиване на шофьорска книжка. Според Focus-news, председателят на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка Йонко Иванов смята за грешка разделянето на теоретичния от практическия изпит. Като аргументи изтъква факта, че някои хора трябва да изминат 100-200 км до мястото, където да бъдат изпитани. И освен това, че докато се чакало за практическия изпит (обикновено месец – месец и половина) “обучаващите се ще забравят листовките”.

Това се казва оправдание! Аз не искам да мисля, че по улиците има шофьори, забравили правилата за движение! Ако някой е неспособен да ги помни поне месец – с право трябва да не получи книжка!

Колкото до разделянето на изпитите – според мен е плюс. Все пак предварителен изпит само на теория преди да те допуснат до обучение по кормуване ми се струва не просто полезно, а необходимо. Ако го няма стимулът от този изпит, едва ли ще седнеш да си научиш както трябва правилата. И като почнеш да кормуваш ще си затормозен не само от това да се учиш да управляваш автомобила и да прилагаш правилата, но и да учиш (от инструктора) или да се мъчиш да си припомняш самите правила!

Искрено се надявам да не приемат подобна крачка назад.

п»ї