Irina’s Weblog

11/9/2008

Продажба на очила извън оптики

Научих много приятна новина – приета е Наредба N19 от 27 август 2008 г. за устройството и дейността на оптиките, здравните изисквания към тях и реда за водене на регистър на оптиките. Това, което най-много ме зарадва, бе следното:

Чл. 3 (2) Не се допуска продажбата на очила за корекция на зрението извън оптика.

Преди време бях писала публикацията “Къде да си купим очила с диоптър? В Kaufland разбира се!”. Това, което мисля пропуснах да пиша тогава е, че пратих жалба по случая до Комисията за защита на потребителите. Основният ми аргумент бе, че Законът за здравето изискваше наличие на продавач “техник по очна оптика” или “оптик – оптометрист” – нещо, което не съм убедена, че магазин от типа на Кауфланд осигурява. КЗП от своя страна прехвърли жалбата ми към Министерството на здравеопазването, от които получих следния отговор:

отговор от МЗ

В Министерството са си свършили работата и вече продажбата на очила с диоптър на кило става незаконна. Това ми напомня и настоящата реклама на слухов апарат, с който върви подарък очила за четене. Трябва да проверя кога влиза в сила наредбата – видях, че е обнародвана в Държавен вестник, брой: 79, от дата 09.09.2008 г.

Трябва да призная, че чувството е приятно!

Макар че още се питам не трябваше ли жалбата ми да породи проверка дали в Кауфланд наистина има продавач “техник по очна оптика” или “оптик – оптометрист” както изискваше Законът за здравето… Но важното е, че вече няма да си позволяват да продават съмнителни очила!

30/4/2008

Другата страна на медала

Filed under: Daily,Граждански,Позитивно — Izida @ 2:00 pm

Доста време мина от както Могилино навлезе трайно в българския ежедневен език едва ли не като нарицателно. Днес обаче прочетох една статия в блога, посветен на Могилино, която ми вдъхна надежда : “ДДМУИ “Слънчице””. Тя разказва за един съвсем различен дом, който вече си има и интернет сайт.

Разгледайте го : Дом за деца “Слънчице”. Шарен, весел, изброяващ какво е направено през годините за подобряване условията за децата, със снимки от ежедневието им, както и на изработените от тях предмети – сувенири, вази, поставки за яйца, рамки за снимки и т.н.

Искам искрено да поздравя директорката на дома г-жа Бистра Ботева, и да й пожелая да продължават да се развиват все така добре. Защото от това, което виждам като дейности на сайта, съм искрено възхитена!

А за който има възможност и желание – има публикувани банкови сметки, по които може да дари пари. В момента преустройват баните и тоалетните за хора с физически увреждания.

13/3/2008

Наредба на Столична община ще задължи търговците да изхвърлят отпадъците си разделно

Filed under: Граждански,Позитивно — Izida @ 9:46 am

В този мрачен ден научих една наистина добра новина – Столична община подготвя наредба, с която ще задължи всеки търговец да има сключен договор с някоя от фирмите за разделно събиране на отпадъци. От една страна те няма да плащат такси – защото таксата за рециклиране на всяка опаковка е включена в цената на стоката и я плащаме ние, потребителите. Но от друга – трябва да имат специално помещение за съхранение на разделните отпадъци. Така че едва ли ще се приеме възторжено – ако изобщо наредбата бъде приета…

Мен лично ще ме радва да спра да виждам чисти кашони хвърлени в старите кофи върху хранителните отпадъци при положение, че на крачка има жълт контейнер!

Източник : Ресторанти и магазини длъжни да изхвърлят разделно

4/10/2007

В служба на обществото

Filed under: Позитивно — Izida @ 8:56 am

Автобусът по линия 280 зави на колелото на 4ти километър, качи се на Цариградско шосе и спря на спирката на студентските общежития. Загледах се към двойка слепи родители с дете на около 5-6 годинки, които слязоха от първа врата на рейса и се спряха на острова между шосето и локалното платно. Не смееха да минат, нямаше други хора до тях да ги насочат. И тогава, един полицай излезе на локалното, спря с ръка колите, каза на хората да преминат и дори преведе с другата си ръка детето докато минаваше покрай него. След като хората пресякоха безопасно се върна на островчето и стана отново поредния полицай, строен в очакване преминаването на френския президент.

Не го познавам, няма и да го позная ако отново го видя. Но му благодаря горещо за дето реагира така човешки и доказа, че и в България полицаят може да служи на обществото.

П.С. Още на момента си спомних за една публикация на Владо Георгиев, в която той споделяше задоволството си от полицай, който спрял за да премахне нещо захвърлено от пътя преди да продължи по пътя си. Ще съм благодарна, ако някой ми даде линк.

Редакция :
Благодаря на Владо за предоставената връзка : “…to protect and to serve”

п»ї