Irina’s Weblog

2/5/2008

— джобен компютър на път

Filed under: Daily,PocketPC — Izida @ 10:54 pm

ћинаха и великденските празници, които тази година с Ћъчо изкарахме в –умъни€ – миналата година пообиколихме —олун и ћетеора в √ърци€, тази година бе ред на северната съседка.

 акво мога да кажа за –умъни€? Ќа първо м€сто – завиждам им за запазените замъци! Ќаистина са като рисунките в детските ми книжки – с островърхите кули, каменната зидари€, красивите градини и статуи. Ќа второ м€сто – е, ще има друг пост по темата, евентуално.

«а мое учудване, иначе над 100 годишни€ ни хотел разполагаше с безплатен WiFi интернет във фоайето. “ака че дори н€мах нужда от роуминга, който активирах за случа€. √оворих на спокойствие и с майка ми и брат ми, и с баба ми чрез мобилната верси€ на Skype. Fujitsu Siemens Pocket Loox-a се оказа отличен компаньон за пътувани€.

PDA-то послужи и при конвертиране на валутите – колко леи да дадем на прибиране, че да получим точна сума в евро. ƒокато всички даваха н€какви кръгли суми в леи, ние измъкнахме сума с включени бани (румънските монети), изчислена до стотинката. „овекът в бюрото н€колко поредни пъти см€та наистина ли се получава точна сума в евро. ѕосле от формулата ми в Excel се възползваха и околните на опашката от групата ни. »зобщо – електронните таблици са отличен начин да записваш какво ли не. ј в джобни€ компютър н€ма начин да пропуснеш да запишеш – винаги ти е в ръка дето се вика.

ќсвен ползването на WiFi интернета ми послужи и за хранилище за данни – една от точките в списъка с подготовката за пътуването бе да си запиша материали от Wikipedia за истори€, географи€, икономика на –умъни€, както и за конкретните градове като —ина€, Ѕран, Ѕрашов, и замъците около т€х, които ще посещаваме. “ака в автобуса по път към поредното градче имах време да попрочета малко повече.

ƒруго предимство се оказа иначе нежеланата от мен и излишна екстра – вградени€ GPS. Ќ€мам навигационен софтуер – не пътувам толкова че да си струва да похарча 200 лв, а и не съм шофьор, така че обикновено друг навигира. Ќо се възползвах от софтуера Fujitsu Siemens GPS Locator – показва координати, надморска височина, скорост на движение. «аписах си координатите на 10на точки по път€ и после в Google Maps усп€х да разгледам точни€ ни маршрут. » понеже това много ми допадна като иде€, потърсих софтуер по темата – преписването на координати е досадно. ≈, не намерих нещо, което да отговар€ на критериите ми за момента. Ќо се сдобих със софтуер на правене на “снимки” на екрана – Pocket Screen Capture. ћалката програмка генерира bmp, png, jpg (с избор на нивото на компреси€) в зададена папка, конфигурира се с кой бутон да се прави снимката на екрана, като може да прави поредица от снимки през определен интервал. —добих се с не€ за н€ма и $8 след използване на една от многото промоции, с които Handango ме заливат периодично по електронната поща. ƒа, можеше и да € ползвам безплатно – има демо верси€, ко€то слага един малък надпис в центъра на екрана, който на мен лично не ми пречи. Ќо така ми допадна програмката – пробвах още н€колко преди да си харесам тази, че просто реших да си € куп€.

«а мо€ изненада обаче се оказа, че ключът за регистраци€ не работи. Ќо след 5 минутки открих, че вината си е в мен – б€х объркала Owner ID-то на PDA-то… —лед като ми мина малко €да към самата мен (че съм се забл€ла така), проверих из политиките на Handango. ќказа се, че не съм сама – често се случвало да получават оплаквани€ за неработещи ключове в последствие да се окаже, че проблемът е грешка в Owner ID-то при въвеждането му от страна на клиента. —ъветваха да се свържа с т€хната поддръжка. “а драснах едно учтиво писмо с питане дали не могат да ми дадат ключ за ново, този път в€рно, Owner ID. ѕолучих отговор след н€колко часа, че препращат въпроса до разработчиците. ј днес, ден по-късно, получих и нови€ си ключ!

 ато добавим и това, че на 2 Gb SD карта съм си записала н€колко от любимите си дискове с музика, вече не си представ€м да съм на път без джобен компютър!

24/9/2007

Ќова игричка за джобни€ компютър

Filed under: Computers,PocketPC — Izida @ 9:01 am

ќт прекалено дълго време запълвах пътувани€та си в градски€ транспорт с пасианс и судоку, и още една-две свободни игри с GPL лиценз. –еших, че е време да си куп€ н€ко€ забавна игричка за джобни€ компютър, с ко€то да се разнообраз€. Ћъчо ми препоръча Handango и ClickGamer. ≈дна от любимите за мен характеристики на джобните компютри е факта, че са неудобни за игра от типа “first person shooter” и разни ралита, поради което основно за т€х се пишат логически и пъзел игри. “ака че имах мноооого избор рЯШЙ «а мо€ още по-гол€ма радост се оказа, че, в сравнение с преди 8 месеца, сега има много повече игри за VGA разделителна способност, което беше допълнителен стимул да се поразров€. ¬ четвъртък вечер свалих около 40на демо варианти на разни игри, спр€х се на н€колко. —лед дълго умуване (т.е. игра докато съм в ѕловдив), установих, че най-много ми е мъчно за изчерпването на демо минутите на играта Scarabeus VGA (демото обаче е дадено само в Handango след безплатна регистраци€, иначе има и QVGA вариант). «а $19,95 реших, че си струва – забавна игра, скин по мо€ вкус. »збрах да € куп€ от ClickGamer, тъй като за опци€та да свал€ повторно играта при нужда Handango искат допълнителни $4,95, докато в ClickGamer това е безплатно. јз естествено си записах exe-то на сигурно м€сто (над€вам се) рЯШЙ —ега вече остава опасността не да засп€ от скука по време на безкрайните задръствани€, а да си пропусна спирката!

–ешила съм следващата игра да е Resco Diamonds, ко€то за $15 предостав€ вариант на една от любимите ми малки и забавни игрички. ѕредлага се и друг вариант на същата игра – Bejewed, ко€то Astraware предостав€т в пакет с още 4 игри за $30 – PopCap Games Pack 1. Ќо при тестването установих, че не “Bejewed”, а “Bejewed 2” е еквивалент на Resco Diamonds, така че може би ще пропусна пакета в полза на единичната игра – а и графиката на Resco Diamonds според мен е много по-при€тна.

ƒруга готина и забавна игричка е Happy Lines – играла съм доста време вариант за PC и все пак продължава да ме забавл€ва.  оето е точни€ критерий ко€ игра си заслужава парите – особено като струва $10. ¬чера инсталирах един свободен клонинг на тази игра на компютъра на баба ми – Lines game. ћакар и не толкова шарена, е при€тна за игра.

—амо едно ме притесн€ва – като слушам mp3ки в рейса за времето на пътуването батери€та пада в н€ма и 10на процента. Ќовата игра смъкна накъде към 20% за същото време… Ќо батериите са за да се зареждат. ¬се пак ще взема да си поръчам една втора оригинална батери€ за като и минат циклите на презареждане на тази.

18/7/2007

MSDict Cambridge Advanced Learner’s Dictionary за PocketPC

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 9:58 am

ќт известно време си търсех речник за джобни€ компютър. ќсновно държа да има възможно повече значени€ за вс€ка дума, да има писмени транскрипции (не държа да ми ги изговар€) и да има лесно търсене. Ѕ€х почти забравила за това си търсене, докато не вид€х новите предложени€ на —офтѕрес : “MSDict Cambridge Dictionary of American English”, “MSDict Concise Oxford English Dictionary”, “MSDict Concise Oxford English Thesaurus”, “MSDict Cambridge Advanced Learner/s Dictionary”. Ќабързо отхвърлих American English и Thesaurus (синонимни€).

ќбаче не обичам да купувам софтуер, който не съм пробвала лично. «а това подирих сайта на производител€ : Mobile Systems. “ам можеш да избереш конкретен речник, както и устройство – от Windows машина, до PocketPC или мобилен телефон. Ћично аз тествах trial версиите за PocketPC (30 дневно право на ползване) :

¬ общи линии ползват един и същи софтуер за преглеждане на речници – MSDict Viewer, който върви без допълнително заплащане към всеки закупен речник. “ози софтуер позвол€ва освен търсене при въвеждане на вс€ка буква и търсене с използване на филтри – чрез стандартните символи ? и *, което е много полезно ако се съмн€ваш за правописа. —амите описани€ са интуитивни и разбираеми (все пак речниците не са какви да са, а на престижни университети). —ъщо така има и превод на дума, копирана в clipboard-а. ѕази се и истори€ на въведените за превод думи. »маш функци€ за показване на случайно избрана дума и думата на ден€.

“р€бва да отбележа, че и двата имат един проблем свързан с търсенето при използването на * и ? като проблемът е следни€: » в двата н€кои думи имат по€снени€ като например : book [MAKE A RECORD] (такъв тип са в  еймбриджки€) или booking(1) (срещат се и в двата речника). “ърсенето за “bo?k” обаче води до намиране само на думите, които н€мат по€снени€! «а да намираш и по€снени€та тр€бва да добавиш една звезда накра€ : “bo?k*”, но тогава губиш силата да кажеш, че търсиш дума с указаната от теб дължина.

¬се пак има и н€кои разлики :

 • ќксфордски€ има 240 000 думи, докато  еймбриджки€ – 170 000.
 • ¬  еймбриджки€ вс€ка дума с повече значени€ има допълнително об€снение, сложено в квадратни скоби. “ака като търсиш думата ще видиш н€колкото варианта и ще избереш за превод този, който е в искани€ контекст. Ќапример : думата book съществува в н€колко варианта : book [ARRANGE], book [MAKE A RECORD], book [TEXT]. ƒокато в ќксфордски€ думите н€мат подобно об€снение и тр€бва да кликаш по вс€ко едно значение. ј и значени€та са по-обединени, което прави преводите по-дълги. Ќапример думата “book” там присъства веднъж, описанието й е дълго и включва всички значени€.
 • √орното предимство на  еймбриджки€ речник обаче води до един негов недостатък : търсене за “bo?k” при включен режим wildcard води до само един резултат – “bonk”! ѕо€снените думи в ќксфордски€ са много по-малко.
 • ѕочти вс€ка дума в  еймбриджки€ речник има освен тълкувание и примерни фрази и изречени€, в които се прилага това значение – в описанието пише, че са 90,000 на брой фрази. ¬ ќксфордски€ фразите б€ха по-малко.
 • ¬с€ка дума в  еймбриджки€ има написана транскрипци€. ¬ ќксфордски€ пълен речник пише : “Pronunciations for words that might cause difficulty”.  акто и : “Pronunciations are not given for ordinary, everyday words such as bake, baby, beach, bewilder, boastful, ot budget, since it is assumed that native speakers of English do not, as a rule, have problem with the pronunciation of such words.”. явно речникът е предназначен за “native speakers”.
 •  еймбриджки€ струва 30 лв, докато ќксфордски€ – 25 лв.

—лед това сравнение, реших да взема Cambridge Advanced Learner’s Dictionary – намерих го и с 10% отстъпка на борсата зад —офи€ ѕрес. Ћицензни€ ключ ти дава право да регистрираш едновременно н€колко версии (предполагам само за лично ползване) – аз го инсталирах на лаптопа си и на джобни€ си компютър.

——

»наче ако искате говорещ речник за настолен компютър, допълнен и с около 1000 илюстрации, вижте този хартиен речник с добавка CD :

Cambridge Advanced Learner’s Dictionary / New + CD – Rom Inside. Second edition

 ато нищо след известно време ще си взема и този – 36 лв. не е кой знае колко за един наистина богат речник. ѕовече информаци€ за съдържанието на диска може да прочетете на сайта на Cambridge University Press : Cambridge Advanced Learner’s Dictionary CD-ROM

—ъщо така можете да видите мултимедийно представ€не на характеристиките на речника – включва упражнени€ за изпити, допълнителни примери за вс€ка дума, словосъчетани€, както и синоними. “ози речник включва и произношени€, които можете да чуете – при това не звучат като генерирани за разлика от един друг речник, на който попаднах наскоро. ќсвен това има по два аудио записа на произношени€ за дума – английски и американски.

ѕ.—. Ќ€ма да приемам коментари от тип – “ј що не си го свали кракнат от еди_къде_си?” или “ј за тези, дето не им се дават пари/н€мат пари – свалете си го от тук!”. ¬се пак ми се струва странно да ме подстрекавате към крадене на софтуер при положение, че самата аз пиша такъв!

1/4/2007

MP3 плейър

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 10:51 pm

ƒжобни€т компютър се оказа не само отличен дигитален асистент, но и много при€тно средство за запълване на времето, прекарано по спирки, автобуси, влакове, опашки и т.н. ќт доста време обаче отлагах купуването на повечко памет – ползвах една 32 Mb SD карта на Ћъчо от негови€ Nokia N-Gage, и то просто понеже все не намирах време да ида до н€кой магазин за техника. ≈, в събота пообиколихме магазините в ѕловдив, и вече си имам 2 Gb SD Kingston. » слушалки. “ака се сдобих и с MP3 плейър. —ега всичките ми оригинални дискове на Depeche Mode ще бъдат прехвърлени там за слушане – вкъщи май не ми остава време за музика, а докато работ€ р€дко слушам.

P.S. Ќаложи си да си куп€ втори слушалки, просто понеже не прецених, че липсата на volume control на самите слушалки за регулиране силата на звука е гол€м минус. ≈, гол€м минус е! «ащото силата на звука на различните парчета често също е различна и налага бързо регулиране. ј и намал€ването/увеличаването на звука от самото PPC е трудно – изисква да го извадиш от джоба си и от калъфа, а и има единствено 5 степени! ћного по-добре е като скалата за силата на звука е аналогова.

7/3/2007

ѕротектори за екран на PDA

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 11:40 am

¬чера получих просветление – протекторите за екрани на PDAта не се продават поне по н€колко в комплект за да имаш за повече време, а за да имаш повече опити да ги поставиш правилно! ¬чера “оползотворих” още 2, след като в събота пак усп€х (със съмнителен резултат) да сложа протектор на екрана от втори€ опит. “а на 4ти€ опит вече е добре, само с едно видимо мехурче въздух. Ќо в долни€ л€в ъгъл, който не се ползва много много и следователно не бих рискувала да се опитвам още да го махам.

—ъщо така открих и лесен начин да махам протектор – все пак ми се наложи да махам 3 до тук, а не всеки беше с непаснало ъгълче за да го дръпна от там. “ъй като да се опитам да подпъхна нещо между екрана и протектора в н€кой ъгъл ми се стори по-опасно за екрана от колкото изобщо да не ползвам протектор, реших, че ще има и друг начин. «а това взех парче не силно леп€що тиксо, залепих го върху протектора, към ъгъла му, и с дръпване на тиксото отлепих ъгълчето на предпазни€ екран без проблем!

„уд€ се дали да не пробвам и други протектори (в момента ползвам тези) – например ScreenGuardz. ѕродават се за 22 лв. в pdashop-bg.com, и са предварително изр€зани за мо€ модел PocketPC. —поред едно ревю са доста добри и най-вече – н€мат никакво лепило, а използват статично привличане. Ќо искат по-честа см€на защото се надраскват лесно. ћай ще пробвам.

5/3/2007

Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560

Filed under: Daily,PocketPC — Izida @ 12:09 am

—добих се с нова електронна джаджа, ко€то избирам от доста време – джобен компютър! ƒоста мислих и структурирах приоритетите си – трудно ми беше да избера при положение, че всички джобни компютри имат органайзер и Mobile Office пакет. “р€бваше да се хвана за по-маловажни за мен фактори за да направ€ избора си. Ќакра€ се спр€х на Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560. ≈то и н€колко от основните предимства, които вид€х в него:

 • процесор Intel 625 Mhz – до момента не съм купувала машина с процесор, различен от Intel. явно съм от фанатичните фенове, дето като се привържат към дадена марка не се отказват. ≈, едва ли колкото Apple феновете все пак;
 • детайлен цветен VGA дисплей, с разделителна способност 480х640 – колкото първото ми лично PC (ѕравеца преди това ми беше даден временно) и с 4 пъти повече пиксели при същи€ размер на екрана от повечето PDAта, които са на пазара в момента (240х320, наречени още QVGA);
 • вграден GPS приемник – см€там да си куп€ софтуера на BgMaps gps.maps, както и карта на —офи€ и страната;
 • без GSM – след известна доза размишл€ване взех решението, че не искам джобни€ ми компютър да е и GSM. “ова би означавало нужда да го зареждам вс€ка вечер, защото този модул харчи доста ток. ќсвен това моделите с GSM, които вид€х, б€ха и с по-малки екрани от тези, които аз харесах. ј и мраз€ отпечатъци от уши по екрана, както и говорене с разни слушалчици. ѕредпочитам си стандартен GSM – е, с добавка малка камерка за ако потр€бва. ѕо мои наблюдени€, след като взема PDAто сутринта, заредено на 100%, в един нормален ден го връщам с батери€ пълна на около 80-85%. —ъщо така обичам да експериментирам със софтуера – инсталиране на разни купени и GPL програмки, както и на мои, така че варианта устройството да зависне не е за пропускане. ќсвен това от един GSM се иска да е сравнително компактен, което води до по-малки габарити и дисплей.
 • USB хост – без проблеми свързах към PDAто чрез включени€ в комплекта кабел външна USB клавиатура. “ръгна от първи€ път! “ова спест€ва един немалък разход за специализирана клавиатура за моделите без USB host, в случай че изобщо решиш да харчиш пари за това. —ъщо така включих и USB flash drive, който бе разпознат като “Hard disk” и бе достъпен за разглеждане;  акто пишеше в едно ревю – идеше ми да пробвам да включа и пералн€та в него!
 • в комплекта има включен кожен калъф с по-твърда предна част за предпазване на екрана, който пасва идеално на устройството; “ова за мен е плюс, защото аксесоарите за този тип устройства не са в изобилие на български€ пазар и почти винаги са с поръчка.  оето значи и 30на дни за доставка. ј как да го разнас€м до тогава?
 • гаранци€ от производител€ 2 години – повечето, които гледах, б€ха с гаранци€ само една година. ƒруги€ вариант, HP iPAQ, имаше обаче опци€ закупуване на допълнително гаранци€; което, естествено, се отраз€ва на крайната цена.
 • включен диск с Microsoft Outlook в добавка към синхронизиращи€ софтуер и драйверите;
 • включен в комплекта “cradle” – поставката с изводи за включване към компютър и зареждане; ”стройството може да се зарежда чрез адаптер към електрическата мрежа (включен директно в PDAто или към поставката) или по USB (разбира се доста по-бавно);
 • не на последно м€сто, мога да си свал€ свободно SDK за операционната му система, както и има .NET Compact Framework – това, да мога да си пиша програмки за него, е важно за мен.

» н€колко предупреждени€ :

 • тествайте GPS-а на открито – за да тествате GPS модула, ползвайте инсталираната програмка GPS Locator. Ќо имайте предвид, че не хваща почти нищо в закрити помещени€ – максимум 2-3 сателита. ƒокато на открито улав€ към 10-11 сателита. ћоже да определи координатите ви в момента, височината, на ко€то се намирате, скоростта на движение. ћоже да запомни една точка и да ви каже отсто€нието ви от не€ по права лини€.
 • купете си предпазители за екрани – поне аз реших, че предпочитам да смен€м надраскани предпазители, от колкото да съзерцавам надран екран и за това си купих още в същи€ ден – почистващ комплект за PDA на цена 32.40 лв. от ѕлезио (има снимка по-долу);

≈то и н€колко снимки (щракнете върху снимката за по-гол€м размер) :

¬ мо€та ръка. —тандартни€ Windows Mobile 5.0 екран Today – еквивалента на Desktop при по-големи€ му брат :

ѕреглеждане на мои снимки :

—вързване на външна USB клавиатура чрез включени€ в комплекта кабел (стърчащата в д€сно пластмаса не е антена, а просто писалката, ко€то не съм прибрала докрай):

ѕреглеждане на файловете върху USB flash drive, свързан към PocketPC-то :

PocketPC-то като DesktopPC рЯШЙ :

 омплект за почистване на PocketPC с включена мека кърпичка, 5 универсални протектора за екран (които си режете по м€рка), твърда карта за изтласкване на мехурчетата въздху, 2 комплекта мокра + суха кърпичка (н€ма да ги ползвам), резервна писалка (абе те универсални ли са?) :

«ле поставен протектор – виждат се мехурчета въздух. √орни€ успешен опит бе четвърти по ред, този – едва втори :

ўе взема да си куп€ една “навиваема” клавиатура от типа на AirTouch – в ћултирама върв€т на цени от 19-25 лв. според размера и модела.

«а повече информаци€ и снимки, вижте това ревю, където може да видите и какво точно има в кути€та като аксесоари : “Fujitsu-Siemens Loox N560 Review”

≈то и две ревюта, които см€там за полезни, макар и да се отнас€т за по-слаби€ модел от сери€та:
Review PDA Fujitsu Siemens Pocket LOOX N500/N520 и “Big review of FSC Pocket LOOX N500/N520”

4/3/2007

Hello .NET Compact Framework!

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 11:08 pm

¬чера и днес реших да се разнообраз€ и да почина от работа, като седна да попиша код в съвсем друго направление – за устройство с ограничени ресурси каквото е едно PocketPC, на платформа, ко€то не познавам добре (.NET, при това Compact), и с език, който за момента основно чета (C#).

≈стествено документаци€та на .NET Compact API бе посто€нно отворена, а и експериментът стана повод за повторно връщане към книгата “ѕрограмиране за .NET Framework” на Ќаков и колектив.

 ато за старт си свалих “Calculator Application Sample” от MSDN, също и кода на лицензираната под GPL игра PocketSudoku. Ќаистина друго си е като видиш малко работещ код! ќтдавна не б€х писала приложени€ от този тип и тр€бва да призна€, правех посто€нно паралели с програмирането чрез използване на Windows API. —амо дето методите, обработващи събити€, не тр€бва да ги регистрират ти, ами са си пре-регистрирани в н€кой базов клас и ти само ги override-ваш рЯШЙ

ѕримерът с калкулатора послужи доста като основа на игричката, ко€то бе повода да почна да пиша. Ќо ще € представ€ като мина поне във верси€ 0.1b, че сега е … абе има доста трески за д€лане кода, да не говорим, че и функционалността още е меко казано базова. Ќо е несложна за имплементиране (като едно въведение в платформата), логическа (което пък е отлично за PocketPC, което н€ма удобна клавиатура за игра) и най-вече – зариб€ваща! ѕоне за мен.

ѕ.—. јко и вие сте с дисплей 480х640 и пускате примерни€ код Calculator, променете си предварително следните редове в конструктора на класа Window :
windowWidth = 240;
windowHeight = 320 - 20;

¬ие знаете как рЯШЙ

2/3/2007

–азработка на софтуер за PocketPC

Filed under: Computers,Daily,PocketPC — Izida @ 6:14 pm

ќще като си купих PocketPC-то б€х решила да се запозна€ с вариантите за разработка на софтуер за тези устройства. «а момента открих за себе си следните алтернативи за операционната система Windows Mobile 5.0, с ко€то е устройството :

 1. C++ код (т. нар. native code) чрез използване на Windows Mobile 5.0 SDK – със сигурност бързи приложени€, но с повече време за разработка;
 2. C# код (или още – managed code), който се компилира със стандартни€ компилатор, а за да се изпълн€ва на устройството е нужно то да има инсталиран MS .Net Compact Framework. ¬същност Windows Mobile 5.0 върви с инсталирана верси€ 1.1 на фреймуърка, но PocketSudoku-то ме накара скоро да мина на 2.0 рЯШЙ
 3. Java код – Sun предлага Sun Java Toolkit for CDC, т.е. инструменти за разработка за по-мощни мобилни устройства (Connected Device Configuration) – компилатор, емулатор. Ќо срещнах проблеми с намирането на Java виртуална машина за Windows Mobile 5.0 – във форума на Sun попаднах на съвети какво да ползвам при разработка на Java приложени€ за тази ќ—, но така и не намерих виртуална машина, ко€то да се реша да ползвам; ¬се пак ето два списъка с виртуални машини : http://www.comp.lancs.ac.uk/computing/users/fittond/ppcjava.html и http://java-virtual-machine.net/other.html

¬ крайна сметка реших да се насоча към .Net – леко разнообразие от Java-та, същевременно достатъчно близко за да не ме затрудн€ва излишно. „истото C програмиране с ползване на Windows API-то ми се струва мазохистично за момента, особено като искам просто да тествам.

Ќо и при .Net нещата не се оказаха такива, каквито ги мислех. ¬ече имах свален .Net Framework 2.0 SDK, както и .Net Compact Framework. ќстана обаче да намер€ подход€що IDE.  оето се оказа нелека задача. ƒо преди Visual Studio 2003, Microsoft са развивали eMbedded Visual Studio – от него и сега безплатно може да се свали EVC++ например. Ќо то служи за писане на приложени€ за PocketPC 2002 и не могат да се ползват за мо€ Windows. Ќито за писане на .NET; Ѕезплатните Visual Studio Express на сво€ страна не включват поддръжка за Mobile development. »злиза, че за да пишеш за джобен компютър на .Net ти тр€бва купено Visual Studio 5.0 – така съветват и Microsoft във стати€та “Introduction to Development Tools for Windows Mobile-based Devices”

ѕонеже при мен е хоби, а не източник на средства, да купувам това студио не е вариант. » реших, че ще се върна във времената на MAKE файловете рЯШЙ «а момента се справих с написването на простото “Hello World!” прозорче, което компилирах с опции като забрана включването на стандартните .Net библиотеки и с Link-ване с .Net Compact библиотеки – с помощ на стати€та на “Building a simple NetCF application from the command line – C# version”

ўе видим как ще е за по-сложни приложени€.

пїњ