Irina’s Weblog

5/3/2007

Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560

Filed under: Daily,PocketPC — Izida @ 12:09 am

—добих се с нова електронна джаджа, ко€то избирам от доста време – джобен компютър! ƒоста мислих и структурирах приоритетите си – трудно ми беше да избера при положение, че всички джобни компютри имат органайзер и Mobile Office пакет. “р€бваше да се хвана за по-маловажни за мен фактори за да направ€ избора си. Ќакра€ се спр€х на Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560. ≈то и н€колко от основните предимства, които вид€х в него:

 • процесор Intel 625 Mhz – до момента не съм купувала машина с процесор, различен от Intel. явно съм от фанатичните фенове, дето като се привържат към дадена марка не се отказват. ≈, едва ли колкото Apple феновете все пак;
 • детайлен цветен VGA дисплей, с разделителна способност 480х640 – колкото първото ми лично PC (ѕравеца преди това ми беше даден временно) и с 4 пъти повече пиксели при същи€ размер на екрана от повечето PDAта, които са на пазара в момента (240х320, наречени още QVGA);
 • вграден GPS приемник – см€там да си куп€ софтуера на BgMaps gps.maps, както и карта на —офи€ и страната;
 • без GSM – след известна доза размишл€ване взех решението, че не искам джобни€ ми компютър да е и GSM. “ова би означавало нужда да го зареждам вс€ка вечер, защото този модул харчи доста ток. ќсвен това моделите с GSM, които вид€х, б€ха и с по-малки екрани от тези, които аз харесах. ј и мраз€ отпечатъци от уши по екрана, както и говорене с разни слушалчици. ѕредпочитам си стандартен GSM – е, с добавка малка камерка за ако потр€бва. ѕо мои наблюдени€, след като взема PDAто сутринта, заредено на 100%, в един нормален ден го връщам с батери€ пълна на около 80-85%. —ъщо така обичам да експериментирам със софтуера – инсталиране на разни купени и GPL програмки, както и на мои, така че варианта устройството да зависне не е за пропускане. ќсвен това от един GSM се иска да е сравнително компактен, което води до по-малки габарити и дисплей.
 • USB хост – без проблеми свързах към PDAто чрез включени€ в комплекта кабел външна USB клавиатура. “ръгна от първи€ път! “ова спест€ва един немалък разход за специализирана клавиатура за моделите без USB host, в случай че изобщо решиш да харчиш пари за това. —ъщо така включих и USB flash drive, който бе разпознат като “Hard disk” и бе достъпен за разглеждане;  акто пишеше в едно ревю – идеше ми да пробвам да включа и пералн€та в него!
 • в комплекта има включен кожен калъф с по-твърда предна част за предпазване на екрана, който пасва идеално на устройството; “ова за мен е плюс, защото аксесоарите за този тип устройства не са в изобилие на български€ пазар и почти винаги са с поръчка.  оето значи и 30на дни за доставка. ј как да го разнас€м до тогава?
 • гаранци€ от производител€ 2 години – повечето, които гледах, б€ха с гаранци€ само една година. ƒруги€ вариант, HP iPAQ, имаше обаче опци€ закупуване на допълнително гаранци€; което, естествено, се отраз€ва на крайната цена.
 • включен диск с Microsoft Outlook в добавка към синхронизиращи€ софтуер и драйверите;
 • включен в комплекта “cradle” – поставката с изводи за включване към компютър и зареждане; ”стройството може да се зарежда чрез адаптер към електрическата мрежа (включен директно в PDAто или към поставката) или по USB (разбира се доста по-бавно);
 • не на последно м€сто, мога да си свал€ свободно SDK за операционната му система, както и има .NET Compact Framework – това, да мога да си пиша програмки за него, е важно за мен.

» н€колко предупреждени€ :

 • тествайте GPS-а на открито – за да тествате GPS модула, ползвайте инсталираната програмка GPS Locator. Ќо имайте предвид, че не хваща почти нищо в закрити помещени€ – максимум 2-3 сателита. ƒокато на открито улав€ към 10-11 сателита. ћоже да определи координатите ви в момента, височината, на ко€то се намирате, скоростта на движение. ћоже да запомни една точка и да ви каже отсто€нието ви от не€ по права лини€.
 • купете си предпазители за екрани – поне аз реших, че предпочитам да смен€м надраскани предпазители, от колкото да съзерцавам надран екран и за това си купих още в същи€ ден – почистващ комплект за PDA на цена 32.40 лв. от ѕлезио (има снимка по-долу);

≈то и н€колко снимки (щракнете върху снимката за по-гол€м размер) :

¬ мо€та ръка. —тандартни€ Windows Mobile 5.0 екран Today – еквивалента на Desktop при по-големи€ му брат :

ѕреглеждане на мои снимки :

—вързване на външна USB клавиатура чрез включени€ в комплекта кабел (стърчащата в д€сно пластмаса не е антена, а просто писалката, ко€то не съм прибрала докрай):

ѕреглеждане на файловете върху USB flash drive, свързан към PocketPC-то :

PocketPC-то като DesktopPC рЯШЙ :

 омплект за почистване на PocketPC с включена мека кърпичка, 5 универсални протектора за екран (които си режете по м€рка), твърда карта за изтласкване на мехурчетата въздху, 2 комплекта мокра + суха кърпичка (н€ма да ги ползвам), резервна писалка (абе те универсални ли са?) :

«ле поставен протектор – виждат се мехурчета въздух. √орни€ успешен опит бе четвърти по ред, този – едва втори :

ўе взема да си куп€ една “навиваема” клавиатура от типа на AirTouch – в ћултирама върв€т на цени от 19-25 лв. според размера и модела.

«а повече информаци€ и снимки, вижте това ревю, където може да видите и какво точно има в кути€та като аксесоари : “Fujitsu-Siemens Loox N560 Review”

≈то и две ревюта, които см€там за полезни, макар и да се отнас€т за по-слаби€ модел от сери€та:
Review PDA Fujitsu Siemens Pocket LOOX N500/N520 и “Big review of FSC Pocket LOOX N500/N520”

26 Comments »

 1. —ега остана и лека рекламла да направиш откаде и за колко пари си го взела?

  јз разполагам с подобно устройство, но с GSM модул и според мен това е гигантска грешка защото батери€та не издържа и един ден. »зкарах с него около седмица след което просто поставих основната си —»ћ картата на др. телефон за да не бера €дове.

  ѕетър

  Comment by Peter — 5/3/2007 @ 12:39 am

 2. честито!
  според мен pda-тата като такива устройства от известно време са бита карта, но щом ще ти е полезен. така преди време си б€х взел един axim и след около месец вид€х че не го ползвам и го продадох. в конвергенци€та е истината
  рЯШЙ

  Comment by момчил карабулев — 5/3/2007 @ 9:55 am

 3. »ра, ѕƒј-то ще излезе от гаранци€, докато се изфукаш с него ;).

  ѕоздрави ≈му

  Comment by Emu — 5/3/2007 @ 10:14 am

 4. @Peter: ƒа, и аз се усетих, че забравих да пиша от къде съм го взела.  упих го от —темо за 922 лв. ѕо разни »нтернет магазини го имаше и на по-добра цена, но аз исках да го вид€ и пипна преди да реша. —темо се вод€т бизнес-партньор на Fujitsu-Siemens, което ми вдъхва повече доверие. ≈то го и в каталога им : “Loox N560”. »мат и аксесоари, които се поръчват предварително в повечето случаи и идват за н€колко седмици.

  @момчил: ƒа, виждам, че PDAтата замират. ¬ началото на декември също см€тах да си куп€, тогава стигнах до Dell Axim x51v. Ќо като разбрах, че Dell спират да произвеждат PDAта и се отказах – не че н€ма да има поддръжка, но искам да знам, че има и н€какъв шанс поне за развитие. “огава се отказах, защото просто най-харесаното се оказа неподход€що.  ато го прежалих, затърсих наново рЯШЙ
  »наче мраз€ устройствата n-в-1 – последната дънна платка, ко€то харесах и купих от ѕловдив, се наложи да ми € поръчват специално, щото беше без нищо вградено : ни модем, ни LAN карта, ни звукова карта. ј такива почти н€маше..
  » имам специално негативно отношение към GSM апаратите – като студент имах пейджър и тр€бва да призна€, харесвах го с пъти повече от кой да е GSM. ƒаже в момента съм с един класически Ericson – дори н€ма Sony още в името, толкова е античен.

  @≈му: «ор, зор, докато го напиша, добав€ снимките, сложа връзките… ƒобре, че беше програмирането, т аси казах : “јйде малко зор, че иначе вис€т в нищото тези статии като не се знае за какво се пишат”

  Comment by Izida — 5/3/2007 @ 10:36 am

 5. моето мнение е че nokia N800 е доста по-удобна и полезна джаджа. особено в комбинаци€ със сгъваема bluetooth клавиатура. даже струва и по-малко. да не забрав€ме че е с open source ќ—

  Comment by момчил карабулев — 5/3/2007 @ 1:15 pm

 6. ’м, не мисл€. “ози продукт просто не е от типа, който аз търсех. «а това не бих го сравн€вала с моето PocketPC.

  Comment by Izida — 5/3/2007 @ 1:51 pm

 7. ¬сичко хубаво за Nokia N800, но кога ли ще дойде в Ѕългари€? ѕък за струването по-малко недей много се над€ва. ¬ече имам опит с цените и зна€ как се изчисл€ват:
  400$ в —јў -> 400евро в ≈вропа -> 1100лв в Ѕългари€
  ѕримера е съвсем реален и точно така се движи цената на Treo680. » това не е единствената стока с подобно ценообразуване, например Apple MacBook е 1000$ в —јў и 2300лв. тук. ¬еро€тно тукашните дистрибутори ход€т винаги за 1 бройка и вкарват после цената на самолетни€ билет.
  »наче да си кажа, че това FS изглежда добре и 480х640 много ме привлича (оглеждах и един Acer с такава резолюци€), но все още не бих се прежалил да използвам Windows Mobile, свикнал съм твърде много с PalmOS.

  Comment by excessmind — 9/3/2007 @ 11:32 am

 8. ѕредполагам говориш за сери€та Acer n300 – пак тази разделителна способност, като диагонала на диспле€ е малко по-гол€м – 3,7″, процесора е Samsung – 300/400 Mhz, също има вграден USB host. ѕо-силни€ модел в ѕлезио (n311) е об€вен на цена 700 лв, но като б€х там на м€сто се оказа, че имат само по-слаби€ по процесор и памет (както и без Wi-Fi) модел n310 на цена 560 лв. ¬ сравнение с FS Loox N560 е по-евтин, но н€ма GPS и върви с платнено калъфче, което за мен е все едно без калъф. ќсвен това по разни сравнени€ вид€х, че се представ€ доста зле като производителност на процесора и видеото (не паз€ URLта, съжал€вам).

   ато ц€ло и това беше алтернатива, но … не ми хареса определението “high end at low and price”! Ќе че имам против ценовите революции, но в€рвам в зависимостта на качеството от цената. ќсвен това имам лаптоп Acer и да кажем, че имам н€какви предубеждени€ към марката. ј и втора марка се намеси в сравнението между двата – процесор Samsung срещу Intel.

  Comment by Izida — 9/3/2007 @ 11:56 am

 9. «дравей, а дали имаш вече впечатлени€ от gps.bgmaps? „е тук в офиса се чудим дали си струва или не…

  Comment by ƒаниел ѕанев — 21/3/2007 @ 12:33 pm

 10. Ќе, още не съм си го купила – първо тр€бва да си куп€ памет, че сега карам с една 16 ћб-това. ј все не ми остава време да отскоча до н€кой магазин.

  ћалко ме притесн€ва възможността за преинсталаци€ на софтуера – в помощната информаци€ на ƒатекс четох, че пон€кога IDто на PDA-то, с което е обвързана инсталаци€та и купените карти, се смен€ при преинсталиране на ќ—-а на ѕƒјто. «а това допускали една см€на на ID след контакт с т€х. ј на мен не ми се иска да си загуб€ лиценза по такава причина рЯЩБ

  »наче €вно тр€бва да се купи gps.bgmaps, карта на дадени€ град и адресите в града ако искаш да търсиш по т€х.

  Comment by Izida — 21/3/2007 @ 1:35 pm

 11. преинсталиране на ќ—-а на ѕƒјто

  »маш ли иде€ какво значи да преинсталираш ќ— на ѕƒј рЯЩВ ? “ова не е студени€т ресет, който го връща във фабричното състо€ние. “ова е ре-флаш на вътрешната му памет, при който (напълно естествено) е да се смени и “IMEI”-€т на устройството. ќсобено ако се ползват third-party “роми” :D.

  Ќе те съветвам да го правиш – практиката ми е показала до сега, че колкото пъти да съм се опитвал да поправ€ проблем чрез рефлаш с “уж по-хубав ром”, толкова пъти всъщност са се по€в€вали повече проблеми!

  Comment by ƒончо — 21/3/2007 @ 3:56 pm

 12. мо€ n800 идва другата седмица, така че следете блога за впечатлени€.
  рЯШЙ

  Comment by Momchil Karabulev — 23/3/2007 @ 1:09 pm

 13. »мам от скоро същата машинка и искам да попитам, как залепваш протекторите за диспле€ с минимално количество мехурчета, а пък ако е възможно и без изобщо въздух ще е направо върха

  Comment by garfi — 3/5/2007 @ 9:54 pm

 14. „естито! ћашинката си заслужава рЯЩВ
   олкото до протекторите – с н€колко поредни опита до успешни€ както споменах в темата “ѕротектори за екран на PDA”. —ега вече протекторът ми се е понадрал (откро€ват се чертите от пасианса, както и клавиатурата), но н€мам никакво желание да се опитвам да леп€ чисто нов!

  Comment by Izida — 3/5/2007 @ 11:18 pm

 15. ј как е GPS-а на на н560 има ли н€кви проблеми?пробвал ли си го и доволен ли си от него???

  Comment by Someone — 19/7/2007 @ 12:59 pm

 16. ¬ самата тема съм писала. ѕовече впечатлени€ н€мам, защото не съм си купила софтуер и карти. «а мен GPS-а беше модул, който не ми тр€бва, но не мога да избегна. —поред думи на служител на Siemens Ѕългари€, изобщо не внас€т сери€та без GPS (“C” сери€).

  Comment by Izida — 19/7/2007 @ 1:03 pm

 17. «драсти, браво за ревюто! ћо€т час скоро ще удари за такова устройство, че ми е необходимост вече, но това, което ме интересува е дали изкарва достатъчно дълго време на батери€ – т.е. като ход€ из гората или из непознат град 3-4 часа и ползвам GPS-а основно?
  Ћек ден!

  Comment by ƒафчо — 9/8/2007 @ 6:26 am

 18. Ќе знам колко ще издържа на GPS честно казано – просто не го ползвам много много. »наче при ползване на открито бих казала, че диспле€ не е толкова €рък и това ми е проблем.

  Comment by Izida — 9/8/2007 @ 8:57 am

 19. всичко е супер, само две неща вад€т адски много очите на човек и аз лично пропуснах като покупка 1. гол€ми€ размер, 2. името —именс” синоним на лошо качество и какво ли още не. ћашинките на јсус са мн по изгодни и бързи напоследак, може би тожа е изборът като ц€ло, съшо ит ’п се задават мн нови и мощни модели:) честито на тези които са си купили този модел да си го ползват със здраве:)

  Comment by Pav — 15/9/2007 @ 11:58 pm

 20. ѕолзвам n560 от една година и съм много доволен. Ќакачил съм си програми за всичко – чак малко се вманиачавам, като че ли. ѕоследното беше прогама, превръщаща го в универсално дистанционно за всичко в къщи – през инфрареда(NR Deluxe). ’од€ и загас€м телевизорите на всички, че и по заведени€та мога да смен€м програмите:). «а GPS навигаци€ ползвам iGO- най-добри€ софтуер до сега (мнението е на специалисти – при€тели сме с шефа на ƒатекс) »ма добра карта на Ѕ√ (за момента с подробни —офи€, ¬арна и ѕловдив). »зточна ≈вропа (–умъни€, —ърби€) също са ќ . √ласова навигаци€ по адрес и т.н. ѕрез wireless-a си ползвам Skype, ICQ, mail. ‘илми си гледам без проблеми (или от картата, или от домашното PC през WiLAN-a). ѕоръчах си през интернет зар€дно за кола – нейде 20-тина лева беше и си го ползвам нон-стоп. Ќаистина в момента вече се по€в€ват интегрирани модели с GSM + GPS, VGA екран и WiFi. ’върлил съм око на една Nokia, ама т€ повече прилича на мини tablet PC, та едва ли ще е много удобна за мъкнене. ѕоне още година за мен n560 ще е на върха.

  Comment by Mihael — 17/11/2007 @ 12:01 am

 21. PDA замирали? вие не сте в час май… ако си ги ползвате за пасианси сигурно. PDA са за хора които не престават да работ€т – това им е иде€та а не да се чудиш как да гледаш филми на т€х или да играеш тъпи игрички

  Comment by bobtosh — 2/1/2008 @ 10:25 am

 22. @bobtosh,
  да, щото са във възход и Fujitsu-Siemens се отказаха от началото на 2008-ма от дела си в сегмента с PDAта…

  Comment by Izida — 2/1/2008 @ 10:31 am

 23. bobtosh, ако се замислиш, хората които не престават да работ€т са много малък процент спр€мо хората които искат да гледат филми и да игра€т тъпи игрички на PDA-тата си, ако на т€х разчитаха производителите, досега да б€ха фалирали… всъщност Palm почти го направиха, именно с “бизнес” ориентираността си. ќсвен това и dell се отказаха от този пазар преди време.
  PDA умират, изместени от други видове продукти, като PDA+Phone, портативни игрови конзоли(като PSP например) и мини лаптопи(като eeePC и всички, които ще го последват) и дори nokia n8xx, ко€то не знам към ко€ група устройства да сложа.

  Comment by excessmind — 2/1/2008 @ 2:54 pm

 24. n770 и n8xx се вод€т Internet Tablets.

  Comment by zImage — 2/1/2008 @ 6:15 pm

 25. » аз съм се насочил към горепосочени€ модел -въпреки че остар€ си остава една класика -щом става въпрос за работа. ќтделно и наигацийте за уиндоус мобайл са си напълно актуални и невиждам да се ъпдейтва към все още много скъпите модели с андроид.

  Comment by bgpepi — 11/4/2011 @ 11:05 pm

 26. ¬ече съм горд собственик на PDA HP Ipaq 214. Ѕлагодар€ за хубавото инфо което сте поместили.

  Comment by bgpepi — 1/11/2011 @ 12:41 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ