Irina’s Weblog

22/10/2008

јборигенски страсти

Filed under: Daily,Music — Izida @ 7:41 pm

ћиналата седмица освен, че се сдобих с билет за Depeche mode (още в понеделник, разбира се), посетих два концерта – този на –ичард  лайдерман в ср€да и на Descendance в петък.

 лайдерман, естествено, напълни зала 1 на Ќƒ  до пръсване. »звестен е, н€ма съмнение, а и лично аз научих за него от рекламите по телевизиите. „ух, че продавали и билети за правосто€щи. — типични€ френски акцент об€сни как ще идва “јназър тайм, енд аназър тайм, енд аназър тайм…” рЯШЙ Ќ€маше превод на никое от изказвани€та му за съжаление, нито на представ€нето на “—имфони€ “итаник”. „увствах се обаче особено когато чух звука на електронна китара, на обой, арфа, а около ро€ла виждах само струнни инструменти. ѕо-гол€мо удоволствие ми достави втората част на концерта, в ко€то изпълнени€та звучаха не толкова поп. Ќ€как обаче не можах да усет€ онова чувство, което те обзема като чуваш автентични€ звук на класически инструмент – в един момент се замислих, че дори и той да е на запис, пак н€маше да усет€ разлика. “ой сами€т правеше “шоу” – говори на €понски, раздаваше нотите си на предните редове. „ух и двете си любими произведени€ от негови€ репертоар – “Ѕалада за јделина” и “Ќосталги€”. «а съжаление, аранжиментът на “Ќосталги€” бе много по-различен от това, което б€х свикнала да чувам и дори не усп€х да € позна€.

ѕълна противоположност беше концерта с аборигенски танци и песни в петък. ѕърво, зала 1 на Ќƒ  беше … празна! —лед като се вид€, че така или иначе предните сектори остават празни, б€ха приканени и по-задните да минат напред. “ака се оказа, че пълни са само оркестрината и двата предни сектора. ¬сичко назад бе пусто. —тана ми н€как обидно от името на изпълнителите – тр€бва да е много непри€тно да се изправиш пред подобна празна зала! ѕревод този път имаше. “ой и си беше нужен – танците б€ха сравнително кратки, а всеки от т€х беше предшестван от об€снени€ за културата и обичаите, с които е свързан. ¬ъпреки, че беше нужен, тр€бва да призна€, че съжал€вах, че изобщо има превод! –азбирах отлично английски€ на австралийците.  акто и по-гол€мата част от присъстващите. ¬същност присъстваха много чужденци – чух основно английски и френски. ќбаче да чуеш как човекът об€сн€ва : ““ози танц е ритуален и обикновено се повтар€ през ц€лата нощ, което н€ма да се случи сега разбира се”, а преводачът да об€сни : “ѕрез тази вечер ще видите този танц повторен н€колко пъти. ўе има изненади!” – наистина си беше изненада! Ќад€вам се аборигените да не са се сдобили с микрофона на преводача по начина, по който об€сниха, че са се сдобили с китари : “ѕреди 400 години дошли испанците, нашите предци ги из€ли и запазили китарите…”  упих си и диск с аборигенска музика, който в момента слушам. »нтересно е как в кра€ на вечерта изведнъж се сетих, че за ц€ла вечер не чух нито една песен, чието об€снение да говори за любовни тревоги, крадене на булки или изобщо дуели за жена. ѕесните се отнас€ха за религи€та – кръщене, сътворение; за правосъдие; и за храна – колко са благодарни на кенгуруто за даровете, как един ден не успели да хванат кенгуру заради дъжда и всички заспали гладни, за богати€ изненадващ улов на миди, за брането на плодове, за събирането на мед.  оето тр€бваше да очаквам, имайки предвид в колко по-сурова действителност живе€т аборигените, докато ние в ≈вропа имаме благосклонна към нас природа и климат.

ѕредставлението беше много интересно – разказът бе увлекателен и по едно време усетих как виждам аборигените с техните оскъдни препаски и мистични шарки по кожата, танцуващи около високите пламъци на ритуален огън, как чувам пукането на съчките, как усещам вкуса на червени€т прахол€к, забулващ бурните им танци.

 акво ли е било усещането на първи€т европеец, стъпил сред т€х!

27/8/2008

Gipsy song

Filed under: Music — Izida @ 1:27 pm

≈дна нощ докато смен€х каналите на телевизора случайно попаднах на концерта в ѕловдив на “Ѕалкански коне” – веднага разпознах “еодосий —пасов. ≈дна песен ми се впи в главата – “Gipsy song”. ќказа се, че китаристът ¬латко —тефановски, предлага за свободно свал€не освен текстове на н€кои от песните си (между които и циганската песен), и 20 към момента mp3-ки.

≈то и връзка към циганската песен : “Gipsy song”.

¬ менюто “Mp3’s” на сайта му можете да свалите и останалите 29 песни.

ѕ.—. ¬иждам, че имат издадено и DVD с концерт под името “ƒете се роди” – може би него съм гледала.

5/7/2008

–ок концерти

Filed under: Daily,Music — Izida @ 10:14 pm

Ќ€колко месеца се чудех дали ми се ходи на концерта на Whitesnake & Def Leppard. “ака и не се навих – последни€ ми концерт – този на Foreigner, много ме издразни! Ѕеше в зала ‘естивална, звукът изобщо не ми хареса. «а капак – пушеше се толкова много, че н€какво момиче до мен дишаше през шала си. ќще на третото парче с Ћъчо се изнесохме в най-задната част на залата, където б€хме до кра€. ј от самите Whitesnake имам също непри€тни спомени – б€хме на н€какъв стадион (не помн€ кой), и закъсн€ха с н€колко часа… ”мр€хме от скука след като “јхат” ни подгр€ха – дето се вика, напълно “изстинахме” докато Whitesnake ни удосто€т с честта да се по€в€т. ƒа не говорим, че охранителите се отнас€ха с нас като с говеда на паша (или към кланница…) – в един момент се питах аз ли им плащам за посещението на концерта или те на мен?!

≈, добре че не отидох на този!  ато чета стати€та в dnes.bg как са закъснели с 3 часа след подгр€ващата група, плюс проблеми със звука, дъжд (айде, за това си носех дъждобран преди за всеки случай, вина н€мат), после още час до по€вата на Def Leppard. Ќе знам дали бих чакала до 1 през нощта за да изл€зат да пе€т…

«а това и много стисках палци като отивах на концерта на Depeche Mode – б€х почти убедена, че пак никой н€ма да те упътва откъде да влезеш в сектора си, нито ще дава информаци€. ≈, б€х при€тно изненадана – конна полици€, точна информаци€, липса на стадни опашки. «начи можело! Ќе съм просто прекалено взискателна! Ќо… това беше единичен случай в текущи€ ми концертен опит.

» все пак – €вно съм разглезена от концертите класическа музика – друго си е да имаш м€сто, да си ограден от отзивчиви и усмихнати служители, концертът да почне на секундата и да не се чувстваш като че ли тр€бва да им се молиш да си изпе€т парчетата…

5/1/2008

 онцерт орган и гайда

Filed under: Music — Izida @ 4:29 pm

”тре (06.02.2008) от 19:00 часа в √ол€мата зала в комплекс Ѕългари€ в —офи€ ще има новогодишен концерт, организиран от ”нгарски€ културен институт.

—олисти : Ћасло ‘ашанг [орган], Ѕалаж —околаи-ƒонго, ”нгари€ [гайда, кавал, саксофон] Ј ¬ програмата: јнтонио де  абезон, Ѕах, ‘ашанг, —околаи

¬ новогодишни€ концерт ще прозвучат ѕрелюд в ла минор и ‘уга BWV 543 на …охан —ебастиан Ѕах, както и попул€рните мелодии за гайда по 15 унгарски селски песни на Ѕарток.

»зточник : Programata.bg

¬ход свободен.

22/12/2007

ќрганова музика за душата

Filed under: Music — Izida @ 11:56 pm

органът в зала Ѕългари€
ƒнес всичко протече по план – станахме към 9, в 10 изл€зохме от нас, в 11 без 10 б€хме в  онцертен комплекс “Ѕългари€” в очакване да отвор€т √ол€мата зала и да хванем възможно най-добрите места за концерта “ќрганова музика за душата” на Ќева  ръстева (за който писах преди н€колко дни). —лед 10 минутки вече б€хме в залата на избрани места – напливът с€каш не бе гол€м, защото до началото на концерта залата си беше доста празна.

ѕървото произведение бе “ѕрелюд, фуга и вариации” на ÷езар ‘ранк. “р€бва да призна€, че основната тема (чуйте € в MIDI формат, или вижте клипче с изпълнение в YouTube) и сега е в главата ми! ѕреди малко си намерих и нотите на прелюда, и се пробвах (с лека преработка) да го свир€ на Yamaha-та. Ќо звучи много по-добре ако просто пусна MIDI-то като ползвам електронното пиано за MIDI-out рЯШЙ „ак не мога да пов€рвам, че композиторът е творил толкова скоро – починал е през 1890 г. ќчаквах произведението да е на поне 300 години.

—лед първото произведение в залата нахълтаха закъснелите. ћоже би и за това въведението към изпълнени€та бе направено точно в тази пауза, а не преди първото. «а десетина минути Ќева  ръстева даде раз€снени€ за вс€ко едно от произведени€та и негови€ автор.

ƒругото, което много ми допадна, бе ““оката, адажио и фуга в до мажор” на Ѕах.  ато всеки лаик, и аз свързвам органа основно с произведени€та на Ѕах, така че сега усещах най-познато звученето на този инструмент.

ћога да кажа – беше наистина внушително и въздействащо изжив€ване! —м€там да не е последното ми посещение на концерт на орган.

Ќа снимката горе – Ќева  ръстева изпълн€ва второ произведение на ћесиен след кра€ на об€вената програма.

18/12/2007

¬тори опит

Filed under: Music — Izida @ 11:40 am

“ъй като трафика в —офи€ е причина не всеки път да можеш да идеш на н€кое меропри€тие в последни€ момент, както доказа вчерашни€ ми неуспех да посет€ рецитала на орган, днес се разрових в programata.bg за да вид€ на време какво се задава и да си запиша в джобни€ компютър.

» така – втори опит! Ќа 22 декември, събота, от 11:30 ч. в √ол€мата зала на  онцертен комплекс Ѕългари€ ще има рецитал “ќрганова музика за душата” на Ќева  ръстева.

¬ход свободен.

7/12/2007

≈лектронно vs. акустично

Filed under: Music — Izida @ 11:08 am

¬ началото основно се цупех на електронното си пиано – не е масивно, дървено, лакирано, пон€кога си гон€ педала по пода защото не е достатъчно тежък да седи на едно м€сто. Ќо н€ма вечер, в ко€то да свир€ и да не се сет€ колко е удобно! ќбикновено се сещам за пианото късно – дето се вика, тогава ми идва музата. » ако беше акустично пиано, ще тр€бваше да отложа ентусиазма си за почивните дни – едва ли през седмицата ще се сет€ преди 22:00 да свир€. Ќо … с електронното пиано нещата са различни – слагам слушалките, усилвам си звука колкото си искам и свир€ ако ща до 2 сутринта!

»наче в момента си изучавам един валс на Ўопен, който б€х свирила като малка и съм забравила. ќказа се обаче, че нотите ми не са пълни – просто свършват в нищото. «а щастие, в интернет има много ресурси на тема класици. “ака че, ето го и валса :

Chopin Waltz op.69.2 (pdf, midi)

7/11/2007

Ѕългарски народни танци DVD самоучител

Filed under: Music — Izida @ 10:02 pm

ћиналата седмица попаднах на информаци€ за издаването на първи€ DVD самоучител за български народни танци. Ћъчо ми го купи днес от книжарницата в Orange center на √раф »гнатиев. “ова е първото от поредицата DVD-та и, тр€бва да призна€, вече очаквам другите с нетърпение! «а всеки от петте танца (право хоро, дунавско хоро, ширто, ръка, шопска ръченица) има текстова информаци€ за областта и танца, уроци такт по такт с гласово об€снение и изпълнение на хорото с музикален съпровод и подход€щи костюми. ќт главното меню можете да изберете език – български или английски.

÷ената, об€вена на сайта, е 9,90 лв без доставката, Ћъчо го е купил за 12.99 лв.

—амо една забележка : чи€ е брил€нтната иде€ през ц€лото време на уроците и демонстрационното хоро в средата на екрана по почти ц€лата дължина и с височина 1/4 от екрана да има полупрозрачна с€нка “HORO.BG”?? “ова ще попречи ли изображени€ или клипове да бъдат крадени ми об€снете? »ли просто ще накара хора като мен, които са си купили диска, да се чувстват като че ли гледат поредни€ краден презапис, свален от н€кой торент… ”сещането е като да очакваш всеки момент да излезе съобщение, че демо-верси€та е изтекла, купете си сега ц€лото DVD!

12/8/2007

—импсънс и Ѕетовен

Filed under: Music — Izida @ 11:03 pm

ƒнес б€хме в “Mall of Sofia” за да гледаме “—емейство —импсън”. «алата беше направо празна!  оето се оказа гол€м плюс – понеже дори и 20те зрители стигахме за да изпълним с почти непрестанни€ си см€х киносалона! » все не малка част от зрителите б€ха деца, което водеше до моменти на чисто “възрастен см€х” на тънките шеги, €вно предназначени не за деца. “ова е комеди€, ко€то ще си куп€ още в момента, в който излезе на DVD.

—лед това похапнахме и рано рано се запътихме с Ћъчо към последни€ концерт от дните на ’ерберт фон  ара€н, за който ме подсети публикаци€та на ¬асил  олев. ћинахме през Orange center – и по-точно книжарницата.  упих си една книжка за математика на руски, както и “Alice in Wonderland” в оригинал. «аедно с книгата на ќрхан ѕамук “»мето ми е червен”, ко€то носех от вкъщи, вече имах три книги вс€ка на различен език рЯЩВ “ака имах доста занимани€, които и ми потр€бваха – отидохме за да си запазим места около час и половина предварително. » за това хванахме отлични места – пети ред, по средата, точно до пътеката. ќсвен това се оказа нужно да попрочета н€ко€ и друга страница само и само да притъп€ настроението, оставено от неверо€тната комеди€ рЯЩВ ƒнес слушахме (и гледахме) ƒевета симфони€ на Ѕетовен. ѕърва и трета част не ме трогнаха особено, но втората и четвъртата (“ќда на радостта”) ми допаднаха много! » изпълнението с хор бе завлад€ващо – не б€х чувала ц€лата “ќда на радостта” до момента. Ќо тр€бва да призна€, че все пак не усп€ да ме грабне така, както например концертът на открито с брат€та ≈шкенази или изобщо – както един концерт на живо може да те трогне. Ќ€ма го интимното усещане, че изпълнителите са там за теб, че музиката е сътворена специално за твоите уши. » звукът не е като в една добра зала. Ќо усещането да си под небето, което се опита и да прокапе по едно време, усещането за всичките тези хора, дошли също като теб, все пак е при€тно. јко и догодина има издание на цикъла  ара€н, пак ще ида! ¬ уводната реч стана дума за това – следващото, осмо издание, ще е юбилейно и за това се очаква да включва най-доброто, показвано до момента. ƒано успе€т да го организират.

ѕ.—. ўеше да е още по-добре ако пушенето бе забранено рЯЩБ

2/8/2007

ћузика

Filed under: Daily,Music — Izida @ 3:40 pm

ќт както имам джобни€ компютър, слушам много повече музика – рипвам си дисковете, качвам ги на картата и готово, имам си mp3 плейър за чакането по спирките и пропускането на типичните словесни битки в рейсовете. ѕри това разширих и музикални€ си кръгозор – от време на време купувам по н€кой брой на италианското списание јмадеус, с което върви н€кой и друг диск. Ћюбими€т ми до момента е “The Rosary Sonatas” на Biber, предшественик на ѕахелбел и …охан —ебастиан Ѕах.

¬чера Ћъчо донесе вкъщи “¬ечните песни на Ѕългари€”, които купил от ќћV (от тук и прип€ването на “ огато б€х овчарче…” вчера вечерта). ƒнес си ги слушах по път към работа, но установих, че родопските песни са по-малко от колкото ми се иска. «а това и потърсих какви дискове има само с родопски песни. “ака стигнах до “ћаги€та на –одопската ѕесен, 40 златни шлагера – 2 CD”. «а цената от 15.99 лв бе направо задължително да си ги куп€. “а и аз се отбих до местното OMV, където с много ровичкане намерих дисковете зад албум на White Snake.

ƒовечера пак ще има рипване рЯШЙ

ѕокрай търсенето на дисковете с родопски песни се сетих да провер€ има ли тази година –ожен (ако не е минал вече…). “ака и не намерих информаци€ за това, но пък намерих списък със съборите в Ѕългари€ на сайта на ћинистерството на културата. »збирате си регион и ви се дава информаци€ какво има там през годината. “ака попаднах на събора в √ела през идващите събора и недел€.  акто разбрах и от јнтони€, квартирите са резервирани още от преди месец – не е неочаквано за мен. Ќо си отбел€зах в календара на PDA-то задача в началото на идното л€то да провер€ какви събори ще има в —мол€нско и на кои дати.

ѕ.—. јма как ги обичам родолюбци като тини, писала следни€ коментар под “¬ечните песни на Ѕългари€” :

ѕрекрасна музика! √орде€ се, че съм българка! »здирвам текста на “ќмиле ми, ягодо” на √юрга ѕинджирова. јко го знаете, мол€, пишете ми.

 ато се гордееш, че си българка, що не си купиш диска? “екстовете на вс€ка песен плюс коментар за истори€та й са дадени в книжката, ко€то върви с всеки от двата диска.

ѕри това на н€кои песни като “»злел е ƒельо ’айдутин” има и превод на доста от думите!

11/7/2007

—имфоничен концерт на открито

Filed under: Music — Izida @ 10:35 pm

ƒнес б€х една от около 1000дата души, които усп€хме да се насладим на известни концертни произведени€ на открито пред Ќародни€ театър. ¬ъпреки дъжда!

Ѕ€х решила, че ще ход€ още като прочетох за събитието в понеделник. Ќо понеже времето беше толкова при€тно сутринта, изобщо не ми хрумна да провер€ прогнозата – така си останах по къс ръкав и без чадър.  огато следобеда взе да превал€ва се зачудих дали концерта ще се състои – но след като не вид€х никъде новина по отлагането му, реших, че един дъжд н€ма да ме спре. ’ванах си рейса, от ”ниверситета поех пеша към Ќародни€ театър. Ѕ€х там в 19:40, а сед€щите места вече б€ха напълно заети! Ќо дори и не потърсих дали н€ма н€кое единично м€сто – защото заплашителните облаци ми напомн€ха, че н€мам чадър. «а това се притаих под една от големите акации в л€во от сцената, точно зад прожекторите. » зачаках.

«а мое учудване, градинката пред концерта се изпълни с хора въпреки времето! —амата тълпа бе шарена и разнородна – възрастни, млади, дами с вечерни тоалети, метъли в черни фланелки.

 онцертът започна като по часовник в 20:30 ч. „уваше се отлично! —амо от време на време в€търът се намесваше, но за щастие за кратко. ƒиригентът ћаксим ≈шкенази се обръщаше периодично към публиката за да об€сни какво произведение следва и да разкаже с н€колко думи темата и истори€та му. ѕо време на –ондо на —ен-—анс дъждът завал€, десетки чадъри образуваха почти плътен подслон над публиката. «а съжаление вече не виждах сцената, но все пак важа бе самата музика. —лед като изсвириха произведението, ≈шкенази се обърна към публиката с думите :

¬ие сте още тук? ј аз очаквах, че като се обърна н€ма да е останал никой …

—лед бурни€ см€х от страна на публиката, диригентът благодари на всички ни за това, че въпреки дъжда сме там и осмисл€ме работата им. ¬еско ≈шкенази изпълни част от √одишните времена на ¬ивалди, до колкото помн€ – “«има”. ѕрограмата бе попроменена, защото се оказа, че не можело да отлагат топовните гърмежи за след 21:30 ч. ј това тр€бваше да е кулминаци€та на вечерта, придружаваща “”вертюра 1812 г.” на „айковски. “ака че концертът бе съкратен на един час – до 21:30, като след увертюрата ¬аско изсвири на бис своите вариации на “ќчи чьорние” пред вече значително намал€лата публика. —амите топовни гърмежи в кра€ на „айковски стреснаха много от хората около мен (включвам и себе си в бройката). ѕросто когато слушаш класика, н€как не очакваш да чуеш гръм рЯШЙ Ќо беше внушително! » придружено от зар€, ко€то бе посрещната с бурни аплодисменти от тълпата. ћаксим ≈шкенази об€сни :

ўе имате шанса да чуете изпълнение на “”вертюра 1812 г.” на „айковски така, както „айковски винаги е искал да звучи, но никога не € е чувал. — автентични топовни гърмежи!

»наче имаше и внушително природно присъствие – светкавици, гръмотевици. Ќо те с€каш б€ха поръчани. —амата публика бе отзивчива и отговар€ше на въпросите на диригента като :

“ўе си ходим ли вече? »ли искате още?”

ѕрежив€ване беше много при€тно и впечатл€ващо. ≈дна госпожа подслони под чадъра си мен и още една жена – макар и под акаци€та, не б€хме скрити от все по-засилващи€ се дъжд. ј и освен дъжда от водни капки, б€хме посто€нно подложени на дъжд от акациеви цветчета. ћузиката има способността да сближава хората.

–адвам се, че не накарах Ћъчо да ме придружи – опитах се да го запал€ с филмовата музика, ко€то бе об€вена в програмата. » точно ко€то бе пропусната рЯШЙ “р€бваше да звучат теми от ћеждузвездни войни, ’ари ѕотър и др., но така или иначе съм слушала част от т€х на един концерт на  ласик ‘ћ през пролетта. » тогава обаче ћеждузвездни войни остана само на плаката.

ѕрибрах се мокра – наложи се да ход€ пеша в дъжда по къс ръкав, без чадър и по чехли от Ќародни€ театър до —”. ƒобре поне, че хванах с леко затичване рейс, та не ми се наложи и там да кисна и да мръзна от в€търа. Ќо мога да кажа едно – вечер, по време на дъжд, жълтите павета са наистина красиви, отраз€вайки светлините на околните сгради.

«а нещастие у нас н€маше ток. “ова обаче не можа да ме спре да се сгре€ с един топъл душ – на свещ.  ато по закон на ћърфи, щом изл€зох от бан€та токът дойде.

Ќад€вам се да има все повече подобни меропри€ти€! ћисл€, че могат част от нашите данъци да отиват за това да има повече културни про€ви, да могат повече хора да се докоснат до класиката, ко€то за много хора е твърде далечна. ¬ такива моменти още повече съжал€вам, че Ѕългари€ е изпуснала подобни важни периоди в развитието на «ападната цивилизаци€.

6/7/2007

»нцидентно на концерта на ¬анеса ћей

Filed under: Daily,Music — Izida @ 9:37 am

—ъвсем по случайност вчера се оказах с билет за концерта на ¬анеса ћей – концерт, който б€х отписала, защото см€тах, че билетите отдавна са продадени. » така аз с един колега на Ћъчо се срещнахме към 19:30 пред «имни€ дворец. “ам вече имаше тълпа, но това, което липсваше, беше движение. ¬сички сто€хме прави и чакахме. „акахме от 19:30 до около 20:30, нищо, че концертът бе об€вен за 20:00. ј когато вл€зохме изненадите не свършиха – никой от охраната не можеше да ни каже къде е наши€т сектор ј8. ≈дин казва – “ќт тук нал€во”, друг – “Ќад€сно и нагоре”, а един по-искрен си каза : “Ќ€мам си иде€, до последно промен€ха местата …”

—танах свидетел и как една жена се спр€ при групичка от 3-4 охранители с червени фланелки и ги пита къде е нейни€ сектор. ≈дини€т каза : “¬ижте, аз не знам къде е. Ќо ще ви посоча човек, който със сигурност знае – виждате ли онзи колега с червената фланелка ей там, питайте него, той знае”. ∆ената се запъти на там, а услужливи€т охранител побутна колегата си : ““ака му се пада, той да се оправ€…”

Ќай-накра€ намерихме сектора – оказа се, че “големите табели”, които показват имената на секторите, са обикновени листове ј4, залепени на разни седалки.

¬ече можех да огледам публиката – аз се намирах на трибуната на дългата страна на пързалката, сцената беше на късата й страна, т.е. аз се падах странично на сцената. —амата пързалка беше пълна със столове, облечени в плат по ресторантски – €вно по-луксозни места.  оито останаха доста рехаво населени.  олкото до хората по трибуните – носеха разни снаксове, сандвичи тип хот-дог и  ока кола. ≈, това не можеш да го видиш в камерна зала Ѕългари€! „ак изпитах моментно учудване как ¬анеса ћей е решила да премине в поп музиката, вместо да получи подобаващото й се уважение на класически музикант. “ам музикантите и диригента са непоклатими и си искат своето – не почват концерта, докато залата не е кристално тиха, пон€кога се е случвало да вид€ диригента да даде знак на публиката, че аплодира на неподход€що м€сто. ј ¬анеса ћей свири пред тълпа със сандвичи в ръка! Ќо… поне пренас€ част от класиката до масите.

 онцертът започна с бурни аплодисменти – първо на сцената изл€зоха бенда и музикантите от ќркестъра на  ласик ‘ћ –адио, след малко се по€ви и ¬анеса, облечена в елегантна син€ рокл€, с акустична цигулка в ръка. ќще със загас€нето на лампите залата се изпълни със светлината на десетки екрани на GSM-и и фотоапарати. Ќ€кои оптимисти щракаха от трибуните със светкавица и после разочаровано гледаха резултата на екранчето си. ѕрез н€колко седалки един снимаше с ръчна камера.

ѕървата част от концерта беше с по-класическо звучене и ми допадна повече сигурно заради тази причина. ѕосле т€ представи втората част, ко€то беше по-джазова, по-рокаджийска, по-“dance”. »маше и солови изпълнени€ на други от групата й – китариста например. ќсобено ми допадна един дует – известно време търсих втората цигулка с очи, докато не се усетих, че това е всъщност китарата. „ух две произведени€ на Ѕах, звученето беше интересно. »маше и едно парче, като при него перкусионистът използва ц€л арсенал от “играчки”, както се изрази ¬анеса, за да разнообрази парчето и да му предаде уникален звук за турнето. „овекът направи шоу за публиката като извлече звук не само с инструментите си, а и тропане по сцената. » по главата си … ≈стествено имаше много аплодисменти, а в мен изникна асоциаци€та за цирково изпълнение. Ќо, признавам си, и аз се посм€х! »наче изпълнени€та с електронната цигулка не ми харесаха – звукът беше съвсем различен (което предполагаме било целта), но просто не по мо€ вкус. »наче н€маше вокални изпълнени€ – всичките б€ха само инструментални.

“р€бва да отбележа, че залата изобщо не ми хареса! “ова не е зала за концерти и н€маше никаква акустика! „увах “моно” през ц€лото време – само с ухото, което се падаше по посока на сцената (нали б€х седнала странично). » самата зала изглеждаше доста мизерно – не б€х ходила на концерт там и не знам дали бих отишла пак. Ќапомн€ше ми онези шатри, където хората сед€т директно на прашната зем€ и едвам виждат н€какъв блед филм защото тентата прозира – индийските “мобилни” кина (май и “кина” тр€бва да е в кавички). „уд€ се – защо не беше в н€ко€ добра зала, толкова ли щеше да се оскъпи билета?? ≈два ли единствената друга зала е заетата от ћайкъл Ѕолтън.

явно и други не б€ха доволни от звука, защото от средата на концерта нататък виждах доста изнас€щи се хора. ћоже и да са до барчето за нови сандвичи, но с€каш не се връщаха. » когато ¬анеса напусна сцената, множеството започна да излиза още по-масово нищо, че осветлението още беше загасено. ≈стествено ¬анеса се върна за бис – изпълни отново парчето, с което откри концерта. Ќо хората продължиха да се изнас€т масово. “ака беше и на втори€ бис. ј когато най-накра€ лампите светнала кум 22:30, можах да си тръгна без никакво изчакване и блъскане по вратите – така или иначе залата почти се беше изпразнила.

»наче имаше подар€ване на букети цвет€, които ¬анеса прие с поклони. ј едно детенце не само й подари букет и получи целувка, но се върна с нов подарък – мека играчка. “€ вече свиреше, но детето упорито държеше с вдигната ръчичка играчката към не€. “€ спр€, взе €, поклони се отново, после € остави при другата си цигулка и продължи да свири.

 ато заключение, останах с усещането, че €вно скоро не съм ходила на класически концерт – последни€ беше през пролетта. ј имам желание. —ъщо така реших да си куп€ н€кой сборен албум на ¬анеса ћей, защото ми допадна звученето й. Ќо организаторите на концерта тр€бва много да се замисл€т над свършената от т€х работа!

P.S. Ќека сега н€кой ми каже, че е все та€ дали живееш в —офи€ или ѕловдив – нали са на една магистрала разсто€ние. јко си б€х в ѕловдив, просто н€маше как в последни€ момент да се включа, и то след работа. Ќито пък можех да ход€ на толкова концерти на известни изпълнители – именно защото тр€бваше да си взема свободен ден само и само да стигна до концерта вечерта.

8/2/2007

Ћегална българска музика в mp3 формат

Filed under: Computers,Daily,Music — Izida @ 11:31 pm

—утринта попаднах на стати€ “¬лизаме в световни€ шоубизнес с уникален музикален сайт”, посветена на току що стартирали€ български сайт за продажба на mp3-ки : mp3.bg

¬еднага отидох да вид€ какво има там – срещу регистраци€ можеш да гледаш клипове на песни онлайн, както и да слушаш откъси от парчетата, включени в каталога. ÷ените са от 0.49 до 0.99 лв. (по мои наблюдени€). √решка : има и на цена 0.00 лв. ћожеш и да купиш ц€л албум, което излиза по-изгодно от закупуване на отделните парчета разбира се рЯШЙ «а момента минус е сравнително ограничената музикална колекци€, но като се има предвид, че сайта сега прохожда, това според мен е напълно в реда на нещата. ќсвен това на сайта пише, че се очакват ежедневни увеличени€ на бройката mp3ки.

¬ече си имам сметка там с прилежно преведени 5 лв. чрез ePay, които см€там да похарча за народна музика!

ѕ.—. —амо н€кой да вземе пак да ми се оплаква, че н€мал как да се сдобие легално с дадено българско парче!

6/1/2007

ƒълъг запис с Microsoft Sound Recorder

Filed under: Computers,Daily,Music — Izida @ 11:53 pm

ѕокрай Yamaha-та започнах да си записвам разни парчета, който съм изсвирила . — електронното пиано е лесно – включваш “Phones/Output” на инструмента към “Line in” на звуковата карта на компютъра и свириш.

Ќо се сблъсках с малък проблем – програмката, ко€то имам, а именно Microsoft Sound Recorder, има ограничение за продължителността на записа. ѕри това недостатъчно за мен – 60 секунди.

–ешението : тъй като запис върху вече съществуващ файл разрешава запис по ц€лата му продължителност, създавате си едно WAV файлче с продължителност, колкото ви тр€бва. ѕри запис отвар€те това файлче и записвате върху него. —лед това режете частта от файла след кра€ на записа и записвате под ново име за да може и в бъдеще да ползвате празни€ wave.

 ак се създава такъв файл? Ћесно! ѕравите един празен запис, който Sound Recorder-а ограничава на 60 секунди. «аписвате до като wave файл. —лед това отвар€те нов файл и от менюто Edit избирате “Insert File…” като избирате записани€ 60 секунден wave – и така н€колко пъти до получаване на нужни€ брой минути.

2/1/2007

»нтернет по ноти

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:03 am

ѕреди н€колко дни получих примамливо писмо от Yamaha Music Interactive – промоционален код, с който мога да си свал€ нотите на кои да е три произведени€ от техни€ магазин безплатно. –еших да се възползвам! —тартирах Digital Music Notebook, отидох в онлайн магазина и след дълго избиране и прослушване се спр€х на следните произведени€ (естествено в опростен аранжимент, оригиналите мога да си свал€ свободно от »нтернет):

  • “Brandenburg Concerto No. 3 in G” – J. S. Bach
  • “Dance Of The Sugar Plum Fairy” – P.I. Tchaikovsky
  • “O Tannenbaum” – нали промоци€та е празнична рЯШЙ

» тръгнах да принтвам. ќбаче при опит да принтна “O Tannenbaum” разбрах, че Ћъчо не е share-нал принтера. —лед поправ€не на проблема опитах да принтна отново – тц, не ще! ѕраща ме на страницата за покупка, където пък получавам предупреждение, че вече съм го купила това произведение – сигурна ли съм, че искам да го куп€ пак. —транно! –еших, че може да е бъг в софтуера и принтнах Ѕранденбургски€ концерт – на втората страница принтера захапа два листа. ќказа се, че пак не мога да принтна втори път! ћного странно! ¬ече отидох на FAQs чрез вградени€ в Music Downloader браузър – супер, забранен е десни€ клик, н€ма “Find” за да потърс€ за “print”. ¬ главата за принтване намерих само об€снение къде е в менюто – което ми е €сно. ≈, отказах се, €вно има н€какъв проблем. ѕринтнах третото произведение без проблем – този път към файл за да съм сигурна, че ако принтера пак покаже характер, ще мога да принтна повторно.

—лед като се поуспокоих пак отидох във FAQ страницата – този път намерих краткото редче, скрито сред страниците, а именно : предупреждение внимателно да проверите дали ви работи принтера, защото едно заплащане (принципно $3.99) дава право само за едно принтиране на нотите, вс€ко следващо принтване изисква нова покупка!

Ќе разбирам, какъв им е проблема? јко искат да ме спрат да го разпростран€вам, то как ще ми забран€т физически фотокопирането? »ли това да го принтна към файл и после да принтвам стотици пъти? Ќикак! «ащо тогава ми създават неудобството да стискам палци да не се обърка нещо с принтера, да не спре тока или и аз не знам какво още само и само да ползвам нотите, които съм платила? Ќамирам това условие за еднократно принтване за безсмислено! јко ми остане време ще им напиша писмо с гледната си точка. » ще об€сн€, че см€там да не съм им клиент – демото ми стигна за да ме разубеди.

ћай н€ма да ползвам услугите на Yamaha за продажба на ноти. ќще диска на сами€ инструмент ме €доса – има директори€ с ноти. Ќо изглежда странно да видиш произведение със заглавие “Symphonie N9” без автор, като на дъното на листа пише “(C) 2004 YAMAHA CORPORATION” – добре де, поопростили сте го, но “ќда на радостта” си е на Ѕетовен все пак!

«а това ще посещавам International Music Score Library Project (IMSLP) – разполагат с внушителна колекци€ от ноти на произведени€, които вече са public domain. »деално ако се интересувате от класици. Ћично аз си харесах втората от двете тетрадки на јнна ћагдалена Ѕах – колекци€та съдържа произведени€ както на Ѕах, така и на други композитори от неговата ера.

2/11/2006

Depeche Mode – най-добра група на годината

Filed under: Daily,Music — Izida @ 11:35 pm

Depeche Mode се оказаха не просто една от номинациите за най-добра група на Mtv Europe Music Awards, а самата “най-добра група”! рЯЩВ —татуетката прие јнди ‘лечър. ƒа им е честита наградата!

ѕ.—. Ќовината бе незабавно отразена във форума на depeche-mode.org

2/10/2006

—лед “Touring the Angel Live in Milan”

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:15 am

“оку що изгледах концертното DVD от комплекта дискове Touring the Angel на Depeche Mode. ћога да кажа само едно : 100% удоволствие!  онцертът е един спектакъл, изтъкан от синтезиран звук и светлина, движение и замразени във времето кадри. √ледах го и си мислех, че и аз съм била част от подобна тълпа хора, наслаждаващи се на музиката, ко€то обичат. „аст от гората ръце, покорно изпълн€ваща показаното от ƒейв. » се чувствам щастлива! ј само като си помисл€ една не толкова далечна все още година – 1995-96, не помн€ ко€ точно, когато върт€х вечер след вечер N-ти€ презапис на един техен концерт. “огава не си и помисл€х, че може да присъствам на подобно събитие. ўе си куп€ този запис – по символиката на екраните зад групата, както и по стила на ƒейв, си мисл€, че тр€бва да е било “Depeche Mode: Devotional”. “ака или иначе обичам да гледам и старите им коцерти и съм сериозно решена да си събера всичките, излезли на DVD.

ѕ.—. явно тр€бва да призна€ най-накра€ пред себе си – фен съм на Depeche Mode! рЯЩВ Ќе че бих колекционирала потни концертни фанелки – но см€там да си куп€ едно по едно всичките им колекционерски издани€ на албумите им до тук. “ака или иначе повечето в момента ги имам само на mp3-ки, н€кои на стари сергийни аудио CD-та. »скам качество, искам оригинал. » съм решена да си го куп€!

1/10/2006

Depeche Mode номинирани за най-добра група на 2006та

Filed under: Daily,Music — Izida @ 10:55 pm

ќт сайта на Depeche mode научих, че групата е номинирана в категори€та “Ќай-добра група” на таз годишните Mtv Europe Music Awards. ƒругите номинирани са The black eyed peas, Red hot chilli peppers, The pussycat dolls и Keane. јз вече дадох сво€ глас тук.

29/9/2006

Amazon.co.uk ме изненадаха при€тно

Filed under: Daily,Music — Izida @ 12:05 pm

Touring The Angel DVD/CD SetЌа 16ти септември направих предварителна поръчка на концертното DVD “Touring the Angel” на Depeche Mode от Amazon.co.uk. ѕоръчката бе пратена наистина на 25ти, в понеделник, както си и пишеше на сайта. ќчакваната дата на получаване бе между 2 и 9ти октомври. Ќо за мое учудване вчера вечерта в пощенската ми кути€ ме чакаше известие за колета! —утринта минах през пощата и дисковете вече са у мен.

 олекци€та включва 2те DVDта със запис на концерта в ћилано, както и аудио CD пак от същи€ концерт. ќпаковката е отлична, има и книжка със снимки. » вече н€мам търпение да си припомн€ концерта като изгледам най-накра€ записа!

16/9/2006

ѕредварителна поръчка на “Touring the Angel”

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:10 pm

ƒнес вид€х, че Amazon вече предлагат за предварителна продажба DVD-то по повод турнето на Depeche Mode “Touring the Angel”. Ќа официални€ си сайт Depeche твърд€т, че това ще е комплект 2 DVD + CD. Ќо на сайта на Amazon попаднах само на варианти от едно DVD или 2 DVD-та. ѕоръчах второто : “Depeche Mode – Touring The Angel Live In Milan (2006)”. “ака или иначе CDто е запис на живо на концерта в ћилано, а аз вече имам запис от наши€ концерт в —офи€. » все пак ще провер€вам да вид€ дали ще излезе н€какъв друг вариант – до момента на пращането на стоките отказването от поръчката е въпрос на 2 кликани€ с мишката (все пак парите се тегл€т от кредитната ми карта в момента на пращане на стоките). ќбщата цена с доставката е ?17.61, което е приблизително 50 лв.

ќб€вената дата за излизането на DVDто остава 25ти този месец, така че се над€вам до средата на следващи€ месец да го получа.

–едакци€: јко се чудите защо точно това, като има и други варианти, ето малко раз€снение :

јз самата до последно се чудех дали съм поръчала верните дискове. ќбъркването идва от факта, че европейското специално издание е в DVD правоъгълна кути€, докато јмериканското е в квадратна кути€ тип CD. —поред информаци€та на сайта на DVDто, и магазините за музика в —јў са се объркали – DVDто с 1 диск е в секци€ DVDта заради стандартната си правоъгълна опаковка, а специалното издание от 2 DVD/1CD съветват да се търси при музикалните дискове.

Next Page »
пїњ