Irina’s Weblog

2/8/2007

ћузика

Filed under: Daily,Music — Izida @ 3:40 pm

ќт както имам джобни€ компютър, слушам много повече музика – рипвам си дисковете, качвам ги на картата и готово, имам си mp3 плейър за чакането по спирките и пропускането на типичните словесни битки в рейсовете. ѕри това разширих и музикални€ си кръгозор – от време на време купувам по н€кой брой на италианското списание јмадеус, с което върви н€кой и друг диск. Ћюбими€т ми до момента е “The Rosary Sonatas” на Biber, предшественик на ѕахелбел и …охан —ебастиан Ѕах.

¬чера Ћъчо донесе вкъщи “¬ечните песни на Ѕългари€”, които купил от ќћV (от тук и прип€ването на “ огато б€х овчарче…” вчера вечерта). ƒнес си ги слушах по път към работа, но установих, че родопските песни са по-малко от колкото ми се иска. «а това и потърсих какви дискове има само с родопски песни. “ака стигнах до “ћаги€та на –одопската ѕесен, 40 златни шлагера – 2 CD”. «а цената от 15.99 лв бе направо задължително да си ги куп€. “а и аз се отбих до местното OMV, където с много ровичкане намерих дисковете зад албум на White Snake.

ƒовечера пак ще има рипване рЯШЙ

ѕокрай търсенето на дисковете с родопски песни се сетих да провер€ има ли тази година –ожен (ако не е минал вече…). “ака и не намерих информаци€ за това, но пък намерих списък със съборите в Ѕългари€ на сайта на ћинистерството на културата. »збирате си регион и ви се дава информаци€ какво има там през годината. “ака попаднах на събора в √ела през идващите събора и недел€.  акто разбрах и от јнтони€, квартирите са резервирани още от преди месец – не е неочаквано за мен. Ќо си отбел€зах в календара на PDA-то задача в началото на идното л€то да провер€ какви събори ще има в —мол€нско и на кои дати.

ѕ.—. јма как ги обичам родолюбци като тини, писала следни€ коментар под “¬ечните песни на Ѕългари€” :

ѕрекрасна музика! √орде€ се, че съм българка! »здирвам текста на “ќмиле ми, ягодо” на √юрга ѕинджирова. јко го знаете, мол€, пишете ми.

 ато се гордееш, че си българка, що не си купиш диска? “екстовете на вс€ка песен плюс коментар за истори€та й са дадени в книжката, ко€то върви с всеки от двата диска.

ѕри това на н€кои песни като “»злел е ƒельо ’айдутин” има и превод на доста от думите!

5 Comments »

 1. ћисл€, че –оженски€т събор е следващи€ уикенд, 11-12 август, но не съм напълно сигурна. Ќай-добре звънни на н€кой и друг хотел в района — любезни са и дават информаци€ рЯЩВ

  Comment by јнтони€ — 2/8/2007 @ 4:17 pm

 2. Ќе си права за това последното… забрав€ш какво всъщност значи “народна музика” и различните начини човек да достигне до не€. ƒа не говорим, че в последно време куцо и сакато си бута поп-гласчетата в “модерни прочити” или “вдъхнов€ващи прип€вани€” на фолклор, което е най-малкото тъпо.
  ѕ.ѕ. –адвам се, че намирам все повече и повече хора, които се кеф€т на фолк толкова много… рЯЩВ

  Comment by ћъро — 4/8/2007 @ 12:56 am

 3.  ато гледам описа, си мисл€, че съставителите са изпуснали още доста “златни шлагери”. Ќапример “Ћейлинко кузум пиленце” в изпълнение на ћладен  ойнаров. ƒа не говорим за липсата на н€кои класически записи – например великото изпълнение на “–уфинка” от √еорги „илингиров. ¬€рно, и ¬еселин ƒжигов има гласище, но когато √еорги „илингиров пее, зем€та се тресе и небето плаче. » последно, що за иде€ е това жена да пее ““орнал е “одьо”, когато –умен –одопски се справ€ три пъти по-добре. ¬се едно да харесам Stairway to Heaven в изпълнение на Santa Esmeralda пред оригинала на Led Zeppelein.
  —ъщо така, доста “шлагерно” ми се види и това, че има куп песни, които не са записвани както си му е редът от памти века – с глас и гайда, ами с оркестрациите, които навремето уж спас€ваха народната песен – пък то се вид€, че нищо не спас€ват, ами окепезиха още повече… уви…

  Comment by √еорги —танков — 4/8/2007 @ 9:49 am

 4. » все пак се радвам, че не се извива гласа на кларинет, че ми настръхват косите от този инструмент като го чу€ в “народна” песен!

  Comment by Izida — 4/8/2007 @ 11:20 am

 5.  акво против кларинета рЯЩВ ?

  —ватба без кларинет не става, май тр€бва да те пращаме пак на курс при баба »ра, за да опресниш изконните знани€ относно българщината през вековете :).

  Comment by ƒончо — 4/8/2007 @ 4:53 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ