Irina’s Weblog

22/12/2007

ќрганова музика за душата

Filed under: Music — Izida @ 11:56 pm

органът в зала Ѕългари€
ƒнес всичко протече по план – станахме към 9, в 10 изл€зохме от нас, в 11 без 10 б€хме в  онцертен комплекс “Ѕългари€” в очакване да отвор€т √ол€мата зала и да хванем възможно най-добрите места за концерта “ќрганова музика за душата” на Ќева  ръстева (за който писах преди н€колко дни). —лед 10 минутки вече б€хме в залата на избрани места – напливът с€каш не бе гол€м, защото до началото на концерта залата си беше доста празна.

ѕървото произведение бе “ѕрелюд, фуга и вариации” на ÷езар ‘ранк. “р€бва да призна€, че основната тема (чуйте € в MIDI формат, или вижте клипче с изпълнение в YouTube) и сега е в главата ми! ѕреди малко си намерих и нотите на прелюда, и се пробвах (с лека преработка) да го свир€ на Yamaha-та. Ќо звучи много по-добре ако просто пусна MIDI-то като ползвам електронното пиано за MIDI-out рЯШЙ „ак не мога да пов€рвам, че композиторът е творил толкова скоро – починал е през 1890 г. ќчаквах произведението да е на поне 300 години.

—лед първото произведение в залата нахълтаха закъснелите. ћоже би и за това въведението към изпълнени€та бе направено точно в тази пауза, а не преди първото. «а десетина минути Ќева  ръстева даде раз€снени€ за вс€ко едно от произведени€та и негови€ автор.

ƒругото, което много ми допадна, бе ““оката, адажио и фуга в до мажор” на Ѕах.  ато всеки лаик, и аз свързвам органа основно с произведени€та на Ѕах, така че сега усещах най-познато звученето на този инструмент.

ћога да кажа – беше наистина внушително и въздействащо изжив€ване! —м€там да не е последното ми посещение на концерт на орган.

Ќа снимката горе – Ќева  ръстева изпълн€ва второ произведение на ћесиен след кра€ на об€вената програма.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ