Irina’s Weblog

2/1/2007

»нтернет по ноти

Filed under: Daily,Music — Izida @ 2:03 am

ѕреди н€колко дни получих примамливо писмо от Yamaha Music Interactive – промоционален код, с който мога да си свал€ нотите на кои да е три произведени€ от техни€ магазин безплатно. –еших да се възползвам! —тартирах Digital Music Notebook, отидох в онлайн магазина и след дълго избиране и прослушване се спр€х на следните произведени€ (естествено в опростен аранжимент, оригиналите мога да си свал€ свободно от »нтернет):

  • “Brandenburg Concerto No. 3 in G” – J. S. Bach
  • “Dance Of The Sugar Plum Fairy” – P.I. Tchaikovsky
  • “O Tannenbaum” – нали промоци€та е празнична рЯШЙ

» тръгнах да принтвам. ќбаче при опит да принтна “O Tannenbaum” разбрах, че Ћъчо не е share-нал принтера. —лед поправ€не на проблема опитах да принтна отново – тц, не ще! ѕраща ме на страницата за покупка, където пък получавам предупреждение, че вече съм го купила това произведение – сигурна ли съм, че искам да го куп€ пак. —транно! –еших, че може да е бъг в софтуера и принтнах Ѕранденбургски€ концерт – на втората страница принтера захапа два листа. ќказа се, че пак не мога да принтна втори път! ћного странно! ¬ече отидох на FAQs чрез вградени€ в Music Downloader браузър – супер, забранен е десни€ клик, н€ма “Find” за да потърс€ за “print”. ¬ главата за принтване намерих само об€снение къде е в менюто – което ми е €сно. ≈, отказах се, €вно има н€какъв проблем. ѕринтнах третото произведение без проблем – този път към файл за да съм сигурна, че ако принтера пак покаже характер, ще мога да принтна повторно.

—лед като се поуспокоих пак отидох във FAQ страницата – този път намерих краткото редче, скрито сред страниците, а именно : предупреждение внимателно да проверите дали ви работи принтера, защото едно заплащане (принципно $3.99) дава право само за едно принтиране на нотите, вс€ко следващо принтване изисква нова покупка!

Ќе разбирам, какъв им е проблема? јко искат да ме спрат да го разпростран€вам, то как ще ми забран€т физически фотокопирането? »ли това да го принтна към файл и после да принтвам стотици пъти? Ќикак! «ащо тогава ми създават неудобството да стискам палци да не се обърка нещо с принтера, да не спре тока или и аз не знам какво още само и само да ползвам нотите, които съм платила? Ќамирам това условие за еднократно принтване за безсмислено! јко ми остане време ще им напиша писмо с гледната си точка. » ще об€сн€, че см€там да не съм им клиент – демото ми стигна за да ме разубеди.

ћай н€ма да ползвам услугите на Yamaha за продажба на ноти. ќще диска на сами€ инструмент ме €доса – има директори€ с ноти. Ќо изглежда странно да видиш произведение със заглавие “Symphonie N9” без автор, като на дъното на листа пише “(C) 2004 YAMAHA CORPORATION” – добре де, поопростили сте го, но “ќда на радостта” си е на Ѕетовен все пак!

«а това ще посещавам International Music Score Library Project (IMSLP) – разполагат с внушителна колекци€ от ноти на произведени€, които вече са public domain. »деално ако се интересувате от класици. Ћично аз си харесах втората от двете тетрадки на јнна ћагдалена Ѕах – колекци€та съдържа произведени€ както на Ѕах, така и на други композитори от неговата ера.

1 Comment »

  1. јз преди месец се б€х €досал точно по същи€ начин за нещо много подобно – тр€бваше да си напечатам едни електронни сертификати за $50, които ми б€ха “подарени” от една фирма, принтерът запецна по същи€ начин и после €дец! ¬еднага се обадих на фирмата, те се извиниха и ми дадоха номерата на сертификатите, които били единственото важно нещо. ќправих се, ама защо тр€бва да е цената на нерви и телефонни разговори??

    Comment by ¬ладо √еоргиев — 2/1/2007 @ 5:36 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ