Irina’s Weblog

6/7/2007

»нцидентно на концерта на ¬анеса ћей

Filed under: Daily,Music — Izida @ 9:37 am

—ъвсем по случайност вчера се оказах с билет за концерта на ¬анеса ћей – концерт, който б€х отписала, защото см€тах, че билетите отдавна са продадени. » така аз с един колега на Ћъчо се срещнахме към 19:30 пред «имни€ дворец. “ам вече имаше тълпа, но това, което липсваше, беше движение. ¬сички сто€хме прави и чакахме. „акахме от 19:30 до около 20:30, нищо, че концертът бе об€вен за 20:00. ј когато вл€зохме изненадите не свършиха – никой от охраната не можеше да ни каже къде е наши€т сектор ј8. ≈дин казва – “ќт тук нал€во”, друг – “Ќад€сно и нагоре”, а един по-искрен си каза : “Ќ€мам си иде€, до последно промен€ха местата …”

—танах свидетел и как една жена се спр€ при групичка от 3-4 охранители с червени фланелки и ги пита къде е нейни€ сектор. ≈дини€т каза : “¬ижте, аз не знам къде е. Ќо ще ви посоча човек, който със сигурност знае – виждате ли онзи колега с червената фланелка ей там, питайте него, той знае”. ∆ената се запъти на там, а услужливи€т охранител побутна колегата си : ““ака му се пада, той да се оправ€…”

Ќай-накра€ намерихме сектора – оказа се, че “големите табели”, които показват имената на секторите, са обикновени листове ј4, залепени на разни седалки.

¬ече можех да огледам публиката – аз се намирах на трибуната на дългата страна на пързалката, сцената беше на късата й страна, т.е. аз се падах странично на сцената. —амата пързалка беше пълна със столове, облечени в плат по ресторантски – €вно по-луксозни места.  оито останаха доста рехаво населени.  олкото до хората по трибуните – носеха разни снаксове, сандвичи тип хот-дог и  ока кола. ≈, това не можеш да го видиш в камерна зала Ѕългари€! „ак изпитах моментно учудване как ¬анеса ћей е решила да премине в поп музиката, вместо да получи подобаващото й се уважение на класически музикант. “ам музикантите и диригента са непоклатими и си искат своето – не почват концерта, докато залата не е кристално тиха, пон€кога се е случвало да вид€ диригента да даде знак на публиката, че аплодира на неподход€що м€сто. ј ¬анеса ћей свири пред тълпа със сандвичи в ръка! Ќо… поне пренас€ част от класиката до масите.

 онцертът започна с бурни аплодисменти – първо на сцената изл€зоха бенда и музикантите от ќркестъра на  ласик ‘ћ –адио, след малко се по€ви и ¬анеса, облечена в елегантна син€ рокл€, с акустична цигулка в ръка. ќще със загас€нето на лампите залата се изпълни със светлината на десетки екрани на GSM-и и фотоапарати. Ќ€кои оптимисти щракаха от трибуните със светкавица и после разочаровано гледаха резултата на екранчето си. ѕрез н€колко седалки един снимаше с ръчна камера.

ѕървата част от концерта беше с по-класическо звучене и ми допадна повече сигурно заради тази причина. ѕосле т€ представи втората част, ко€то беше по-джазова, по-рокаджийска, по-“dance”. »маше и солови изпълнени€ на други от групата й – китариста например. ќсобено ми допадна един дует – известно време търсих втората цигулка с очи, докато не се усетих, че това е всъщност китарата. „ух две произведени€ на Ѕах, звученето беше интересно. »маше и едно парче, като при него перкусионистът използва ц€л арсенал от “играчки”, както се изрази ¬анеса, за да разнообрази парчето и да му предаде уникален звук за турнето. „овекът направи шоу за публиката като извлече звук не само с инструментите си, а и тропане по сцената. » по главата си … ≈стествено имаше много аплодисменти, а в мен изникна асоциаци€та за цирково изпълнение. Ќо, признавам си, и аз се посм€х! »наче изпълнени€та с електронната цигулка не ми харесаха – звукът беше съвсем различен (което предполагаме било целта), но просто не по мо€ вкус. »наче н€маше вокални изпълнени€ – всичките б€ха само инструментални.

“р€бва да отбележа, че залата изобщо не ми хареса! “ова не е зала за концерти и н€маше никаква акустика! „увах “моно” през ц€лото време – само с ухото, което се падаше по посока на сцената (нали б€х седнала странично). » самата зала изглеждаше доста мизерно – не б€х ходила на концерт там и не знам дали бих отишла пак. Ќапомн€ше ми онези шатри, където хората сед€т директно на прашната зем€ и едвам виждат н€какъв блед филм защото тентата прозира – индийските “мобилни” кина (май и “кина” тр€бва да е в кавички). „уд€ се – защо не беше в н€ко€ добра зала, толкова ли щеше да се оскъпи билета?? ≈два ли единствената друга зала е заетата от ћайкъл Ѕолтън.

явно и други не б€ха доволни от звука, защото от средата на концерта нататък виждах доста изнас€щи се хора. ћоже и да са до барчето за нови сандвичи, но с€каш не се връщаха. » когато ¬анеса напусна сцената, множеството започна да излиза още по-масово нищо, че осветлението още беше загасено. ≈стествено ¬анеса се върна за бис – изпълни отново парчето, с което откри концерта. Ќо хората продължиха да се изнас€т масово. “ака беше и на втори€ бис. ј когато най-накра€ лампите светнала кум 22:30, можах да си тръгна без никакво изчакване и блъскане по вратите – така или иначе залата почти се беше изпразнила.

»наче имаше подар€ване на букети цвет€, които ¬анеса прие с поклони. ј едно детенце не само й подари букет и получи целувка, но се върна с нов подарък – мека играчка. “€ вече свиреше, но детето упорито държеше с вдигната ръчичка играчката към не€. “€ спр€, взе €, поклони се отново, после € остави при другата си цигулка и продължи да свири.

 ато заключение, останах с усещането, че €вно скоро не съм ходила на класически концерт – последни€ беше през пролетта. ј имам желание. —ъщо така реших да си куп€ н€кой сборен албум на ¬анеса ћей, защото ми допадна звученето й. Ќо организаторите на концерта тр€бва много да се замисл€т над свършената от т€х работа!

P.S. Ќека сега н€кой ми каже, че е все та€ дали живееш в —офи€ или ѕловдив – нали са на една магистрала разсто€ние. јко си б€х в ѕловдив, просто н€маше как в последни€ момент да се включа, и то след работа. Ќито пък можех да ход€ на толкова концерти на известни изпълнители – именно защото тр€бваше да си взема свободен ден само и само да стигна до концерта вечерта.

4 Comments »

 1. ’е, аз не съм ли ти казвал, че на концерт в зала повече н€ма да стъп€? ќще по-малко в “«имни€ дворец”. »ма акустика на наритана тухла. Ќо не е само “«имни€”. » “’ристо Ѕотев” е с отвратителна акустика, а и другите зали. ћоже би в «ала 1 на Ќƒ  има акустика, но пък не си представ€м концерт, на който да сед€ на столче ;).

  ѕоздрави ≈му

  Comment by ≈му — 6/7/2007 @ 12:09 pm

 2. ѕрава до момента съм била само на един концерт – на Depeche Mode! Ќо там жертвата си заслужаваше рЯШЙ ¬ъпреки, че искрено се над€вам да се по€ви и н€ко€ друга група, дето да ме трогне толкова, че да предпочета терена пред седалките. Ќо не се сещам да има такава…

  Comment by Izida — 6/7/2007 @ 12:32 pm

 3. Ќека сега н€кой ми каже, че е все та€ дали живееш в —офи€ или ѕловдив – нали са на една магистрала разсто€ние. јко си б€х в ѕловдив, просто н€маше как

  јбе ти май не си взе поука от плюенето на ¬арна, та сега и на ѕловдив пос€гаш :). Ўа си навлечеш н€ко€ бел€, да знаеш, а с ти€ стачки в ѕирогов може и да не могат ти помогна навреме :)…

  Comment by ƒончо — 6/7/2007 @ 3:21 pm

 4. јз пос€гам на всичко с критиките си – включително и себе си рЯШЙ

  Comment by Izida — 6/7/2007 @ 3:31 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ