Irina’s Weblog

2/5/2008

С джобен компютър на път

Filed under: Daily,PocketPC — Izida @ 10:54 pm

Минаха и великденските празници, които тази година с Лъчо изкарахме в Румъния – миналата година пообиколихме Солун и Метеора в Гърция, тази година бе ред на северната съседка.

Какво мога да кажа за Румъния? На първо място – завиждам им за запазените замъци! Наистина са като рисунките в детските ми книжки – с островърхите кули, каменната зидария, красивите градини и статуи. На второ място – е, ще има друг пост по темата, евентуално.

За мое учудване, иначе над 100 годишния ни хотел разполагаше с безплатен WiFi интернет във фоайето. Така че дори нямах нужда от роуминга, който активирах за случая. Говорих на спокойствие и с майка ми и брат ми, и с баба ми чрез мобилната версия на Skype. Fujitsu Siemens Pocket Loox-a се оказа отличен компаньон за пътувания.

PDA-то послужи и при конвертиране на валутите – колко леи да дадем на прибиране, че да получим точна сума в евро. Докато всички даваха някакви кръгли суми в леи, ние измъкнахме сума с включени бани (румънските монети), изчислена до стотинката. Човекът в бюрото няколко поредни пъти смята наистина ли се получава точна сума в евро. После от формулата ми в Excel се възползваха и околните на опашката от групата ни. Изобщо – електронните таблици са отличен начин да записваш какво ли не. А в джобния компютър няма начин да пропуснеш да запишеш – винаги ти е в ръка дето се вика.

Освен ползването на WiFi интернета ми послужи и за хранилище за данни – една от точките в списъка с подготовката за пътуването бе да си запиша материали от Wikipedia за история, география, икономика на Румъния, както и за конкретните градове като Синая, Бран, Брашов, и замъците около тях, които ще посещаваме. Така в автобуса по път към поредното градче имах време да попрочета малко повече.

Друго предимство се оказа иначе нежеланата от мен и излишна екстра – вградения GPS. Нямам навигационен софтуер – не пътувам толкова че да си струва да похарча 200 лв, а и не съм шофьор, така че обикновено друг навигира. Но се възползвах от софтуера Fujitsu Siemens GPS Locator – показва координати, надморска височина, скорост на движение. Записах си координатите на 10на точки по пътя и после в Google Maps успях да разгледам точния ни маршрут. И понеже това много ми допадна като идея, потърсих софтуер по темата – преписването на координати е досадно. Е, не намерих нещо, което да отговаря на критериите ми за момента. Но се сдобих със софтуер на правене на “снимки” на екрана – Pocket Screen Capture. Малката програмка генерира bmp, png, jpg (с избор на нивото на компресия) в зададена папка, конфигурира се с кой бутон да се прави снимката на екрана, като може да прави поредица от снимки през определен интервал. Сдобих се с нея за няма и $8 след използване на една от многото промоции, с които Handango ме заливат периодично по електронната поща. Да, можеше и да я ползвам безплатно – има демо версия, която слага един малък надпис в центъра на екрана, който на мен лично не ми пречи. Но така ми допадна програмката – пробвах още няколко преди да си харесам тази, че просто реших да си я купя.

За моя изненада обаче се оказа, че ключът за регистрация не работи. Но след 5 минутки открих, че вината си е в мен – бях объркала Owner ID-то на PDA-то… След като ми мина малко яда към самата мен (че съм се забляла така), проверих из политиките на Handango. Оказа се, че не съм сама – често се случвало да получават оплаквания за неработещи ключове в последствие да се окаже, че проблемът е грешка в Owner ID-то при въвеждането му от страна на клиента. Съветваха да се свържа с тяхната поддръжка. Та драснах едно учтиво писмо с питане дали не могат да ми дадат ключ за ново, този път вярно, Owner ID. Получих отговор след няколко часа, че препращат въпроса до разработчиците. А днес, ден по-късно, получих и новия си ключ!

Като добавим и това, че на 2 Gb SD карта съм си записала няколко от любимите си дискове с музика, вече не си представям да съм на път без джобен компютър!

3 Comments »

 1. Супер, и аз мисля скоро време да си взема едно HTC с GPS.

  Comment by rosko — 3/5/2008 @ 9:41 pm

 2. GPS-а помага и при снимане, има си хас да не засегна темата рџ™‚ Когато ходиш по разни интересни места и правиш интересни снимки, можеш да си записваш координатите от които си снимал и после да разположиш снимките по картата в любимата си онлайн галерия (picasa/flickr/…) Естествено може да си спомняш по-късно, но това върши работа само за архитектура, но ако си снимал дебела зелена жаба на плуващо листо има после да се чудиш къде точно си я намерил.
  Естествено, аз никога не съм го използвал така, но съм си мечтал да бъда толкова организиран и последователен и да го правя. Друг по-мързелив вариант е да пуснеш GPS-а да записва пътя по който се движиш и по-късно по часа на снимката да вадиш координати. Това може и да стане някой път, ако намеря подходяща програма с която да записвам маршрут. Пробвах веднъж Ozi Explorer, нещо не се получи.

  Comment by excessmind — 4/5/2008 @ 10:38 pm

 3. Хе-хе, тези дни май всички са се разпълзели нанякъде рџ™‚ Аз наех апартамент в Милано за 10 дена, с жената и децата, но си оставих цялата електроника в офиса, даже издържах да не се обадя на двама човека от Oracle, при това централата беше на 5 мин пеша от апартамента. рџ™‚
  Със GPS-ите стават интересни неща понякога, преди около година в Израел някакъв тип изпратил гаджето си, след това включил GPS-a и тръгнал да се прибира, наляво, надясно, минал през някакво КПП, там само го погледнали и не го спрели и изведнъж се оказал право в центъра на Рамала, обграден от 200-300 палестинци, които го измъкнали от колата с леко враждебни намерения. Имал голям късмет, защото го хванали двама полицаи от ООП и след 2 часа бягане из уличките го вкарали обратно в еврейска територия, като оставил и колата и GPS-а в Рамала. Беше голяма разправия защо тези на КПП-то не го спрели.

  Comment by Ivaylo — 8/5/2008 @ 11:10 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї