Irina’s Weblog

13/3/2008

Ќаредба на —толична община ще задължи търговците да изхвърл€т отпадъците си разделно

Filed under: √раждански,ѕозитивно — Izida @ 9:46 am

¬ този мрачен ден научих една наистина добра новина – —толична община подготв€ наредба, с ко€то ще задължи всеки търговец да има сключен договор с н€ко€ от фирмите за разделно събиране на отпадъци. ќт една страна те н€ма да плащат такси – защото таксата за рециклиране на вс€ка опаковка е включена в цената на стоката и € плащаме ние, потребителите. Ќо от друга – тр€бва да имат специално помещение за съхранение на разделните отпадъци. “ака че едва ли ще се приеме възторжено – ако изобщо наредбата бъде приета…

ћен лично ще ме радва да спра да виждам чисти кашони хвърлени в старите кофи върху хранителните отпадъци при положение, че на крачка има жълт контейнер!

»зточник : –есторанти и магазини длъжни да изхвърл€т разделно

8 Comments »

 1. » как си го представ€т,да стане?ќтделно помещение?јйде де!ј кой ще плати наема на това помещение.»ли на столична община са и останали обекти за отдаване под наем?ћного странно ми се вижда и как ще бъдат накарани търговците да събират отпадаците си разделно?Ќе ти ли се вижда н€как меко казано странно да има такава наредба?»ли по този начин разни вълци и вълчици, които карат коли за по над 1,5млн евро ще си измиват ръцете с търговците,а общината ще събира глоби от “непокорните и лоши” търговци?!Ќай-много да накарат търговците да започнат да си хвърл€т отпадъците не в техните контейнери,а тези на обикновенните граждани.“ака ще се получи,че ще откажат търговците от техните си контейнери.’оди после докажи,че са реализирали дадено количество боклук.Ќай-много н€ко€ сутрин пред н€кои контейнери да има една камара кутии за обувки,кашони от цигари и каквото се сетиш.
  ƒосега беше така,че фирмите си плащаха за техни си контейнери.
   олкото до разделното събиране на отпадаъци.“рудна работа ще е.“е искат да лапнат най-хубавата част,а именно харти€ и стъкло.«а пластмаса и дума не искат да чу€т.ѕо темата съм писал преди около месец ето тук: http://www.orlio.eu/?p=20
  Ќ€мам нищо против разделното събиране,но чак пък отделни помещени€.ћного нагле€т ей!

  Comment by Orlio — 13/3/2008 @ 2:47 pm

 2. —ега изчетох и източника:
  ≈ прав съм отвс€къде!
  “ѕървоначални€т замисъл е вече отворените магазини и ресторанти да сключват договори, а тези, които им предстои отвар€не, да не могат да получат разрешително за търговска дейност от общината, ако н€мат договор с н€ко€ от фирмите за разделно събиране на отпадъци. √лобите, които ще се налагат за неизпълнение на наредбата все още не са из€снени, но щели да са “много строги”.
  Ќаправо струи на лакоми€ рЯШЙ
  “… азва депутатът от ƒ—Ѕ ≈вдоки€ ћанева, член на комиси€та по околната среда и водите и бивш екоминистър. “€ обаче е категорична, че м€рката е много добре измислена – това е вид дисциплиниране на частни€ бизнес и затова тр€бва да се създаде механизъм за ефективен контрол. —поред ћанева н€ма законов акт, на който наредбата да противоречи.”
  Ѕрей когато вид€ хора от опозици€та да са на едно мнение с другите направо ми става страшничко за какви кинти иде реч,и колко народ ще се облажи!

  Comment by Orlio — 13/3/2008 @ 2:58 pm

 3. » на мен ми се вижда странно защо тр€бва да *задължават* търговците да изхвърл€т разделно. јко общината е толкова загрижена за разделното събиране – да задължи всички – и търговци и граждани. —амо че на практика контрол върху гражданите трудно ще може да се упражн€ва.
  јко пък общината е загрижена за купищата отпадъци изхвърл€ни от магазини и ресторанти извън кофите – защо просто не глоб€ва отговорните за това търговци? »ма търговци, на които им се събира по една пълна торбичка разнороден боклук на седмица – и т€х ли ще ги карат да наемат отделно помещение за разделно събиране? —мехотворно просто.
  “ук иде€та е повече от €сна – дайте да цоцаме от то€ дето ни е в кърпа вързан. ѕосле се чуд€т защо им отвръщат със същото.
  » друго ми е чудно – не тр€бваше ли да почнат от държавните структури, за да дават пример? ¬ народното събрание дали си изхвърл€т боклуците разделно?

  Comment by »скър — 13/3/2008 @ 5:55 pm

 4. »скър, замисли се колко отпадъци генерира едно домакинство и колко – един ресторант или магазин. —поред мене плюс да ги задължат – в крайна сметка ј« вече съм платила цената на рециклирането като част от цената на стоката, така че не искам тези пари да отиват на в€търа като боклука се хвърл€ в мръсните стари кофи и се трупа по разни сметища.

  Comment by Izida — 13/3/2008 @ 6:04 pm

 5. »рина, не е толкова просто. “и сравн€ваш един магазин и едно домакинство, но ако сравним всички магазини и ресторанти с всички домакинства в —офи€? »ма не малко дейности, които генерират по-малко боклук, отколкото аз генерирам вкъщи. Ќай-много изхвърл€т големите магазини и ресторантите, но те са само част от търговските обекти. »ма обекти като ресторантите пък, които генерират много органични отпадъци – това как се вписва в разделното събиране? Ќа много места търговските обекти са “гъз до гъз” (с извинение) и са не по-големи от 15-20 квадрата.  ъде ще намер€т помещение за контейнерите за разделно събиране – на улицата или ще търс€т решени€ тип гаражна клетка? —ещаш се предполагам, че ако опре до разходи в крайна сметка потребителите ще ги покри€т. ј и в много случаи за какво ще са им тези контейнери – за да могат продавачите да си изхвърл€т разделно опаковките от сандвичите и празните чашки от кафе? ѕредстави си и какво ще стане, ако всеки магазин или ресторант на територи€та на —офи€ се сдобие с по три контейнера? ќсобено в центъра. «а щастие поне офисите регистрирани като търговски обекти ще отпаднат… въпреки, че и те генерират много боклук рЯЩВ

   азваш, че си платила цената на рециклирането като част от цената на стоката. ƒобре. —амо, че замисли се в повечето случай кой изхвърл€ опаковката или евентуални други отпадъчни продукти – потребител€т. √олемите камари с кашони покрай големите магазини и ресторантите, са от продукти опаковани на едро. ќпаковките на всеки един от тези продукти ги изхвърл€ме аз и ти. »менно затова говорих, че ако н€кой тр€бва да е отговорен да изхвърл€ разделно това са всички – и домакинства и търговци. Ќо това не може да стане по път€ на принудата – аз поне не знам в друга страна да е така.

  ћанева се хвали колко добре била измислена та€ наредба, но всъщност е поредното недомислие. «а много магазини ще е предостатъчно да ползват общите контейнери – проблем не създават те, а големите магазини и ресторантите. «а т€х тр€бва да има по-строг контрол и общината първо тр€бва да се погрижи да не се изхвърл€ извън контейнерите, а чак след това да се грижи *как* се изхвърл€. » определено та€ грижа да не е свързана с принудата.

  Comment by »скър — 13/3/2008 @ 10:57 pm

 6. „естно казано см€там, че след години ако н€кой погледне назад, този разговор ще му изглежда така, както на нас сега биха изглеждали коментарите след задължаването от страна на ’≈» да има тоалетна във вс€ко заведение за обществено хранене – защо им е да прав€т специално помещение за тоалетна, като и без това всеки е можел да излезе да се облекчи на ъгъла? рЯШЙ

  Comment by Izida — 14/3/2008 @ 9:15 am

 7. —ъгласен съм с ќрлио.
  »де€та е добра, но наредбата – не.

  Comment by Fil — 14/3/2008 @ 10:58 am

 8. »рина, мисл€, че не може да се сравн€ва уринирането (или недай си боже нещо друго) върху стената на съседите с изхвърл€нето на боклук в кофите.  ато спомена това обаче…. направих една интересна аналоги€ с ‘ранци€. “ам разделното събиране е доста добре застъпено и поне по мои наблюдени€ доста ефективно, но доста често може да видиш хора, които се облекчават на улицата или в метрото. –азни хора, разни идеали рЯША

  Comment by »скър — 14/3/2008 @ 4:12 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ