Irina’s Weblog

11/9/2008

ѕродажба на очила извън оптики

Ќаучих много при€тна новина – приета е Ќаредба N19 от 27 август 2008 г. за устройството и дейността на оптиките, здравните изисквани€ към т€х и реда за водене на регистър на оптиките. “ова, което най-много ме зарадва, бе следното:

„л. 3 (2) Ќе се допуска продажбата на очила за корекци€ на зрението извън оптика.

ѕреди време б€х писала публикаци€та “ ъде да си купим очила с диоптър? ¬ Kaufland разбира се!”. “ова, което мисл€ пропуснах да пиша тогава е, че пратих жалба по случа€ до  омиси€та за защита на потребителите. ќсновни€т ми аргумент бе, че «аконът за здравето изискваше наличие на продавач Утехник по очна оптикаФ или Уоптик – оптометристФ – нещо, което не съм убедена, че магазин от типа на  ауфланд осигур€ва.  «ѕ от сво€ страна прехвърли жалбата ми към ћинистерството на здравеопазването, от които получих следни€ отговор:

отговор от ћ«

¬ ћинистерството са си свършили работата и вече продажбата на очила с диоптър на кило става незаконна. “ова ми напомн€ и насто€щата реклама на слухов апарат, с който върви подарък очила за четене. “р€бва да провер€ кога влиза в сила наредбата – вид€х, че е обнародвана в ƒържавен вестник, брой: 79, от дата 09.09.2008 г.

“р€бва да призна€, че чувството е при€тно!

ћакар че още се питам не тр€бваше ли жалбата ми да породи проверка дали в  ауфланд наистина има продавач Утехник по очна оптикаФ или Уоптик – оптометристФ както изискваше «аконът за здравето… Ќо важното е, че вече н€ма да си позвол€ват да продават съмнителни очила!

14 Comments »

 1. ƒобре де, не разбирам защо продаването на очила в такъв магазин да е лошо.

  »мам предвид, случва се да ти се счуп€т очилата, да ги забравиш като пътуваш и т.н. Ќе виждам нищо лошо в това да си куп€ един евтин комплект, който мога да ползвам една вечер (особено ако имам висок диоптър) и после да го изхвърл€, като си намер€ (или направ€) нови. ќт обратната страна, не виждам по какъв начин продаването на евтини очила вреди. јко хора, които недовиждат си купуват очила от такива магазини, това е много повече образователен отколкото икономически проблем и тр€бва да се реши на друго м€сто.

  Ќе разбирам кое е хубавото на това ограничение.

  Comment by —тефан  ънев — 11/9/2008 @ 6:55 pm

 2. ј дали в оптиките не се продават и подобни “оборотни” евтини очила? —поред мен основната вреда от амбулантните търговци на очила е, че дават на н€кои хора възможност да куп€т очила без изобщо да посет€т лекар – като мер€т и прецен€т буквално на око кое е за т€х. Ќе мисл€, че може ей така да прескочиш компетентното мнение на лекар. » можеш да си увредиш повече очите. “ова е нещо като свободната продажба на антибиотици, ко€то наистина не разбирам!

  Comment by Izida — 11/9/2008 @ 8:10 pm

 3. ѕо тази логика и свободната продажба на алкохол и цигари е пътник, както и на кремвирши от 1.79лв килото рЯШЙ Ѕорбата с човешката глупост е обречена предварително и напъните в тази посока са напразно пилеене на енерги€ средства.

  Comment by ivan — 11/9/2008 @ 8:57 pm

 4. ћисл€ си, че след н€колко години варианта да си купим очила извън оптика ще ни звучи все едно сега да купим антибиотик от ∆енски€ пазар…

  Comment by Izida — 11/9/2008 @ 9:14 pm

 5. Ќе бих казал, че купуването на очила от  ауфланд е масова практика. ¬ този смисъл тези, които го прав€т в момента надали ще си промен€т мирогледа за 2-3 години, а пък тези, на които в момента им се струва странно да си куп€т очила и антибиотик от будка за вестнци съм сигурен, че н€ма да го прав€т и занапред рЯШЙ

  ћисълта ми е, че не е необходимо да се паз€т хората от самите т€х. Ќа мен не ми пречи ако ще да продават очила и лекарства и в автосервизи – н€ма да си куп€ от там. ƒържавата да следи например дали лекарствата не са с изтекъл срок на годност и дали се съхран€ват правилно, а не дали н€кой намира за нормално да си ги купи от баничарницата, вместо от аптеката. “ова е като да забраним на аптеките да продават автомобилни гуми, защото не са специалисти. ј със кофти гуми можеш да се пребиеш също толкова успешно, колкото да си развалиш очите с кофти или неподход€щи очила.

  Comment by ivan — 11/9/2008 @ 10:33 pm

 6. јко лекарствата можеха да се продават на всеки ъгъл, държавата щеше да е напълно капитулирала пред задачата да контролира годността им! “ака че част от засилени€ контрол над годността е именно ограничаване на местата, където може да се продават. —м€там, че същото е и по отношение на очилата – само че не с годност, а с качество и със съответствие на нужните показатели.

  Comment by Izida — 11/9/2008 @ 11:13 pm

 7. „исто и просто, не см€там, че каквато и да е държавна регулаци€ помага на каквото и да е. Ќапълно ќ  съм антибиотици да се продават навс€къде, стига да имам лесен начин да разбера откъде мога да си куп€ такива, които част от данъците ми са послужили да провер€т че стават. ƒокато знам, че в тези и тези аптеки се продават хубави лекарства, ми е изключително безразлично кой, какво и къде продава. ќще повече, не см€там, че н€кой тр€бва да регулира останалите.

  ¬същност, това е доста стандартна политическа ситуаци€. ћоже да в€рваш, че държавата тр€бва да регулира продажбите на неща (типичен белег на комунизма/социализма) или че не тр€бва да се меси в търгови€ (свободен пазар). »ма н€кои стоки, които са доста на ръба. јнтибиотици и оръжи€, например. Ќе см€там, че очилата или витамините, да кажем, тр€бва да подлежат на регулаци€.

  Comment by —тефан  ънев — 12/9/2008 @ 4:44 pm

 8. Ќас са ни учили, че термина “свободен пазар” е не по-малко утопичен от плановата икономика… јко оставиш всичко да се самоконтролира, ще се стигне до монополи, картелни обединени€, които ще избутат малките от пазара и така цените ще се определ€т пак от група хора. «а това част от свободата на пазара се “отдава” на държавата – стигаме до т.нар. смесена икономика. —м€там, че иначе би било джунгла, в ко€то потребителите ще са просто мезето на хищниците рЯШЙ

  “ака че не е само черно и б€ло – или пълен контрол, или никакъв. ј и дай ми пример за държава, в ко€то н€ма регулаци€ специално на лекарствата и здравните стоки? (и нека не е в саваните на јфрика…)

  Comment by Izida — 12/9/2008 @ 4:57 pm

 9. ¬ъв Walmart също може да си купиш очила, ако си закъсал, но те не са сложени между краставиците и крушите, а на отделен щанд със съответни€т човек и съответните уреди. Ќе съм слагал очила още, но предполагам че са евтини, а проверката е безплатна.

  Comment by Ivaylo — 13/9/2008 @ 6:05 am

 10. –аботила съм в кауфланд и знам какви боклуци продават.единствени€ начин българина да спре да си купува опасни за здравето му продукти е като се наложи контрол върху продажбата им. »наче манталитета на български€ потребител н€ма да се промени в блиските 50год.

  Comment by mira — 25/9/2008 @ 2:36 pm

 11. “Ќо важното е, че вече н€ма да си позвол€ват да продават съмнителни очила!”
  “ова че ще е незаконн незначи че н€ма да си позвол€ват… последната ти реплика е безпочвена. ¬се едно като е незаконно да се краде, хората да не си позвол€ват да крадат рЯЩВ

  Comment by Pharaon — 30/9/2008 @ 6:59 pm

 12. «акони , наредби , правилници – ние българите сме свикнали с факта , че те са за това да се нарушават . ¬инаги има вратички . √одишно в Ѕългари€ се продават н€колко десетки хил€ди чифта готови очила- конфекци€ . “е са най-евтиното и бързо “решение ” на проблемите със зрението не само за хора с ограничен бюджет , но и за такива , които ” все н€мат време да се консултират от очен специалист , било то очен лекар , оптометрист или оптик-техник !Ќе можем да спрем продажбата им , но можем като очни специалисти поне да об€сним защо не са за препоръчване. «а контрола съм ,но той да е подсигурен от всички участници – държавата , професионалистите и потребителите .  огато контролът е гарантиран, по този начин ще се изгради и съответната култура по отношение на очилата и зрението изобщо .

  Comment by Rainbow — 5/5/2009 @ 12:26 pm

 13. јми да ви кажа,то на ∆≈Ќ— » ѕј«ј– се продават по сергийте такива от 5-10 год. » какво още си се продават???? »ма проверки да и какво? Ќе е редно и етично на мръсна серги€ на пазара да продават нещо което ти уврежда зрението и здравето нали…….

  Comment by ¬енцислав от —офи€ — 20/3/2010 @ 7:18 pm

 14. в кауфланд има оптика ко€то е с класифицирани продавач-консултанти,но в сами€ кауфланд прододаваха такива очила, сега вече незнам

  Comment by н€ко€ — 11/11/2010 @ 10:58 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ