Irina’s Weblog

28/9/2007

Имало едно време една зебра

Filed under: The desert of the real,Zebra,Шофьорски — Izida @ 1:27 pm

Вървя си аз в сряда по бул. “Васил Левски” за да си хвана тролей от близката до НДК спирка. Стигам до кръстовището с ул. “Раковски”. Тъкмо да тръгна да пресичам и ми светна червено, така че чинно си зачаках, застанала на тротоара така, че като светне зелено да закрача уверено по самата среда на пътеката. И както си седя и гледам колите, някои от които продължават напред по “Раковски”, други, завиващи надясно по “Васил Левски”, изведнъж вниманието ми е приковано от автомобил, който завива наляво – обратно на движението на еднопосочния булевард! Заглеждам се учудено. Колата, както казах, свива леко в ляво, спира насред кръстовището пред спрелите на булеварда автомобили, после включва задна, започва да се движи назад в кръстовище, и също така назад минава по пешеходната пътека, пред която аз изумено стоя. И понеже няма място преди пътеката (да не говорим за онези заветни забранени 5 метра преди нея), спира така, че аз се падам до страничното стъкло на водача. Все пак той продължава да е обърнат назад за да се опита максимално да се прибере от кръстовището.

Аз съм втрещена! Зачудих се за момент, след което нервно зачуках по страничното му стъкло. Той се сепна и се извъртя рязко да види какво става, погледна ме изумено, и взе да ми прави всевъзможни знаци в стил : “Абе ти к’во правиш тук и що ме стряскаш така, аз реших, че беля стана…”. В това време светна зелено за мен. Аз заобиколих колата, минах пред нея за да пресека, което бе съпроводено с бипкания по мой адрес, мигания с фарове и викове. След като вече пресякох (не бих стояла на пешеходна пътека без причина), се обърнах. Той се подаде през срещуположната му врата и взе да ми показва жестове тип “круше” в челюстта! Бях шашната! Млад човек, облечен стилно, в нова, малка, градски тип кола, а подобно поведение, подобно неуважение и заплахи за физическа саморазправа с пешеходец, при това жена! Направих му за пореден път знак с ръце в стил “Ей по тази линия е пешеходната пътека”, махнах му отегчено с ръка и си продължих по пътя. Покрай мен профуча и тролея ми … Докато чаках следващия имах шанса да се уверя, че човека наистина си паркира там като остави от пешеходната пътека няма и 50 см и напусна колата. Пожелавам му да му се наложи да походи пеша из София! Искрено му го желая!

А следващия път ще намеря табелата на паяците, ще звънна на телефона и лично ще изчакам паяка да дойде! Пък ако ме удари – ще си извадя медицинско.

П.С. Оказва се, че това не е достатъчно – в статията “Полицай отказа да глоби нагъл шофьор на ламборгини” се говори как при аналогична случка, на същото място, паяка за 30 минути не се появил, колата тръгнала, а полицая не я глобил щото нямало свидетели! Е ще се оправим!

16 Comments »

 1. Аз пък днес бях свидетел как на бул. Гоце Делчев (пазара на Красно село) една госпожа беше спряла с колата си пред автобусната спирка и автобуса не можеше да тръгне заради нея … а в насрещната лента – задръстване. Един човек слезе да й се кара – онази обаче явно го прати на майната си и не искаше да помръдне. Накрая той извади някаква служебна карта и я принуди да отбие в пряката – може и цивилен полицай да е бил, не знам.
  Забелязвам и как хората масово правят път на автомобилите на нерегулирани пешеходни пътеки, че даже и на регулирани. Това както и хаотичното пресичане на неразрешени места говори за лоша “пешеходна култура”. Каквито пешеходците, такива и шофьорите май.

  Comment by Искър — 28/9/2007 @ 2:46 pm

 2. Ако видиш спряла на пешеходна пътека кола остави една бележка под чистачката в стил: “Ако пак те видя спрял така ще ти спукам гумите”. Наглеците само от това разбират.

  Comment by Филип — 28/9/2007 @ 4:30 pm

 3. Вчера пък някаква кола бе спряла на “Евлоги Георгиев” но не до тротоар, а в кръстовище! Точно там, дето 280 завива от “Шипка” и тръгва по канала. Естествено шофьора й бипна, колата обаче поседя още половин минутка преди да реши да ни пусне да минем! Добре поне, че шофьорът не бе отишъл за цигари или нещо от сорта.

  Comment by Izida — 28/9/2007 @ 4:56 pm

 4. Най-лесния начин да го стреснеш, без да го разгневиш е да му кажеш нещо от рода: “Пич, тука много ги драскат пешеходците като минават. Мене миналата седмица ме издраха здраво по предния капак”. Върши работа и за съседи, които паркират пред входа — нищо лично, без никой да се обижда. А пък ако е малко по-интелигентен, ще се светне, че този който ги драска може да си ти и ще схване индиректната заплаха :-))

  cheers,
  </wqw>

  Comment by wqw — 28/9/2007 @ 6:24 pm

 5. @Филип: Няма нужда от бележки. Носи си един перманентен маркер в джоба и им обясни какво мислиш за тях върху страничните огледала. Да, трябва да паднеш до тяхното ниво, за да го правиш. Но както сам казваш – само от това разбират.

  Comment by Николай Манчев — 28/9/2007 @ 9:53 pm

 6. Тоя с Ламборгини-то го “търсиха” 3 месеца (сякаш живее на Марс). Депутата дето трябваше да му вземат книжката още не са си говорили с него. А сутрин мога да кажа поне 3 места където се крият по храсталаците…

  Ще се оправим, да… на куково лято!

  Comment by Георги — 28/9/2007 @ 10:27 pm

 7. Личното его и колчетата по Графа

  Не разбира как всичко може да бъде обърнато на скандал в тази държава. Слагането на въпросните колчета по Графа е пример за това. Според м…

  Trackback by Юруков на живо — 28/9/2007 @ 11:07 pm

 8. В такива случаи си трябва директно снимка с камерата на телефона (ако има такава). Аз толкова съм вече вбесена на такъв тип шофьори, че като нищо ще го направя. За съжаление в повечето подобни ситуации, в които съм попадала, колата беше в движение и не успявах да заснема. Въпросът е повече хора да се заемат и да подават сигнал, иначе без да са затрупани от подобни сигнали, от полицията и пръста няма да си мръднат за подобни нарушения.

  Comment by Цвети — 29/9/2007 @ 3:38 pm

 9. Телефон 166. Описваш случката.
  Ако откажат да вземат отношение по въпроса, възползвай се от познанията си в тази област:
  http://whatisee.org/mt/archives/images/flatcar-2.jpg

  Comment by BORIME4KA — 2/10/2007 @ 10:40 am

 10. Не бих паднала на това ниво – по-добре да си тръгна от колкото аз да повреждам нечия собственост.

  Comment by Izida — 2/10/2007 @ 11:57 am

 11. Е, ако искаш да отвръщаш на злото с добро, измий му колата на човека! Аз съм на максимата око за две, зъб за чене!
  Между другото, много ми харесаха едни стикери, които като се лепнат на стъклото, супер трудно се махат след това… (но се махат, все пак)
  Въпросните стикери гласят: “Паркирали сте на неподходящо за целта място”
  Мисля си, че докато търкат с гъби за чинии, шпатули и т. н., шофьорите ще се позамислят сериозно…

  Comment by BORIME4KA — 3/10/2007 @ 3:46 pm

 12. @BORIME4KA: Искам от тези стикери. Имаш ли идея къде мога да ги открия? Връщам се в София и не смятам да се разкарвам без тях!

  Comment by Дончо — 3/10/2007 @ 6:52 pm

 13. Нямам идея, Дончо. Ако намериш информация, свиркай! рџ™‚

  Comment by BORIME4KA — 4/10/2007 @ 4:08 pm

 14. […] Дончо и Петър си говореха вчера за трудни за премахване лепенки с надпис : […]

  Pingback by Irina’s Weblog » Гражданска позиция — 5/10/2007 @ 1:03 pm

 15. Няма никаква култура у мнозинството шофьори, не само по въпроса с паркирането. Днес с един приятел правим опит да паркираме някъде около НДК. търсейки място караме бавно точно над подлеза, през който минават тролеите под двореца. Наоколо почти никакви коли. След като не намери място моя приятел тръгна да продължава напред, но все още гледайки в ляво без да иска леко засече движеща се зад нас кола. Въпреки, че нито зави рязко, нито мястото по в дясно беше малко, шофьора й явно доста се издразни. Продължихме към светофара до Моста на влюбените, като засеченият сега караше точно пред нас. Изведнъж той намали дистанцията между нас и започна рязко да удря спирачки, явно в опит да ни принуди да се блъснем в него. Направо не вярвах, че присъствам на подобна сцена. Гледах с широко отворени очи и не вярвах. Така продължихме няколко метра, когато онзи се престрои в дясно. Ние минахме в средата и когато се изравнихме с него ние се наведохме да видим какъв е този идиот. Човек на средна възраст, съвсем нормално изглеждащ, който сега ни показваше неприлични жестове с ръка и нещо ни крещеше. Аз наистина не вярвах на очите си. Как е възможно подобно поведение, такава простотия!? Да се държиш така в движение на пътя, заради това, че някой без умисъл (че кой би го направил с умисъл!?…) те е засякъл!!! А не вярвах, че наистина се случват подобни неща. Но ето, че простотията и малоумието се ширят навсякъде. Явно е истина

  Comment by Stalik — 5/10/2007 @ 11:29 pm

 16. Стикери аз лично лепя на хората, които паркират пред портала на мини-паркинга пред офиса ми. И по този начин пречат на нашите коли да влизат спокойно. Обикновено представлява обикновена, А4, самозалепваща се хартия, на която отпечатвам нещо от рода на “Не паркирайте пред портала! Пречите на работата ни! Благодарим ви за разбирането!”.

  Последното е доста ехидно, особено като се има предвид, че лепвам бележката на страничното стъкло, така че да захваща и част от шофьорската врата. По този начин не може да ми се оправдае с “Аз сега не мога да изместя колата, защото имам голяма лепенка на предното стъкло” (че и такива имах един път).

  Иначе тая хартия с вряла вода и гъба се маха относително лесно (или с разтворител, ама това може да има неприятен ефект върху боята), но в крайна сметка аз не искам да създавам кой-знае какви главоболия.

  Имам познат в Бургас, чийто брат има автосервиз, правят и пътна помощ услуги, продават гуми и т.н. Та тоя пич едно време като му спре някой пред 4-те гаража, първо викаше хората с камиона, дръпват колата настрани, пукат две гуми и оставят под чистачката една визитка “Карта за еднократна 25% отстъпка” с координати на сервиза рџ™‚ Муахахаха. Кхм.

  Comment by Боби — 22/10/2007 @ 12:13 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї