Irina’s Weblog

23/9/2008

Делото на Максим пред ВКС

Filed under: Граждански,Шофьорски — Izida @ 11:15 pm

Вече мина полунощ, което дава ново значение на текущия ден – днес Максим ще се изправи пред Върховния касационен съд. Спомням си една статия в Капитал : “Присъда за шампиони, Темида прилага двоен стандарт”. Статията сравнява присъдите в няколко печално известни ПТП-та – от 14 години ефективна присъда за Живка Илиева до 2,5 години условна присъда за Максим. Да видим дали ВКС ще се намеси и ще уеднакви разминаването :

Според конституцията това е задача на Върховния касационен съд (ВКС). Именно най-висшите съдии би трябвало да гарантират еднаквото прилагане на закона при сходни или идентични казуси и с решенията си да показват на по-долните инстанции как би трябвало да се прилага законът.

Мисля си : да шофираш пиян е много рисковано. Да, има група хора, които мислят, че не им влияе, но за мен притеснителното е, че и интелигентни и отговорни хора признават, че им се е случвало да карат след употреба на алкохол. От една страна ако пиеш трябва да вземеш решение да не шофираш. От друга страна алкохолът изкривява преценката ти и те кара да мислиш, че можеш да се справиш и рискът е минимален. Т.е. хем си виновен, че си пил, хем това, че си пил обяснява защо си се блъснал. И защо си решил, че можеш да караш. Ей радвам се, че не пия! И все пак продължавам отстоявам позицията си, изразена в темата “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”

П.С. Според в-к Сега 2 години и половина са равни на 2,6 години!

1 Comment »

  1. Не може да си интелигентен и да караш пил. Аз съм тъп и обичам да пия, но никога не ми и минава през главата да карам. Това е голям риск и възможните последствия са ясни. Та тези, които си позволяват това са ограничени, малоумни морони, които са вредни за обществото.

    Comment by asdf — 25/9/2008 @ 2:25 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї