Irina’s Weblog

29/7/2007

 акво научих по родните пътища

Filed under: Daily,The desert of the real,Ўофьорски — Izida @ 10:24 pm

ѕътуването ми до ѕловдив тази седмица се оказа много ползотворно – благодарение на задръствани€та в петък пътуването с автобус беше почти колкото с влак. ј връщането в недел€ ми помогна да свал€ поне кило – с повишението на билетите от 10 на 11 лв от 20ти този месец, са включили като добавка към услугата “превоз” и сауна! Ќаучих и н€кои ценни уроци за правилата на движение, които просто не мога да не сподел€ :

 • јко са задръстени всичките ленти в тво€та посока, то н€ма никакъв проблем да про€виш повече хитрост от другите будали като се качиш и шофираш по тротоара. ћного е важно да не се впечатл€ваш от шашналите се пешеходци – ще ти направ€т път, по-едър си. “ова научих докато чаках в задръстването в петък вечер на кръстовището на ÷ариградско шосе и ѕавел  расов. ѕолучаваш бонус точки за оригиналност ако вдигнеш повечко прах или ако си в полицейска кола. “ук искам да вмъкна специалните си поздрави за полицаите, които последваха колите по тротоара с полицейски автомобил без специален сигнал (не вид€х изобщо буркан) с регистрационен номер —ј 5177 јћ около 20:15 мин. —игурна съм, че са ги преследвали за да въдвор€т ред!
 •  огато си автобус и изкачваш наклон по магистралата, спокойно можеш да ползваш за това аварийната лента. јко не беше така, н€маше да имам скоро шанса да разгледам банкета отблизо. »мам съмнени€, че ако н€маше тук таме аварирали коли, щ€хме изобщо да не излизаме от тази лента;
 •  огато си тежкотоварен автомобил с товар багер, аварийната лента автоматично се превръща в лента за бавнодвижещо се ћѕ—;
 • јко не можеш да изпревариш един автобус отл€во, спокойно можеш да го изпревариш отд€сно, като за целта временно минеш в аварийната лента. јко в този момент б€хме в аварийната, сигурно щеше да мине през банкета.

ѕ.—. јко н€ко€ от горните ситуации е законна, мол€ поправете ме…

13 Comments »

 1.  ак мраз€ пътуването през л€тото в градски транспорт, както ти спомена – сауна.

  Comment by ћиглен — 29/7/2007 @ 11:29 pm

 2. —лед като миналата седмица затвориха половината град заради първенство по велосипедизъм, тази седмица е било затворено околовръстното. “ова са екстремни ситуации, дано не продължат и следващата седмица. “ози уикенд си сед€х вкъщи, за добро или лошо.

  Comment by dzver — 30/7/2007 @ 12:07 am

 3. хаха, да. »зплъзнала се е от вниманието ти (което е об€снимо), но има една законна ситуаци€ от всички тези. “во€та! ƒа стоиш беучастно и да наблюдаваш. рЯЩВ «а съжаление и на мен напоследък ми се случва да попадам в единствената законна ситуаци€, ко€то пък е непри€тна от гледна точка на това, че си безучастен в сво€та законоправност рЯША
  Ћоша работа, ама българска.

  Comment by Svetlio Blyahoff — 30/7/2007 @ 5:18 am

 4. @ћиглен: ƒе да беше градски транспорт… а то междуградски! ≈стествено шофьорът се спас€ва като насъсква пътниците един срещу друг – в случа€ люковете б€ха отворени, на н€кои им духаше прекалено много, другите нищо не усещаха. “ака че когато сте заети да се дрънкате помежду си, шофьорът е спокоен.

  @dzver: »маше отцепен участък и от магистралата – н€къде преди “унела още. «ащо – не знам. ќтцепеното платно по посока към ѕловдив не изглеждаше в ремонт – никой н€маше.

  @Svetlio Blyahoff: ¬същност мисл€, че и аз съм един вид съучастник. Ќа н€колко пъти се спирах да не ида при шофьора на автобуса и да го питам да не сме аварирали нещо? Ќо беше такава жега, че просто н€мах сили! (ј и като го гледах как се накара и напсува един пътник, който на тръгване не може да си намери м€сто… н€ма смисъл да се спори!) Ќищо, над€вам се скоро да имам книжка и повече да не ми се налага да разчитам на тези фирми.

  Comment by Izida — 30/7/2007 @ 8:42 am

 5. “огава ще тр€бва да разчиташ на бързи рефлекси и гадателски умени€. — други думи, кой идиот на път€ ще реши да те вкара в размисъл и каква простоти€ ще свърши…
  Ќ€ма отърване от олигофрени да знаеш.

  Comment by √ери — 30/7/2007 @ 9:09 am

 6. ѕожелавам ти да взимиш книжка по-скоро, но тогава проблемите ти ще бъдат от друго естество. ўе се чувстваш прецакан, че само ти не караш по бус лентата на ÷ариградско или —ливница, или некви тъпаци от лентата за нал€во се престро€ват в последни€ момент за направо на “одор јлександров, или докато си чакаш на светофара, н€кой ти изкача от л€во или от д€сно и минава пред теб (заставайки посредата на кръстовището). (край на мрънкането)

  Comment by —вилен — 30/7/2007 @ 10:29 am

 7. јз пък съм малко по-либерален относно н€кои от забележките ти… ќсобено за бавни€ камион, превозващ багер.  огато се движи в “нормалната” лента, се налага всички коли да набиват спирачки, след което да изчакат свободна л€ва лента, в ко€то да се включат, преди да ги размаже поредни€т състезател с 200+ км/ч. ј ако камионът се движи примерно с 60 км/ч и бъде изпреварен от д€до с ∆игула, движеща се с 62 км/ч, познай колко ще ти уби€т скоростта (и колко ще те затрудн€т), дори да си с разрешените 130 км/ч. —ъздават се много повече предпоставки за ѕ“ѕ, отколкото ако човекът си кара в лентата за принудително спиране. ќсвен това по закон е разрешено тази лента да се ползва от обслужващи автомобили (пътна помощ, ремонтни автомобили, коли на  ј“ и др.). “а, камионът би могъл да се брои за такъв.
  ¬ крайна сметка, спазването на правилата не винаги е най-доброто решение. ≈то и доказателствен материал по темата:
  http://www.infonegocio.com/xeron/bruno/yesno.swf

  Comment by BORIME4KA — 30/7/2007 @ 10:31 am

 8. @BORIME4KA, цитирам «акона за движението по пътищата :

  „л. 58. ѕри движение по автомагистрала на водача е забранено:

  1. да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално
   обозначените за това места;
  2. да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или
   да € пресича, включително и на местата, където т€ е прекъсната;
  3. да се движи по лентата за принудително спиране.

  јко автомобилът не може да се движи с поне 50 км/ч, той н€ма право да е на магистралата. ѕри това какво ще се случи, ако си караш спокойно в аварийната и срещнеш  ј“-аджии? ƒали ще ти вл€зат в положение, че нарушаваш закона за да не образуваш колона? рЯШЙ —ъщо така не намиран никъде да има изключение, с което да се позвол€ва на обслужващи автомобили да карат в аварийната – поправи ме ако греша (като цитираш ««ѕ).

  P.S. —м€там, че една от основните ни грешки е, че всеки гражданин на нашата държава се см€та за компетентен по отношение на това кой закон не е редно да съществува и съответно – може да се нарушава. ј не мисл€, че това е начина. јко имаш гражданска позици€, би тр€бвало да се бориш по съвсем други пътища за премахването на абсурдни€ закон. ќсвен това дори и тук прозира, че всеки има лична позици€ за това кой закон е логичен, и кой – не. Ќо както се вижда ако всеки си тълкува и подбира какво да спазва – оправи€ н€ма да има скоро!

  Comment by Izida — 30/7/2007 @ 1:03 pm

 9. […] споделих н€кои впечатлени€ от шофирането на изхода на —офи€ и магистралата, които добих през […]

  Pingback by Irina’s Weblog » ћагистрални небивалици — 30/7/2007 @ 1:19 pm

 10. „л. 99. ѕо автомагистралата се забран€ва:
  1. ƒвижение на пешеходци, мотопедисти, велосипедисти, животни, както и на вс€какъв вид моторни превозни средства, които конструктивно не могат да развиват по равен хоризонтален път скорост най-малко 50 км/час, с изключение на моторните превозни средства на контролните органи и на обслужващите автомагистралата превозни средства и машини. јко на движещото се по автомагистралата моторно превозно средство или на превозвани€ от него товар се по€ви повреда, ко€то не позвол€ва то да се движи със скорост, по-гол€ма от 50 км/час, водачът е длъжен да напусне автомагистралата на най-близкото разрешено м€сто.

  Comment by BORIME4KA — 30/7/2007 @ 2:01 pm

 11. » пак не виждам да пише, че е позволено да карат в лентата за принудително спиране рЯШЙ

  Comment by Izida — 30/7/2007 @ 2:16 pm

 12. ¬ тази лента не може да се кара.
  Ќе виждам да е гол€м проблем да се намали зад камиона, да се изчака и да се изпревари. “ова е нормална маневра. ≈дин каминон не може да задръсти магистралата; трафикът тр€бва да е много гол€м, за да стане това.
  ¬ъпросът за жигулата е интересен. јз винаги като изпреварвам на магистрала прецен€вам колко бързо се движи колата в л€вата лента. » често € изчаквам, въпреки че бих могъл да изпревар€. ѕо-добре са изчакам, отколкото да не съм преценил правилно и да създам опасна ситуаци€. Ўофьорът на жигулата е длъжен да направи същото, защото в този случай е дори още по опасно.

  Comment by ‘илип — 17/8/2007 @ 8:50 am

 13. ¬иждам, че от доста време не е писано по темата но искам да изкажа виждани€та си.
  ѕонеже съм шофьор на автобус и доста често ми се налага да обесн€вам на пътниците защо се движим само със 100км/ч по магистралата и да слушам как н€койси се возил в автобус който се движил с над 120км/ч и изпреварвал автомобил след автомобил.  азвам всичко това защото много шофьори с любителска книжка си мисл€т, че автобус може да се кара така като се кара лек автомобил. Ќека кажа разликите. ѕри движение по магистрала максималната скорост с ко€то има право да се движи автобус е 100км/ч и 90км/ч за тировете като има устройства които не позвол€ват по-гол€ма скорост.  огато се движиш с леки€ си автомобил по магистрала да кажем с 110км/ч и настигнеш друг участник в движението, който се движи с 100км/ч можеш много лесно да натиснеш педала на газта и да ускориш до 130км/ч или повече(което вече е незаконно) и да изпревариш така, че да не пречиш на другите бързодвижещисе участници. ћалко хора могат реално да си представ€т колко е бавно изпреварването когато не можеш да вдигнеш по-гол€ма скорост от 100км/ч а превозното средство което изпреварваш се движи с 90км/ч. —итуци€та се усложн€ва когато дойде баир или н€кой незнайно за къде бъразщ състезател се залепва зад теб, точно когато си се изравнил със тира и започва да присвева с дълги светлини. ¬се едно нарочно н€кой би искал да изпреварва като охлюв. “ук е м€стото да спомена, че тарикатски€ номер с присветкането е чисто българско €вление докато хората в другите страни са доста по-търпеливи дори да изпреварваш и три тира един след друг.
  —тигнахме и до причината поради ко€то н€кои бавнодвижещи мпс-а се движат в аварийната лента. “ова се наблюдава предимно в участаци в които има баири но незнайно защо маркировката не е направена така, че от две ленти за движение да станат три като за целта аварийната лента става лента за движение. “ова се прави с цел тировете които не могат да подържат скорост при изкачване да не пречат на другите участници.  огато не е убособена такава лента н€кои шофьори влизат в не€ от чисто колег€лна гледна точка с изкючение на тези които си мисл€т че от там могат да изпреварват.
  Ќа кра€ бих искал да призова всички които са прочели горните редове да бъдат по-толерантни на път€ и да не си мисл€т, че всички превозни средства могат да се държат на път€ както т€хната кола.

  Comment by Ѕисер — 29/4/2008 @ 7:46 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ