Irina’s Weblog

17/5/2007

 рачка назад

Filed under: Daily,The desert of the real,Ўофьорски — Izida @ 5:03 pm

√отв€т се промени в наредбите, регламентиращи обучението за придобиване на шофьорска книжка. —поред Focus-news, председател€т на —ъюза на преподавателите по автомотоподготовка …онко »ванов см€та за грешка раздел€нето на теоретични€ от практически€ изпит.  ато аргументи изтъква факта, че н€кои хора тр€бва да изминат 100-200 км до м€стото, където да бъдат изпитани. » освен това, че докато се чакало за практически€ изпит (обикновено месец – месец и половина) “обучаващите се ще забрав€т листовките”.

“ова се казва оправдание! јз не искам да мисл€, че по улиците има шофьори, забравили правилата за движение! јко н€кой е неспособен да ги помни поне месец – с право тр€бва да не получи книжка!

 олкото до раздел€нето на изпитите – според мен е плюс. ¬се пак предварителен изпит само на теори€ преди да те допуснат до обучение по кормуване ми се струва не просто полезно, а необходимо. јко го н€ма стимулът от този изпит, едва ли ще седнеш да си научиш както тр€бва правилата. » като почнеш да кормуваш ще си затормозен не само от това да се учиш да управл€ваш автомобила и да прилагаш правилата, но и да учиш (от инструктора) или да се мъчиш да си припомн€ш самите правила!

»скрено се над€вам да не приемат подобна крачка назад.

8 Comments »

 1. ћъничко не съм съгласна. ¬ доброто старо време, когато аз си взимах книжката, имах 3 изпита за 1 ден. ѕърво листовки на които като те скъсат и се прибираш засрамен у дома.
  ¬торо полигон, на който ако те скъсат и си ходиш у дома.
  “рето градско, на което ако изобщо си достигнал и успееш да го минеш, получаваш книжка.
  “ака че н€ма нищо лошо изпитите да са в един ден. Ћошото е по скоро в нивото на предлаганото обучение.
  ≈дно време здравето ни взимаха докато изучим листовките. ’одехме на курсове по теори€ (не по листовки, а по теори€) задължително. »маше присъствена книга.
  ¬ърт€ла съм полигон като лудите докато го направ€ без грешка и докато започна да усещам габаритите на колата.
  » сме€ да твърд€, че въпреки че б€хме много неопитни, б€хме по безопасни на път€ от днешните млади шофьори.

  Comment by √ери — 18/5/2007 @ 10:19 am

 2. ƒа, задължителното посещение на теори€ е добро нещо. Ќо… това не може да те накара да внимаваш и наистина да научиш правилата! «а мен най-сигурни€ начин да накарат всички кормуващи вече курсисти да са в крачка със закона е като ги пресе€т през ситото на листовките преди кормуването.

  »наче премахването на полигона е наистина гол€м минус. Ќад€вам се да го върнат!

  Comment by Izida — 18/5/2007 @ 10:35 am

 3. — листовките преди кормуване съм абслоютно съгласна. ѕросто н€ма нужда изпитите да са през месец…
  ѕожелавам ти да ти върнат полигона рЯЩВ

  Comment by √ери — 18/5/2007 @ 10:56 am

 4. ƒа, непри€тно е чакането, но €вно се дължи на свръхтърсенето, което услугата обучение за придобиване на шофьорска книжка, изжив€ва сега. Ќ€мало достатъчно изпитващи в ƒј» и за това се бав€т. «а съжаление чувам, че същото е и при чакането след кормуване до практически€ изпит.

  «а полигона – то не пречи аз да си поискам подобно обучение допълнително предполагам рЯШЙ

  »наче друга новост, ко€то се обсъжда, е :

  ѕърви€т вътрешен изпит ще бъде провеждан, след като е преминало 60-70% от времето на обучение, за да може своевременно да се предприемат мерки за подобр€ване на обучението на кандидатите за водачи. ¬тори€т изпит ще се извършва, след като приключи обучението.

  “ова също ми звучи добре от гледна точка да си подготвен повече психически за крайни€ изпит, а и да имаш ориентир по път€ до къде си всъщност – едни вид “agile” (гъвкава?) методологи€, приложена в обучението – по-чести отзиви по време на процеса с цел по-рано да знаеш проблемите и да можеш да ги коригираш на време.

  »зточник : Dnes.dir.bg: ¬ъвеждат 2 вътрешни изпита за шофьорска книжка

  Comment by Izida — 18/5/2007 @ 11:05 am

 5. […] май 18th, 2007 by √ергана Ѕерберска ѕровокирана от написаното от »ринка, реших да разкажа за мо€ изпит за шофьор от преди мнооого време. » хем тогава вече б€ха развалили курсовете според баща ми. […]

  Pingback by ј какви изпити имаше едно време... « Ўарки — 18/5/2007 @ 11:19 am

 6. ’м, не съм съгласен. “ова разделение е много тъпо, според мен. Ќе знам как е на теори€, но аз не знам н€къде първо да изкараш листовките и след това да те допуснат до обучение по кормуване. ј и правилника за движение не тр€бва да се зубри като суха теори€, а да се свързва с практиката. ћного от ситуациите изглеждат по един начин нарисувани на картинка и по друг в движение. ј предимството е силно относително нещо ;).

  ¬€рно, че оправданието Уобучаващите се ще забрав€т листовкитеФ е тъпо и грешно. «а мен е по-в€рно “обучаващите се ще забрав€т да шофират” и точно затова ми се струва тъпо като иде€ да са разделени. Ќа мен лично ми костваше едномесечно спиране на шофирането, за да имам н€колко часа преди изпита по кормуване, за да си припомн€ как се върти геврека.

  “а, според мен тр€бва да се направи тази крачка назад. ќще по-хубаво ще е, ако се направи и още една – да се върне полигона. ј ако и часовете се увеличат (чувал съм, че навремето са били 100) ще е перфектно. ≈, много хора ще скочат, защото вс€ка подобна добавка силно рефлектира на цената, но каква е цената на живота?

  ѕоздрави ≈му

  Comment by Emu — 18/5/2007 @ 11:28 am

 7. ј и правилника за движение не тр€бва да се зубри като суха теори€, а да се свързва с практиката. ћного от ситуациите изглеждат по един начин нарисувани на картинка и по друг в движение.

  ќт както чета закона и решавам листовки, всеки ден в рейса след€ знаците и маркировката, внимавам за дадени ситуации и така преигравам един вид на практика наученото – съвет, който прочетох в “”чебно помагало за придобиване на правоспособност за управление на ћѕ— 2007” на „авдар Ѕорисов. —м€там, че това ще ме улесни като почна кормуването.

  Comment by Izida — 18/5/2007 @ 1:15 pm

 8. “ова е полезно. јз от години където и да се воз€, все едно карам. √ледам знаци, маркировки, другите коли (пон€кога дори имам видимост в л€вото огледало), идиотите и т.н. ћного е важно да гледаш идиотите и да им понаучиш номерата. ≈дно от важните неща за волана е разгадаването на идиотщината, ко€то н€кой ще извърши, за да можеш (ако можеш) да се отървеш. јз, както знаеш, веднъж вече не усп€х ;).

  Ќо само с гледане пак не е същото. Ќапример преминаване или включване на улица, към ко€то н€маш никаква видимост и тр€бва да се лепнеш на стъклото и леко, полеко да мръдваш напред.

  јм, да. ¬ътрешни изпити и сега има (аз н€мах, незнайно защо) и предполагам, че са полезни.

  ѕоздрави ≈му

  Comment by Emu — 18/5/2007 @ 1:37 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ