Irina’s Weblog

25/3/2008

Европейска здравноосигурителна карта

Filed under: Daily,Граждански — Izida @ 10:42 pm

За всички, които смятат да се поразходят из Европейския съюз през наближаващите Великденски и Майски празници, едно напомняне : сдобийте се с Европейска здравноосигурителна карта!

Процедурата не е нищо особено – взимате една паспортна снимка, копие на удостоверението за временен адрес (ако е различен от посочения в личната карта постоянен адрес), и намирате най-близкия до вас дистрибуторски център на фирма “КИМ-2000” ООД (преди създаване на сайта ezok.bg ползвах този списък на дистрибуторски център на фирма “КИМ-2000” ООД), които издават картите. В София има два клона – в 22-ра и 29-та поликлиника. От там купувате бланка за стотинки, попълвате, подписвате пред длъжностното лице и това е. От тази година няма и такса за издаване, а ще я имате до месец при обикновената поръчка. На мен ми казаха да дойда след 20 дни. Валидността на картата е една година, ако сте пенсионер или инвалид – 10 години.

Естествено има и изискване да не сте с прекъснати здравноосигурителни права. Което се случва ако имате повече от 3 неплатени месечни вноски за здравно осигуряване. Можете да проверите статуса си сайта на НОИ : “Справка за здравно осигуряване”

Малко информация :

19 Comments »

 1. Ирина, а какво е това “удостоверение за временен адрес”?

  Comment by Сашо — 25/3/2008 @ 11:21 pm

 2. Ако живееш на адрес, различен от постоянния ти по лична карта, трябва да отидеш в новата община и да се регистрираш там. В общината ще те упътят къде е регистрационната служба, там ти дават една бланка да попълниш. Плаща се и такса от 2-3 лв обикновено.

  След подпечатване получаваш едната от двете попълнени бланки, която вече можеш да представяш ако някъде ти поискат удостоверение, че си регистриран в дадената община.

  Comment by Izida — 25/3/2008 @ 11:41 pm

 3. А цялата операция струва 12 ст. рџ™‚ Аз си я искарах в Пловдив (в една книжарница на 100 м. от Паспортна служба, на ул. “Волга”) и не се наложи да вадя излишни регистрации.

  Comment by Pharaon — 25/3/2008 @ 11:50 pm

 4. Е, тя адресната регистрация не е с цел да си изкарам ЕЗОК – така или иначе си длъжен да се регистрираш. И смяната на адресната регистрация ти дава право да избереш нов личен лекар на момента, а не само през декември и юли.

  Освен това лично аз не мога да си позволя да ида в работен ден в Пловдив. При това два пъти – веднъж за да подам документи и втори път, за да получа лично картата.

  П.С. 22ро ДКЦ се намира зад Плиска, което ми е много удобно!

  Comment by Izida — 25/3/2008 @ 11:54 pm

 5. Много полезно. Благодаря.
  Само малък въпрос – длъжностните лица в 22-ра и 29-та поликлиника ли са?

  Comment by Михаил — 26/3/2008 @ 9:53 am

 6. Да, в поликлиниката са. Всъщност длъжностното лице в 22ра беше жената, която работеше в книжарницата. Купуваш си от нея бланката, попълваш я на масата във фоайето, и после се връщаш при нея да подпишеш и да дадеш снимката. Тя ти дава талонче с идентификационен номер за да си получиш картата после.

  Comment by Izida — 26/3/2008 @ 10:09 am

 7. Между другото експресната поръчка е само 2.40лв. и картата става за 3-5 дена (доколкото си спомням). Така че не се спестява кой знае какво ако поръчката е обикновена, за 30 дена.

  Comment by Боян — 26/3/2008 @ 11:39 am

 8. @Боян,
  благодаря за информацията! Знаех, че има експресна поръчка, но си пуснах документите навреме за да мога да пусна обикновена. Предположих, че експресната ще е доста по-скъпа (както е при лични карти и паспорти).

  Comment by Izida — 26/3/2008 @ 1:20 pm

 9. @Izida – кой нормативен акт ме задължава да се регистрирам, ако знаеш? Защото, ако има такъв, аз явно вече 16та година го нарушавам рџ™‚

  Comment by Сашо — 26/3/2008 @ 3:17 pm

 10. Ами всъщност, Сашо, ти вече 16 години нарушаваш Закона за гражданската регистрация (https://grao.bg/elections/docs/ZGR.pdf) и по специално:

  Раздел II. Промяна на адрес
  Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

  Comment by Гери — 26/3/2008 @ 4:01 pm

 11. Явно не всеки е доволен от процедурата : “Изваждането на европейска здравна карта. Мъка-а-а”

  Единственото, с което съм съгласна е, че двете единствени места, където се изкарват ЕЗОК за цяла София, са малко! За щастие аз имах късмет едното да ми е наблизо.

  Comment by Izida — 27/3/2008 @ 4:10 pm

 12. Един колега си извади такава карта в София от ДКЦ22. Обаче му е направило впечатление, че върху картата всичко е написано на български език!?! Не е ли доста глупаво да носиш в чужбина документ само на кирилица? Какво ще кажете по въпроса?

  Comment by Димитров — 2/4/2008 @ 11:13 am

 13. Всъщност всички полета по картата (която много ми напомня на разпечатан формуляр) са попълнени на английски. Има и си надпис на английски с молба при намиране да се върне на адреса на НЗОК в България.

  Как изглежда можете да видите тук : “Образци на карти > Българска”

  На гръцкия образец например, няма и дума на английски!

  Иначе на мен ми се стори странно, че снимките са черно-бели.

  Comment by Izida — 2/4/2008 @ 12:13 pm

 14. Моя колежка беше днес до 22ра поликлиника в София, обяснили й, че вече няма експресна поръчка.

  Може би от началото на годината, от както издаването на картата стана безплатно, са премахнали експресната поръчка!

  Comment by Izida — 22/4/2008 @ 12:51 pm

 15. Да ви уведомя ,че българската здравно-осигурителна карта не се признава в Германия. Не отговаря на изискванията за наличието на биометрични данно

  Comment by Germany ! — 16/8/2008 @ 1:04 am

 16. Аз искам да кажа в отговор на ‘Comment by Germany” ,че в Германия получих нужното медицинско обслужване, с нормалното заплащане 10 евро, което е за 3 месеца таксата и повече не се занимаваш да плащаш, ако ти се наложи през този период медицинска помощ. Дадох си картата, записаха ми номерата, направиха кратка телефонна справка и това беше :))

  Явно някои служби не са информирани добре и не желаят да го правят, аз бях на нормален общопрактикуващ лекар.

  Comment by raliza — 16/9/2008 @ 12:14 am

 17. Относно експресните поръчки от сайта на ЕЗОК научих:
  “Ако поискате да ви се издаде европейска здравноосигурителна карта, вашата здравноосигурителна институция е длъжна да ви я осигури или като алтернатива да ви издаде временно заместващо удостоверение , ако не може да ви издаде карта веднага.”
  Така, че ако някой служител, както четох някъде за 22 ДКЦ, ви обясни, че ако не ви се чака трябва да си направите застраховка защото е евтина, си търсете правата. Още повече, че ако сте в процес на лечение или имате хронично заболяване, стандартните застраховки не важат за усложнения причинени от болестта, а тези които важат не зная дали ще са евтини.

  Имайте в предвид, че ако сте решили да си направите временна регистрация в общината може и да поискат декларация за съгласие от собственика на адреса, както и документ (заверено копие или оригинал от нотариалния акт) който да се покаже на гишето за да се удостовери, че лицето даващо съгласие е собственик.
  Аз лично съм твърдо за необходимостта от съгласие на собственика. Иначе всеки криминално проявен може да се регистрира с твоя адрес. Само, че начина по който подобни нововъведения се правят въобще не ми харесва. Първо, на сайта на Столична община в пакета необходими документи пише точно това което и Ирина е казала и не се споменава нищо за други декларации, камо ли за документи удостоверяващи собственост. Второ, при все, че аз съм собственик и по стечение на обстоятелствата бях с лицето което ще си прави регистрация на настоящия си адрес, нищо не се получи защото нямах, а нямаше и как да знам, че трябва да имам, нотариален акт в себе си. Всеки брокер на недвижими имоти може да направи проверка за собствениците и тежестите на недвижим имот, но не и служител на общината намиращ се на работното си място, където се предполага, че трябва да има достъп до необходимите за работата му информационни системи.

  Comment by Никола Славчев — 16/9/2008 @ 1:01 pm

 18. Преди време мой колега се регистрира в София – той е от друг град. Процедурата е била точно както аз я описвам – отиваш, попълваш бланка и декларираш с последващите от евентуална лъжа наказателни мерки, че живееш на този адрес. Когато обаче след половин-една година отишли да регистрира майка си на същия адрес вече им поискали копие на нотариалния акт, както и копие на договора за наем като основание за регистрация.

  Причината : оказало се, че опитът на майка му да се регистрира с цел да ползва личен лекар в близост е съвпаднал с предстоящи избори. Освен това по същото време “Господари на ефира” демонстрирали как могат да се регистрират на адреса на президента.

  Явно ефектът е бил временен, защото аз се регистрирах доста след този случай.

  Comment by Izida — 16/9/2008 @ 1:08 pm

 19. Това ми се случи днес. Явно мярката е избирателна. Или зависи от общината. Не виждам други проблеми освен липсата на официално публикувана информация за необходимите документи. А и все ми се ще административната ни система да е малко по-автоматизирана и да не се налага да се носят документи, чийто регистър се поддържа от същата институция на която трябва да ги занесем.
  Поздрави! рџ™‚

  Comment by Никола Славчев — 16/9/2008 @ 1:20 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї