Irina’s Weblog

22/6/2010

Насилието над животни заплашва и хората

Filed under: Граждански — Izida @ 12:30 pm

Преди седмица в Хасково 20-годишен младеж простреля с въздушна пушка в главата 13-годишно момче. Обяснението : стрелял, защото чул шум в междублоковото пространство и решил, че е котка.

И сега ми кажете, че проявяващите насилие към животните не са опасни за хората!

Аз лично не искам да живея в общество, което търпи насилниците – нито към хора, нито към животни. За това и се включих в протеста и подписката за инкриминиране на насилието над животни.

Ако попаднете на бездомно животно в беда, обадете се на телефон 4 830 830 – фондация “На ТИ с природата”. При тях е в ход кампания “Аз помагам на животните”. Приемат и дарения, с които се заплащат леченията.

В случай, че попаднете на ранено диво животно, свържете се с единствената наша клиника, специализирана за работа с диви животни – “Спасителен център за диви животни Зелени Балкани”. Телефон: (042) 60 77 41, GSM: 0896662726 или 0886 570053. Можете да дарите и средства, да осиновите животно като поемете разходите за него и да станете доброволец.

4 Comments »

 1. За пушката, че чул котка, това вероятно са пълни глупости, инспирирани от адвоката на стрелеца, за да се оттърве в съда по-леко.

  Другото, което пишеш, на мен ми звучи като стандартния популизъм “Спасете куче, оглозгайте бабичка”. Хората и дивите кучета (и другите опасни хищници като тях) не могат да живеят във физическа близост. Затова по-силният трябва да спечели. Сега по-силни са кучетата, защото за “убийство” на куче отиваш в затвора по-дълго, отколкото за това на човек (справка – последните промени в НК).

  Comment by Дончо — 23/6/2010 @ 9:35 am

 2. До колкото съм наясно с последните промени в НК, вписаха като престъпление само организирането на боеве. Тепърва ще се борим и жестокостта да бъде инкриминирана.

  А ако наистина е по-дълъг престоя в затвора при убийство на животно спрямо на човек както твърдиш, то трябва да се “пипне” отговорността при убийствата на хора!

  Comment by Izida — 23/6/2010 @ 12:49 pm

 3. Споделям мнението на Дончо. Не че намирам за нормално някой да стреля по животни в населено място, но пък ситуацията е такава, че всякакви “защитници на животните” обръщат повече внимание на помиярите по улиците, отколкото на вредите от тях. Това комбинирано с пълна незаинтересованост от трайно разрешаване на този проблем (някой да няма илюзии, че в един момент организации от типа на екоравновесие ще си свършат работата и ще трябва да спрат да взимат едни пари и да изчезне причината за съществуването им рџ™‚ ?! ) няма как да не доведе до подобни екстремни, но разбираеми за мен прояви.

  Comment by Иван — 30/6/2010 @ 10:46 pm

 4. Според мен смесвате проблемите – уличните кучета са едно нещо, жестокостта към животни (наблягам – животни). Решаването на единия не би трябвало да спира решаването на другия. Т.е. нека се работи по намаляване броя на уличните кучета, като паралелно си се преследват садисти – за мен това е точната дума.

  Не случайно съм дала връзки към организации, които помагат и при улични, и при диви животни.

  Comment by Izida — 1/7/2010 @ 10:46 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї