Irina’s Weblog

1/9/2008

Електронно таксуване в СКГТ

Filed under: Daily,Граждански — Izida @ 9:22 am

Вчера вечерта се запознах с новата наредба за превоз на пътници в София (лично аз четох версията на сайта на СКГТ: “Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община”).

Вече официално са въведени електронните билети и карти. До колкото разбирам те не променят начина на заплащане на транспортната услуга – пак купуваш същите по цена билети и плащаш същите абонаментни цени. Единствената разлика е, че сега при даване на 7,50 лв. не получаваш хартиени билети, а в електронния ти билет се зареждат тези 10 бройки пътувания. А, да, и пускаш искане за издаване на електронния носител на цена 3 лв за нормална тарифа и 2 лв за преференциална (източник : приложение 2 към наредбата от сайта на СКГТ).

И все пак какъв е смисъла от това да зареждаш електронни карти като в автобусите няма валидатори? Ако си с електронни билети ти няма как да ги таксуваш. Същото е и при електронните карти – длъжен си да ги валидираш при влизане в превозното средство иначе не си редовен пътник. Излиза, че в най-добрия случай можеш да си купиш електронна карта само за една или две линии в случай, че ползваш само тролейбуси и трамваи. А за всичко останало да си ползваш хартиени билети.

А до колко ли са защитени от измами тези електронни носители? Само да не се окаже, че фалшифицирането на електронните карти е по-лесно от това на хартиените.

Ето и някои точки от наредбата, които ми направиха впечатление:

Чл. 12. При пътуване с МГТ пътниците са длъжни:

3. Да се качват от първа врата когато закупуват билет за еднократно пътуване от водача или от билетния автомат.

Защо си мисля, че до скоро бе позволено возенето на домашни любимци ако са с намордник, редовни документи и билет за превоз? Все пак ме радва, че най-накрая кучетата-водачи на слепи имат някакъв по-специален статут:

Чл. 13. В превозните средства на МГТ не се допускат за превоз:

8. Живи животни и птици. Изключение се прави за полицейски кучета и кучета-водачи на слепи граждани, снабдени с намордник и къс повод и знак “червен кръст”.

Интересно защо само броя карти за спасители е ограничен – че да ограничат по бройка и тези на депутатите! Така или иначе техният брой е ясен:

Чл. 21. (1) Право на пътуване с преференциална именна карта по образец, утвърден от СО на хартиен или електронен носител имат:
СО.

7. Спасители на Планинската контролно-спасителна служба – до 120 души;

Ето и вариант да смениш карта за една или две конкретни линии с друга линия срещу малка сума :

Чл. 46. (1) Превозен документ издаден/зареден за една линия може да се замени за друга маршрутна линия за същия валидностен период при промяна на маршрута или по друга обективна причина. Подмяната се извършва в съответната служба на издателя.

(2) Когато промяната е поискана без да е изменен маршрутът, за който е издадена / заредена картата, и без да е налице друга обективна причина, лицето заплаща за услугата 5,00 лв.

Билетът като застраховка:

Чл. 48. Пътник с редовен превозен документ е застрахован по застраховка “Злополука” на пътниците в МГТ.

Чл. 49. В случай на застрахователно събитие пътникът уведомява превозвача или застрахователното дружество, с което превозвача има сключен застрахователен договор.

10 Comments »

 1. Това е поредната не добре обмислена идея на администрацията. Може би е трябвало да оползотворят пари от някой фонд и опа .. решили са да закупят с-ма за електронно таксуване, но уви собствени парите с които е трябвало да дофинансират проекта са решили да ги спестят.
  Типична БГ свършена работа.

  Comment by Green — 1/9/2008 @ 9:34 am

 2. А и както допълних сега в публикацията, кой знае каква е сигурността на електронните носители? Току виж се окаже, че могат лесно да се фалшифицират и зареждат с някое домашно направено устройство!

  Comment by Izida — 1/9/2008 @ 9:38 am

 3. Това вече се доказа на запад – цяла конференция правиха май в Бостън, че с домашно устройство може да се пътува безплатно в градския транспорт.

  Май и в Холандия имаше същия проблем.

  Comment by Южен — 1/9/2008 @ 9:50 am

 4. Нито е в Бостън нито е в Холандия а е в Лас Вегас на най голямото хакерско събитие на годината DEFCON там демонстрираха няколко техники за хакване на електронни билиети за таксуване в градския транспорт. Картите се хакват толкова лесно колкото и IPHONE. Управата на Чикаго се опита да спре публично изнасяне на информацията за хакване на картите но уви.

  Comment by NoName — 1/9/2008 @ 2:18 pm

 5. Да, ето материал от сайта на MIT – там учат момчетата, дето са искали да представят откритието си на DEF CON, но са били спрени със съдебна заповед :

  “Students’ Subway Security Talk Canceled by Court Order”

  Comment by Izida — 1/9/2008 @ 2:44 pm

 6. Красота…

  На два тролея автоматът за билети даваше “Грешка 0x403 нещо си”.

  Comment by Южен — 1/9/2008 @ 4:52 pm

 7. Стана така, че в наши дни всеки трябва да завърши висше образование в МЕИ, за да може да се оправя в ежедневия бит.

  Comment by Апостол Апостолов — 2/9/2008 @ 4:55 am

 8. Поне на външен вид и функционалност тези електронни билетчета изглеждат че са правени със системата на MiFare. И да това е системата която я избушиха много яко в лондонското метро и холандия (за бостънското метро случаят е същия). Така че драги ми смехурковци … айде бързо да си намерим слайдовете …

  Comment by Zeridon — 3/9/2008 @ 2:51 pm

 9. Не са лощи новите “бебчета” в градския транспорт, но не са от най-добрите. Това е защото за предназначени за хора с не толкова добра грамотност по отношение на новите технологии. Скоро и на това българина ще му намери цаката. рџ™‚

  Comment by AntiVirus — 23/12/2008 @ 5:32 pm

 10. Най после “намериха цаката” на алчните пенсионери – хем те редовно си купуват карти хем ,вече, всеки път, като се качат на тролея трябва да ги валидират (таксуват).Нищо, че срокът на тези карти още не е изтекъл, нищо, че им се създават ред неудобства, важно е да има за какво да бъдат глобени! А иначе, както и порано ,те са най дисциплинираните пътници и единствено редовните,а гратисчийте пак си пътуват гратис! Така,че не е много ясно какъв е смисълът на тази система!

  Comment by Спас Лиловски — 14/2/2009 @ 1:02 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї