Irina’s Weblog

21/5/2009

Права и потребители

Filed under: Права на потребителите — Izida @ 10:16 am

Вече много хора знаят, че Законът за защита на потребителите ни дава много права. Основно, дава ни право да върнем некачествена стока и да искаме да я ремонтират или подменят с нова. Ако търговецът не се справи в едномесечен срок (течащ от записването в книгата за рекламации – за това не ходете директно в сервизи!), имаме право на отстъпка от цената или връщане на парите.

Но… законът никъде не гарантира, че удовлетворяването на рекламацията ще стане на секундата, без разкарване до магазини, без нерви и загуба на време. Така че, преди да купувате, избирайте внимателно от кого купувате! Лично аз купих джобния си компютър с 80 лв по-скъпо в сравнение с офертата от някаква непозната на мен фирма. Реших, че рискът не си струва.

Мислех си – защо не стиснем повече търговците? Например да са длъжни на момента да възстановяват пари при връщане на дефектна стока. Така те ще бъдат стимулирани да вдигнат критериите за качество. После си казах – едни обувки биха стрували сигурно двойно, ако се вложат стандарти на качество, с които се гарантира 0% дефекти. Срещу по-ниската цена получавам шанса да имам по-достъпни обувки, но … приемам риска аз да съм този един на 20 клиента (например), на който се е паднала обувка с дефект и се налага да се занимава с рекламации.

3 Comments »

 1. Малко бъркаш…
  Преди да правят каквото и да е, хората най-добре да си прочетат гаранциите, които са подписали. Ако смятат, че са погазени правата им на потребители, да се запознаят и със Закона за Защита на Потребителите.
  Срокът от 30 дена не важи специално за търговците, валиден е и за сервиза. Ако върнете стоката си в магазина, от там я препращат към сервиз, от сервиза после я връщат към магазина, а вие отивате в магазина да си я вземете. Така вместо да ви оправят лаптопа(примерно) за 7 дена, ще чакате поне 11 и ще се лашка по разни куриери.
  Ако се “стиснат” повече търговците да връщат парите, това няма да ги уплаши. Просто ще предадат парите и ще пробутат дефектната стока на следващия клиент.
  Така че, моят съвет е: преди покупка се поровете малко в интернет, разберете точно какво искате, на какви характеристики отговаря, колко е издръжливо и като го купувате се уверете в качеството му. И не забравяйте, че продавачите срещу вас също са хора, ако бъдете любезни с тях шансът да ви пробутат некачествена стока намалява рязко. Както важи и обратното…

  Comment by ateo — 23/6/2009 @ 1:59 pm

 2. Аз купих уред от Германия, и като не го отремонтира сервиза да ходя ли до Германия при продавача да ми върне парите. Нали затова е оторизиран сервиз на фирмата производител,като не подлежи на ремонт или нямат части ,и като техен представител УПЪЛНОМОЩЕН СЕРВИЗ да ми върнат парите пък те ако искат в рамка да си го сложат.Иначе за какви права си говориме,Германия да не в двора на комшиятя та да се разхождам.

  Comment by най-добрия — 16/8/2010 @ 10:04 pm

 3. Здравейте, не съм до болка запозната със законите на потребителите,но се наех да ги прочета, защото ми се наложи. Случи ми се следната случка: изпратиха ми пратка по еконт, но поради лични проблеми реших да я откажа, като си поема всички разноски по пътните, лицето, което ми го изпрати твърди, че имало закон, с който може да ме осъди, че не съм си взела пратката, а съм я върнала обратно. Кажете вие възможно ли е такова нещо, като се има в предвид, че аз съм си поела доставките и в двете посоки.

  Comment by Мария — 15/3/2012 @ 8:47 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї