Irina’s Weblog

17/11/2008

Нов сайт за съвети към потребителите – www.isitfair.eu

Filed under: Daily,Права на потребителите — Izida @ 9:33 pm

От тазседмичния бюлетин на Представителството на Европейската комисия в България (можете да прочетете предните бюлетини и/или да се абонирате на сайта) научих следното :

На 7 ноември Генерална дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ откри уебсайт, който предлага помощ и дава съвети на потребителите от всички възрасти, ако те мислят, че са били подведени или измамени от измамни търговци или просто искат да разберат с кой вид измами трябва да внимават.

Идеята е да се повиши доверието на потребителите, като им се предостави ясна информация за техните права и за това къде да потърсят помощ, когато разберат, че са станали жертва на измама. Сайтът съдържа примери от ежедневието на нелоялни практики, включително и черен списък с практики, които са забранени от Директивата относно нелоялните търговски практики. Черният списък съдържа практики, които са незаконни и крайно вредни за потребителите, като например рекламите примамки, фалшивите „безплатни“ предложения или пирамидалните схеми. Освен получаването на практически съвети посетителите на сайта могат също така да изпробват знанията си за това кое е законна практика и кое не или пък да гледат забавни видео материали, представящи някои често срещани измами. Уебсайтът е достъпен на 22 официални езика на Европейския съюз.

Повече подробности за нелоялните търговки практики ще намерите тук.

Източник: Стартира нов уебсайт, който предлага помощ и дава съвети на потребителите от всички възрасти

Новият сайт е с адрес www.isitfair.eu и, трябва да призная, грабна окото ми!

3 Comments »

 1. Това е пълно безумие като дизайн и изпълнение…
  В първия момент не ми се зареди флаша и гледах невярващо. После като се зареди – пак така гледах.

  Comment by Tuzemec — 17/11/2008 @ 11:36 pm

 2. Сайтът е добър, но…. нелоялните търговски практики и подвеждането на потребителя се извършва ежечасно в рекламите, които се въртят по телевизията (примерно). За много от тези подвеждащи реклами дори не е необходимо да се правят тестове с продуктите – просто рекламите не следват никаква нормална и приложима логика (топшоп например) Проблемът е, че в България няма нито една институция, която да се самосезира и да спре това безобразие. Вместо това се чака някой потребител да звънне и да каже: “от една-две години се върти една реклама, която е подвеждаща….”.

  Comment by елена — 12/2/2009 @ 8:01 pm

 3. Сайта изобщо даже не е лош!Късмет и успехи!

  Comment by Георги — 27/7/2009 @ 5:44 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї