Irina’s Weblog

15/9/2008

4etene

Filed under: Daily — Izida @ 9:14 pm

По БНТ попаднах на реклама на “Голямото четене”. Ето какво намерих на посочения адрес 4etene.bnt.bg :

4etene

Предлагам им след това да направят и инициатива pisane.bnt.bg! Макар че компромисът да използват 4-ки за ч-та може да си струва ако това привлече някой и друг тийнейджър за каузата.

На сайта на БНТ има малко повече по темата : Кампанията “Голямото четене” започва. Вярно започва на 5ти октомври, но все пак си мисля, че публичното обявяване на инициативата – и още повече, на самият уеб адрес, е добре да съвпада с пускането на сайта към нея.

До колкото разбирам от материала, това ще е поредното гласуване (надявам се не с платени SMS-и) – или поне сравнението с “Великите българи” ми навява такива мисли. Не разбирам как шест месечно избиране на книгата на всички времена ще мотивира хората да нападнат библиотеките, но … дано скоро сайтът им ми обясни!

7 Comments »

 1. По-голяма идиотщина не бях чел …
  “романа, преобърнал представите ви за света, романа на романите, романа, който истински обичате.”
  Нима са написали ‘романа’ 4 пъти в едно изречение ?
  “Книгите по прашясалите рафтове ви очакват”
  Те хората за това си мислеха баш… да седнат да четат романи заради някакъв измислен и недообмислен проект …

  Comment by bulter — 15/9/2008 @ 9:26 pm

 2. Всъщност преди да прочета за какво става дума си представях нещо много различно – а именно, оставени по пейки и в универсални магазини книги, които хората да четат и връщат. Или предаване по телевизията с литературно четене от някои известни днес личности, идоли на младежта. Или нещо от сорта.

  Все пак обичам четенето, обичам и класическите хартиени книги. За това и се надявам по някакъв начин тази инициатива да помогне – ако щеш, да превърне временно четенето в мода. Че модата не е вечна, не е! Но докато е мода, може някой да вземе да се запали да чете.

  Comment by Izida — 15/9/2008 @ 9:30 pm

 3. Инициативата и на мен ми се струва мега глупава.

  Някой е отбил номера, измисляйки тази кампания, друг е отбил номера, писайки анонса, трети направо печели класацията по отбиване на всички номера с тази under construction на шльокавица…

  Ок, има време до 5-ти октомври, никой не очаква да се появи сайта на кампанията тук. Но html с един грамотно написан параграф на кирилица се пише за максимум 10 минути и то, ако си на 10 бири.

  Comment by wakeop — 15/9/2008 @ 10:22 pm

 4. The Big Read е проект на BBC от 2003а. Чудя се наш’те телевизионери дали са плащали права за идеята?

  Comment by Бобсън — 18/9/2008 @ 12:46 pm

 5. Те си казаха чия е оригиналната идея за шоуто, така че сигурно са платили.

  Comment by Izida — 18/9/2008 @ 12:47 pm

 6. Те, че са си платили – платили са си….;)
  А сайта като гледам вече е активен.
  http://4etene.bnt.bg/bg/

  Comment by Marta — 26/9/2008 @ 10:59 am

 7. Голямото четене е страхотна инициатива, невероятна кампания, която трябва да напомни на българския читател, че имаме прекрасни романи и трябва да се чете. Ако искаш да унищожиш един народ просто му вземи книгите. Препоръчвам ви романа на Никол Данева “Черната котка” издаден от Издателство “Труд”.

  Comment by Румен Николов — 5/10/2008 @ 8:50 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї