Irina’s Weblog

27/8/2008

Диференцирано ДДС

Filed under: Humor — Izida @ 2:36 pm

Реших да видя какво предлагат Албена като промоции към края на сезона. И попаднах на следния интересен надпис:

ДДС

Сещам се за следните възможни варианти:

 • в България незабелязано за мен са определили диферентицани ДДС ставки за различните стоки; при това не книгите, лекарствата или ежедневните стоки са с намалено ДДС, а хотелиерските услуги. Е, в България това не звучи странно – все пак хотелиерският бранш е по-силен и разполага с повече средства от книгоиздателския, може и да успеят те да се преборят макар че книгоиздателите не успяват за момента;
 • цената включва само 7% от дължимите 20% ДДС – които ще бъдат начислени върху тази цена и ще оскъпят продукта.

Интересна работа!

Редакция:
Излиза, че наистина хотелиерските услуги са облагодетелствани с по-ниска ДДС ставка според Закона за ДДС, както ми бе посочено от gregory в коментар под темата:

Чл. 66. (1) Ставката на данъка е 20 на сто за:
1. облагаемите доставки, освен изрично посочените като облагаеми с нулева ставка;
2. вноса на стоки на територията на страната;
3. облагаемите вътреобщностни придобивания.
(2) Данъчната ставка за настаняване, предоставено от хотелиер, когато е част от организирано пътуване, е в размер 7 на сто.

7 Comments »

 1. Ами личи, че не се занимаваш в тази сфера. Поне си провери информацията преди да пускаш постинги. Права си еднствено, че намаляваето на ставката беше спорно. Ето ти цитат от закон за ДДС:

  ЧАСТ ПЕТА

  ДАНЪЧНИ СТАВКИ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДАНЪЧНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ
  Глава шеста

  ДАНЪЧНИ СТАВКИ
  Данъчна ставка
  Чл. 66. (1) Ставката на данъка е 20 на сто за:

  1. облагаемите доставки, освен изрично посочените като облагаеми с нулева ставка;

  2. вноса на стоки на територията на страната;

  3. облагаемите вътреобщностни придобивания.

  (2) Данъчната ставка за настаняване, предоставено от хотелиер, когато е част от организирано пътуване, е в размер 7 на сто.

  Comment by gregory — 27/8/2008 @ 3:02 pm

 2. Ставката стана 7% в края на 2000-година ако не се лъжа…

  Comment by Боян — 27/8/2008 @ 3:15 pm

 3. Всъщност изучавала съм счетоводство няколко години. Но преди да въведат тази диференцирана ставка. До колкото успях да проверя, въведена е през октомври 2006та (а може и от 2000та да е – нещо не мога да намеря законопроекта).

  Благодаря за информацията, наистина е интересно с какво туризмът е заслужил тези привилегии! Май обсъждания има на блога на Мартин Димитров – ще поразгледам.

  Comment by Izida — 27/8/2008 @ 3:31 pm

 4. Според информация от архива на в-к Капитал (връзка само за абонати):

  Само туризмът е с по-ниска ставка на ДДС

  ПРЕФЕРЕНЦИЯ Единствено туристическият сектор успя да се пребори за данъчно облекчение по ДДС. Със ставка от 7% ще се облага настаняване, което е част от организирано пътуване и се предоставя от хотелиер. Диференцираната ставка не се предвиждаше в проекта на Министерството на финансите, но бе предложена от правителството. Народното събрание прие през изминалата седмица окончателно на второ четене ставките на ДДС, които ще влязат в сила от 1 януари 2007 г.

  Отхвърлени са привилегиите за книги и лекарства. И била отхвърлена вече приетата на второ четене привилегия за адвокатските услуги по отношение на по-ниско ДДС.

  Comment by Izida — 27/8/2008 @ 4:01 pm

 5. Накараме да се върна в периода 1999-2002 и да прегледам какво съм писал навремето в Капитал (тогава данъците ми бяха ресор)… Спомнях си че се мотаеше една 7% ставка тогава, но драмата всъщност беше да не се въвежда ДДС за пакетите продавани в чужбина (по-точно да не отпада правото на данъчен кредит за пакетите продавани в чужбина), като в крайна сметка им въведоха 7% в края на 2001 година. А през 2006 година са успели да прокарат 7% ставка за всички… Ама тогава вече бях извън журналистиката и сън го пропуснал… рџ™‚

  Comment by Боян — 27/8/2008 @ 9:44 pm

 6. Виж ти какво ставало ,в нашата мила родна страна – още една причина да ……………… , знаете какво имам предвид.

  Comment by KaloyanBorisov — 28/8/2008 @ 12:27 am

 7. Току що ми хрумна да погледна записаната HTML страница от системата им за онлайн резервации за моята резервация в Албена. Бях на промоция за нощувка с включена закуска (Bed&Breakfast). В нея е описана платената вече от мен резервация като за всеки отделен ден има калкулация на базова цена и ДДС. Ето обаче как изглежда един примерен ден от тази разпечатка при цена на ден 80 лв :

  Прави впечатление, че има ред “Закуска” извън базовата цена. И че ДДСто не е нито 20% от базовата, нито 7 % от базовата, нито някой от тези проценти от (базова цена + закуска). Можах да преценя, че в момента закуската е равна на 7% от базовата цена, а ДДСто – на 13% от базовата цена?! Също така се забелязва наличие на една излишна стотинка на ден – цената на ден е 80,01. Въпреки това аз съм платила изисканата от тях сума, която е кратна на 80.

  При това съм абсолютно убедена, че примерен ден при разглеждане на цените на хотелите не изглеждаше така! Там имаше само базова цена и 20% ДДС. Не пазя снимка на офертата, която аз потвърдих, но направих аналогично търсене сега – ето как изглежда оферта за резервация в същия хотел от утре, при същата цена на нощувка от 80 лв :

  Наистина тук ДДСто е било 20% и няма закуска извън общата цена.

  Всъщност дори не знам дали предложената ми хотелиерска услуга се попада в случаите с преференциално ДДС. И все пак щом сега предлагат промоция със 7% точно на закуска и нощувка (както съм писала в самия пост) се чудя, що и моето не е 7%?

  Comment by Izida — 28/8/2008 @ 1:26 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї