Irina’s Weblog

19/4/2008

Да се разходим из София

Filed under: Daily — Izida @ 11:47 pm

Последните седмици обикалям доста из града – ей така, за удоволствие, да разгледам разни интересни експозиции, които съм си отбелязала в календара от месеци.

 • Зоопарка
  Миналата събота например с компания се разходихме из Софийския зоопарк. Трябва с усмивка да отбележа, че няма почти нищо общо с това, което си спомням от първото си посещение там преди около 5 години! Всичко изглежда подновено, клетките на приматите изглеждат като тези, които съм виждала по “Маймунски работи” по Animal Planet. Освен всичко са добавени и обучителни атракциони за децата – една пътека е цялата в разнородни отпечатъци от стъпки на животни, има пъзели по стените при маймуните. Изобщо – заслужава си да се види!
 • България на длан
  Днес (или като гледам часовника си – вече вчера…) отидохме да видим експозицията “България на длан” в Културен институт в кв. Красно село /ритуалния дом/. Работното време е всеки ден от 10:00-19:00 часа, билет за възрастни 3 лв, има намаления за ученици, студенти, деца, пенсионери. В залата точно срещу входа са събрани около 16 макета на различни забележителности от България – храмове, крепости, известни сгради, включително и копие на Панагюрското съкровище. Реших, че задължително трябва да видя с очите си закрития мост над река Осъм в Ловеч, както и да пренощувам в Копривщица. Макар и събота, нямаше никой освен нас и момичето, което посрещаше посетителите. Всеки експонат има кратка бележка, има и телефон, на който да звъннете срещу заплащане за повече информация. Има и два телефона със столче до тях, на които можете безплатно да набирате кодовете на различните обекти и да слушате по 2-3 минутки за всеки от тях. Чакам с нетърпение да разширят колекцията!
 • 100 български манастира пред Ректората
  По път към “България на длан” попаднах и на експозицията от снимки на български манастири в градинката между Ректората на СУ и Народното събрание. Ако имате път натам до 28ми април, задължително разгледайте!
 • “Пролетни срещи с растенията” в ботаническата градина
  Тук е момента да похваля и ежедневния бюлетин на ZaGrada.bg, за който се абонирах преди време. Благодарение на него научих за започналите днес “Пролетни срещи с растенията” в софийската Ботаническа градина, които ще продължат до 24ти април. Работното време по време на събитието ще бъде 10:00-17:00 часа, входът за деца е 50 ст., за възрастни – 2 лв. Специално за неделя, Цветница, входът ще е свободен. Като се има предвид и слънчевото време, което обещават синоптиците за утре, мисля, че ще има доста народ! СКГТ са се погрижили и за специална междинна спирка на 111 за улеснение на посетителите. Освен разглеждането на екзотични растения, ще можем да се консултираме и със специалисти за отглеждането им. Ще има експозиция и на мушката, като според информацията в ЗаГрада.бг ще могат да се закупуват млади растения от над 500 вида! Чак се чудя дали да не пропусна само заради факта, че може да си тръгна с прекалено много саксии, а вече имам цветна градина на терасата си.

5 Comments »

 1. Да знаеш, че ще продават не само мушката рџ™‚ За съжаление, в момента в тази част на София вали, въпреки обещаното хубаво време, но може следобед да се оправи. Радвам се, че ти харесва нашия бюлетин рџ™‚

  Comment by Alia — 20/4/2008 @ 8:20 am

 2. Инфото за зоопарка ме озадачи. Може да скокна да го видя как е, явно не е вече такава мизерия.

  Comment by UZUMAKI — 20/4/2008 @ 10:36 pm

 3. Една лееееекичка забележка. Имам приятел от Ловеч, на който когато искам да го дразня му казвам, че искам да ме води на “закрития” мост. Мостът всъщност е покрит, а не закрит(закриването предполага извършването на друго действие, различно от покриването) – http://www.lovech.bg/Read.php?id=35 . В Ловеч има и друг забележителен мост, така нареченият “Мост, който води към никъде”. Има и хубав зоопарк, за моя радост и хубави кръчми. Препоръчвам на всички да го посетят, особенно когато е цъфнал люляка.

  Comment by Lubo — 22/4/2008 @ 7:38 am

 4. Заинтригува ме изложбата “България на длан” в кв.Красно село. Благодаря!

  Comment by Баба Пена — 24/4/2008 @ 1:35 pm

 5. Какво стана, все пак срещна ли се пролетно с растенията? рџ™‚

  Comment by Георги Фурнаджиев — 25/4/2008 @ 8:15 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї