Irina’s Weblog

24/3/2008

Добре дошли в ресторант “Чикън Парк”, Несебър

Filed under: Права на потребителите — Izida @ 11:46 pm

На главната търговска улица в новия Несебър – “Отец Паисий” 8, се намира един незабравим ресторант. Казва се “Чикън парк” (Chicken Park) и предлага традиционна българска кухня (отличен избор на име, нали?)

Чикън парк

Миналото лято седнахме с компания да похапнем там една вечер. Обстановката е битова, бяхме в една скътана градинка. Цените бяха нормални като за морски ресторант, въпреки, че другите вечери се хранехме пак по ресторанти доста по-изгодно. При това и храната не бе нещо особено.

Дойде време да се плаща – сервитьорката донесе сметката, разбира се надраскана на хвърчащо листче. Едва ли не на майтап викам : “Я да видим да няма някой незаконен процент сервиз лепнат на сметката!” – макар че отдавна имам навик още със сядането да поглеждам менюто и ако има обявен сервиз, демонстративно си напускам. Естествено, в този ресторант нямаше, иначе нямаше да стигнем до поръчване. Но, о, чудо! Под всичките поръчани гозби наистина се мъдри нещо, което прилича на “10%” и сума срещу него. Показвам на Лъчо – известно време се мъчим да разчетем. Разбира се, викаме сервитьорката. Протича следния разговор :

– Извинете, какво е това най-долу в сметката?
– Това е 10% сервиз!

(А така! Че е незаконно – незаконно е. Но до момента не бях попадала на ресторант, който да го лепне на сметката, а дори да го няма споменато в менюто. Става все по-интересно и по-нагло.)

– А къде е посочен този процент сервиз в менюто?
– Не е посочен. Но то за ресторант от нашия клас е ясно, че има сервиз!

(За класата на ресторанта – вече сме наясно, мерси! Нека сега си кажем и ние какво ни е на сърце)

– Съжалявам, ние сервиз не сме си поръчвали и няма да го платим!
– Е как? Яденето да не идваше само на масата, нали аз ви обслужвах?

(Тук ме е яд, че пропуснахме да я питаме – а за готвача процент? Или те само притоплят полуготова храна… и без това едната пържола бе точно с подобен вид)
Намесих се и аз с цитиране на закони – ето и малка извадка от Закона за защита на потребителите:

Чл. 17. В случаите, когато продажната цена на стоката или услугата е съставена от отделни елементи със съответни продажни цени, сборът от продажните цени се изписва ясно и точно като крайна цена.

Казахме й, че типично оставяме 10% бакшиш, но не и когато ни насилват. Сервитьорката троснато и ядосано се врътна, ние оставихме до стотинка парите без тези за процента сервиз, и си излязохме пред шашнатите погледи на останалите вечерящи. Интересно ми е, дали някой от останалите е отказал да плати сервиза? Напуснахме пред бесните погледи на персонала – нашата сервитьорка бе заета да обяснява на другите за наглите клиенти.

Между другото, във форума на Българската Национална Асоциация на Потребителите (БНАП), има и тема, в която се събират сигнали за ресторанти, които още си позволяват да начисляват процент сервиз : “% сервиз в ресторантите”. Използвайте темата при нужда – нека ги принудим да спазват законите.

4 Comments »

 1. Много късно се включвам в тази тема – но защо да е незаконно да се иска сервиз? Бях в Италия и абсолютно всяко заведение имаше включен около 10 % сервиз.

  Comment by Илия — 19/8/2008 @ 11:34 pm

 2. Защото така е написано в Закона за защита на потребителите, който съм цитирала в публикацията. Предполагам се опитват да спрат практиката да се мамят клиенти като сервизът е с малки буквички с цел да не бъде забелязан.

  Comment by Izida — 19/8/2008 @ 11:43 pm

 3. Случайно попаднах на мнението Ви за заведението … Моля напишете го и в нашия сайт, който е един от най – големите сайтове за туристи от цял свят. За нас е важно какво е обслужването в съответното заведение. Благодаря Ви предварително.

  А в отговор на Izida – наистина е незаконно да се включва и сервиз, ако това не е изрично упоменато в менюто. Да, в Италия всяко заведение спира 10%, но в менюто му (някъде с мнооооого ситни букви в края) е изписана цената на сервиза.

  Comment by Теди — 5/1/2011 @ 9:20 am

 4. @Теди: Всъщност е незаконно и да се упоменава сервиз в менюто. Цената, посочена за всяко ястие, трябва да е крайна. Не да седиш с калкулатора.

  Comment by Izida — 18/2/2011 @ 5:40 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї