Irina’s Weblog

14/3/2008

Откриват зала с пеперуди в Софийския зоопарк

Filed under: Daily — Izida @ 10:20 am

Утре, 15 март 2008, от 12:00 ч. ще има официално откриване на зала с пеперуди в Софийския зоопарк :

Зала с пеперуди ще бъде открита в Столичния зоопарк на 15 март ,
съобщи директорът на градината д-р Иван Иванов. Помещението ще бъде в залата на слоновете и в него ще живеят 200 пеперуди, представители на повече от 20 вида. Екзотичните видове имат размах на крилата 18 см. Пеперудите ще бъдат предоставени на Зоопарка от г-жа Олга Ускова, собственик на единствената ферма за пеперуди в България.
В залата ще бъдат монтирани въжета върху , които ще се разположат пашкули, от които пред очите на посетителите ще се излюпват нови екзотични пеперуди . Пеперударника ще бъде единствения на Балканите.

Източник : Столична община.

P.S. Часът на откриване научих след обаждане до зоопарка.

5 Comments »

 1. А дали ще може да се снимат…

  Comment by excessmind — 14/3/2008 @ 11:30 am

 2. Жестоко ме съмнява да може! До колкото помня снимането в Софийския зоопарк принципно си е забранено.

  А като бях във Виена снимах в църкви, музеи, в зоопарка … беше забранено само на едно от местата, които посетихме за 7 дни – в двореца-музей Шьонбрун. Но само вътре в стаите. Какво толкова крият нашите – като че ли милиони ще изкарат от продажба на картички и албуми!

  Comment by Izida — 14/3/2008 @ 11:54 am

 3. Не е забранено — просто за снимане се плащат допълнително парички към билета. Не помня колко точно, но примерно още един билет или нещо такова, не е много. Така поне си спомням от ходенията ми в зоопарка. От година някъде не съм ходил, така че всъщност инфото ми не е актуално.

  Доколкото помня, отвън на входа има табелки със задраскани фотоапарати, но си пишеше някъде, че за снимане се плаща еди-колко си.

  Друг е въпросът, че никой няма да направи проблем, ако се снимат животните културно. Тоест без светкавици и подобни. Аз всъщност не ползвам светкавица, затова и съм си снимал съвсем спокойно и не ми е правило впечатление. И други хора са снимали, пак без да пречат на животните.

  Тъй де, ако не може и да се снима, то малко се размива идеята за парка. Освен с гледане наживо човек може да се запознава с животните и чрез снимките си.

  Всъщност точно в тази зала с пеперуди сигурно няма да е добра идея да се снима. Както и в повечето други зали и вътрешни клетки. Понеже вътре е тъмничко, а масово хората снимат със сапунерки, на които изобщо не се сещат да спрат светкавицата и всичките тия живини само ще се тормозят от постоянното бляскане.

  Comment by turin — 14/3/2008 @ 12:36 pm

 4. То при мен проблемът е, че като видят апарата и сигурно си мислят, че после ще продавам снимките. А то ако имаше какво да продам, после с удоволствие щях да им го даря, ама поне от последното ми посещение нямаше нищо такова.

  Comment by excessmind — 14/3/2008 @ 9:50 pm

 5. Вече станахме свидетели на клетката за пеперуди. Засега има само няколко вида, без никаква информация, а каквидите са разположени точно над водата на крокодила – случва се при имагинирането да паднат точно в нея. Надявам се знаете, че са им необходими няколко часа до еден ден, докато крилата им се заздравят … Реплика на духовит татко към детето му ” Гледай, пеперудката взема първи уроци по плуване”. Посъветвайте се с хора, които имат опит в отглеждането на насекоми, има достатъчно добри български учени. Друг съвет – с тропически пепруди няма как да предизвикате у българите съпричастност (какъв друг смисъл би имало излагането на пеперуди, освен да събуди тяхната грижа към природата?, или целим само да впечатлим с големината и красотата им?). Има достатъчно интересни европейски нощни и дневни пепруди, с които да се привлече вниманието към теми като опазването на природата, охрана на застрашени видове и т.н. Това изгражда у човек чувство за лична отговорност. Пожелавам ви успехи и все пак се свържете с учени. Дори и г-жа Олга схваща, че способностите й са дотам -тя не е ентомолог и не разбира от насекоми. Тя може да ги поръча по интернет и да ви ги достави…Достатъчно е, че ни подсети какво ни липсва …

  Comment by GRIJA — 21/3/2008 @ 11:31 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї