Irina’s Weblog

6/2/2008

ѕобедител!

Filed under: Books,Computers,Daily — Izida @ 9:17 pm

—тати€та ми “»нтегралната схема”, спечели наградата на конкурса на списание “National Geographic Ѕългари€” за месец €нуари, озаглавен “»зобретени€та на XX век”.

¬същност см€тах да пиша за транзистора, но след известно проучване осъзнах колко много по-гол€ма крачка е изобрет€ването на интегралните схеми и се преориентирах.

» така, този месец би тр€бвало да получа и подаръка си – книгата “The Book of Inventions: How’d They Come Up With That?”.

“ова ми напомн€ колко ми липсват упражнени€та по “јнализ и синтез на логически схеми”! ўе взема пак да си поигра€ с УPICkit 1 FLASH Starter KitФ на Microchip, който си купихме с Ћъчо преди доста време. ѕон€кога един приложен програмист има нужда да види как нещо мърда и свети в отговор на неговите команди. „ак ме е €д колко лесно хората разбират какво прави програмата в един контролер (“виж, мърда!”), а колко е трудно да им об€сниш какво прави една приложна програма. », естествено, ако е добре написана, т€ изглежда като всичко друго, което са ползвали до момента, и им се струва напълно предвидима и €сна.

ѕ.—. —тати€та във форума на NGM е с id 486 – щеше да е интересно, ако бе за микропроцесори рЯШЙ Ќа косъм – в мо€ блог пък е 484! рЯЩВ

ѕ.—.—.  онкурсите са ежемесечни – текущи€ можете да видите в секци€та “Online конкурси” на сайта на списанието. ћожете да участвате след безплатна регистраци€ в сайта.

7 Comments »

 1. «дравей »рина,

  ѕърво честито за постижението. —тати€та ти е добра, но щеше да е още по-добра ако наред с постижени€та на „. Ѕабидж и ’. ’олерит беше посочила огромни€ принос на ƒж. јтанасов към компютрите. ¬се пак иде€та да се използва електроника в т€х принадлежи на него.

  ѕоздрави!

  Comment by  амен “омов — 7/2/2008 @ 12:14 am

 2. Ѕлагодар€! » все пак не виждам никаква връзка между стати€та ми за интегралните схеми и ƒжон јтанасов. ќсвен мо€та народност като автор…

  Comment by Izida — 7/2/2008 @ 12:41 am

 3. „е-сти-тооо!

  BTW, предполагм си абонирана за Make Magazine. јко не – ще ти хареса. ≈то н€колко адски изобретателни, хмм… изобретени€:

  јналогови USB уреди (адски ретро, можеш да ги вържеш към сървъра да ти бро€т посещени€та)

  ”стройство за гасене на телевозори на публични места от гол€мо разто€ние (нещо като снайпер в света на дистанционните за TV)

  Comment by —вилен — 7/2/2008 @ 9:34 am

 4. @Irina: „естито! ¬се така!

  », между другото, тво€та народност пак н€ма нищо с ƒж. јтанасоф :). ”ви…

  Comment by ƒончо — 7/2/2008 @ 10:30 am

 5. ѕрегледах съдържанието на първи€ брой, но не ми се вид€ особено интересно. ”слови€та на конкурса обаче направо ме застрел€ха. ѕубликуваните материали не тр€бва да бъдат копирани (то се подразбира, след като конкурса е за оригинална стати€) и върха – при публикуване на статии за едно и също откритие, ще бъде приемана за участие само първата публикувана по реда на пристигането й! Ќа всичко отгоре при награждаването ще се отчитат и коментарите на посетителите на форума (!). «а когото напускат най-много мнени€ – с предимство.  ритериите са €сни – дай да пробутаме наши€ човек.
  ѕо-добре хората да не си харчат парите за такива списани€.

  Comment by Ѕенихил — 7/2/2008 @ 11:47 am

 6. Ѕенихил,
  както виждаш сайта на българското издание на NGM тепърва прохожда.  ритериите на конкурсите в момента се развиват.

   олкото до самото списание – аз лично купувах интернационалното издание от години, но от както има българско, съм негов абонат. ƒопада ми, макар че го преглеждам доста бързо.

  —тискам палци скоро нивото да се вдигне – най-малкото, защото ми е криво да виждам попул€рността на списани€ от вида на “Ѕл€сък” и активността на феновете им по форумите им.

  Comment by Izida — 7/2/2008 @ 11:53 am

 7. ј—Ћ— forever както се казва :).

  Comment by PureEvil — 10/2/2008 @ 3:49 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ