Irina’s Weblog

30/1/2008

Максим с условна присъда

Filed under: The desert of the real,Граждански — Izida @ 4:12 pm

И така, Максим получи условна присъда от две години и шест месеца лишаване от свобода, с пет години изпитателен срок от Бургаския съд. Книжката му ще бъде отнета за 4 години, като се приспадне срока от катастрофата до сега. Обезщетенията за родителите на загиналия са по 90 000 лв на всеки, а за Мануела – 80 000 лв.

Моята позиция остава същата като в поста ми “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”.

И не искам да знам, че след по-малко от 3 години и половина човек, причинил катастрофа със смъртен случай, ще бъде пак зад волана! Май това най-много ме ядоса…

Остава да видим дали ще има обжалване от страна на прокуратурата.

18 Comments »

 1. Много ми е любопитно какво смяташ по следните въпроси:
  1. Смяташ ли че този човек ще кара отново някога пил?
  2. Знаеш ли какви са обикновено присъдите в такива случаи?
  3. Знаеш ли каква е практиката в българските съдилища по този тип казуси?
  4. Смяташ ли човек може да си извади поука от грешката си и да не я повтаря?

  Comment by Ясен — 30/1/2008 @ 4:35 pm

 2. За втория и третия въпрос – не съм адвокат, нито имам каква да е връзка с правосъдната ни система. Информирай ме!

  За първи и четвърти – дали отново ще кара пил и дали ще си вземе поука… Качил се е пил в кола след като е лице на кампания против шофиране в пияно състояние. Т.е. един път вече излъга обществото, че не кара кола пил. Защо сега да му вярваме? Следващият път може да пийне една чашка и да се качи в колата от отчаяние от живота, знам ли?

  Comment by Izida — 30/1/2008 @ 4:51 pm

 3. Много присърце го взе този случай. Де да беше толкова принципна и по другите.

  Comment by Бенихил — 30/1/2008 @ 5:21 pm

 4. Бенихил, познаваме ли се? Щото за да си позволяваш подобна констатация по отношение на моята принципност, трябва да си ми доста близък …

  И да, взех го присърце – защото харесвам фигурното пързаляне и искрено се забавлявах да гледам един път и България сред шампионите. Но медала не му купува правото да убие човек и да не бъде наказан, нито му спестява общественото негодувание.

  Comment by Izida — 30/1/2008 @ 5:32 pm

 5. Хайде, хайде, не видях да си се възмущавал/а за някое друго подобно престъпление.

  Comment by Бенихил — 30/1/2008 @ 5:40 pm

 6. Освен това, аз никога не се забавлявам, когато гледам спортни състезания, за разлика от теб.

  Comment by Бенихил — 30/1/2008 @ 5:41 pm

 7. Личния ми опит е следния:
  Блъска ме, като пешеходец, полицай. Потеглил без светлини от стоянката на “работещите момичета” над младост 4. Аз съм с тежка черепно мозъчна травма и опасност за живота, луксация на лява ключица и няколко по-дребни “екстри”. Висшия офицер намиращ се в колата изчезва и никога не е бил там. Шофьора му след година разтакаване на следствието и прокуратурата пристига с служител от същото РПУ в което работи, който е дошъл на местопроизшествието и под клетва заявява, че съм бил “мъртво пиян и съм се издрайфал”. Същия полицай го осъждат на 250 (двеста и петдесет) лева глоба и 4 (четири) месеца без книжка. Аз и до момента имам проблеми със запаметяването и натрупването на нова информация. Това става 2002 г.

  А защо да му вярваме ли?
  Защо тогава да пускаме затворници?
  Защо, на системно глобяваните, да не им взимаме книжките?

  Да грозно е че участваше в кампанията и въпреки това е карал пил. Но не смятам че един човек допринесъл за името на България трябва да служи за назидание. Могат да решат да го дадат за “пример” само ако има стриктен контрол по пътя. А не всеки 4-ти ДА ДАВА мигач, непрекъснато да се опитват да минат пред/през мене на пешеходна пътека, да навлизат в кръстовището въпреки че е очевадна невъзможността да се изтеглят от него и други подобни неща.

  Comment by Ясен — 30/1/2008 @ 5:50 pm

 8. Ясен, искрено ти съчувствам… Но смяташ ли, че щом досега винаги се е разминавало, трябва винаги да продължава така? А няма ли да е добре следващият път, когато невинен пострада, да знае, че виновникът си е получил заслуженото? И най-вече – че не може да причини това другиму.

  Иначе – на системно глобяваните по закон книжката им се взема. Нали за това са точките. Според мен шофьор, убил човек, не трябва никога вече да сяда зад волана! Колко трябва да убие за да го свалят от автомобила?

  Comment by Izida — 30/1/2008 @ 6:05 pm

 9. Както казах, не съм адвокат, но ето мнението на прокуратурата за практиките по отношение на престъпления от този тип, цитирано в статията на Капитал :

  Прокуратурата поиска между две и две години и половина ефективна присъда, като се мотивира с досегашната практика на Бургаския окръжен съд за подобни престъпления да се налага ефективно наказание.

  Comment by Izida — 30/1/2008 @ 6:17 pm

 10. Аз знам за случаи на по-голяма присъда БЕЗ въобще да е бил намесен алкохол.

  Пред закона всички сме равни, но някои са по-равни…

  Comment by Георги — 30/1/2008 @ 6:58 pm

 11. А защо никой не говори за онази прокурорка, която също пила, уби човек и избяга? Странно е всеки да се нахвърля избирателно върху едни, а за други да вдига рамене и да се примирява.

  Comment by Филип — 30/1/2008 @ 10:49 pm

 12. Лицето М.С. при предложено му оттегляне на обвиненията срещу ЛЕЧЕНИЕ
  на момичето в кома!!!…ОТКАЗВА

  Comment by House M.D. — 31/1/2008 @ 12:06 am

 13. При липса на Колизеум трябва все пак да си имаме две неща – хляб и зрелища. Първото ни е малко, пък и не от добро качества, затова медиите ни дават от второто в изобилие.

  Comment by Бенихил — 31/1/2008 @ 10:04 am

 14. Очаквали ли сте нещо друго да се случи? Държавата е отвратителна, когато последния от нас я напусне, тук ще дойдат китайци, турци и други, пред които номерата няма да минават.

  Comment by dzver — 31/1/2008 @ 10:31 am

 15. Един много добър коментар от Mr. Mahony® под статията на Капитал :

  Стана това, което се и очакваше. В България тези, които раздават правосъдие НЕ ги е страх от самите престъпници, а от самото престъпление. Страх ги е да не им се случи и на тях. Затова са и такива присъдите.

  В десятката! Писна ми да чувам : “Ти да не си безгрешна, на всеки може да се случи!”. Много е лесно да не смееш да съдиш, защото така все едно си оставяш вратичка някой ден и ти да прегрешиш. Е, аз смея да поема отговорност и да заявя публично, че няма да си позволя да се кача зад волана след употреба на алкохол!

  Да, трудно е да го кажеш, но е редно.

  Comment by Izida — 31/1/2008 @ 11:10 am

 16. Като цяло съм много съгласен с Ясен и много несъгласен с Бенихил…
  Фактите:
  1. Максим кара пиян, причини катастрофа, убийство, тежки телесни повреди.
  2. Максим ще бъде наказан за това, което направи – при това с голяма парична глоба и затвор.
  Мнението ми:
  Сигурен съм, че Максим няма да кара повече пил… Дори не знам дали ще кара изобщо.
  Но държа да ти кажа, че 4 години без книжка е страшно много време… Така че аз не се притеснявам от това, че след 4 години Максим ще се качи на колата си отново, ще се напие до козирката и ще тръгне да гази хора… Освен това – имам много познати, които са били хващани пияни, книжката им е била отнета и са карали без книжки. Глобите и наказанията не помагат толкова, колкото сам да осъзнаеш, че не е редно да караш пил!
  Затова ще си позволя да напиша нещо друго:
  0886 600 602 – Ако сте с кола и сте пили, обадете се на този телефон. Идват едни трезви пичове, качват ви в собствената ви кола и ви закарват вкъщи с нея… Безопасно е и излиза колкото таксито в двете посоки.

  Comment by BORIME4KA — 31/1/2008 @ 11:53 am

 17. Ха! Е тези не ги знаех : “You dring, we’ll drive” (вие пиете, ние ще ви закараме). Благодаря, Боримечка!

  Comment by Izida — 31/1/2008 @ 1:08 pm

 18. А какво се случи с жената в Перник, която прелетя над разделителните мантинели с нас 3 промила в кръвта (ако правилно помня) и се заби в кола в насрещното платно и обезглави двама младежи? Тя по-малко виновна ли е от Максим?

  Comment by Таня — 5/2/2008 @ 10:11 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї