Irina’s Weblog

30/7/2007

Отърваване от стари електроуреди

Filed under: Права на потребителите — Izida @ 3:38 pm

Не ми се е налагало до момента да мисля какво ще правя с чисто новичките си електроуреди след години. Но съм убедена, че всеки един електроуред, който съм закупила до момента, рано или късно ще има нужда от подобаващо “погребение” – няма вечни неща. Не върви да свалиш стария бойлер и да го захвърлиш до казана за битови отпадъци. Не можеш и да го навреш в контейнера за разделно събиране на отпадъци. Тогава?

Оказа се, че вече имаме нормативна база, която ни задължава да предадем уреда за преработка. До колкото разбрах до момента единствената фирма, която се занимава с тази дейност, е Екобултех. Тя сключва договори с производителите и вносителите, така че техните клиенти да не заплащат никаква такса за преработка когато предават техния вече остарял уред. И докажат закупуването му с касова бележка разбира се.

А ако не сте от типа, които си пазят бележките (не забравяте, че те ви дават две години гаранция, която да изисквате при необходимост от търговеца, нали?), то тогава ще трябва да занесете уреда в някоя от базите на Екобултех, където да го класифицират, претеглят и да ви определят цената според тарифите си, която трябва да заплатите.

И малко информация от сайта на Екобултех :

От 2006 г. влeзe в сила Наредба за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

Съгласно изискванията за членство в Европейски съюз, Наредбата транспонира европейските директиви:

EC Directive on Waste from Electrical and Electronic Equipment (WEEE) 2002/96/EC EC Directive on the Restriction of certain Hazarous Substances of Electrical and Electronic Equipment (RoHS) 2002/95/EC

Наредбата задължава вносители и производители на електрическо и електронно оборудване (ЕЕО) за обратно приемане и оползотворяване на излязло от употреба оборудване.

Интересно ми е кой ще следи (или следи и в момента) за спазването на тази наредба.

П.С. Явно фирмите-партньори на Екобултех са калкулирали в цената на самия уред и таксата за рециклиране. Поне така си го обяснявам.

3 Comments »

 1. За да е ефективна тази наредба, трябва да се насърчат (а не обезсърчат с такси) самите потребители. Това означава, че държавата би следвало да поеме таксите за рециклиране (без значение дали имаме или не касова бележка отпреди 20 години). Също така да има промоции – например отстъпка от цената на нов уред или промоции тип “Всеки, изхвърлил старата си пералня по правилния начин получава 20 кг прах за пране”. Иначе да кажеш на средностатистическия българин, че трябва да плаща, за да изхвърли нещо е все едно да ти кажа на теб, че трябва да плащаш, за да пишеш в блога си!

  Comment by BORIME4KA — 30/7/2007 @ 5:20 pm

 2. @Ира, един бойлер оставен до контейнера със сигурност ще бъде рециклиран ;). Дори няма да дочака камиона на “Чистота”, “ДИТЦ” или “Волф”.

  Въпросът наистина е, това ли е начинът?

  А и за какво трябва да ми искат такси? Във “вторични суровини” дори дават пари за подобни боклуци. Оу, забравих. Ще трябва да ги разфасоват и сортират. Ама ще вземат и кинти след (а явно и преди) това.

  В боклука и адски много пари! Не случайно някои си карат Богати, след като Mercedes SLR им омръзна.

  И винаги в подобни случи обичам да споменавам един завод в братска Германия (ако не ме лъже паметта) за обработка на фекални води, който работи 60% от времето на самозахранване от метана, съдържащ се в същите тези фекалии. А от пръдня боя не ставало?

  Поздрави Ему

  Comment by Ему — 31/7/2007 @ 12:32 am

 3. Мразя го нашето законодателство – нищо не може да се разбере обикновено рџ™Ѓ
  доколкото разбирам все пак таксите не са за граждани, а за фирми (вносители и производители)
  защото едно от изискванията е: (ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ)
  Чл. 5. (1) Притежатели на отпадъци са причинителите на отпадъци, както и лицата, в чието владение се намират те.

  (3) Притежателите на отпадъци по ал. 1 са длъжни:

  8. да осигурят инструктаж и периодично обучение на персонала, който работи с опасни отпадъци;

  Доколкото знам нямаш никакви задължения ти, а производителя/вносителя се задължава да рециклира определена част от опаковките/уредите(или равностойни) който е произвел/внесъл
  В момента никой не те задължава да си изхвърляш отпадъците за рециклиране – можеш да си ги хвърлиш в обикновен контейнер.
  То това всъщност е един от проблемите на този закон – защото как ще накарат хората да си рециклират опаковките – само с реклами и разчитайки на съвестта на хората няма да съберат голям процент

  Comment by Miro — 2/8/2007 @ 6:00 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї