Irina’s Weblog

26/7/2007

«а ≈ƒ–»“≈ награди при промоции на стоки

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 4:12 pm

—помн€м си с какво задоволство установих преди години, че вече и в Ѕългари€ има промоции, при които имаш шанс да спечелиш лек автомобил покрай покупката на една що годе обикновена стока. ¬иках си : “≈ее, дойде и при нас най-накра€!”

ƒойде обаче времето, когато промених мнението си в другата крайност – запитах се : ““ози търговец за каква ме има – за клиент, който знае какво иска, или за комарджи€, склонен да вземе точно негови€ продукт вместо този, който е решил, щото може да спечели нещо отгоре?”

≈ не съм комарджи€! » знам какво искам! » това са определени качества на продукта или услугата, а не н€какви много съмнително награди с шанс от сорта на 1:2,000,000!

ƒо скоро се чудех защо изобщо  омиси€та за защита на конкуренци€та се занимава с промоциите с едри награди – на т€х пък какво им пука толкова. Ќо прочетох този коментар към новината за глобата, наложена на  осмо Ѕългари€ за нарушени€ в играта Дѕрезареди b-connect и спечели MINI COOPERФ :

«аконовата разпоредба не допуска форми на продажба, при които потребителите се привличат чрез обещани допълнителни награди, а не посредством качествата и цената на дадена стока.

—тойността на предлаганите награди в играта на  осмо Ѕългари€, шест леки автомобила MINI COOPER, значително надвишава допустими€ праг от 100 пъти стойността на продукта или 10 минимални работни заплати.

 ато се замислиш – има не малка логика!  онкуренци€та се води един от основните фактори, нужни за съществуването на пазарната икономика. „рез не€ производители и търговци са принудени да повишават качеството на стоките, които предлагат, да се стрем€т да минимизират разходите при производството им и от там – цената, и т.н.  оето е в наша – на потребителите, полза. јко един търговец започне да привлича клиенти не със сами€ продукт, а чрез разни томболи, награди и т.н., реално така той ще открадне от по-наивните клиенти на конкурентите си.  оето ще принуди и конкурентите да минат на същи€ принцип – едва ли не да забрав€т изобщо какво продават, важното е как го рекламират и какви томболи организират около него. “ова вече е във вреда на нас, потребителите. «ащото ако н€кой от конкурентите все пак не се насочи към томболи, а остане съсредоточен над продукта си, то той ще получи такъв отлив на клиенти, че с него е свършено.

» цитат от «акона за защита на конкуренци€та :

Ќело€лно привличане на клиенти

„л. 34. (1) «абран€ва се осъществ€ването на нело€лна конкуренци€, насочена към привличане на клиенти, в резултат на което се прекрат€ват или се нарушават сключени договори с конкуренти.

(2) «абран€ва се използването на принуда или други противоправни способи за въздействие срещу продавачите да не продават стоки или да отказват услуги на определени лица.

(3) «абран€ва се използването на принуда или други противоправни способи за въздействие спр€мо клиентите с цел да куп€т, да не куп€т или използват даден вид стока или услуга.

(4) «абран€ва се об€в€ването на продажба на изплащане или подобна правна сделка, при ко€то продавачът не декларира €сно сво€та фирма, не дава точни данни относно бро€ и размера на отделните вноски, лихвени€ процент върху невнесените суми и общата продажна цена.

(5) «абран€ва се предлагането или даването на добавка към продаваната стока или услуга безвъзмездно или срещу привидна цена на друга стока или услуга, с изключение на: рекламни предмети с незначителна стойност и с €сно посочване на рекламиращото предпри€тие; предмети или услуги, които според търговската практика са принадлежност към продаваната стока или извършваната услуга; стоки или услуги като отбив при продажба в по-големи количества, както и на печатни произведени€ при продажба или абонамент за периодични издани€.

(6) (»зм. – ƒ¬, бр. 9 от 2003 г.) «абран€ва се извършването на продажба, когато заедно с не€ се предлага или обещава нещо, чието получаване зависи от: решаване на задачи, ребуси, въпроси, гатанки; събиране на сери€ от купони и други подобни; разиграване на игри с парични или предметни награди, чи€то стойност значително надвишава цената на продаваната стока или услуга.

(7) «абран€ват се продажбите на вътрешни€ пазар на значителни количества стоки за продължително време по цени, по-ниски от разходите за производството и реализаци€та им, с цел нело€лно привличане на клиенти.

» понеже това са установени практики на ло€лната конкуренци€, вече ще внимавам повече в избора си на дадени марки – защото уважавам спазването на законите. » много мраз€, когато н€кой се прави на неразбрал (т.е. калкулирал е глобата в разходите си).

ћежду другото си мислех, че този закон («« ), се отнас€ до фирмите и мен не ме зас€га. Ќо €вно съм била в грешка.

9 Comments »

 1. ћен ме заинтригуваха веднага:

  1. (6) (»зм. – ƒ¬, бр. 9 от 2003 г.) «абран€ва се извършването на продажба, когато заедно с не€ се предлага или обещава нещо, чието получаване зависи от:……..събиране на сери€ от купони и други подобни;…. – което ми напомн€ за кока кола и телефона дето е завършил консерватори€ и е много музикален.

  2. (4) «абран€ва се об€в€ването на продажба на изплащане или подобна правна сделка, при ко€то продавачът не декларира €сно сво€та фирма, не дава точни данни относно бро€ и размера на отделните вноски, лихвени€ процент върху невнесените суми и общата продажна цена. – всички лизинги с 0% лихва.

  Comment by √ери — 26/7/2007 @ 4:26 pm

 2. јз пък не съм съгласен! 10 мин. работни заплати са нищо – на практика и свестен лаптоп не може да бъде награда… Ќе виждам къде е вредата лично за мен и се чувствам по-скоро прецакан, отколкото защитен от подобен закон. јко един продукт е €вно по-добър от друг, ще си купувам него, независимо от придружаващите го промоции. јко продуктите обаче са сходни, защо да не избера този с по-добрата промоци€?
  ƒа не говорим, че винаги може да се заобиколи закона. Ќапример: “ѕромоци€та не е обвързана с покупка. ѕодробности: от вътрешната страна на опаковката” “ъпо, налудничаво, но ефективно рЯЩВ

  Comment by BORIME4KA — 26/7/2007 @ 4:56 pm

 3. „е играй “ќ“ќ, къде си тръгнал да пазаруваш! рЯЩВ »наче в разни символични промоции с подаръци тип “–екламни материали” и аз съм се включвала. Ќо да спечелиш кола ако си купиш еди ко€ си бо€, е това е н€как … обидно! ѕърво – не е като в “ќ“ќ-то да се каже какъв е тиража (т.е. колко продукта са на пазара) та да си знаеш шансовете. ¬торо – толкова ли им е зле продукци€та, че иначе не могат да € продадат?? Ќещо не се сещам за световно известни марки, прилагащи подобни механизми за реклама.

  Comment by Izida — 26/7/2007 @ 5:02 pm

 4. јбе защо тр€бва закона да го бърка каква е стойността на наградата. “е ако искаш и хеликоптер да подар€ват, това си е техен проблем. 10 заплати, ала-бала. “ова са глупости.

  ј иначе тези наивните клиенти дето ще минат в конкуренци€та… халал да са му. Ќикой не обича наивно-глупавите клиенти рЯШЙ

  Comment by √еорги — 26/7/2007 @ 7:35 pm

 5. и какво? законът см€та, че ще спаси тъпите от тъпоти€та им? или иска никой да не може да печели от тъпоти€та на клиентите? и ако н€какъв продукт ми харесва, да спра да го купувам, щото производител€т му не е ло€лен конкурент по смисъла на то€ закон?

  Comment by lyd — 26/7/2007 @ 10:19 pm

 6. Ќикой не те задължава да спреш да си клиент на даден производител щото е нело€лен конкурент. Ќо на мен лично да знам, че умишлено нарушават законите в името на парите ми действа достатъчно отблъскващо. ¬се едно ми казват : “«наем, че е незаконно, но имаме достатъчно пари за да си позволим да го направим!”. «ащото едва ли н€кой в€рва, че тези рекламни кампании не са обсъдени с юристи.

  Comment by Izida — 26/7/2007 @ 11:27 pm

 7. ћисл€, че комиси€та за защита на конкуренци€та е напълно в правото си, а тр€бва да се постав€т и по-големи изисквани€. јз лично предпочитам да пазарувам от компании с доказана социална политика, ло€лност към клиента и висока (законна) конкурентноспособност.
  ћтел пък б€ха предупредени за дискриминиращи€ си тарифен план Loop.
  ѕазара на мобилни услуги в Ѕългари€ намал€ значително и вече борбата за всеки клиент е усилена и с вс€ка цена рЯЩБ

  Comment by Svetlio Blyahoff — 27/7/2007 @ 4:31 am

 8. «аконът е мижи да те лажем! ƒа, може да попречи на гиганти като  ока- ола да раздават големи награди на крайните потребители, но нездравостта на конкурентната среда в Ѕългари€ не идва от тези рекламни игри/промоции. ѕричинена е от много други и различни фактори. ћога да дам пример с пазара на натурални сокове. «наете, че до преди 4-5 години водещи брандове б€ха BBB и ‘лорина. ¬ един момент гореспоменатата  ока- ола установ€ва с ужас, че печалбите й се сриват с 20% за една година, защото все повече хора започват да изб€гват газираните напитки като опит да живе€т по-здравословно. »    решават да навл€зат и на този пазар.  ак? —ъздават собствен бранд за сокове, Cappy.  ак Cappy се налага у нас? јми просто:    задължава всички малки магазинчета, които продават напитките им да постав€т и хладилник на Cappy. ¬ъв витрините на    не може да се постав€т други брандове, иначе договорите се прекрат€ват и се плащат огромни наустойки. » малкото магазинче е изправено пред дилема: или не продавам    повече, или продавам и Cappy. ќбаче колко от тези магазинчета могат да си позвол€т да държат много витрини в помещени€та си? ƒа не споменавам, че BBB и Florina определено не раздават безплатни хладилници и не могат да се конкурират с   .

  » какво се получи.    пусна сок Cappy на цена по-ниска от себестойността (когато BBB продаваха портокал за 1,20 лв/литър, Cappy струваше 90 стотинки!), постави витрини навс€къде, прасна огромна рекламна кампани€, наводни ц€ла Ѕългари€ с постери за промоции. Cappy беше на огромна загуба в продължение на близо 2 години! Ќо    може да си го позволи. –езултатът: Cappy вече се продава на нормална цена, защото се е наложил, държи огромен процент от пазара, конкурентите му са сврени в миша дупка, Florina € продадоха на пол€ци, ¬¬¬ също върви по техните крачките (така или иначе едва се крепи)…  ъде го закона за ло€лна конкуренци€, а?!?

  ¬ момента се разиграва подобен сценарий и на пазара за минерална вода —    си купиха Ѕанк€ и се почна! ƒевин са първата гол€ма марка, дето пропищ€ още миналата година, да видим кои са следващите потърпевши.

  » това не е само с   . ѕодобен механизъм на действие изпов€дват всички по-големи организации (производители на битова хими€, телекомуникационни оператори, медии, пивовари, всички). ѕравото е на страната на силни€, а законите са… неефективни, глупави и дискриминационни.

  »рина, по принцип адски уважавам желанието ти всичко да е по правилата. » се възхищавам на хъса ти да насто€ваш за това! ќбаче в случа€ правилата са глупави и единствените потърпевши са крайните клиенти, увер€вам те. јз лично предпочитам    да даде рекламни€ си бюджет за промоци€, насочена към мен, отколкото да ги дава като спонсорство за фондациите на жените на политиците, за лобиране и прочие щуротии.

  Comment by јнтони€ — 27/7/2007 @ 9:54 am

 9. ≈то и връзка от често задаваните въпроси на сайта на  «  :

  “ акви награди могат да бъдат обещавани при организиране на рекламни игри?”

  Comment by Izida — 19/12/2007 @ 6:48 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ