Irina’s Weblog

23/7/2007

Ќова стойност на ƒƒ— за поръчки от Ѕългари€ в Amazon.co.uk

Filed under: Books — Izida @ 10:21 am

ѕреди около половин година писах за промените при пазаруване от Amazon.co.uk след влизането ни в ≈—. ќсновната разлика бе, че јмазон вече начисл€ва ƒƒ— и за Ѕългари€ и –умъни€. ќбаче ƒƒ—то беше 17%, като за книги бе 0%. ћиро писа, че това се дължи на факта, че €вно јмазон не са минали определен минимален оборот с Ѕългари€ за да прилагат локалното ни ƒƒ—, и за това прилагат английското.

≈, €вно този оборот е надминат, защото от 1ви юни Amazon.co.uk вече начисл€ва локалното 20% ƒƒ— :

From June 1, 2007, goods shipped to Bulgaria will be subject to the local VAT rate of 20%.

—ъщото се е случило и с –умъни€, но малко по-рано :

From May 24, 2007, goods shipped to Romania will be subject to the local VAT rate. There is a VAT rate of 9% on books and 19% on all other goods.

ѕрави ли ви впечатление колко е процента ƒƒ— на книгите? Ќа половина на обикновени€!  ога ли и в Ѕългари€ ще се преборим за облекчаването на ƒƒ— върху книгите! ѕосле се чуд€т що народа не чете – а държавата помага ли на народа да чете?

ћежду другото от таблицата с ƒƒ—тата на различните държави в ≈— ми направи впечатление, че за момента по-високо ƒƒ— върху книгите от нас има само една държава с 25% – ƒани€!

11 Comments »

 1. ј когато пазаруваш от amazon.com, какво става с ƒƒ—? »злиза че сам тр€бва да си го внас€ш, така ли е?

  Comment by excessmind — 23/7/2007 @ 10:59 am

 2. јз не см€там, че тр€бва да има “специално ƒƒ—” за каквото и да било! ƒƒ— тр€бва да е еднакво за всичко, с цел улеснение на счетоводството около него и по-малки измами.

  ƒа не започвам с темата “плоски данъци”, че ще отиде много далече.

  » само за справка: ¬ ƒани€, въпреки 25%, хората четат. » са доста интелигентни :).  оето доказва това, че ниското ƒƒ— е само и единствено извор на далавери и повече излишна бюрокраци€.

  Comment by ƒончо — 23/7/2007 @ 11:33 am

 3. ј, аз защо б€х останал с впечатление, че н€ма ƒƒ— в/у книгите?

  Comment by ¬асил  олев — 23/7/2007 @ 11:34 am

 4. @excessmind: ƒо колкото знам преди отговорността за плащане на ƒƒ—то над поръчките от јмазон е на получател€. ѕреди години поръчах н€какви списани€ с едни при€тел, оказа се, че тр€бва да ги взима от митницата. Ќо не му начислиха нищо – колетът беше от —јў.

  @ƒончо: ѕристрастен си към ƒани€ рЯШЙ » продължавам да се чуд€ как ти се работи в страна с такива високи данъци и толкова силна социална политика … «а сравнение, направи ми впечатление в јвстри€, че с по-ниско ƒƒ— са не само книгите, но и всички стоки от първа необходимост – кой определ€ списъка стоки, тук вече не знам. “ова ми се струва вече много, но за книгите бих гласувала с две ръце да има облекчени€!

  @¬асил  олев: ¬ Amazon.co.uk наистина н€маше до скоро за нас.  олкото в Ѕългари€ – јсоциаци€ “Ѕългарска книга” се бор€т за премахването на ƒƒ—то върху книгите, но за момента безуспешно до колкото знам. ¬ документите им може да се види “ нигата с 20 % ƒƒ— – една антиевропейска тенденци€ в Ѕългари€”

  Comment by Izida — 23/7/2007 @ 11:44 am

 5. јз само една вметка да направ€ – ƒƒ— до скоро н€маше май само за хазартните игри. ј защо за книгите има не ми е €сно още.
  ћен то не ме спира да чета честно казано, ама н€как грозно седи купи си книга с 20% ƒƒ— а ако си комарджи€ може и без данък.

  Comment by √ери — 23/7/2007 @ 11:47 am

 6. Ѕиблиотеките на монархи€та купуват ¬—»„ » нови книги.
  25% върху стойността на книгата € прави трудно достъпна дори за страната с най-висок стандарт на живот (в ≈вропа), но затова пък можеш да прочетеш ¬—»„ ќ. Ћични€т ти библиотекар ще го поръча от вс€ка точка на света, ще ти го достави безплатно в локалната библиотека, където тр€бва да го върнеш до четири седмици.
  —ъщото важи за филми и музика (поръчвани 3 седмици след излизането им на пазара).

  ѕериодично се прав€т разпродажби на залежали материали в библиотеките, където можеш да си напълниш чанта с книги, дискове или филми срещу 25 крони (6 лв първи€ ден) и 5 крони (последни€).

  «а възрастните читатели с влошено зрение, книгите са печатани с висок шрифт.
  «а незр€щите, книгите също се достав€т на домашни€ им адрес като дискове или аудио касети.
   ъм библиотеките има букбус – който обикал€ в малките градчета по план и достав€ книги на граждани, социални домове, детски градини и абонати с влошено здраве, примерно.

  за интересуващите се, bibliotek.dk

  Comment by Denmark — 23/7/2007 @ 12:05 pm

 7. —амо аз ли си мисл€ или това действие на Amazon е безумно? ¬ смисъл, че при покупка от онлайн магазин в друга страна членка на ≈— би следвало да се плаща данък добавена стойнoст колкото е в съответната страна (јнгли€ в случа€), а не колкото е данъка в Ѕългари€!

  Comment by Bloody — 23/7/2007 @ 3:21 pm

 8. @Bloody
  ћоже би имаш право.  огато двете страни на сделката са търговци (от ≈—) регистрирани по ƒƒ— то продавачът не начисл€ва ƒƒ— и купувачът плаща ƒƒ— по ставката на сво€та страна (след доставката). јко купувачът не е регистриран по ƒƒ— обаче, продавачът начисл€ва ƒƒ— по ставката от неговата страна. “ова по принцип е между фирми, но си мисл€, че логиката от втори€ случай тр€бва да се прилага и когато купувачът е физическо лице. ƒаже така ми звучи най-логично.
  јко наистина е така … излиза, че јмазон си прибират 20%:)
  Ќе съм сигурен как точно сто€т нещата обаче – ще се допитам до компентни лица.

  »наче за намалената или нулева ставка за ƒƒ— – дълбоко се съмн€вам, че с не€ книгите ще поевтине€т. —поред мен, ако това се случи (въпреки че може да звучи малко обидно за н€кои), издателствата н€ма да намал€т цените виждайки по този начин възможност да задържат тази част, ко€то в момента отива у държавата. » не ги вин€… гол€ма част от нашите издателства едва кретат…

  Ќе мисл€ и че “високите” цени са причина за това хората да не четат у нас. ћладото поколение например дава много повече пари за други неща, които не мога да нарека “безмислени”, но може да се мине и без т€х. »ли поне отчасти да се направи компромис. —тига да имаш желание, винаги можеш да намериш начин да четеш.
  “ ойто иска – намира начин.  ойто го мързи – намира извинени€.” – надпис в една фитнес зала:)

  Comment by »скър — 23/7/2007 @ 7:55 pm

 9. ¬същност не вид€х коментара на ћиро, който об€сн€ва ситуаци€та с ƒƒ—-то и јмазон.
  ≈то и от http://money.ibox.bg/comment/id_1551269964 :
  “ огато една европейска фирма извършва доставки към български нерегистрирани по ƒƒ— компании и за вс€ка една от предходните и текущата година оборотът от дистанционните продажби надхвърли 70 хил. лв., тази европейска фирма ще тр€бва да се регистрира по ƒƒ— в Ѕългари€…” … и следователно тр€бва да прилага нашата ставка.

  Comment by »скър — 26/7/2007 @ 5:56 pm

 10. Ѕлагодар€ за връзката към стати€та!

  Comment by Izida — 26/7/2007 @ 6:00 pm

 11. ¬иждам че сте из€снили въпроса с ƒƒ—-то и јмазон :), така че само ще се присъедин€ към ƒончо за това, че ставката тр€бва да е еднаква, поне в Ѕългари€. Ќе знам дали си спомн€те аферата “—апио”, и там всичко почна с доброто намерение да се внесат необходимите продукти за благотворителни цели без мита и акцизи, а пък накра€ се оказа че са внесли цигари и алкохол. » това не е единичен пример, навс€къде където има различни ставки за митата се наблюдава засилен внос на стоката по по-ниската ставка. —ъщото ще стане и с ƒƒ—-то ако се приемат различни проценти.
  «а това, според мен, е най-добре да има една ставка – възможно по-ниска. ј пък ако държавата реши, че тр€бва да субсидира четенето има и други начини: публични библиотеки, ваучери за книги за по-бедните…

  Comment by Miro — 1/8/2007 @ 9:55 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ