Irina’s Weblog

11/7/2007

ѕредстои изменение на «акона за защита на потребителите

Filed under: Daily,ѕрава на потребителите — Izida @ 1:14 pm

¬ече н€колко пъти попадам на новини от сорта на тази в investor.bg :

¬ четвъртък миналата седмица депутатите приеха на първо четене промени в «акона за защита на потребителите, според които на практика интернет търговците н€ма да имат право да приемат авансови плащани€ Ц теоретично с цел да бъдат по-добре защитени правата на потребителите.

» се запитах : какво става?? јвансовото плащане при търгови€ от разсто€ние, както и плащането преди изтичане на 7 дни от получаването на стоката, е забранена още от 10 юни миналата година когато влезе в сила нови€ «акон за защита на потребителите, в който в –аздел II “ƒоговор за продажба от разсто€ние” присъства следни€ текст :

„л. 53. ƒоставчикът н€ма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55.

„л. 55. (1) ѕотребител€т има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключени€ договор от разсто€ние в срок 7 работни дни, считано от датата на:

1. получаване на стоката от потребител€, когато са изпълнени изисквани€та на чл. 54 – за стоки;

2. сключване на договора, а когато задължени€та по чл. 54 са изпълнени след сключването на договора – от ден€ на т€хното изпълнение, но не по-късно от срока по ал. 3 – за услуги.

»маше дебати по блогове (като дебата при Dzver), в последствие бе създадена Ѕългарска јсоциаци€ за ≈лектронна “ъргови€ (Ѕј≈“).

’румна ми, че Ѕј≈“ се бори с този чл. 53 от както влезе в сила. ќб€снението от страна на законотворците бе, че шансът за измами при електронните търговци е по-висок, защото н€мат посто€нен адрес на който клиентите да отидат да си върнат стоката. » за това са добавили тези изисквани€. Ќо електронните търговци искат да не бъдат така силно разграничавани от останалите търговци. “а се сетих, че може би предложението на Ѕј≈“ не е прието изц€ло, а частично – това означава “забраната за авансово плащане”.

–азрових се в сайта на Ќародното събрание. ¬ програмата за 4 – 6 юли 2007 г. присъства следната точка :

6. ѕърво четене на законопроекта за изменение и допълнение на «акона за защита на потребителите (¬носител: ћинистер-ски съвет; 1.6.2007 г.).

ќставаше само да вид€ в архива какво точно е било прието – «аконопроект за изменение и допълнение на «акона за защита на потребителите. » там може да видите изменението в прословути€ чл. 53 :

І 12. ¬ чл. 53 думите Упреди изтичане на сроковете по чл. 55Ф се заличават.

“.е. приели са на първо четене да може да се плаща с наложен платеж, но все пак остава забраната над авансовото плащане.

≈стествено предстои и гласуване на второ четене, преди проектозаконът да стане закон по утвърдени€ ред. “ака че ще чакаме.

ѕ.—. ƒопълнително ще разгледам и какво друго са променили от чисто любопитство.

8 Comments »

 1. »ма закана от официалните власти, че пром€ната за “преди изтичане на сроковете по чл. 55” ще отпадне.

  Comment by dzver — 11/7/2007 @ 1:37 pm

 2. ўом е минала на първо четене… си мисл€, че ще мине и на второ.

  »наче на мен ми се струва прекалена тази м€рка – до сега винаги съм плащала с наложен платеж и не съм имала проблем.

  Comment by Izida — 11/7/2007 @ 1:46 pm

 3. “ова е казус, по който много се изговори и изписа. “≈лектронните” търговци дон€къде имат право, дон€къде – не.

  ѕроблемът, както винаги, е жалката реалност на онлайн разплащани€та. јко нещата б€ха по-синхронизирани между законотворци, бизнес и оператори на електронни плащани€ може би н€маше да се стига въобще до тук. Ќо и в този случай, като при повечето закони, се приемат неща на юруш и на парче, и затова стигаме до безуми€, които (на практика) отнемат възможността на търговците да продават електронно.

  Ќавс€къде в ≈вропа потребител€т е защитен. ¬чера например си търсих GPS устройство, което да мога да ползвам (и) в Ѕългари€. ’аресах си, поръчах си и … цък… ƒатекс казаха, че “може и да не работи” (цитирам). ѕоръчката ми беше заминала, плащането беше извършено. ”съмних се и реших да € анулирам. ќтне точно 2 минути: отвар€нето на пощата ми, “цък” на линка за анулиране и въвеждане на част от данните на поръчката. “олкоз. —умата веднага ще бъде дебитирана по картата ми и “сагата” приключва. ўе си го поръчам пак, когато съм сигурен, че ще работи.

  “ова горното е само пример. јко нашенските разплащани€ имаха възможност да “блокират” суми по сметките ни, тогава електронните търговци н€маше да имат никакви грижи. ѕоръчваш си, блокират ти сумата, при получаване сумата се разблокира и готово. Ќо сега тази функционалност липсва. ј законът е направен… меко казано тъпо. » от там се почва ц€лата мизери€. јко искаш да работиш – тр€бва да нарушаваш закона.

  Comment by ƒончо — 11/7/2007 @ 1:50 pm

 4. ƒа, казусът наистина е много обсъждан. ћен по-точно ме дразни как за пореден път журналистите пишат разбрали-недоразбрали! ѕросто не може да се забрани нещо, което не е разрешено. Ќе тр€бваше да пише :

  ¬ четвъртък миналата седмица депутатите приеха на първо четене промени в «акона за защита на потребителите, според които на практика интернет търговците н€ма да имат право да приемат авансови плащани€

  ј нещо от сорта на :

  ¬ четвъртък миналата седмица депутатите приеха на първо четене промени в «акона за защита на потребителите, според които на интернет търговците ще бъде разрешено извършването на плащане при доставка, но авансовото плащане остава забранено.

  Comment by Izida — 11/7/2007 @ 2:05 pm

 5. ÷елта е да се намери компромисен вариант устройващ и двете страни – да има баланс. ƒържавата не може да го намери, по н€колко причини – неграмотна е в тази област и не иска да се се ограмоти, стреми се да се изтъкне като загрижена за потребителите пред ≈— и то на вс€ка цена и на трето, но не последно м€сто – има гол€ма веро€тност да защитава нечии частни интереси.

  »рина, чак сега забел€зах, че аватарът ти е всъщност ¬севиждащото око на ’ор, което е един от масонските символи. “а се зачудих, дали не са ти налитали (по мейл, коментари.. или наживо хехе) н€какви анти-масонски фанатици:)

  ƒончо, точно така – в белите страни има механизми, които от една страна гарантират, че търговецът може да получи парите си от кредитната карта на клиента даже и след 3 седмици , а от друга – гарантират на клиента, че може да си върне парите ако анулира поръчката.
  “ова у нас не може да стане, да не говорим, че за наложени€ платеж е още по сложно.

  Comment by »скър — 11/7/2007 @ 2:22 pm

 6. ћоже ли един бърз въпрос. рЯЩВ ¬зех си една мишка за лаптоп, но днес е втори€ ден, а се оказа, че ми е неудобна и не ми харесва как работи. »мам ли право да € върна?

  Comment by ‘илип — 1/2/2008 @ 11:18 pm

 7.  ратък отговор : Ќе!

  ѕ.—. “оку що си използва безплатната непрофесионална консултаци€ от мен рЯШЙ …

  Comment by Izida — 2/2/2008 @ 2:00 pm

 8. ’аха мерси рЯЩВ ¬ понеделник ще отида да ги питам.
  PS.  аква е тарифата за платена непрофесионална консултаци€?

  Comment by ‘илип — 2/2/2008 @ 9:33 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ