Irina’s Weblog

25/10/2004

ОпънФест 2004

Filed under: Computers,Daily — Izida @ 10:52 pm

Изминалите два дни категорично бяха изпълнени с емоции и впечатления – бяха дните на ОпънФест 2004. И като пловдивчанка реших да уважа феста в Пловдив в събота (така или иначе е само един ден там), а в неделя да посетя и софийското мероприятие. В петък вечер реших, че предпочитам да си остана в София при Лъчо. Така че се наложи в събота да стана още в 7:30 сутринта за да мога да хвана ранен рейс и да пристигна за втората лекция на ОпънФеста в Пловдив – лекцията на Серго за Python. Първата лекция (Zope Application Server – Здравко Здравков) вече я бях слушала на друг семинар. Успях да хвана рейса в 9.00 и да стигна навреме в Пловдив, където ме чакаше Вероника за да отидем заедно в Баня Старинна, където се проведе Феста.

С чисто сърце заявявам, че обстановката беше особено внушителна – нямаше го лъскавия вид на съвременните сгради от метал и стъкло. Напротив, бяхме в реконструирана стара постройка, мрачна, хладна и внушаваща мисли за многото исторически събития, които явно е изтърпяла с годините. И на фона на олющените и обгорени стени – компютри, проектор, усилвател и много ентусиасти рџ™‚ Нещо като сблъсък на епохите! И същевременно внушаваше някаква тайнственост на събитието.

Ицо ми “открадна” думите от “устата” – и аз смятах да кажа, че публиката беше предимно от заинтересувани хора, но явно без задълбочени познания. А темите в Пловдив бяха доста технически. Така че въпросите бяха кът. В София сякаш преобладаваха темите, насочени към хора, за които софтуера е част от бизнеса. За хора, които търсят в свободния софтуер вариант за използване в своята работа. Имаше и иделогочески лекции на тема софтуерна свобода разбира се. Аз лично присъствах на лекцията “Икономика на свободния софтуер” на Григор Гачев. Яд ме е, че нямаше подобен тип лекция в Пловдив – щеше да бъде полезно пловдивчани да се запознаят с някои основни идеи.
Естествено сдобих се с подложка за мишка “ОпънФест 2004”, закупих си и блузка със същото лого. Видях на живо хора, които “познавах” само от блоговете им. Два дена изкарах в свят някак далечен от ежедневието.

Искам да поздравя всички, вложили усилия в осъществяването на фестивала – хората в София, Пловдив и не на последно място в Пазарджик. Предполагам не ви е било никак леко да организирате събитие с подобен мащаб. Знам, че не моето “Браво!” е нещото, което ще ви даде сили за следващия подобен фест, но все пак използвам блога си за да ви поздравя за добре свършената работа.

3 Comments »

 1. Всяко “Браво” дава сили и показва, че не сме работили напразно и че има хора, които са останали доволни от феста. Така че, благодаря за бравото и си пожелавам догодина да се справим още по-добре. рџ™‚

  Comment by Силвина Георгиева — 28/10/2004 @ 4:30 pm

 2. И аз ви го пожелавам от все сърце рџ™‚ Защото наистина е удоволствие да присъстваш на подобни инициативи – атмосферата е уникална. Само мога да си представя обаче удоволствието да знаеш, че част от заслугата е и твоя рџ™‚

  Comment by Izida — 28/10/2004 @ 4:33 pm

 3. OpenFest 2004 / BSDCon (Bulgaria)
  Updated 2004-10-29: added a link to Irina Marudina’s story, as kindly provided by Silvina Georgieva on Georgi’s blog. Some of you may have noticed the OpenFest banner on my blog; as a matter of fact, I *know* that some of…

  Trackback by Vortices of Extelligence — 29/10/2004 @ 3:59 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї