Irina’s Weblog

27/5/2006

Библиотека с широко отворени обятия

Filed under: Books,Daily — Izida @ 11:10 pm

През последните седмици се занимавам с това да си намеря ноти за пиано на класически автори. И трябва да призная съм приятно изненадана от Internet-a! Наред с многото онлайн магазини, има и наистина отлични колекции със свободни за сваляне произведения. Което ми се струва нормално като се има предвид кога са творили композитори като Бах, Бетовен и Моцарт. Чак се чудя как е възможно все още да се продават!

Любимото ми за момента място е едната от външните връзки на страницата “Sheet music” – Wikipedia, а именно International Music Score Library Project (IMSLP). От там вече съм си разпечатала няколко произведения.

Мога само да си представям как би изглеждал живота ми ако имах тези ресурси по-рано! Честно казано като ученик не обичах библиотеките – най-вече заради неучтивите лелки, които те караха сам да се оправяш дори и като поискаш помощ – да търсиш сам, да записваш книгите в картона си и т.н. Особено бях уплашена от голямята пловдивска библиотека “Иван Вазов” – стъпих там само веднъж като придружител и реших никога да не се записвам! Толкова беше мрачно – пълен контраст на идеята ми за библиотека, която трябва да струи от “светлината на знанието”. Може би и за това до ден днешен купувам книги вместо да ги чета от библиотеки.

2 Comments »

  1. За сметка на това “Иван Вазов” е още същата, мрачна и неприветлива библиотека.
    Със същите (май) лелкобаби, винаги готови да те изгонят.

    Comment by Дончо — 29/5/2006 @ 9:25 pm

  2. И за да си напомням – едно много приятно за свирене произведение на Бах от сборника “Well-Tempered Clavier, Book 1” :

    Prelude and Fugue No.1 C major, BWV 846

    Comment by Izida — 5/7/2007 @ 3:59 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї