Irina’s Weblog

5/1/2007

√олемите вериги и правата на потребителите

ѕри случайно търсене попаднах на следните новини в сайта на  омиси€та за «ащита на ѕотребителите ( «ѕ) :

—ъс сигурност има и още такива акции, който иска може да потърси в архива с новини на  «ѕ.

ѕри положение,че «акона за защита на потребителите (««ѕ) е обнародван месеци преди да влезе в сила (аз самата научих за него от медиите и чаках с нетърпение заветната дата 10.06.2006 г.), търговците продължават да твърд€т, че н€ма такова нещо като повече от 3 дни за рекламаци€ на стока, какво остава да е 2 години. —ега се оказва, че големите вериги, при това и техни представители не само в столицата, са участвали и в семинари по темата за нови€ закон! Ќе само, че незнанието им на закона не ги оневин€ва, но се оказва, че са били и нееднократно обучавани.

»нтересно е също как сега всеки консултант се втурва да успоко€ва клиентите – “Ќе се безпокойте, имате 3 дни да го върнете ако има дефект!”. “ези три дни ги има от години, но започнаха да ги парадират чак след като срока бе многократно удължен! —игурно ще почнат да казват за 2те години ако случайно ги вдигнат на 3 например рЯШЙ —поред мен използват тази фраза, за да успоко€т клиентите и да ускор€т взимането на решение за покупка.  ато спест€ват факта, че после е възможно да не ти приемат рекламаци€та по н€каква причина (това не е дефект, не може да се докаже, че не е причинено при транспорта или знам ли и аз какво), а и тр€бва да се разкарваш до магазина, което е губене на време. «а това дори и да ми кажат така, продължавам да оглеждам критично стоката с надежда да не откри€ проблем вкъщи, а да си € ползвам спокойно.

Ќе разбирам обаче как може все още в магазин “ехномаркет в ѕловдив, бул.”Ѕългари€” 4-ти километър, да вис€т бележки на местата за тестване на уреди, според които :

 • имаме право на 3 дни за рекламаци€, при това само на скрити дефекти. –екламации на липси и €вно дефекти не се приемат – според ««ѕ имаме 2 години за рекламаци€ на несъответствие между полученото и договореното;
 • рекламаци€ се отправ€ към оторизирани€ сервиз, не към търговеца – да, на никой не му се занимава, но по закон задължението да приемат рекламаци€ е т€хно. “ърговецът е длъжен да приеме рекламаци€та, да € впише в задължителни€ регистър на рекламациите и после да търси съдействие от сервиз или производител. ќт нас се иска да идем с касова бележка при търговеца и нищо повече.
 • ако при ремонт се налага см€на на дадена част, да имаме предвид, че поне 31 дни са нужни за нейната доставка – според ««ѕ ако сервизът задържи стоката повече от 31 дни, то имаме право да поискаме развал€не на сделката (и връщане на парите) или отбив от цената за неудобството;

ћакар, че беше по  оледа и не исках да си развал€м настроението, реших, че ще се чувствам виновна пред себе си за дето съм вид€ла тази нередност и не съм се опитала да направ€ нещо. «а това викнах един от консултантите (при това май се оказа не консултант, а н€какъв вид ръководен персонал) и го попитах защо об€в€ват нев€рна според закона информаци€ и заблуждават клиентите. “ой отрече да има нов закон. —поделих, че преди н€ма и месец сме върнали микровълнова след повече от три дни заради дефект – с помощта на  омиси€та за защита на потребителите. Ќегови€т отговор бе, че дори и да викнем  омиси€та, в техни€ магазин този номер н€ма да мине.

ƒа се хванем ли на бас? рЯШЙ

6 Comments »

 1. Ѕрех, нагло. —игнализира ли в  «ѕ?

  Comment by ћариан — 7/1/2007 @ 12:47 am

 2. Ќе, сигнализирах на ЅЌјѕ – “» “ехномаркет не зна€т закона!”. —м€там, че те зна€т как да задействат колелцата на  «ѕ по-добре от мен.

  Comment by Izida — 7/1/2007 @ 12:53 am

 3. »зключително глупава и нев€рна тема!!!
  Ќе знам защо бъркаш “рекламаци€” с “връщане”?!?
  ¬ цитирани€ от теб закон пише €сно – “„л. 126. (1) –екламаци€та на потребителска стока може да се пред€ви до две години от доставката на стоката”… Ќ€къде да вид€ нещо за “връщане”?
  » още – “(4) ѕриемането на рекламации се извършва през ц€лото работно време в търговски€ обект,…, освен ако в договора или в документа за гаранци€ е определено друго.” – т.е. ако в гараци€та е споменат сервиз – носи го там, а не в магазина!!!
  » още – “„л. 128. (1) јко търговецът е приел, че рекламаци€та е основателна, е длъжен да € удовлетвори съгласно чл. …”
  јйде сега ми кажи кой решава дали е основателна рекламаци€та?!?
  » още много мога да цитирам, но това е достатъчно.
  ƒържавата не може да смачка търговците както ти се иска на теб! “ова би означавало тотален крах на и без това слабата търгови€.
  ј за тъпи потребители дето си вращат уреда пълен с 2 лопати прах, или с хлебарки, нощни пеперуди, дори и плъхове… да не говор€л

  јре, със здраве…

  Comment by kalin_m — 24/1/2007 @ 11:34 pm

 4. ј ти къде вид€ “връщане” в темата да те питам?? ≈дно просто търсене показа, че за връщане е ставало дума само по отношение на забавен сервиз и при случа€ с микровълновата, където от магазина приеха варианта със см€ната. “ака че приемам, че съм вид€ла “връщане” точно там, където може да го има!

  ƒали е основателна рекламаци€та не решава единствено търговеца – а и помощни институции като  омиси€та за защита на потребителите, и евентуално съд. »наче законът щеше да е в ръцете на търговците, а ние като клиенти щ€хме винаги да сме губим.

   олкото до коментара ти по отношение на качествата на темата – ще се направ€, че не съм го прочела. Ќо те съветвам да се замислиш над отношението си следващи€ път, когато искаш да видиш свой коментар, публикуван в личен блог – това не е неконтролируем форум!

  Comment by Izida — 26/1/2007 @ 7:23 pm

 5. днес купих монитор от техномаркет европа в пловдив и се изненадах, когато човека каза “виж го и ако има нещо се обади до три дни”. не си знам правата и аз, тр€бва да го прочета този ззп

  Comment by filip — 31/1/2007 @ 7:52 pm

 6. ѕривет!
  Ќие приемаме до 7 дни. » след този срок поправ€ме, съдействаме… н€ма проблеми
  ѕоздрави!

  Comment by Electron.bg — 22/12/2012 @ 6:19 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ