Irina’s Weblog

16/2/2008

Банкови карти с чип на ПИБ

Filed under: Daily — Izida @ 12:54 am

Седмица след като научих от слухове из фирмата, потвърдени от това, че някои колеги видели надписа на банкомати на ПИБ вместо рекламен екран, виждам официална информация и на сайта на ПИБ :

Вземете Вашата нова карта с чип сега!

За да гарантираме сигурността на Вашите средства, подменихме Вашата карта и вече имате издадена карта с чип.
Независимо от валидността на старата Ви карта, Вие можете да получите безплатно Вашата нова карта с чип веднага.
Препоръчваме Ви във възможно най-кратък срок да подмените своята карта.
Картите с магнитна лента ще бъдат валидни до 27.02.2008 г., независимо от датата на валидност върху картата.

Не го разбирам този ход! За мен проведената рекламна кампания за новите чип-карти бе повече от безполезна – изобщо не можаха да ме убедят, че си струва да преминавам към тези карти, нито споменават нещо повече от това, че са по-сигурни! Каква изобщо е тази допълнителна сигурност – например по отношение на старите банкомати, които ползват магнитната лента на картата? За сметка на това знам как да надяна презерватив на кредитна карта, което е изключително ценно умение! И сега изведнъж заявяват, че всички стари карти стават невалидни след седмица-две! Аз лично си смених картите, но понеже изтекоха. Обаче ако не си я бях сменила и не бях видяла съобщението, щях да съм много ядосана ако пазарувам след 27ми и на касата се окаже, че и кредитната ми, и дебитната ми карта са невалидни.

12 Comments »

 1. Че кредитните карти не ги ли подмениха още миналата година?

  Comment by Даниел Панев — 16/2/2008 @ 7:43 am

 2. Моята изтичаше някъде през април тази година мисля, но я смених през януари.

  Comment by Izida — 16/2/2008 @ 10:49 am

 3. А защо да се слагат презервативи на картите???

  Comment by mumintrol — 16/2/2008 @ 1:35 pm

 4. Вероятно са открили груб проблем със сигурността, щом са решили да подходят по толкова кардинален начин.

  Не съм запознат със устройството и начина на работа на тези джиджавки, но лично на мен два пъти са ми изчезвали дребни суми от дебитната карта. Повдигнах въпроса и направиха нужните проверки – оказа се, че въпросните пари аз съм си ги бил теглил от банкомат в центъра на Пловдив на дата, на която всъщност бях на доста километри разстояние рџ™‚ Така де, единственото, което успяха да измислят, беше да ми блокират сметката и да създадат нова.

  Comment by Никола Павлов — 16/2/2008 @ 3:52 pm

 5. Понеже не отговарям на непознати телефонни номера, за 2 дена от един номер ми звъняха 16 пъти, накрая оставили на домашния секретар едно съобщение, да им се обадя във връзка със смяната на картите.
  Във всеки случай, аз старата “псевдо”-кредитна карта със неснижаем остатък/която си беше чисто дебитна, т.е. харчиш колкото си внесъл/ , я смених още есента.
  Иначе е похвално усилието им, и въпреки че и при тях съм се сблъсквал, със некомпетентност от страна на някои служители, за мен ПИБ си остава една от малкото читави, и къстъмърс френдли, банки!
  Поздрави рџ™‚

  Comment by Димитър — 17/2/2008 @ 1:53 am

 6. Картите с чип пазят от т.нар. скиминг – прочитане на данните от картата без твое знание. Има два варианта за борба – антискиминг устройства или банкови карти с чип ( де-факто – смарт карта ). Бях писал повече в блога си – http://chzv.net/post/chzv/bank-cards-with-chip

  Comment by singu — 17/2/2008 @ 9:51 am

 7. Singu, много добра статия, чела съм я вече в блога ти, но пак ми бе полезно да я изчета. И все пак – как аз да знам дали пос-терминала или банкомата поддържа смарт-карти или ползва само магнитната лента и следователно защитата ми пак е никаква?

  Иначе бяхме в клона на ПИБ на бул. “Стамболийски” 20 в събота – имаше масивна опашка от хора, дошли да си сменят картите. И нямаше никой, който да въдворява ред. Охраната обясни, че не е негова работа да гарантира коректност и отсъствие на пререждане, така че се чувствах като пред лекарски кабинет в поликлиника – натъпкани в антрето и се борим с наглеците, дето пререждат…

  Принципно съм доволна от ПИБ – клиент съм им от доста години. Но основно ползвам клона им пред Народното събрание. С малкия ми досег с други клонове мога да кажа, че обслужването е с класи под тази, на която съм свикнала пред Народното събрание. Например една кака в Sofia City Center най-спокойно ми обясни при подписването ми на едностраничен (пак повтарям – една страница) договор за откриване на влог : “Госпожо, то всичко си е написано на договора, можете да си го изчетете вкъщи.” Игнорирах, прочетох си го и тогава подписах.

  Comment by Izida — 17/2/2008 @ 9:32 pm

 8. “Но основно ползвам клона им пред Народното събрание”- явно и аз затова съм доволен, защото ползвам същия клон, въпреки че и там съм се ядосвал от пререждане, поради липса на билетчета с поредни номера например.

  Comment by Димитър — 18/2/2008 @ 9:50 am

 9. Ако банкомата/ПОС терминала поддържа чип карти и картата ти е с чип, няма да мине транзакция, без да бъде прочетен чипа. Съответно ако се използва старо устройство, което не поддържа чип ( мисля, че около 90% от банкоматите вече поддържат чип-карти ), то ще си работи на магнитната лента. Такива по-стари устройства са обикновено ПОС терминали, където е по-трудно да се появи човек с копирана карта. Това дали минава транзакция в зависимост от чип/без чип е политика на банките – в момента в България тя е такава, но може да се промени във всеки един момент.
  За в бъдеще се очаква върху чипа да могат да се качват и приложения ( както стана с Мтел+ върху Мтел-ските SIM карти ).

  Comment by singu — 18/2/2008 @ 8:30 pm

 10. Картите с чип не могат да се копират от четци поставени на банкомата.

  Comment by Пейо — 21/2/2008 @ 1:58 pm

 11. A oсвен това не могат и да се кракват. Три опита и “шац”!

  Comment by Пейо — 21/2/2008 @ 1:59 pm

 12. Цитат от Izida:

  И все пак – как аз да знам дали пос-терминала или банкомата поддържа смарт-карти или ползва само магнитната лента и следователно защитата ми пак е никаква?

  за банкоматите си пише дали поддуржа чип. ако не поддържа – то мисля че минаваше нормално с лентата. за ПОС терминалите се поставят на отделно място което чете само чипа и не може от там да прочете магнитната лента.( но и при тях зависи дли приложенията поддържат чип карти)

  Освен това в самата чип-карта можеш да имаш няколко приложения и няколко сметки(например VISA и VISA Electron или MasterCard и Maestro). Така, освен че е поудобно на клиента, е по-удобно и на банката. За това и на банкомитите като се сложи кредитна карта ти дава избор от различни сметки. Все пак винаги е по-удобно да носиш 3 карти,примерно, вместо 6.

  Comment by garion — 27/3/2008 @ 11:50 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї