Irina’s Weblog

22/11/2006

Комисията за защита на потребителите откри неравноправни клаузи в договори на търговци за мебели

КЗП откри неравноправни клаузи в договори на търговци за мебели – така твърди новина, поместена на сайта на Комисията за защита на потребителите. Взетите мерки са :

На всички търговци, в чиито договори са открити неравноправни клаузи или пропуски, ще бъдат изпратени писма с препоръки за отстраняване на нарушенията и допълнение на липсваща информация. Те трябва да коригират договорите в срок от 10 дни и да уведомят потребителите за това. В случай, че търговците откажат да се съобразят с препоръките на Комисията за защита на потребителите и да ги отразят доброволно в договорите си, контролният орган ще заведе искове за обявяването им от съда за недействителни.

Честито! Това е една малка победа по пътя ни към едно заслужено по-добро отношение от страна на търговците.

Надявам се предупредителните мерки и заплахата от съдебни искове да принуди и търговци като “Мебели Лудвиг България” ООД (собственик на магазина за мебели Como) да оправят абсурдния си договор! Смятам да следя темата и да видя как се развива.

Освен това днес по обяд се е провела пресконференция от страна на КЗП, чиято цел е била запознаване с резултатите, постигнати от дейността на Комисията след влизането в сила през юли тази година на новия Закон за защита на потребителите.

3 Comments »

 1. Ами честито. Сега остава и някой да го спазят тези препоръки.

  Пресен случай на това, как никой не ебава подобни комисии, е случая с Орбител и БТК. Още навремето, когато Орбител пуснаха рекламите с “другия Любо”, казах, че това е нарушение и че нямат право да правят негативна кампания спрямо конкурент. Скоро същото каза и Комисията за защита на конкуренцията и нареди да се преустанови тази рекламна кампания. Ами хубаво нареди, ама кой ли я слуша. Рекламната кампания си тече с пълна сила. Решението е, освен глоби и подобни наказания, които фирмите са си калкулирали в цената на рекламната кампания, да се вземат и по-сериозни мерки, като отнемане на лиценза, например.

  Сега се сещам и за още една анти кампания. Глобул имат една реклама на един стадион и на единия вход пише “От 14 до 26 години. 1 стотинка”, а на другия май пишеше “0 стотинки” или нещо от сорта. И самият текст на рекламата беше нещо от сорта: “За какво да говорите за една стотинка, като можете да говорите безплатно” и имаше нещо за възрастовите ограничения. Та и туй не е хубаво.

  Разбира се, класиката в жанра е прословутата война Coca Cola vs. Pepsi. То май заради тях беше наложена тази забрана за антиреклама. Спомням си една реклама:
  Малко детенце застава пред автомат за безалкохолни напитки. Пуска пари и си взима една Coca Cola, пуска още пари – още една Coca Cola. Слага двете коли на земята и стъпва на тях, за да достигне слота за Pepsi, който е по-високо. Много готина реклама :).

  Аз малко се отплеснах и стана тотален офтопик, ама карай да е весело :).

  Поздрави Ему

  Comment by Emu — 23/11/2006 @ 3:51 pm

 2. При рекламите е малко по-различно (по мое мнение) от колкото при договорите при покупка. Да, може да подведе. Но много повече хора ще се оплачат ако в договора им има лоши клаузи, нали? рџ™‚ Поне аз бих посетила отново Como само за да видя новия им договор!

  Comment by Izida — 23/11/2006 @ 4:01 pm

 3. “Дневник” е публикувал статия за пресконференцяита : “Всеки ден поне 28 клиенти подават сигнал срещу стоки и услуги”

  Comment by Izida — 24/11/2006 @ 10:57 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї