Irina’s Weblog

18/2/2010

ќпит за крачка назад по отношение пълната забрана за пушене на обществени места

Filed under: Daily — Izida @ 12:59 pm

ќт месеци чакам заветната дата 1ви ёни 2010, в ко€то вече ще мога спокойно да ход€ по заведени€. «ащото в т€х н€ма да се пуши, н€ма да се прибирам с коса, миришеща на дим и дрехи, тежащи от тютюневи миризми. „е дори и с “при€тни€” ванилов аромат на пури!

» какво прочитам днес? √≈–Ѕ щели да внесат законопроект за премахването на забраната за пушене на обществени места!

Ѕраво!

»з dnes.bg:

ѕредложението предвижда в заведени€ до 100 кв. м собственикът сам да прецен€ва дали там ще се пуши, или не.
¬ по-големите заведени€ пък собствениците ще тр€бва да предвиждат отделни помещени€ за пушачи.

ћотивите на вносителите за пром€ната са, че в услови€ на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

ѕредлагам да допълн€т в закона и следното : ѕонеже сме в услови€ на криза и тр€бва да пазим бизнеса (не общественото здраве), да позволим собствениците на заведени€ сами да решават дали да предлагат твърди наркотици. ¬ крайна сметка това ще им подпомогне бизнеса чрез спечелване на сигурни, посто€нни клиенти.

ћоите поздравлени€ към депутатите, чиито имена ще си запиша тук веднага като внесат законопроекта и той може да бъде прочетен на сайта на Ќародното събрание.

13 Comments »

 1. “ова нали беше изискване на европейски€ съюз. «начи такива изисквани€ може да не ги изпълн€ваме, но за √ћќ-та и подслушвани€ тр€бва да правим повече, октолкото се изисква.

  Comment by doni — 18/2/2010 @ 1:45 pm

 2. ”величават безбожно цигарите и много хора се замисл€т сериозно, но тр€бва да имат избор все пак. » непушачите ще имате избор дали да отидете сами на “чиста” кръчма или с компани€ – в опушена. рЯШЫ ј “опазването на общественото здраве” не се получава със забрани, а с профилактики.

  ѕредлагам, в духа на публикаци€та, действително приковаване на пушачите на позорен стълб. —амо дето и горите н€ма да стигнат. рЯЩВ

  јман от лицемерие и претенции!

  Comment by frog — 18/2/2010 @ 2:14 pm

 3. Ќаскоро имах удоволствието да посет€ английски пъбове, пицарии и ресторанти. Ќикъде не се пушеше и това не пречеше да е пълно с хора и да се чака за ред за маса!

  ѕак ще се спра на аналоги€та с наркотиците – щом със забрани не се постига, що не ги разрешим?

  Ќ€мам нищо против да се пуши – но навън, където ако искам мога да се дръпна на метър и всичко да ми е наред. »мам при€тели пушачи и пон€кога излизам с т€х извън офиса докато пушат за да се поразтъпча. Ќо пак казвам – на открито е съвсем различно! Ќе мога да понас€м аз да се опитвам да вечер€м, а до мен н€кой да дими … «а това в момента р€дко ход€ по заведени€.

  Comment by Izida — 18/2/2010 @ 2:17 pm

 4. “ова е директно в противоречие с ≈—.
  Ќай накра€ ще се сбъдне една мечта – бг вън от ≈—..само не знаех, че ще го направ€т пушачите. “ака де, те сай най кротките гангстери в републиката

  Ќай смешни€т пирон в ковчега на правителството на √≈–Ѕ бил цигара, хаха

  Comment by in2h20 — 18/2/2010 @ 3:08 pm

 5. јз и преди съм ти казвала и сега пак ще ти кажа: прави се закон вс€ко заведение да има две еднакви по обем помещени€ с отделни вентилационни системи и проблема се решава.

  Comment by √ери — 18/2/2010 @ 3:08 pm

 6. √ери, нали уж целим да пазим бизнеса – така колко процента от заведени€та ще могат да продължат работа?
  »наче един от любимите ми ресторанти е с истинска зала за непушачи – отделна от пушачите. » е отлично! рЯЩВ

  Comment by Izida — 18/2/2010 @ 3:30 pm

 7. «наеш ли колко непушачи, също като теб, ще се влюб€т в подобни заведени€ и ще излизат по-често?!
  ¬место да се гони половината клиентела, да се направи м€сто за ц€лата…

  Ќо и тази пром€на в закона пак е недомислица. »де€та не е да забран€ваш или разрешаваш. ј по-скоро да предоставиш равни възможности за избор.

  Comment by √ери — 18/2/2010 @ 3:34 pm

 8. „уд€ се какви ли коментари е имало когато хашиша е минал в забранените вещества … ѕри това тук никой не забран€ва пушенето по принцип – но се опитва да забрани да си пречим един на друг.

  Comment by Izida — 18/2/2010 @ 3:44 pm

 9. Izida, когато демагозите инкриминират продажбата на цигари, вместо да пълн€т с т€х бездънните дупки в бюджета, тогава сравн€вайте с хашиша и наркотиците. ’ванахте се на изпитаната въдица за изкуственото противопостав€не между различни части на обществото. ѕозната схема – сещам се как противопоставиха преди време обществото против учителите. —ега е същото.

  ѕрочее, заинтересувайте се колко престъплени€ стават под въздействието на алкохола. ’айде сетете се и колко препушили граждани треп€т по пътищата, пребиват семействата си, избиват родителите си и прав€т трудови злополуки. ћай николко. рЯЩВ —ъщо така питайте старозагорци и бургазлии, пушачи и непушачи, какъв въздух имат щастието да дишат под благосклонни€ поглед на държавата.

  ўе имате зали за непушачи – гледайте си вашата работа и оставете избор на останалите. ¬сички останали приказки са лицемерие, вкл. и вашите тук.

  Comment by frog — 19/2/2010 @ 8:00 am

 10. frog,
  н€мам зали за непушачи в момента! ≈диници са заведени€та, всичко друго е одимено. ўом не могат да накарат заведени€та да забран€т пушенето, как ще ги накарат да отдел€т средства за истински зали за непушачи?

  Ќ€мам нищо собствениците на заведени€ да имат избор – но защо да не е дефиниран така?

  • залата за пушачи да е отделена от тази за непушачи
  • ако н€ма възможност да бъде реализирано – заведението да е за непушачи

  Comment by Izida — 19/2/2010 @ 10:52 am

 11. «а по-малко от 24 часа 1500 души подписаха тази петици€:

  ѕодпишете и ¬ие.—прете промените в «акона за здравето

  http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

  Comment by Lara Croft — 19/2/2010 @ 3:03 pm

 12. јз съм непушач но все пак например в √емани€ законът за тотална забрана за пушене на обществени места беше атакуван веднага и съответно променен 3 месеца след влизането му в сила.«а интересуващите се “защо и как” мога да цитирам решението на √ермански€ конституционен съд от 31.07.2008.ƒа не говорим за »спани€ и ѕортугали€ където за заведение до 100м2 решението е из€ло в “ръцете” на собственика.”важаеми пушачи вашето си е чисто самоубийство с или без забрани.

  Comment by alex — 29/3/2010 @ 9:47 pm

 13. ј честито Izida – днес мина на първо четене и май се приема…

  Comment by ’ристо ƒимитров — 28/4/2010 @ 2:23 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ