Irina’s Weblog

18/12/2007

—офи€

Filed under: Daily — Izida @ 12:18 am

– » какво точно, »ра, ти харесва в този мръсен пренаселен град?
– ’аресва ми колко е жив, харесва ми, че във всеки един момент, в който ми доскучее, мога просто да потърс€ из »нтернет за събити€та за ден€ и да си харесам нещо.
– ƒобре де, ѕловдив е на стотина километра по права лини€! » аз идвам на концертите, все пак разсто€нието е малко, да не говорим, че от Ћюлин до ћладост се стига за повече време от колкото от ѕловдив до ћладост…
– ƒа, можеш да си купиш билет за гол€м концерт от ѕловдив. ћожеш да си нагласиш програмата, да си тръгнеш по-рано от работа или да си вземеш отпуска. Ќо можеш ли в 16:00 да научиш за неверо€тно интересно събитие и просто да се отбиеш след работа..?

’аресвам —офи€. ƒа, не съм сл€па за кучетата – много са. » на мен ми пречат задръствани€та – намерих си квартира до важен транспортен възел. ћакар да работ€ на спирка от офиса си, имам карта за ц€лата мрежа на градски€ транспорт – така ако чу€ за нещо интересно, имам още един стимул да се запът€ натам като се прикачвам от рейс на рейс без да мисл€ за досадните билетчета. “.е. опитвам се да про€в€вам гъвкавост, да се приспособ€вам.

ƒнес обаче прочетох новина за рецитал на орган в катедралата У—вети ёзефФ – от 19:00 часа, близо до ’алите. ѕогледнах часовника – 18:00. Ќабързо качих един документ в SVN-а, разпечатах картата на м€стото, загасих машината и хукнах към спирката – ще отида до бул. ћадрид и ще хвана трамвай. » така, качих се на 214 с ентусиазъм. «а 15-те (или дори 20-те) минути, за които рейса се провлачи до следващата спирка, ентусиазмът ми вече бе мъртъв – и понеже точно следващата спирка е тази, на ко€то живе€, просто сл€зох. “ака или иначе н€маше начин по-напред задръстването да е по-малко. ј и вече имах по-малко от 30 минути.

ƒа, пон€кога и аз мраз€ —офи€! ƒава много възможности, само дето те възпреп€тства в опита ти да се възползваш от т€х!

19 Comments »

 1. јко потребителите се бор€т с лошите производители и търговци като не купуват от т€х дадена стока, то не би ли тр€бвало да се борим срещу издърпването на всичко в —офи€ по този начин? Ќе би ли тр€бвало, ако не ни харесва всичко да е централизирано тук да не идваме тук? ¬ ѕловдив е пълно със събити€… ƒа и аз съм тук интересното е, че не дойдох тук нито заради работата, нито заради живостът тук, а заради гадже :).  оето беше глупост… “върд€, че  ултурната столица на Ѕ√ е ѕловдив! ј ако ти беше наистина съвестна съгражданка на Ѕ√, щеше да дадеш сво€ глас «ј на “Ќ≈ Ќј концентриране на бизнеса, културата и всичко, което се сетиш в един град… било той —офи€”

  Comment by Pharaon — 18/12/2007 @ 3:25 am

 2. Ќе мен също —офи€ ми е любими€т град. ѕросто там има от всичко, каквото ми харесва.

  Comment by Longanlon — 18/12/2007 @ 9:18 am

 3.  ултурната столица е ѕловдив? ≈два ли… «алите по времето, когато ѕловдив бе културна столица на ≈вропа, не б€ха особено пълни.

  »менно – аз се имам за съвестен гражданин на Ѕългари€. Ќе на ѕловдив, не на —офи€, а на Ѕългари€. «ащото спазвам българските, не пловдивските или софийските закони. “ака че дали живе€ в родното си м€сто, или на стотина километра – все та€!

  Comment by Izida — 18/12/2007 @ 9:49 am

 4. “о си е въпрос на вкус, ама и аз —офи€ не мога да € дишам. ћоже така да ми се струва, но там витае н€какво страхотно напрежение. ’ората, които се премест€т да живе€т там се промен€т – стават н€какси затворени и мрачни, живеещи за да работ€т. ¬€рно, че има повече и по-хубави ресторанти и по-силно изразен културен живот (то пък една култура в Ѕългари€), но не см€там, че това са н€какви кой знае какви предимства. ќсвен това за културните събити€, които аз посещавам билетите свършват месеци преди това. –адвам се, че тук в ѕловдив все още е относително спокойно, че срещам все още усмихнати хора по улиците, че има къде да се разход€ в свободното си време, че все още имам свободно време. Ќо пак казвам – то си е въпрос на вкус. ѕожелавам на всеки да се чувсва добре там където живее, както сам си го разбира!

  Comment by »во — 18/12/2007 @ 10:39 am

 5. […] на н€кое меропри€тие в последни€ момент, както доказа вчерашни€ ми неуспех да посет€ рецитала на орган, днес се разрових в programata.bg […]

  Pingback by Irina’s Weblog » ¬тори опит — 18/12/2007 @ 11:40 am

 6. „естит ни капитализъм, малки работливи мравчици рЯЩВ

  Comment by √еорги — 18/12/2007 @ 12:02 pm

 7. като свети юзеф ли беше об€вена катедралата в новината за рецитала?! ужас! а всъщност катедралата се казва ‘свети йосиф’ и сигурно би било интересно да се чуе как ще звучи орган в катедрала. доколкото знам, единствени€т доскоро орган беше в зала ‘българи€’.

  btw а къде горе-долу работиш? защото подозирам, че си избрала леко погрешен маршрут, като знам къде се намира самата катедрала.

  Comment by Nick Angelow — 18/12/2007 @ 12:17 pm

 8. ѕрочетох за рецитала тук : “ћайстор на органа”. » аз се зачудих що за име, ама …

  Comment by Izida — 18/12/2007 @ 1:21 pm

 9. ахаа, €сно.

  така и предполагах — автора €вно е писан от н€кой, т€сно свързан с полша и пол€ците, понеже юзеф е полската транскрипци€ (?) на йосиф. та затова се чудех защо точно не€ са избрали, но сега се поиз€сн€ват нещата.

  дано имаш повече късмет на 22-ри.

  Comment by Nick Angelow — 18/12/2007 @ 1:45 pm

 10. јз не съм жив€л за дълго в град по-малък от —офи€, затова пък съм жив€л в град значително по-гол€м от —офи€… ∆ивота в по-малък град ме изнерв€.  акто н€кои хора се оплакват, че тук всичко им е напрегнато и подтискащо, така на мен прекалената тишина ми действа депресиращо. ¬еднъж годишно ход€ на палатки на един €зовир – нощно време не мога да засп€ от тишината – липсва ми градската обстановка.

  » в то€ ред на мисли, най-много ме дразн€т хората, който идват да живе€т в —офи€ и по ц€л ден единственото, което им е в устата е колко е непри€тно да се живее в то€ град. Ќикой не държи никого на сила…

  Ќа мен си ми харесва тук.

  Comment by »ли€ √оранов — 20/12/2007 @ 6:23 pm

 11. ѕловдив, за мое огромно съжаление, н€ма нищо общо с културна столица. —офи€, за мое съжаление, сигурно е единствени€т град в Ѕългари€, който може да се похвали с програма. ’ората, които като мен живе€т в —офи€, за мое съжаление, привикват към една отвратителна подредба на околната им среда, и като го казвам – н€мам предвид дръвчета и пол€нки, изобщо не сме стигнали дотам, че да сме наистина “зелени”. Ќе е нормална тази транспортна ситуаци€, просто е вън от вс€какви норми. » отново – за мое съжаление – повечето големи градове тръгват със сигурна крачка по наклонената плоскост откъм трафик…

  Comment by ehcpok — 21/12/2007 @ 5:38 pm

 12. —офи€ си има недостатъци, обаче ето на в двора се разхождат около 10 котки вече доста охранени и даже ме познават, така че кучетата €вно намал€ват. ј ѕловдив … Ѕ≈Ў≈ хубав н€ма да забрав€ първото ми пътуване там преди 10 години имаше специфична атмосфера, сега е просто още един град жертва на неграмотно управление и население. ”биха гледката към реката с покрити€ мост който на нищо не прилича, сложиха н€какви евтинджос плочки на центъра плюс камари нескопосана реклама и неремонтирани сгради в центъра и за капак старата част просто е размазана има може би 4-5 къщи в относително прилично състо€ние и “ќЌќ¬≈ боклуци. “ака че ѕловдив Ѕ≈Ў≈ хубав последни€ път като минавах от там дори и не спр€х н€ма смисъл.

  Comment by ceci_ — 4/1/2008 @ 1:25 am

 13. ѕ.—. ≈то сега не ми се спи и отивам на разходка рЯЩВ ¬се пак —офи€ има предимства рЯШЙ

  Comment by ceci_ — 4/1/2008 @ 1:27 am

 14. ƒа, покрити€т пешеходен мост и на мен не ми харесва – прилича на закъсала на мост влакова композици€, при това съставена от разнородни вагони….
   олкото до новите плочки на централната пешеходна улица – според мен са по-добри от предните. » още по-доброто е, че са направили и част от околните улички също пешеходни. «а боклуците – струва ми се чист град от последните ми впечатлени€.

  Comment by Izida — 4/1/2008 @ 9:57 am

 15. јми предишните б€ха по-светли освен това б€ха от камък (варовик?) и се вписваха много органично с околните сгради, сегашните са просто едни гадни циментови блокчета както навс€къде другаде единственото предимство е че са нови и все още не са разбити. “оновете боклуци съзерцавах в стари€ град преди около месец, на фона на разрухата там изглеждаше нормално.

  Comment by ceci_ — 4/1/2008 @ 10:50 am

 16. Ќо предишните плочки б€ха ужасно хлъзгави при дъжд и сн€г!

  Comment by Izida — 4/1/2008 @ 10:52 am

 17. Ќовите плочки ми харесват много повече от старите, които б€ха супер соц. ≈вала на общината за фейслифтинга на главната (това го считам за едно от най-доброто от управлението на предишни€ кмет).

  Comment by ‘илип — 5/1/2008 @ 1:59 pm

 18. »нтересна дискуси€ сте заформили рЯЩВ ¬ предвид управата на град ѕловдив, имаме късмет че все още го има този град. Ќека н€кой се опита да ме убеди че старите мраморни плочи от главната улица са били по-ефтини от тези нови боклуци – в€рно, като е мокро не се хлъзгаме.. но това ли тр€бва да гледаме? јми.. да вземат да сложат една гумена постелка на ц€лата главна и н€ма да се хлъзгаме. Ќ€ма да коментираме “бидето на д-р »ван „омаков” до хотел ““римонциум – ѕринцес”. ѕросто имаме късмет че града все още го има рЯЩВ

  Comment by Ќикола — 26/1/2008 @ 4:29 pm

 19. ƒнес 6 септември в ранни€ следобед се опитах да стигна до н€кой от софийските молове. —лед 2 часа и 40 минути се прибрах в къщи. ¬сички “софи€нци” са тръгнали на ћол-а. ѕо-гол€мо стълпотворение на курви, мангали, сел€ндури и корен€ци софи€нци (родени на “—лавейков”) не б€х виждал. ÷€лата тази паплач виси на опашки, бута се като кравари из тъллпата за да взлезе у мол-а. —офи€ е есенци€та на Ѕългари€ и гнусни€ й народ. Ќикога, наистина никога тази смешна държавица н€ма да бъде нормална държава докато най-ограничените, теснолинейни и задръстени човекоподобни индивиди са все така гнусни, намусени, бедни тарикати.

  Comment by ¬—— — 6/9/2009 @ 2:39 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ