Irina’s Weblog

21/11/2007

Ѕ“  глобени от  «  заради договора за ADSL

Filed under: √раждански — Izida @ 7:13 pm

 ъм момента, ДЅ“ Ф јƒ притежава господстващо положение на пазара на предостав€не на услугата ДADSL достъп до »нтернетФ.

 «  установи, че дружеството принуждава потребителите на ADSL достъп да бъдат абонати и на телефонните услуги, които предлага. ѕо този начин ДЅ“ Ф јƒ постав€ в пр€ка зависимост сключването на договора за ADSL услуга, с договор за ползване на фиксирана гласова телефонна услуга. ѕроучването показва, че не съществуват технически или технологични причини за обвързването на двата вида услуги.

»зточник :  омиси€ за защита на конкуренци€та.

Ќаложена е глоба от 250 000 лв. за злоупотреба с господстващо положение. ƒа видим кога ще “отвържат” ADSL-а от телефонната услуга. ¬същност това именно отказа баща ми да ползва техни€ »нтернет преди време.

4 Comments »

 1. »гтересно ми е баща ти как е щ€л да си закачи ADSL модема без телефонен чифт до централата на Ѕ“ ?  огато преди 10-11 години ADSL линиите б€ха пуснати в ўатите те б€ха точно за доставка на broadband по POTS (Plain Old Telephone System).

  Comment by ƒимитър — 21/11/2007 @ 7:52 pm

 2. @ƒимитър: “ук не става въпрос, че ще липсва усукана двойка медни жици до апартамента на баща ?. “ук става въпрос, че той н€ма никаква нужда да се набутва да плаща абонаментни и инсталационни такси » за телефон, който не ползва!

  »нтересното е, че в ƒани€ ADSL е добавена услуга за телекомите, които € предлагат, т.е. без стационарен телефон, не можеш да имаш ADSL. јко Ѕ“  “клекне” и се съобрази с решението на  « , ще знам за едно нещо, което в Ѕългари€ е по-цивилизовано рЯЩВ

  Comment by ƒончо — 21/11/2007 @ 9:03 pm

 3. @ƒончо – съгласи се, че прокарването на медни€ чифт и поддръжката му струват пари (както вс€ка наета лини€). ¬сички досавчици на »нтернет по наета лини€ имат две цени – за преносната среда и за трафика. Ќе знам колко е инсталационната такса за обикновен телефон, тъй като мо€ ADSL е закачен към ISDN лини€та ми, а т€ през 2000-та струваше към 300 лв. Ќавс€къде обаче както ти казваш ADSL е добавена услуга към стационарните телефони, така че не виждам как те са независими, както излиза според  « .

  Comment by ƒимитър — 21/11/2007 @ 10:12 pm

 4. ¬се си мисл€, че ако Ѕ“  можеха да докажат необходимостта задължително да ползваш и телефонната им услуга по технологични причини, щ€ха да са го направили рЯШЙ ќсвен това нищо не пречи да плащаш инсталационната такса, както и поддръжката на кабелите и т.н. като част от цената на ADSL-а, нали?

  Comment by Izida — 21/11/2007 @ 10:44 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ