Irina’s Weblog

14/11/2007

Ќовата електронна система за таксуване в — √“

Filed under: Daily — Izida @ 6:50 pm

—толични€ транспорт скоро започва тестове по новата система за таксуване с електронни билети. ≈то как об€сн€ват смарт-картите от самата — √“ : “SMART карти”. «а съжаление не намерих нищо по въпроса с цените – може би още се уточн€ват. Ќо четох н€къде, че ще има по-високи цени на транспорта през пиковете часове с цел да се преразпредели пътникопотока към по-спокойните часови интервали.

ќще не ми е €сно и как ще се гарантира, че хората се таксуват – все пак ти влизаш в рейса и си длъжен да си таксуваш картата чрез доближаване до таксуващи€ апарат. ¬ече си представ€м хай-тек контрольори с четци на карти в ръка, подобни на ѕќ— терминалите по касите на магазините рЯШЙ

» как ще си таксуваш багажа ако е обемист? ƒо момента за него тр€бваше отделен билет.

10 Comments »

 1. “ова нещо ако го направ€т автобусите ще сед€т по 20 минути на вс€ка спирка… рЯЩВ

  Comment by √еорги — 14/11/2007 @ 10:02 pm

 2. ƒано се окажа лош пророк, но тази система (както е описана от — √“) е обречена на пълен провал още от първите дни на евентуалното й въвеждане. Ќаистина отдавна е крайно време за цивилизовано таксуване по електронен път, само че тези гении от столични€ адски транспорт или не са проум€ли колко ще им струва раз€снителната кампани€, или просто целта е н€ко€ присъдружна фирмица да се облагодетелства подобаващо. Ќе е зле първо да си изми€т отвътре превозните средства, които не са видели сапун от десетилетие.

  Comment by Ѕорислав Ѕорисов — 14/11/2007 @ 11:12 pm

 3. јко пътникопотокът наистина се преразпредели (за сметка на пенсионерите) може и да помогне подобна система. Ќо само т€ н€ма да е достатъчна.

  Comment by ‘илип — 15/11/2007 @ 10:55 am

 4. ј дали н€ма да го “преразпредел€т” към още повече автомобили? рЯЩБ ¬се пак пенсионерите са едно на ръка, аз сутрин основно виждам работещи и учащи по рейсовете, които н€ма как да ход€т по друго време. ≈, да, учениците могат да ход€т по об€д, а работещите да тръгваме в 5 сутринта… Ќ€как не върви ми се струва!

  Comment by Izida — 15/11/2007 @ 10:59 am

 5. јми то масата хора, които се воз€т на градски транспорт, не могат да си позвол€т да ползват коли.

  Comment by ‘илип — 15/11/2007 @ 12:38 pm

 6. Ќе знам, как ще се таксува багажа, но друго ми боде очите. ўо се таксува на времеви интервал? “ова значи, че човек като отива или се връща от работа, освен комфорта да бъде мачкан един час сред задръствани€та, а и да си плаща за един час. ј и аз като се (ако, де) се кача на рейса, от къде да знам, за колко ще ме закара?

  ѕоздрави ≈му

  Comment by ≈му — 15/11/2007 @ 1:47 pm

 7. јко тр€бва да плащам повече за градски транспорт, за да се прибера от работа или за да отида на работа (когато са пиковите часове), просто ще стана N+1 самотник в автомобил и леееееко ще увелича софийски€ трафик. “ъпото е, че има и други като мен, които ще го направ€т. ј и отчитането при такава система е по-трудно, така че се над€вам да не го въведат, а просто да пуснат повече автобуси в пиковите часове…

  Comment by BORIME4KA — 15/11/2007 @ 4:18 pm

 8. »ма подобна система за таксуване в н€кои френски градове. ѕоне за Ћион мога да кажа как действа, за другите не съм много сигурен. “ам също има два носител€ – билети и карти – които се валидират от апарати в превозните средства. “ези апарати обаче освен близо до вратите са разположени и на още н€колко места вътре в превозното средство. ¬ метрото пък са разположени на входовете. Ѕилетите са с магнитна лента на ко€то се записва часът и м€стото на таксуване, които освен това се отпечатват и на билета. ¬ажат за един час, като в метрото и трамваите можеш да се прикачваш на различни линии (пак в рамките на час).  артите са само абонаментни (за месец), не са свързани с н€какво отчитане на време, но въпреки това тр€бва да всеки път да ги цъкаш на апаратите.  онтрольорите там наистина са хай-тек – с четци:) » тук тр€бва станат такива, н€ма начин просто.

  «а Ћион схемата с почасовото отчитане върши добра работа – билетите стават неизползваеми след час а и освен това може да ти се наложи да пътуваш повече от час само ако пътуваш до по-отдалечените предгради€… като тук говорим за разсто€ние от 20-30 км. «а —офи€ обаче не виждам как би проработила тази схема след като от √оце ƒелчев до ќрлов мост напоследък се стига за два часа сутрин.

  ¬ Ћион също така не се таксува допълнителен багаж. явно са преценили, че цената на билета е достатъчно висока (1,50 евро беше преди 2 години). ћоже би и тук ще стигнат до подобно решение…

  » накра€ нещо интересно.  огато билетите все още н€маха магнитна лента, наши българи и тамошни араби б€ха намерели начин да “изпират” билетите, после ги сушаха и ги ползваха наново:)

  Comment by »скър — 15/11/2007 @ 10:50 pm

 9. […] ј може би с въвеждането на новата система на таксуване този проблем н€ма да съществува – сигурно ще има обаче […]

  Pingback by Irina’s Weblog » √лобите за нередовни пътници — 21/11/2007 @ 2:01 pm

 10. http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2905&sectionid=5&id=0000901
  вижте тук добре раз€снено какъв пореден нагъл пладнешки обир ни готв€т общинарите от мафи€та

  Comment by Trip-House — 6/8/2008 @ 10:33 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ