Irina’s Weblog

2/11/2007

Ученическа мъка

Filed under: The desert of the real — Izida @ 5:17 pm

Вървя си по тротоара. Изведнъж се озовавам пред група ученици, едва ли бяха над 8ми клас, застанали в кръг и гледащи втренчено в центъра му. Инстинктивно последвах погледите им – там, между учениците, се въргаляха в мокра локвичка счупени парчета стъкло. Или казано иначе – децата си изпуснали шишето алкохол…

– Станалото – станало. Ще купим нова, какво да се прави…
– А дали по-нататък продават? Или да се върнем?

Де им е съвестта на тези, дето продават алкохол и цигари на деца? Че е незаконно – незаконно е. Но да си затварят очите? Както около училищата има табели : “Внимание, тук пресича твоето дете!” така трябва явно на търговците да се раздават диплянки : “Внимание, този купувач на цигари/алкохол може да е твоето дете!”

6 Comments »

 1. Тука (в Австрия) е още по-ужасно. В момента е на мода напиване до безсъзнание – буквално.
  После се чудят къде да реанимират децата.
  Та чак закони се приемат, глоби се налагат, но няма ефект.

  Comment by Dolce — 2/11/2007 @ 5:26 pm

 2. Разбира се, че няма да има ефект. Я се сетете вие как сте се напивали едно време в детска възраст, аз като се сетя за себе си… Всичките тия забрани ми звучат ужасно лицемерно.

  Точно тоя тип забрана никаква работа няма да свърши да попречи на деца да се напиват. Работа вършат неща от типа на махмурлука, едно добро обяснение на влиянието на алкохола с примери и т.н., ама не и тъпата забрана ‘на деца пиене не се продава’, която всяко хлапе може да заобиколи съвсем лесно…

  (да, може да се направи алкохола адски скъп например и да е много трудно децата да си го купят, ама тогава той ще стигне до проблемите на твърдата дрога).

  Нека го погледнем и така – това си е естествен подбор. Нека пият.

  Comment by Васил Колев — 2/11/2007 @ 5:44 pm

 3. Не си прав, Василе! Анархистичния подход ще доведе до разрушаване на общественото познание. Пример – всички при раждането си тръгваме от нулата – ако не се учиш от грешките на другите преди тебе, ти си обречен да ги повтаряш. Законите и правилата са създадени за да те предпазят от тия грешки – ти на своя отговорност решаваш дали да ги спазваш или не. Никой не те задължава да спазваш законите стига да осъзнаваш последствията от това, което вършиш.

  Comment by Свилен — 2/11/2007 @ 7:49 pm

 4. Забранения плод винаги е бил по-сладък…

  Иначе Васил Колев е прав за естествения подбор…

  Comment by Георги — 3/11/2007 @ 9:00 pm

 5. Забраните не вършат работа – проблем е морала на обществото. На тези деца това им е представата за забавление. Кръгозора им е ограничен до много простовати и плоски неща.

  Comment by ducklin-th — 3/11/2007 @ 9:25 pm

 6. Кофти тема, за която в общи линии съм съгласен с Васил Колев и Георги.

  Спомням си, на какво се правехме ние. Как подобни забрани ни дразнеха, но им намирахме цаката. И определено лафа за забранения плод не е само поредната “мъдрост” без смисъл.

  Е, не съм съгласен с “естествения” подбор. Ако знаете, колко свестни хора станаха на нищо, събирайки с подхлъзнали се хора (сигурно и голяма част от тях са били свестни и кадърни хора). Но пък от алкохол са единици (за сега). Та, понякога си викам: По-добре да пият, отколкото да употребяват други неща.

  Може да се хвърли вината и върху родителите, учителите и кой ли още не, че не е възпитал децата, но дали е точно така? Лично аз се смятам за доста добре възпитан, но често съм си “махал главата”. Проблемът е от възрастта, когато детето се опитва да се докаже, че не е такова. Когато предпочита да си тресне главата в стената, за да провери, дали наистина боли. Тогава решаваща роля играе компанията, с която се събере. Има и такива, които удържат на изкушението, но са малко.

  Честно казано, не знам, какво може да се направи по въпросът, за да се реши проблемът. Дори да се затегнат мерките срещу търговците, желаещите пак ще си го набавят от някъде (я от запасите на баща си, я от някоя дупка), а тогава вероятността да се отровят с менте расте прогресивно. А ако цените се вдигнат жестоко, то в аптеките има етилов спирт (дано да има, де, че ако няма … има друг). Тъпо, но факт.

  Поздрави Ему

  Comment by Ему — 5/11/2007 @ 5:21 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї