Irina’s Weblog

31/10/2007

“ехномаркет и един фритюрник

Filed under: ѕрава на потребителите — Izida @ 5:44 pm

¬ един слънчев есенен ден заварих колежката »ли€на да говори по телефона със сервиз. ќт дума на дума се разбра, че звъни на вече три сервиза защото фритюрникът й спр€л да нагр€ва мазнината, а в гаранционната й карта пише да се обръща при проблем към кой да е от изброените сервизи. Ќо първите два € препратили към трети, който уж само се занимавал с фритюрници. ќказа се, че точно този сервиз е близо до офиса и т€ бе готова да иде да занесе уреда там. Ќо аз се намесих – имам спомени за непри€тни разкази на потребители, които отиват сами в сервиза. «ащо? «ащото според закона за защита на потребителите, търговецът е този, който е длъжен да приема всички рекламации, да ги описва в сво€ също задължителен регистър на рекламациите, и да ги транспортира до сервиза. ƒори за едрогабаритни стоки той тр€бва да осигури и транспорта от тво€ дом, н€ма нужда сам да го носиш до магазина. “ова звучи логично – все пак ти си сключил договор с него, търговеца, не с н€кой сервиз.  ъде ще ги праща нататък за ремонт си е негова вътрешно фирмена работа, ко€то теб, като клиент, не те зас€га. » в момента, в който те запишат в регистъра за рекламации, започва да тече законови€ срок от един месец. јко в рамките на този срок уреда не бъде поправен, имаш право да развалиш сделката и да си поискаш парите обратно.

јко обаче постъпиш както подвеждащо пише на гаранционната карта – отидеш директно в сервиза, не те записват в регистъра за рекламации на търговеца. —рока не започва да тече и ако ремонта се проточи и се обърнеш за помощ към  омиси€та за защита на потребителите, те те съветват да си вземеш уреда от сервиза и да идеш да направиш рекламаци€ при търговеца. » да чакаш нов месец за да можеш да си вземеш парите…

»ли€на реши да не рискува и позвъни при търговеца – “ехномаркет ≈вропа, магазина в City Center Sofia. ќт там й раз€сниха същото, което пише на картата – да си ходи при сервизите. “ова не ми хареса! «въннах този път аз. ќб€сних, че съм на€сно с правата си според «акона за защита на потребителите, от там жената ми об€сни, че т€ пък от 6 години работела в магазина. «аразправ€хме си за новостите в закона, как вече имам консултаци€ в  омиси€та за защита на потребителите и как от там съм инструктирана ако не ми приемат рекламаци€та да пусна сигнал при т€х за да ми съдействат. ∆ената отсреща об€сни :

– ¬ижте какво мога да направ€ за вас : елате при нас, ще ви запиша в книгата за рекламации, а вие после занесете стоката в н€кой от сервизите…

—поменах, че имам договор с т€х, не със сервиз :

– ƒобре! ўом ви е такъв проблем да ходите до сервиза, ще прат€ аз стоката до там по куриер, ако тр€бва с лични мои средства!

– ћен това ме устройва, благодар€!

¬ крайна сметка ако н€колко пъти прати на лични разноски стоките, ще накара магазина да промени политиката си и да спазва закона. »ли ще си смени работата. Ќо отново това е далеч от моите интереси.

ќтидохме с »ли€на в магазина, аз носех закона, разпечатан от —аша покрай нейните разправии с микровълновата, и направо държа с пръст на страницата със задължени€та на търговеца. Ќа входа предупредихме охраната, че носим уред за рекламаци€. ѕомолиха ни да почакаме, а друг човек от охраната изчезна нейде в магазина с гаранционната карта. —лед 5 минути чакане най-накра€ се по€ви :

– ѕоследвайте ме, мол€, ще тр€бва да ви заведа при управител€!

“ака се озовахме в малка странична стаичка, пълна с опаковани и разопаковани стоки. √отови за поредната разправи€ седим и чакаме. ”правител€т измъкна една гол€ма и доста дебела книга от една лавица, отгърна на нова страница, записа имената и контактите на »ли€на.

– ƒайте ми фритюрника, ние ще го пратим в сервиза и ще ви звъннем като е готов!

«а всеки случай »ли€на взе и визитка за да може ако има нужда да звънне. ѕримерно ако се забав€т.

“ръгнахме си доста учудени – н€маше нужда нито от закон, нито от допълнителни разправии! ћожело значи.

Ќа следващи€ ден по об€д »ли€на дойде и каза,че току що й звъннали от сервиза, че фритюрника е готов! ѕоздравлени€ и на сервиза за бързи€ ремонт. »нтересно ми бе да науча, че в сервиза имали разпечатани н€колко страници от закона за защита на потребителите, залепени на плота на рецепци€та.  олкото до фритюрника – след ремонта отново работи нормално.

“ака че – следвайте закона и си търсете правата. –аботи, тествано е! рЯЩВ

9 Comments »

 1. ћного благодар€! ÷енно инфо, което може да бъде използвано в подход€щ момент!

  Comment by Muggle — 31/10/2007 @ 7:35 pm

 2. ќткровено казано не бих загубил толкова време и нерви за да се занимавам с н€какъв фритюрник/касетофон/микровълнова/бормашина/кафеварка и т.н. ѕросто логистичните проблеми под формата на поне два пъти разкарване до магазина ми идват в повече. »зхвърл€м го и си купувам нов. —поред мен бизнес модела на големите “ритейлъри” (wow) разчита на подобно поведение и затова такъв род акции вкарват шум в системата, народа се чуди какво да прави и прочие. »наче потребител€т има право да направи, описаното в стати€та.
  јз по принцип съм против консумаци€та на н€какво право само заради факта, че го имаме. ќсобено съм против да се дават необосновано големи права на потребителите, защото системата се изражда. «а справка – —јў. ¬ Ѕългари€ нещата са мноооооооооооооого, ама мнооооого далеч от —јў, но като законодателство се опитваме да го докараме н€как си.

  Ќищо лично, просто си сподел€м мнението. Ќа когото му се занимава-да ходи да бори големите вериги.

  P.S. ћоже би съм в н€каква степен пристрастен, защото се занимавам професионално с рекламации на услуги (не стоки) и знам колко допълнително време ни (и си) губ€т хора, решили да се възползват “на макс” от правата, които им дава закона. ѕовечето пъти просто не си струва времето. Ќ€кои го прав€т само от любов към спорта.

  Comment by ivan — 1/11/2007 @ 2:54 am

 3. “и си мо€т идол (точка)
  јз от години се бор€ със системата: ‘проблема на клиента си е лично негов’ с почти 100% успех, Ќќдосега не съм усп€ла да убед€ Ќ»“ќ ≈ƒ»Ќ роднина/при€тел и т.н.да си търс€т правата. ј сама птичка пролет не прави. –адвам се че има и други, които мисл€т и действат в тази посока.

  Comment by Sylvia — 1/11/2007 @ 9:38 am

 4. @ivan,
  според мен търговецът тр€бва да гледа на рекламациите като на един индикатор за качествени марки, модели и т.н. “.е. ако има прекалено много рекламации на даден модел микровълнови/климатици/телевизори и др, търговецът ще реши да спре да работи с конкретната марка. ќт една страна така ще намали бройката недоволни клиенти и ще вдигне реномето си, от друга – ще си спести разходите по гаранционен сервиз.

  ћен лично ме интересува повече друго – разграничаваш се от бизнес модела на —јў. јз също! Ќе ми харесва да ползваш нещо, после да го върнеш с оправданието, че не ти е донесло “complete satisfaction” (пълно удовлетворение). “огава обаче защо подкреп€ш консуматорското поведение тип “ползвай-хвърл€й”? ј вли€нието върху околната среда? ¬се пак —јў с 5% от населението си генерира 80% от вредните газове в атмосферата (цитирам по памет). Ќе искам да сме като т€х в това отношение!

  «а мен тези причини са достатъчни. »наче сигурно щеше да й излезе по-евтино просто да € хвърли, но защо, като става дума за елементарен ремонт?

  @Muggle, Sylvia,
  радвам се, че съм помогнала! Ќай-важното е ако сте решили да си ползвате правата, да не се отказвате!

  Comment by Izida — 1/11/2007 @ 10:01 am

 5. ƒнес използваме всичко максимално хищнически всичко което ни дава «ем€та, а утре € смачкваме и € изхвърл€ме, нали така? Ћесно, не изисква разправии и излишни р€зкарвани€.
  ∆ивей днес, замърс€вай днес, унищожавай на пълни обороти, а утре да му мисл€т другите… “еб и без това н€ма да те има.

  Comment by Ћуд «елен — 1/11/2007 @ 11:21 am

 6. @Izida,
  ѕри дистрибуци€та и продажбата на стоки за масова консумаци€ в цената се калкулира и процент за дефектна стока, обезщет€ване на потребител€, гаранционно обслужване и т.н. »ма си статистики какъв процент от потребителите се занимават с ремонт на повредена техника, какъв € изхвърл€т и си купуват нова и прочие други параметри, характеризиращи поведението на клиентите. ќбслужването на потребителите се базира и оразмер€ва на базата на такива параметри и се съобраз€ва с поведението на основната група. јко т€ си носи техниката сама в сервиза или € изхвърл€ и си купува нова то системата се прави така, че да отговар€ на това поведение. ’ората, които се движат встрани от тази схема също биват обслужени, но с цената на повече време. ѕром€ната на потребителските навици води до пром€на на схемата на обслужване, но това е сравнително бавен процес.
   олкото до околната среда – аз не съм фен на така модерни€ напоследък “еко мейнстрийм” стил по блоговете. »зхвърл€м си битовата техника защото обикновено трудно намирам време да ход€ да си € куп€, а какво остава пък да € да € ремонтирам.  арам си детето на детска градина и ход€ на работа с кола, а не с колело защото градината е на 5км от нас, а и не мога да стигна в офиса изпотен и с нужда от душ. Ќо пък си купувам по-скъпи енергоспест€ващи уреди с иде€та, че пест€ електроенерги€ (не пари). » събирам боклука оставен от хора преди мен, когато ми се случи да се кача на н€ко€ планина. ќще си държа стари€ акумулатор на балкона, защото не искам да го хвърл€ на боклука, а н€ма къде да го предам (питал съм в 4-5 пункта за вторични суровини) ¬същност производството на електроенерги€ е основи€т източник на CO2.  омпютрите, от които четем и пишем по блоговете ако се остав€т включени ц€л ден консумират електроенерги€, при чието производство са отделени емисии, колкото отдел€ малка градска кола за 20км.

   онсуматорското поведение е пр€ко свързано със стандарта на живот. «атова и щатите обикновено се сочат като пример. Ќормално е у нас когато стандарта леко нараства да се мине през мерака да си купуваме все повече и повече неща. ѕочти всеки иска да си смени CRT телевизора с LCD, макар че за аналоговата телевизи€ в момента разлика в качеството н€ма. ’ората решават, че могат да хвърл€т нещо за 200 лева на боклука и да си куп€т ново, вместо да губ€т време да го нос€т до и взимат от магазина, да чакат да го поправ€т и т.н. ƒа – по-добре е да се поправ€т нещата, да се рециклират, да караме колела, но е по-неудобно. Ќ€ма как да се откажем и от електроенерги€та, но пък има начини да се ограничи употребата на изкопаеми горива при производството и. “ова обаче е скъпо удоволствие.  олко хора в Ѕългари€ ще са склонни да плащат (съвсем произволно) примерно 2 пъти по-скъп ток ако зна€т, че е произведен от в€търна електроцентрала? Ќе че страната има значение. ѕо принцип почти вс€ко благо на цивилизаци€та последните 100 години е свързано с вли€ние (обикновено отрицателно) върху околната среда. “ова е известно, но н€ма как всички да ход€т пеш или с колела и да си ремонтират електроуредите. ƒа не говорим пък, че ц€лата индустри€ насърчава точно консуматорски€ подход към нещата, защото от това печели. Ќ€кой да може да ми посочи кола от среден клас, произведена последните 5 години, ко€то да е предвидена да се кара 10?  ой ще си купи нови€ модел ако се прав€т такива коли?
  ћисленето се промен€ трудно, а ние още дори не сме влезли във фазата на масовата консумаци€. ”важавам хората, които са превърнали екологи€та в лична кауза, но на момента ме дразни леко агресивното им присъствие из медиите. ’ората прав€т стъпки в “зелена” посока, когато осмисл€т сами нещата и решат да направ€т нещо, а не защото н€кой им . » тези стъпки н€ма как да са радикални. Ќ€ма как в —офи€ 2 или 1 милион жители да тръгнат с колела. «ащото н€ма къде да ги карат. » защото автомобилите са част от съвременни€ начин на живот през последните 50 години. ≈ко културата също става част от този начин на живот, но процеса едва започва. ћалко се отклоних от темата рЯЩВ —ъзнавам, че едва ли ше съм особено попул€рен тук, но така мисл€.  олкото до това, че живеем в момента и не ни е много грижа за утре – това е в€рно, но от друга страна удобствата са част от живота и е противоестествено за хората да прав€т компромиси в днешни€ си живот в името на абстрактно звучащото утре. ”точн€вам, че говор€ за масата хора, не за малцинството идеалисти, готови да ход€т пеша по 30км на ден за да не замърс€ват въздуха. јко бепе иначе н€маше да си търкаме клавиатурите на тези теми.

  Ѕъдете здрави.

  Comment by ivan — 1/11/2007 @ 2:42 pm

 7. @Ivan:

  —ъзнавам, че едва ли ше съм особено попул€рен тук, но така мисл€.

  ¬инаги съм се стараела да поддържам една цивилизована дискуси€ в блога си. «а това и намирам коментара ти точно на м€сто тук! Ќе съм против вс€ко различно от моето мнение рЯШЙ Ќапротив – уважавам хора, които могат да се обосновават било то и да не ми харесва винаги това, което казват.

  ¬ случа€ разбирам, че си прав – да, по-лесно е да хвърлиш един дефектирал уред вместо да го мъкнеш по търговци/сервизи. ƒа, човек е мързеливо същество и принципно все си казваме : “≈ее, точно мо€ един боклук отгоре ли ще прелее чашата на еко равновесието?”. Ќа€сно съм и че преходът към мисленето за последстви€та е бавен, както и това, че в момента е на мода и маса народ просто следва течението без да го взима присърце. Ќо в€рвам, че лека по лека нещата ще се промен€т.

  “очно при уредите обаче ме €досва най-вече това, че именно мо€т дефектен уред е просто част от една формула – знае се, че дадената марка често дава проблеми, но фирмата може да си позволи да оправи определен процент от счупилите се. ј другите ще си куп€т ново – ето, още оборот евентуално, щото примерно н€кои ще решат, че не е виновен магазина, а техни€ избор към прекалено евтино например. ƒразни ме да знам, че моите проблеми са напълно предвидими и пресметнати и че търговеца ги е сметнал за напълно поносими за него! “.е. ако беше спр€л да внас€ тези печки например, аз н€маше да губ€ време и нерви около мо€та (примерно говор€). » за това се опитвам да му компенсирам – нека и той опита част от моето неудобство и току виж н€кой ден решат, че не си струва и вземат да внас€т само по-качествените уреди. ќще повече ме дразни ако си потърс€ правата да се опитат да ме прав€т на глупачка като ми об€сн€ват как те перфектно заели законите и н€мало такова нещо. “огава вече ме активизират! ќк, нека приемат, че не всички ще искат да се разправ€т. Ќо поне да не се прав€т на интересни пред тези, които зна€т какво искат.

  Ѕлагодар€ за коментарите, мисл€, че се получава една качествена дискуси€!

  Comment by Izida — 1/11/2007 @ 3:34 pm

 8. ¬с€ка марка и скъпа и евтина и най-качествената има процент дефекти. Ќ€къде е нисък, другаде по-висок, но винаги можеш да извадиш “късмет” и да уцелиш кофти уред. ¬ъпрос на статистика. ј магазините продават това, което пазара иска. ¬ Ѕългари€ пазара иска най-вече ≈¬“»Ќ» (това не винаги, но обикновено означава некачествени) продукти. ¬еригите ще са щастливи ако могат да продават по-скъпи и качествени продукти, но те печел€т от оборот, а оборота при евтините неща е по-гол€м, защото са по-достъпни. «атова никой н€ма да спре да продава китайски печки духалки по 30 лева.
  ∆ивота на всички е част от нечи€ геостратегическа формула – примерно €сно е с колко процента ще нарастне покупателната способност в източна ≈вропа следващите 5 години и как ще се движи потребителски€т интерес в тези страни. ѕо този повод на пазара ще се предлагат неща, отговар€щи на съответни€ стандарт. Ћеко е депресиращо да знаеш точните чиска, но такива са фактите рЯЩВ

  “ова което се опитвам да кажа с всичките тези писани€ е, че човек може да е активен, да защитава каузи и права, но е много трудно и почти невъзможно да пребориш реалността, израз€ваща се в стандарт на живот и стереотипи на мислене, обусловени от тази реалност.

  — това не искам да кажа, че нещата, които изброих в предни€ абзац не тр€бва да се прав€т – напротив – аз се кеф€ на хора с активна позици€. ѕросто си давам сметка кое е реално достижимо и може би живота ме е направил малко по-скептичен рЯЩВ

  Ћек ден.

  Comment by ivan — 2/11/2007 @ 10:38 am

 9. «аедно срещу скапани стоки, кофти услуги и отношение

  «дравейте,

  јко ви е писнало да ви об€сн€ват че сте единствените, които са недоволни от стоката, услугата или обслужването, и как всички други освен вас са доволни от боклука заради който си късате нервите, елате да се съберем в мрежата ќбединени  лиенти

  http://obedineniklienti.nezavisim.com/

   олкото повече станем толко по гол€м ще е ефекта.

  ћрежата ќбединени клиенти има за цел да приложи в действие завета на хан  убрат оставен ни преди много години, който казва на синовете си че по единично всеки може да бъде пречупен, но когато всички се обедин€т стават силни и никой не може да ги пречупи.

  Comment by ќбединени  лиенти — 20/3/2010 @ 2:35 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ