Irina’s Weblog

9/8/2007

Ако си пил – слез, искам да стигна жив

Filed under: The desert of the real — Izida @ 7:58 pm

Каква ирония! Максим, любимец на публиката, наш световен шампион, да бъде разследван за причиняване на катастрофа, при която е загинал човек, и в която той е имал алкохол в кръвта! Може би е това е най-силната “реклама” на кампанията “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”. Дано покрай шума повече хора се замислят какво рискуват ако пият и се качат зад волана.

Много се изписа по форумите и под електронните статии по темата (Dnes.bg – 1, 2, 3, 4, 5; ТопСпорт). Много хора се страхуват от това, че понеже е известен ще му се размине – напомнят се случки като тази с Маричков и с Калоянчев. Други се нахвърлят в защита с какви ли не доводи. Събрах някои от най-често повтаряните тук заедно с моя коментар :

 • плюете го защото е известен, от завист – дали? Защото тогава също толкова масирана реакция получиха и статиите за пияната жена, която уби трима млади на пътя до Перник? (За припомняне от Dnes.bg : “Пияна шофьорка уби младежи в зверска нощна каскада”, “Шофьорката-убиец за пръв път карала пияна”) Освен това силния интерес на публиката е факт. Това е което прави звездите – звезди. Така че се налага да носиш и по-голямата отговорност, че ако объркаш също толкова очи ще са насочени към теб, колкото и като вървиш победоносно напред. Славата носи много облаги, но и още повече отговорности.
 • помислете си какво бихте писали ако и той беше загинал – какво ли? Същото! Убил е човек. Какво се е случило с него – случило се е. Той сам си го е изпросил. Но каквото причиниш на околните не се забравя.
 • нека който се счита за безгрешен, той пръв да хвърли камък – да, знаем тази притча от Библията. Но ако се осланяме на нея, то не трябва да съдим никой, защото безгрешен е само Господ и само той има право да ни съди. Да разпуснем съдилищата направо, така ли? Или да се опитаме да се предпазим от бъдещи престъпления, като осъдим виновниците за текущите, и като се опитаме да дадем поне някакъв мир на жертвите и близките им; При това моето мнение е, че никак, ама никак не е лесно да съдиш! Защото като изразиш осъдителната позиция ти поемеш един ангажимент пред себе си и околните, че ти няма да допуснеш същата грешка. По-лесно е да си повтаряш : “И на мен може да се случи, дай да си мълча…”, по-лесно е да не даваш дума , да не обещаваш.
 • това на всеки може да се случи, никой не е застрахован – да кажеш, че на всеки може да се случи да пие и после да реши да шофира, е (както се изрази един човек под статията) като да кажеш, че на всеки може да се случи да вземе да размахва пистолет и да стреля. Ти сам избираш – съзнателно! Щом си поел отговорността да шофираш, трябва да знаеш какви задължения имаш. И ако не мислиш за себе си – помисли за другите! Или както каза друг – “Да, прав си! На всеки може да се случи да му налети пиян шофьор! За другото обаче извинение няма.” Според мен може да каже, че на всеки може да се случи само човек, който сам кара пиян!
 • не забравяйте колко е направил за България – не можем да си позволим да разрешаваме на някой да се отърве от справедлива присъда само защото е направил нещо за държавата. В крайна сметка славата не е продажна валута за разрешителни за убиване, нали?
 • колко сме злобни, българите, видим, че някой сбърка и искаме да го обесят пред НДК – грешиш! Радвам се от реакцията на обществото! Най-накрая хората започват да демонстрират нетърпимост към ненужните смърти на пътя, към факта, че много хора пият и карат, към беззаконието като цяло. Повече щях да се притесня ако нямаше коментари – това би доказало пълна апатия, в която живее българина.
 • какъв е смисълът да лежи в затвора? помислете колко по-полезен би бил на България ако продължи да се състезава – новината за случилото се отдавна обиколи световните медии. Мислите ли, че някои от конкуренти на нашата двойка, и изобщо – някой фигурист, не е чул за станалото? Да не забравяме популярността на двойката и на Изток. Така че много очи гледат към нашата държава. И с какво впечатление ще останат ако Максим не получи наказание? Че сме поредната бананова република… При това една от целите на затвора в случая е да бъде вразумен преди да убие още хора – пак по случайност. Защото да ти се размине понякога дава още по-големи криле. Пример : думите му пред Космополитън малко по-долу в статията.
 • и да не беше пил, пак можеше да се случи на този път в това време – дали? Алкохолът влошава трезвата преценка и кара хората да поемат необмислени рискове. Ако не беше пил може би нямаше да превиши скоростта, или щеше да реагира по-бързо и да избегне удара. Пак “ако..”, но все пак да се качиш в кола след употреба на алкохол си е както опасно, така и незаконно! Не можеш да търсиш съчувствие като си предизвикал смърт и си в нарушение. Особено ако смъртта е следствие точно от това нарушение.

Имаше разбира се и много упреци. Повечето от тях без мярка :

 • какво си мисли – купил си безбожно скъпа кола и има право да гази нас, дето не можем да си позволим такива – не, не си я е купил сам. Беше подарена на тях с Албена когато се завърнаха от Световното през 2006 като шампиони по време на спектакъла “Танцът на шампионите” в Зимния дворец. Бях там, спомням си как им се радвах на първото кръгче с Хамъра с голямата жълта панделка на покрива. Този спектакъл беше подаръкът, който аз направих на двете с баба ми Ирина за общия ни имен ден – за късмет бе точно на нашата дата, 5ти май!
 • подаряват им този танк, купен с нашите пари, за да газят после нас, хората от народа – всъщност подаръкът не беше от държавата, а от “София Ауто”, които са вносители на колата. Жалко, сега асоциацията, която ще предизвиква Хамър, няма да е приятна.
 • колкото до коментарите тип “руска пияна свиня” – тях няма какво да ги коментирам! Не разбирам въобще какво общо има тук руското му потекло, което нямаше никакво значение, когато стана Българския световен шампион! Това вече ще го нарека безпочвен изблик на ярост и гняв.

Яд ме е. Много ме е яд! Те двамата станаха причина телевизорът ми за пръв път да покаже канал Eurosport. Следях изявите им, беше ми приятно да ги гледам на леда. А сега … не мога да си представя да продължат кариерата си като двойка след тази трагедия. Винаги съм ги уважавала заради професионализма им – работят ежедневно, от години, за да постигнат тези титли. И ме е яд, че една глупава преценка помрачи славата им. Дори не мога да си представя как се чувства Максим сега. Но не мога и да си представя какво е на семейството на загиналия, което вместо на сватба, ще се събира на погребение.

Никъде в изявлението му не присъстват думи като “съжалявам”, “извинявам се” – но приемам, че това е в следствие от съгласуването с адвокатите му.

Освен това съм много озадачена какво ще се случи с полицаите, които са го спряли минути преди да катастрофира, но само са го предупредили да шофира по-внимателно без да му направят проба за алкохол. Ако си бяха свършили работата, вместо да го пуснат между капките защото са го разпознали и/или защото кара скъпа кола, един човек можеше да е още сред нас! За капак се носят слухове, че пробата на място е била 1,8, не 1,2. Дано случаят се изясни.

Като за капак, Максим е лице и на корицата на таз месечния Космополитън. В интервюто споделя :

Всичко, свързано с риск ме привлича. … Иначе съм се качвал на катамаран, на джет, шофирам много бързо. Полицаите знаят това, защото честичко ме спират. Най-много съм вдигал 250км/ч.

На фона на катастрофата, тази статия звучи много тревожно! Ако наистина честичко са го спирали, и ако са си спазвали задълженията, той или нямаше да има точки в талона, или щеше да има толкова малко, че да не иска да рискува да го спират отново. Още един начин трагедиите по пътищата да са с една по-малко! И идеален пример за израза “мечешка услуга” – спестяваш му глоби и разправии, но не му и помагаш да си изгради култура на движение по пътищата.

Информацията вече е въведена и в страницата на Максим в българската Уикипедия, както и в английската.

15 Comments »

 1. Точно с този случай ще си проличи има ли държава, няма ли държава… следя с желание развитието, но засега то е нулево. Ако продължи така… еми сори, ама аз не искам да съм овца в държава, в която законите са само подробност, а демокрацията е блян.

  Comment by Мъро — 9/8/2007 @ 10:30 pm

 2. > че пробата на място е била 1,8, не 1,2
  Пробата е била 1,18. Някой чул-недочул започна да раздува за 1,8. И без тая завишена цифра, количеството си е сериозно.

  > Никъде в изявлението му не присъстват думи като “съжалявам”
  Виновен или невинен, чест му прави че се изправи и каза нещо. Имаше случки в депутати блъснали хора, с Маричков и т.н. Никой от тях не се изправи да каже че в момента най-важното нещо е състояните на пострадалите.

  > Освен това съм много озадачена какво ще се случи с полицаите
  Нищо няма да се случи. За Максим няма да коментирам дали е виновен или невинен, но тези полицаи със сигурност са виновни. С тях обаче едва ли ще се случи нещо.

  Българина пие и след това шофира. Това е манталитет, по-силно е от законите. Преди 2 години един с доста алкохол в кръвта ме размаза, лежах в болница доста дни. Брат му (някакъв тузар-келеш) дори правеше опити да манипулира авто-техническата експертиза. Но това може да се очаква в една толкова абсурдна държава. А тъпите “шапкари” вместо да се крият по сенките и да се дървят за жилетка от 2лв. да вземат да свършат малко работа…

  Comment by Георги — 9/8/2007 @ 11:14 pm

 3. Ако си пил слез…

  Звучи нещо от сорта на “move bitch, get out my way”. Също като на Велизар платеното влизане в центъра на София. Не може да се призовават към съвест хора, които нямат такава. Хората със съвест и сега не карат пияни. За тези без съвест се изисква справедливо правосъдие.

  Comment by dzver — 9/8/2007 @ 11:57 pm

 4. Още колко време “женската блогосфера” ще жвака едно и също? И десет пъти да го напишеш, смяташ ли, че някой ще се трогне и ще престане да шофира пиян и на висока скорост? Или КАТ ще започне по-често да глобява? И що за интригантски манталитет – да преповтаряш обиди, свързани с етнически произход?

  Comment by benihil — 10/8/2007 @ 9:08 am

 5. @benihil: Коментарът ти се появява само за да разясня и аз на тези, които си мислят, че моите публикации се пишат за да бъдат вмъкнати в някоя блогосфера и да станат част от нейния контекст. Всъщност аз пиша в своя блог, както и ти си писал коментар в блога ми, не в блогосферата! Това кои агрегатори на блогове ме публикуват още не е причина да си променям стила или да подбирам какво пиша. Тук друга статия по темата няма, и едва ли ще има. Ако нещо не ти харесва в някоя си блогосфера – пиши до администраторите колко не искаш моя блог да е включен в нея.

  Аз лично си ползвам RSS четец с подбрани от мен блогове. Прави и ти така и не мрънкай за това къде кой какво е включил.

  П.С. Колкото до “интригантството” ми – имам право да цитирам каквото си искам!

  Comment by Izida — 10/8/2007 @ 9:18 am

 6. Твоят блог се чете (когато се чете) ПРЕДИМНО като част от блогосферата на “Аз-жената”. Цитирай каквото си искаш, но е интригантско да търсиш обиди из уеб пространството и да ги преповтаряш. Ганьовски тарикатлъци – “аз не съм писал това – аз само цитирах какво е писал X”.

  Comment by benihil — 10/8/2007 @ 9:55 am

 7. @benihil: Така ли мислиш? рџ™‚ Първо, моят блог съществува доста преди споменатата от теб блогосфера (и по-точно – над 2 години повече). Второ, според статистиките на хостинга ми, блогосферата на “Аз жената” ми води два пъти по-малко посетители в сравнение с блогосферата на Дневник. А в сравнение с Дневник, имам 10 пъти повече директни посещения.

  И ако беше прочел и забележката ми относно цитата вместо да ми се нахвърлиш като някакъв фанатичен фен, щеше да видиш, че я критикувам!

  Comment by Izida — 10/8/2007 @ 10:33 am

 8. Този спор сигурно е за да събереш повече посещения. “Нека, който се чувства безгрешен, пръв хвърли камък” са думи на Исус, които той казва, когато народът се събира да пребива една прелюбодейка с камъни. Между съденето и усмъртяването с камъни на някого има известна разлика – това не означава отказ от човешки съд, не преиначавай думите. Последният твой абзац – вж. моето последно изречение.

  Comment by benihil — 10/8/2007 @ 10:58 am

 9. @benihil: Аз не преиначавам думите – никой не е тръгвал да убива Максим с камъни! Но да ми кажат : “Не го съди с думи, щото едва ли и ти си безгрешен/на”, това е глупаво.

  П.С. Какво ти конкретно мислиш за моите мотиви за писане е тема, която е далеч от интересите ми… Не смятам да продължавам този разговор – така че ще те помоля ако имаш коментари по тема различна от тази в публикацията, да ги запазиш за себе си.

  Comment by Izida — 10/8/2007 @ 12:09 pm

 10. @Мъро: И аз следя с интерес. Но не знам какво е справедливо според нашето законодателство да очаквам! Да, знам за евентуалните години затвор, но може би има освен утежняващото вината съдържания на алкохол в кръвта, и някакви смекчаващи вината обстоятелства – чисто съдебно минало например, знам ли. До момента не се сещам някой, шофирал пиян, да е бил публично обсъждан в делото – т.е. обсъжда се самото деяние, но после се забравя и не се чува присъдата… Какво всъщност трябва да получи за да е справедливо??

  @Георги: Да, наистина се радвам, че макар да е направил глупостта да пие, е помогнал на жертвите. И не е избягал… Нищо, че е длъжен да помогне, май и да помагаш на ранените от теб вече е рядкост! Напоследък все новини за избягали шофьори чувам! Но полицаите мисля, че ги грози уволнение – някой трябва да обере парсата.

  @dzver: Надявам се да не си прав! Надявам се шума около тази катастрофа да накара и други да се замислят над това какви последици може да има чашката преди шофирането. В такива случаи ми се струва по-ужасно да оцелееш и да носиш този кръст от колкото и ти да загинеш там рџ™Ѓ
  Чудя се, дали Максим ще продължи да танцува на леда? Може ли да продължиш живота си с това бреме? рџ™Ѓ

  Comment by Izida — 10/8/2007 @ 12:30 pm

 11. Оф, да го пиша ли това или да него пиша? Това е въпросът?

  Абе, айде ще го напиша, с риск да се продължи флейма.

  @benihil, ти какво правиш в блогосферата на “Аз жената”? Примерно, аз защо не знам, че блога на Ира се листва там?

  Поздрави Ему

  П.П. Въпросите са риторични, т.е. няма нужда да ми отговаряш.

  Comment by Ему — 10/8/2007 @ 1:08 pm

 12. И аз мисля, че хора, които нямат съвест, не биха се трогнали от кампания “Ако си пил, слез”. Тази кампания има смисъл само при съвестни хора, които никога не са карали пили, но веднъж просто си кажат “Знам, че не трябва, но нищо няма да ми се случи, само ще се прибера…” Та поне няколко такива (иначе примерни) хора ако бъдат възпряни от черепчетата пак е окей.

  Истинското решение са глобите и съвестното им налагане и събиране от страна на органите. Нека уволнят тези полицаи, нека уволняват винаги, когато има нарушение от страна на полицай, нека самите полицаи не се чувстват спокойни като пускат нарушители – ако имат и страх да не ги хванат с подкуп, нещата ще тръгнат напред. Глобите са достатъчно солидни да възпрат средностатистическия нарушител и кой знае – може и тук да се отчете спад на катастрофите. Но за това трябва работеща държава рџ™Ѓ

  Comment by Филип — 17/8/2007 @ 10:39 am

 13. За съжаление проблема с алкохола е глобален. 1.Масирана реклама – колко е полезен алкохола.
  2.По голяма част от хората имат дефицит от ендоморфини който компенсират с употреба на алкохол.
  3.Когато обърнат 2-3 чашки стават велики и не можеш да ги спреш да не сядат зад волана!
  А иначе и на мен ми е много болно, обичам фиг. пързаляне и навремето редовно гледах световните
  първенства. Но справедливото решаване на този въпрос, ще покаже до къде е стигнала демокрацията ни.

  Comment by pdtomov — 30/8/2007 @ 10:28 pm

 14. […] Моята позиция остава същата като в поста ми “Ако си пил – слез, искам да стигна жив”. […]

  Pingback by Irina’s Weblog » Максим с условна присъда — 30/1/2008 @ 4:12 pm

 15. “Ако си пил – слез, искам да стигна жив” = “Ако си пил – ще ти се размине”

  Comment by stoi — 1/2/2008 @ 11:00 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї