Irina’s Weblog

2/8/2007

—вързани продукти

Filed under: Books,Computers — Izida @ 5:43 pm

¬чера с три колежки отидохме в обедната почивка на пазар за книжки. ÷елта на едното момиче бе да си купи книгата “ƒизайн, предпечат и печат Ц официално ръководство”. «а мое учудване, продавачът й предложи още една книга, ко€то може също да й бъде интересна : “Ўаблони за дизайн” рЯШЙ

Ќ€как бих го извинила, ако не беше факта, че всички книги за графичен дизайн са пълни с цветни илюстрации, а тази за шаблоните за дизайн в програмирането има само семпли UML диаграми. Ќо много интересно си кротуваше на рафта за дизайн и цифрова фотографи€!

јко не б€х останала без думи, можеше и да осведом€ човека къде би била по на м€сто тази книжка.

11 Comments »

 1. Ќе съм сигурен доколко продавачите в книжарници познават вс€ка книга по рафтовете си, дали не се оказват все повече обикновени “магазинери”. ќще повече широки€ обхват на литературата в една обикновена не-специализирана книжарничка. Ќо определено се е издънил, минавайки към препоръка рЯЩВ ”ловката на непълни€ превод. —офтуерните design pattern влизат вече в една още по-специфична сфера, ко€то повечето хора извън програмистки€ св€т биха срещнали с особено изражение на лицето рЯШЙ ќсобено н€кой амбициран да се запознае с графични€ дизайн

  Comment by Totto — 3/8/2007 @ 1:21 am

 2. Ќе тр€бва да си мълчиш. “ова ни е проблема. ѕрекалено много си кротуваме.

  Comment by Svetlio Blyahoff — 3/8/2007 @ 2:03 am

 3.  ъде?

  Comment by Ѕенихил — 3/8/2007 @ 8:08 am

 4. ≈, в местната видеотека невинните момичета, които работ€т там винаги слагат South Park – Bigger, Longer and Uncut на рафта с детските анимационни филмчета…

  ќпитах се два пъти да им обасн€, но не вд€ват.

  Comment by Longanlon — 3/8/2007 @ 8:29 am

 5. —упер забава. Ќа мен пък ми се е случвало точно обратното. ќтивам аз до една от книжарниците до “ехнически€т ”ниверситет (тук ме мързи да го линкна). ¬лизам и поздрав€вам най учтиво. ѕитам дали имат ДЎаблони за дизайнУ. Ћел€та разглежда стелажа и ми казва ДЌе н€ма €, но тук има други добри за дизайн.У – и ми предлага н€колко за уеб дизайн.

  Comment by Jivkoto — 3/8/2007 @ 8:46 am

 6. ѕърви€т път когато вид€х въпросната книга и аз си помислих като продавача от тво€та случка… Ќаградиха ме за отличен успех с тази книжка, когато завършвах университета и още не съм € прочел. » съм малко предубеден… ƒизайн (без значение графичен или софтуерен) включва в себе си творчески процес, а шаблон е нещо установено, да не казвам нормативно…  ато човек, за който програмирането е религи€, бих казал, че “шаблони за дизайн” ми звучи все едно да дадеш на ѕикасо книжка за оцвет€ване…
  »наче, може би наистина е тр€бвало да му кажеш на човека… јз веднъж в “ѕингвините” вид€х “ќперационни системи” на рафта с медицинска литература и им казах на хорицата. ¬еднага оправиха подредбата.

  Comment by BORIME4KA — 3/8/2007 @ 8:47 am

 7. @¬сички: ¬ случа€ го приех просто като нещо весело, а не нещо, което има нужда от поправ€не рЯШЙ ¬секи дизайнер и програмист може да види с един поглед за какво става дума.

  @BORIME4KA: –азбира се, че е творчески процес! Ќо ще излъжеш ако отречеш, че има определени знани€ в областта, които се натрупват с годините опит – идиоми за правилно “говорене” на даден език, добри практики по отношение на менажирането на ресурси, и разбира се шаблоните за дизайн благодарение на които не прекарваш много време да мислиш как да решиш често срещан проблем. —амо печелиш ако се възползваш от това, че н€кой ги е споделил с теб в ранните ти години рЯШЙ ќсвен това шаблоните за дизайн установ€ват език за по-лесно общуване в екипа – ако всички зна€т основните шаблони, често ще чуваш : “ћо€та функционалност се различава само по една-две стъпки в изпълнението от тво€та – така че нека реализираме един template method в общ базов клас”. јко не знаеш – следва об€снение какво наричаме template method, как се реализира на конкретни€ език и т.н. »ма го и други€ момент – ако не знаеш шаблоните за дизайн, а попаднеш в екип, който ги знае – ще ги научиш рЯШЙ

  Ћично аз обаче предпочитам об€снени€та за шаблоните за дизайн в книгата “Agile Principles, Patterns, and Practices in C#” (или предното издание – “Agile Software Development, Principles, Patterns, and Practices”). ѕросто оригиналната “Ўаблони за дизайн” включва като примери платформи, frameworks и приложени€, за които обикновено дори не съм чувала – писана е преди доста време.

  Comment by Izida — 3/8/2007 @ 9:18 am

 8. “ова напомн€ на това, как една при€телка се беше сдобила с албума на Ќик  ейв “Murder Ballads“. “а т€ търсела да купи подарък на неин при€тел CD с н€какви ћетъл Ѕалади и й предложили то€ диск :).

  ј за шаблоните за дизайн: » архитектурата (строителната) е изкуство, нищо че къщите се прав€т с еднакви тухли ;).

  ѕоздрави ≈му

  Comment by ≈му — 3/8/2007 @ 12:54 pm

 9.  оментарът на ≈му ме вдъхнови и ми напомни друга употреба на шаблони – в строителството на катедрали! “ам майсторът масон е пазел и предавал на поколени€та своите шаблони, по които се режат камъните за различните орнаменти, арки, розетки, колони и т.н.

  Comment by Izida — 3/8/2007 @ 1:45 pm

 10. ѕонеже става дума за книги – думата “очудване” веднага се набива на очи…
  Ќад€вам се да е случайно, все пак ќ и ” са през един клавиш разсто€ние.

  Comment by v. Vassilev — 6/8/2007 @ 9:15 am

 11. ћерси за поправката – грешка си беше! ƒори не съм обърнала внимание, че думата е подчертана като грешна в редактора ми.

  Comment by Izida — 6/8/2007 @ 9:22 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ