Irina’s Weblog

19/7/2007

’убава си, мо€ горо!

Filed under: Daily — Izida @ 11:46 pm

¬ече едва ли ще мога да слушам песента “’убава си, мо€ горо”, без да се сещам за днешни€ протест. –адвам се, че б€х част от това събитие! «ащо отидох точно на този протест? «а да покажа, че н€ма да търпим да ни сплашват силово само защото зад нас, блогърите, не стои н€ко€ меди€! » че можем да се защитим един друг. «а мен свободата на словото е дори пред акци€та за опазване на —транджа – защото без свобода на словото и една квартална градинка не можем да опазим, какво остава да се борим за бъдещето на страната си!

Ќо да карам по ред : сбирката бе малко поотложена – вместо за 19:00, за 19:30. «аедно с ¬ерчето, мо€ колежка, отидохме до Ќƒ . “ам се срещнах с ≈му, после се присъедини и »во с велосипеда си. Ўествието тръгна на време, покрай фонтаните и по ¬итошка. “ам полицаи временно отцепиха движението за да може шествието да пресече кръстовището. ≈, на ¬итошка се наложи да ни изтласкат извън релсите за да преминат трамваите, но го прежив€хме.

“р€бва да отбележа, че имаше доста хора с лепенки на устите.  оето за мен значи, че свободата на словото е тема, ко€то наистина е засегнала много от нас. јз за съжаление пропуснах да се подготв€ – много ангажименти тези дни, сега едвам имам сили да пиша тези редове. Ќо поне б€х там! ѕосле минахме покрай —лавейков, Ќародни€ театър и стигнахме до крайната цел – площада пред катедралата јлександър Ќевски. ѕрез ц€лото време път€т ни беше освободен от коли от полицаи, имаше скандирани€, пеене на песни, тъпани.

 огато се събрахме пред Ќевски, дойде време и за словата. „еститихме си дружно победата с приемането на днешни€ закон за защитените територии. Ќо и ни бе напомнено, че това н€ма да спаси места, които още не са об€вени за такива. »зп€хме дружно “’убава си, мо€ горо” и химна на —транджа – който аз, признавам си, не знам. «а финал прозвуча и химна на Ѕългари€. » програмата приключи – с хоро на площада. »наче имаше силно полицейско присъствие – тук вече не б€ха единични, а си б€ха цели бусове. «а щастие н€маше никакви сблъсъци, но аз и б€х сигурна за себе си в това. ¬се пак протестът бе законен, тълпата бе мирна и всичко мина гладко.

¬ид€х се и с Ћина, ∆ивко, Ѕогомил. — част от агитката продължихме събитието в “ ривото”. ≈, там вече тематиката беше компютърна, но то не може в тази агитка да не се почувстваш като на OpenFest или WebTech рЯШЙ » изобщо – тр€бва да отбележа, че тълпата бе съставена главно от млади хора, макар да не липсваха и по-възрасти, както и пенсионери. –адвам се да вид€, че има толкова хора, на които все още им пука! ѕравилно каза едини€т от говорителите на трибуната :

“ози протест е доказателство, че в Ѕългари€ се заражда гражданско общество!

ѕ.—. —амо на мен ли ми направи непри€тно впечатление това, че момичета в зелено раздаваха пред Ќƒ  притурки и приканваха да останеш на Tuborg партито?? Ќад€вам се е било планирано още преди да се об€ви датата на протеста… ј аз поради зелените роклички реших, че са част от кампани€та на н€ко€ зелена организаци€.

≈то и малко от моите снимки :

—бирката пред Ќƒ :
—бирката

ѕотегл€ме към ¬итошка:
ѕотегл€ме

“ълпата пред нас:
“ълпата пред нас

“ълпата след нас:
“ълпата зад нас

Ќа трибуната:
“рибуната

ѕлакат:
ѕлакат

ѕредставител на пенсионерите:
ѕенсионер

»зпълнението на химна на —транджа:
’убава си, мо€ горо

’орото :
’оро 1

’оро 2

10 Comments »

 1. ƒобри фотоси. јз пропуснах хорото, но и аз б€х там и аз се веселих. ,-)

  Comment by velqn — 20/7/2007 @ 12:18 am

 2. »ра, снимката, ко€то си озаглавила ‘»зпълнението на У’убава си, мо€ гороФ:’, мисл€, че е от химна на —транджа, но може и да се лъжа.

  ѕоздрави ≈му

  Comment by ≈му — 20/7/2007 @ 8:31 am

 3. […] ∆оро – dzver – —имион (има снимки) – »рина (има снимки) – ясен – […]

  Pingback by !Bogomil - Ѕлогът на Ѕогомил “Ѕого” Ўопов » Blog Archive » ќ“лепихме се — 20/7/2007 @ 9:10 am

 4. ћного ме е €д – имах ангажимент и съм се разминал с шествието за по-малко от 5 минути, а не знаех маршрута… ј в 19:40 пред Ќƒ  имаше само н€какво тъпо “уборг-парти. –азпитах хората, ама никой нищо не знаеше…  оето е хубаво, де! «начи, че всеки, който е знаел за протеста, се е присъединил!

  Comment by BORIME4KA — 20/7/2007 @ 9:20 am

 5. ¬сичко много хубаво, ама започва да ми се струва, че ц€лата работа взе да се превръща в една прекалено гол€ма веселба. ј тр€бва да се действа на м€сто – в —транджа, върху хотелите. “ам да се опъват палатки, да се блокира строителната дейност и да се организират протести. — биричка пред Ќƒ  всеки може. » едва ли постигаме нещо съществено по този начин…Ќито строителнит€ предприемач ще се откаже от инвестици€та си, нито корумпираните чиновници от “комисионата” заради това, че н€кой пие биричка и свири на тамбура пред Ќƒ . ƒори и а го дават по телевизи€та. ≈кологичен тероризъм тр€бва, на принцип на √рийнпийс. ќнези като вид€ха, че протестите не вод€т до никъде взеха да саботират петролните кораби и да праввт€ живи вериги. работата е сериозна. —амо с митинги не става. ћитингите ако помагаха за нещо, вече щ€хме да живеем в правова, демократична държава със свобода на словото. нали за това подскачахме по митинги онази зима преди толкова много вече години…

  Comment by “ихомир ƒимитров — 20/7/2007 @ 11:47 am

 6. ≈му, прав си – сега вид€х филмчето на —имион и наистина се пее не “’убава си, мо€ горо”, а а химна на —транджа. Ѕлагодар€ за забележката, поправих коментара.

  Comment by Izida — 20/7/2007 @ 1:32 pm

 7. «драсти рЯЩВ
  ћол€ те, прати ми на мейла снимките, на които ме има. јз още не съм качила моите снимки, но пък качих част от клиповете на youtube (погледни в блога).
  ’убаво се получи вчера. “р€бва така да продължим и занапред и всеки път да сме повече и повече (и не само в —офи€). —амо с посто€нство ще има реален ефект.

  Comment by Ћина — 20/7/2007 @ 4:39 pm

 8. @Ћина: √отово!

  Comment by Izida — 20/7/2007 @ 5:31 pm

 9. » аз май съм изпуснал хорото. »наче хубаво се получи, особено лозунгът УЌе щем ракети, а дървета!Ф страшно ме накефи.

  Comment by ћаркуча — 20/7/2007 @ 5:45 pm

 10. ѕризнавам си, то€ хим сефте го чувах.

  Comment by √еорги — 20/7/2007 @ 10:22 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

пїњ