Irina’s Weblog

3/7/2007

Пешеходната пътека във Варна

Filed under: Daily,Zebra — Izida @ 9:18 am

Продължавам темата с пешеходната пътека в Ямбол с ново попълнение – пешеходна пътека отново от центъра на град, този път – Варна :
червена зебра във Варна
Ако питате мен, оцветените в червено пешеходни пътеки символизират кръвта на загиналите по тях в пешеходци. И явно трябва да има възпитателен ефект. За пешеходците, не за шофьорите разбира се. Да се пазят!

Както описах и в темата “Впечатления от Варна”, за малко и да ни набият при опит да си минем на зелено пред завиващ от дясно на нас автомобил, който пресече пътеката ни без изобщо да намали. Така че – червените пътеки в този град са точно на място! А дори и КАТ-аджията на едно кръстовище не успя да внуши у един камион и един автомобил необходимостта да ни пуснат да минем по пътеката.

5 Comments »

 1. Този уикенд, като бях в Румъния забелязах, че и там има подобни червени ленти, но са преди пешеходната пътека. Стори ми се добра идея, да привлича вниманието на шофьорите. В неделя като отидох до Варна, видях че и там има подобни (както се вижда на твоята снимка рџ™‚ ), и се учудих, че не съм виждал другаде

  Comment by Ицо — 3/7/2007 @ 5:37 pm

 2. В швеция на някой магистрали целия асвалт е червен…

  Comment by пич — 8/7/2007 @ 6:28 am

 3. Щом така им харесва на шведите – лошо няма! Само че съм чувала, че много по-добър ефект от цвета на настилката има нейната текстура. Т.е. слагане на разни изкуствени грапавини, или изобщо полагане на определен тип по-скъпа, но грапава настилка, която и намалява спирачния път. Но понеже е скъпа се слага само по кръстовища. Не знам дали в България някъде има такава.

  Comment by Izida — 8/7/2007 @ 9:47 am

 4. На магистралите, а и на някои първокласни пътища в България вече има точно такава. Не сме *чак* толкова назад.

  Ама “бръмчи” тая настилка, та се не трае рџ™‚

  Comment by Дончо — 8/7/2007 @ 12:20 pm

 5. Това може само да ме радва рџ™‚ Иначе и в Пловдив в Тунела има едни гумени полусфери, наредени по осевата линия, с цел да не навлезеш в насрещното неусетно. А ако взема и да изкарам книжка, ще обръщам повече внимание на подобни помощни инсталации по пътя.

  Comment by Izida — 8/7/2007 @ 12:41 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї