Irina’s Weblog

13/2/2008

Нужда от промяна в Наредбата за обществен превоз на пътници

Мислех тематаоще…) за приключена – в крайна сметка скоро въвеждат електронното таксуване в превозните средства на СКГТ, така че темата за политиката спрямо билетите с изтекла валидност след увеличения на цената стана неактуална. Но сега чувам, че предстои увеличение на цената на билетите през април или май – билетите се вдигат с 10-20 ст., картите също повишават цените си. Така че изравям този пост от архива (писан е през изминалата вече 2007ма година) :

—-

Миналата година (2006та) жителите на столицата се сблъскахме с увеличение на цената на билетите от страна на СКГТ. За мен неприятно бе не толкова самото увеличение, колкото отношението, демонстрирано от фирмата. Цитирам обявеното по медиите, както и на страницата на СКГТ (вече архива) :

Билетите със стара цена и билетите извън цитираните по-горе ще важат до 01.07.2006г.
От 01.07.2006г. до 30.07.2006г. в Столична компания за градски транспорт – Център за реализация на приходи ще осигури замяна на неизползваните билети от граждани, както следва:

– билети за еднократно пътуване – над 10 броя
– билети с талони за три и пет пътувания – при ненарушена цялост на билета.

Замяната ще се извършва по стойност на представените билети на адреси:
– пл.”Възраждане” №1 – тел. 987-33-46
– бул. “Княгиня Мария -Луиза” №86 – бюро за абонаментни карти – тел. 92-36-260.

Умоляват се пътуващите с масовия градски транспорт при закупуване на билети да се съобразяват с предстоящата смяна на цените от 01.07.2006г.

Тук за мен има няколко притеснителни факта :

 • Има ограничение за минимален брой билети, които можеш да върнеш за да си получиш парите обратно – излиза, че това обратно изкупуване на вече невалидните билети е насочено не към крайните клиенти, а към продавачите на билети, у които са останали по-крупни бройки билети. Бях свидетел как възрастна госпожа се помоли на продавач на вестници да й изкупи 2те билетчета и да ги върне, но след като й бе отказано се примири със загубата на паричките за хляб и кисело мляко.
 • Докато продажбата на билетите е на стотици места в града, обратното изкупуване е на само две гишета за цяла София!
 • В повечето случаи щом ползваш билети, то обикновено разчиташ на градския транспорт. Тогава ти се налага да платиш на същата тази компания (СКГТ) за да стигнеш до обявените гишета за връщане на платените от теб суми. Което струва пари.
 • Работното време на гишетата съвпада с работното време на работещите редовна смяна софиянци. В такъв случай аз трябва да отсъствам от работа, за да мога да си върна платената сума.

По всичко личи, че СКГТ се опитва да задържи сумата за услуга, която клиентите й са предплатили, а не могат да ползват вече, понеже документите са обявени за невалидни след дадената дата!

Написах жалба към Комисията по транспорта към Столичния общински съвет. Тяхното становище е след направената проверка (която между другото им отне не един, а два месеца!) е, че СКГТ са дали достатъчно време да смениш билетите и освен това в последствие са премахнали ограничението за минимално количество билети и цели талони. За нещастие обаче тази информация не бе обявена НИКЪДЕ! Включително на сайта на СКГТ до ден днешен седи пусната от мен по-горе информация. Да не говорим, че не всички софиянци посещават редовно сайта на СКГТ, а медиите за масово осведомяване вече са обявили условията с тези ограничения.

За да се избегне подобно отношение и при следващото увеличение, смятам за нужно да се обединим като потребители и граждани, и да искаме промяна в наредбата за обществен превоз на пътници (дали за София, или за страната – въпрос на следващо решение). Според мен най-добре би било ако се даде гратисен период от да кажем един месец, в който месец да важат и новите, и старите документи за превоз. Така ще отпаднат недостатъците, изброени от мен по-горе.

Прилагам снимка на оригиналното решение на СОС :

стр 1стр 2

А ето и моето лично “дарение” към СКГТ от билети, които нямаше как да върна – пазя си ги и до днес :
стари билети

Сума на дарението : (5 * 0.40 лв = 2 лв). Предпочитам да можех да ги дам на някое детенце, нуждаещо се от скъпо лечение. Не на СКГТ!

Бих се радвала да споделите мнението си по темата.

8 Comments »

 1. Според мен има нужда да спрат да увеличават цените рџ™‚
  Поне докато не започнат да предлагат по-високо качество на обслужването. И по-малко бандитски начин на контрол рџ™‚

  Comment by smn — 13/2/2008 @ 9:35 am

 2. Преди време ходих в Холандия и ми бяха останали билети от предишно ходене (strippencard – един дълъг билет с N отрязъка, които се подпечатват в превозното средство). Когато попитах дали важат още, ми обясниха, че “да, господине, правилото е, че билетите са валидни 12 месеца след последната смяна на тарифата, а тарифата не е сменяна от две години, така че важат”. Просто и ясно.
  Strippencard важи за обществения транспорт в цялата страна и цената, очевидно, е една и съща навсякъде.

  Comment by 3.14f — 13/2/2008 @ 9:43 am

 3. Ето тази наредба регламентира цените и условията на масовия градски транспорт в София :

  НАРЕДБА за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община

  Поне аз не намерих никакви изисквания към поведението на СКГТ при промяна цените на билетите.

  Comment by Izida — 13/2/2008 @ 9:51 am

 4. 3.14f,
  полезна информация, благодаря! Аз се опитах да намеря подобни практики за други европейски столици, но не успях. Мисля, че би било плюс да покажем как е в другите страни.

  Comment by Izida — 13/2/2008 @ 3:00 pm

 5. @Izida: Щото не си питала рџ™‚

  В Дания старите билети важат 4 месеца след смяната на цените. В точно определени киоски се подменя произволен брой билети след доплащане.

  Comment by Дончо — 13/2/2008 @ 6:20 pm

 6. Хора, много сте ми чудни… защо се сравнявате със страни от ЕС ??
  Къде се бутате? Там не разбрахте ли,че не ви е мястото .
  Не разбрахте ли, че вие трябва “да сте доволни”, че живеете по-добре отколкото в Конго, Зимбабве, Кайро, Виетнам и т.н.
  Т.е. има какво държавата да взема още от вас, има още как да ви тормози, да се гаври с вас.
  Не разбрахте ли, че ви трябват много нерви, време, пари, за да съберете информация за най-елементарното нещо, че колкото и да се терзаете и ядосвате, оплаквате по институции, няма да се справите с корупцията, безхаберието, мързела и политическите игри, няма да промените нищо???
  По-добре ако можете бягайте, колкото се може по-надалеч и живейте като нормален човек:по- безопасно, организирано, информирано, подредено и относително по-безпроблемно.
  Ако останете тук, трябва да сте готови да се гаврят ежедневно с вас и да го понасяте- било сега за градски транспорт, утре за данъци, ток, медицинско обслужване, кредити, детска градина или училище за вашето дете..
  Тук останаха само: пенсионери, болни, недъгави, просяци, луди, цигани,криминално проявени, неграмотни, мързеливи, тарикати, простаци, мутри и бедни хора с много проблеми.
  Те са на всякъде и колкото и да не искате, не можете да не влизате ежедневно в допир с тях….
  “Господари на ефира” не може да смогне да показва всички идиотии, които се правят тук.

  Comment by Sara — 30/6/2008 @ 10:08 am

 7. Вярно е, не могат, затова в показването на селските тарикати и идиоти се включиха много други телевизионни шоута.

  Comment by excessmind — 30/6/2008 @ 1:54 pm

 8. a ako znae6 4e ni6to ne se e promenilo! pak si promenqt cenite kogato iskat i pak ima6 0 dena gratisen period! starite bileti sa walidni do 31.12.09. Nowinata na saita e ot 29.12.09!!!
  Prosto Prosti! рџ™‚

  Comment by Konduktora — 7/1/2010 @ 1:08 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

п»ї